ES 70 - Uređaj za praćenje treninga

Utorak, 28. mart 2006
ES 70 - Uređaj za praćenje treninga ES-70 je nešto sasvim novo i delo je jednog naseg mladog  coveka,Vladimira Randjelovica  elektronicara i fizicara iz Nisa, iz firme ArtMedico.

Kao sto sigurno znate neko je predodredjen za neki sport a neko ne. Ovaj uredjaj ispituje strukturu misica, npr. koliko ima tonicnih vlakana a koliko drugih, koliki je tonus, koliko je vreme kontrakcije, a i meri vreme prenosa nervnog impulsa. Misic moze da se trenira i da se njegove osobine menjaju-poboljsavaju, ali prenos nervnog impulsa tj brzina prenosa na sinapsama ne ili gotivo se ne moze menjati treningom i ako je nekome prenos tog impulsa sporiji od nekog za recimo 10ms to na primer ako je rec o sprinteru na 100m za 10 s iznosi mnogo vise , tako da za takavog takmicar  unapred znamo da ne moze biti sprinter vec ge mozemo usmeriti na neki drugi sport.

Ovo je stoga vrlo mocna sprava za selekciju po klubovima. Drugo vrlo je interesantna za teretane i fitnes klubove jer korisnicima moze jasno da prikaze koliko napreduju ili ne.Trece kada se prikljuci na neki misic na monitoru racunara graficki pokazuje koji pokret je najbolji za njegovo vezbanje ili u treningu ili za oporavak posle neke povrede. Sve ovo je praceno vrlo lepo uradjenim softverom kojim se vrlo lako rukuje, na srpskom je, slikovito pokazuje koja grupa misica se tretira, ocenjuje,pamti ocene, i pruza svakojake analiza. Inace ovakav uredjaj je sada vrlo aktuelan po svim svetskim institutima za sport i koliko ja znam kod nas se bas ovaj koristi u Beogradu na nekoliko instituta.

Sajt proizvodjaca je www.artmedico.com i ja bih ovaj uredjaj toplo preporucio svim klubovima, jer ce u mnogome olaksati i ubrzati stvari oko testiranja fizicke pripremljenosti takmicara, rezultati su sasvim sigurni, brzo se dolazi do njih, imate ih stalno dostupne i vrlo lepo pregledne,a npr. teretanama pruza jedan visi nivo usluge.
Tako da  mislim da je ovo super stvar sa kojom bar u necemu drzimo korak sa svetom.

Potrudicemo se  da na maratonu koji organizuje nas klub (Mtb Orlovac) prikazemo ovaj uredjaj, sigurno ce biti zanimljivo uporediti rezultate prve trojice.

- Tema na forumu

Gasa
MTB Racing Team Orlovac - Crna Trava
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem