Rastu talenti u Vojvodini

Petak, 13. decembar 2013
Rastu talenti u Vojvodini

Srpski selektori Radomir Pavlović (drumski biciklizam) i Nemanja Vajs (planinski biciklizam), minulog vikenda obišli su još neke klubove u Vojvodine i testirali reprzentativce i kandidate u svim kategorijama.

- Ideja je, da po ličnoj proceni, ali i po preporuci trenera iz klbova, testiramo jedan broj biciklista i biciklistkinja koji su ili reprezentativci ili se nalaze na širim spiskovima kandidata - kaže Radomir Pavlović, profesor.- Počeli smo u Asu iz Apatina gde smo testirali seniorski pogon. U Somboru smo obišli dva kluba, Sombor i S tim, i u oba se  izuzetna pažnja posvećuje radu sa mladim takmičarima. U S timu mladi stručnjak Marko Sudarić je već podario srpskom biciklizmu dvoje izuzetnih talenta državnih šampiona Stojnića i Ivanu Vilim. Oboje su rođeni 1999. ali rezultati testova pokazuju da su već uz rame juniorima.

Pavlović ističe i kvalitetan rad i dobre rezultate subotičkog Spartaka:

- Ovo je klub izuzetne tradicije i sa mnogo uspeha, dao je i olimpijca Gabora Kasu i ima dobar sistem stručnog rada. Potvrda su i medalje sa balkanskih šampionata i državnih prvenstava. Otkrili smo i neke interesnane stvari. Deda sjajnog mladog vozača Spartaka Daria Nimčevića je bio prvak Jugoslavije u rvanju, sportu poznatom po ekstremnoj potrošnji kiseonika, a takav je i biciklizam. Unuk je nasledio dobar gen od dede. Mladi Dimitrije Žarković Đolai, prvak Balkana, je takođe veliki potencijal. Njegova majka je rođena na obroncima Kopaonika i nije slučajno što je i on na testovima pokazao odlične rezultate.

Domaćin selektorima u Zrenjaninu bio je trener Vladimir Stanar, profesor koji veoma uspšeno vodi mladi klub Ciklomaniju:

- Oseća se trud i dobar rad u ovom kolektivu, primer je Stanić, veliki potencijal i kandidat za reprezentaciju u planinskom biciklizmu. Tu je i Rabasović koji već postiže dobre seniorske rezultate - istakao je Nemanja Vajs selektor “planinaca”.- U razgovoru sa trenerima svih kluba koje smo obišli čuli smo i o njihovim programima za narednu sezonu i dogovorili smo se kako da se uključe i u rad se reprezentacijama. Nesporno je da nam je zajednički cilj uspeh srpskog biciklizma i to nas raduje jer smo sigurni da će BSS i naš stručni štab u njima imati dragocene saradnike.

Pre turneje po Vojvodini, Pavlović je obišao i beogradski Partizan gde je razgovarao sa  Brankom Banovićem, profesorom, direktorom kluba inače i predsednikom BS Srbije:

- Partizan je oduvek bio rasadnik mladih biciklista i u klubu i sada ima nekoliko izuzetno perspektivnih kadeta i mlađih juniora. Crno beli imaju tadicionalno dobru školu i o njihovim biciklistima će se uskoro čuti mnogo lepog. Biciklistička organizacija Srbije, a tu mislim na BSS, klubove i sve druge organizacije, mora u narednom periodu da stremi ka dva cilja – da osvojimo medalju na evropskom ili svetskom šampionatu i da u Riju imamo učesnike. Ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh i zato moramo da napravimo korak ka vrhu ako želimo više novca, sponzora i medijske pažnje – zaključio je Radomir Pavlović.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem