Jump to content

Fotografije

Skidanje eloksaze sa obruca

orbuci eloksaza tockovi

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
11 odgovora na ovu temu

#1 draka

draka
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1076 posts
  • LocationBeograd, Trosarina

Postavljeno 02 November 2015 - 10:44 AM

Cikloberzanti,

da pitam i ovde mozda se neko vec bakcao sa ovime.

Hocu da ispoliram tockove za sledeci bajs pre nego sto iste sklopim.

Nasao sam lika koji ce mi odraditi poliranje ali malo teze ide da nadjem nekog ko hoce da skine eloksiranje sa tockova.

Jel zna neko nekoga u Beogradu ko radi skiranje eloksacije ili je sam radio isto pa moze da mi da neke smernice.

Kakovom kiselinom je potrebno da skinem eloksazu, kakav je proces itd itd..

Hvala

• 0

ಠ_ಠ

#2 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15714 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 01:07 PM

Sta je eloksaza, deanodizacija?

• 0

#3 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 03:10 PM

eloksaza ili anodizacija po engleski.

Na par mesta sam se raspitivao kazu da treba zivom sodom to da odradim. Al da postoji sansa da ce unistiti obruc.

Kod nas niko to u radionici nece da odradi jer je problem neznaju kako je eloksirano. U pitanju su dtswiss obruci.u specifikaciji kazu da je "hard anodization" al mi kaze majstor da u 90% su to neki specijalni lakovi i premazi, tako da de napravi ogroman nered skidanjemtoga.

Koliko zelim da odradimto sve mi se vise cini da je to sve veca i veca petljavina.
  • 0

ಠ_ಠ

#4 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15714 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:09 PM

A mozda da probas sa sprejom za odmascivanje rerni? http://www.velociped...html#post567297

Izgleda da su i ostale komponente od aluminijuma koje nisu farbane zasticene nekom vrstom anodizacije da ne izgube sjaj, sto ce se mozda tebi desiti sa obrucima ako ih posle poliranja ne zastitis nekako.

• 0

#5 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:24 PM

poslao bih posle obruce na eloksiranje u prirodni aluminijum.

Rece mi majstor da izaci nekih 5€

I dace im lepu bruseni glatki aluminijum boju. (fora macbook)
  • 0

ಠ_ಠ

#6 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:26 PM

Kod nas niko to u radionici nece da odradi jer je problem neznaju kako je eloksirano. U pitanju su dtswiss obruci.u specifikaciji kazu da je "hard anodization" al mi kaze majstor da u 90% su to neki specijalni lakovi i premazi, tako da de napravi ogroman nered skidanjemtoga.

nije u pitanju samo nered vec bi se ostetila i struktura materijala. Za aluminijum svi znamo da nije poznat kao "tvrd" materijal. Eloksazom, odnosno odredjenim varijantama aluminijumoksida, moze da mu poveca povrsinsku "tvrdocu" i do 70% a samim tim u znatnoj meri i cvrstocu cele konstrukcije. U prevodu, ako skines eloksazu felna povrsina felne ce da bude osetljivija na udare, grebanja i ostecenja a cela konstrukcija felne ce da izgubi na cvrstocu i krutosti. Isprobano.

• 1

#7 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:27 PM

nije u pitanju samo nered vec bi se ostetila i struktura materijala. Za aluminijum svi znamo da nije poznat kao "tvrd" materijal. Eloksazom, odnosno odredjenim varijantama aluminijumoksida, moze da mu poveca povrsinsku "tvrdocu" i do 70% a samim tim u znatnoj meri i cvrstocu cele konstrukcije. U prevodu, ako skines eloksazu felna povrsina felne ce da bude osetljivija na udare, grebanja i ostecenja a cela konstrukcija felne ce da izgubi na cvrstocu i krutosti. Isprobano.

:(

Ode mi ovaj ceo plan onda.

S obzirom da ce obruci biti na agresivnom hardtailu.
  • 0

ಠ_ಠ

#8 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:35 PM

:(

Ode mi ovaj ceo plan onda.

S obzirom da ce obruci biti na agresivnom hardtailu.

za onog SPECIja sa slike? Pokusaj da nadjes sive obruce, msm da ih ima MAVIC. Msm da DT radi samo taj tamni HardOx.

• 0

#9 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 04:40 PM

jedini srebrni/sivi o ruci koji su 29er i preko 22mm unutrasnje sirine su Spank Subrosa koji kostaju 80€ bez carinepo obrucu ili velocity blunt 35 koji pak kostaju 110$ +30$ po o rucu ako hocu hromirane zato sto su pravljeni u USA.

Tako da sam ga tu ugasio u pocetku.

Nista. Izgleda da mi ne gine u pocetku teranje klasicnih crnih.

Nista od onog klasicnog jaguar british racing green sa srebrnim tockovima i hrom/crnim/braon detaljima.

Mozda nece izgledati tako lose ako buddu crni obruci i srebrne nable i zbice.
  • 0

ಠ_ಠ

#10 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 02 November 2015 - 06:01 PM

e sad deugo pitanje. Jel imao neko uskustva sa plastificarnjem obruca?

Rece mi isti majstor kog sam pitao za eloksiranje da mi je bolje da plastificiram obruce u srebrnu boju jer ce im to predstavljati jos dodatnu zastitu.
  • 0

ಠ_ಠ

#11 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 04 November 2015 - 03:32 PM

e sad deugo pitanje. Jel imao neko uskustva sa plastificarnjem obruca?

Rece mi isti majstor kog sam pitao za eloksiranje da mi je bolje da plastificiram obruce u srebrnu boju jer ce im to predstavljati jos dodatnu zastitu.

disc only? Povecace zastitu od sitnih ostecenja, grebanja, kamencica. Od udara i tog tipa krivljenja nema zastite.

Proveriti radnu temperaturu peci za plastifikaciju, za alu preporucju postupke sa temperaturama do 400C

a cuo sam da postoje i preko 700C sto je vec temperature topljenja aluminijuma!

• 0

#12 draka

draka
  • Members
  • 1076 posts

Postavljeno 04 November 2015 - 03:53 PM

Ufff, sve vise i vise mi to lici na petljazu veliku,

Mislim da cu da bataljujem tu pricu dok ne uspem da nadjem kvalitetne sive/srebrne tockove.

Bitnije mi je da su obruci izdrzljivi nego pimpovani.

• 0

ಠ_ಠ

Also tagged with one or more of these keywords: orbuci, eloksaza, tockovi

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika