Свестан сам да разлози за непријатност и укоченост у врату могу да буду многи, па чисто да питам и ово: да ли узрок може да буде и промена обуће? Наиме до прошле године сам возио и друмаша са најпре обичном обућом, а онда са мтб спд, да бих прошле године прешао на друмашку обучу са спд-сл копчањем. То сам урадио да бих испробао све варијанте обуће због проблема са левим стопалом (разређење коштане масе, па боли при дужим вожњама) а онда сам схватио да је у то време преласка на друмашку обућу започела непријатност у врату на истом бициклу. Сад ту може да буде свашта, дужина курбле, висина седла, положај кормана већ сам испробао спуштање кормана да бих добио на дужини, па и замену кормана за други са 10мм дужим дохватом, али на две вожње (60 и 100км) ништа се није променило. Интересантно је да на туринг бициклима немам проблем са болом у врату, али њих возим у обичним патикама и не копчам се или у мтб патикама...

Bol u vratu i ramenu
Postavljeno 09 June 2025 - 07:42 AM

Postavljeno 09 June 2025 - 08:50 AM
Prebaci na turing bicikl drumske pedale pa probaj . Ja da sam na tvom mestu, otisao bih da fitujem bicikl kako treba. Tamo ces videti da li je ta velicina bicikla za tebe, ostale mere, poloyaj plocica itd. To ti je najproverenija varijanta.
Postavljeno 09 June 2025 - 09:36 AM
Мораћу и ту варијанту са пробањем друге обуће на турингу. Ово за намештање позиције ми је јасно, али ми је то компликовано због превоза, а и ако нема промене, шта онда?Prebaci na turing bicikl drumske pedale pa probaj
. Ja da sam na tvom mestu, otisao bih da fitujem bicikl kako treba. Tamo ces videti da li je ta velicina bicikla za tebe, ostale mere, poloyaj plocica itd. To ti je najproverenija varijanta.
Postavljeno 09 June 2025 - 09:47 AM
Tamo ce ti reci da li je geometrija/velicina dobra za tvoju vrstu voznje, fizicku spremu, gipokst i ostalo. Ako je sve dobro sto se dimenzija tice a jos imas problem bolova, za to je adresa doktor. 60km na bajsu i da se oseti neprijatnost i ukocenost, dok na drugim biciklima se to ne desava, verovatno je problem u samom biciklu, odnosno poziciji sedenja itd. Sve to moze verovatno i u kucnoj varijanti ali ja uvek volim da ostavim to ljudima koji se time bave i koji se razumeju. Najbolje ulozene pare sto se tice biciklizma je kupovina garmin radara i bike fit i spd/spd-sl pedale.
Postavljeno 09 June 2025 - 10:48 AM
Ja se sa konforom nikada nisam igrao (ne kazem da se ti igras, da me ne shvatis pogresno). Ne znam kako nije ostvarivo. Sednes na bus/voz/auto, ako u tvom gradu nema dobar fiter i uradis to. Nakon toga znaces mnogo vise. Jedina prepreka moze biti finansije. Dok nije ovde bilo dobrih fitera isao sam u Kragujevac da se podesavam. KG-NS nije bas tako blizu . Kada sam prosle godine uzeo novi bajk, prva stvar koju sam odradio je da odem na fiting. Ljudi na nasim prostorima gledaju da upucaju sve pare na bajk (opet ne pricam o tebi nego o nekom globalu
) a mnogo bitnije stvari stede. Ok je imati i dabar bajk i sve, ali dobrar odabir starijeg bicikla i dobar fit na istome uz dobar sorc, sediste i gume, ce dati mnogo vise benefita od glanc novog bajsa sa dura ace opremom i losom geometrijom za tog pojedinca.
Postavljeno 09 June 2025 - 11:14 AM
Postavljeno 09 June 2025 - 11:29 AM
Koliko poznaju anatomiju nisam kompetentan da pricam. Da li ima dobrih ima. Odvozam brevet 200 zavrsim kao da nisam seo na bajs. Nista ne boli, nema ukocenosti nema nicega. Kao da sam pre 20km seo na bajk. Jedinu bol koju sam imao je na stopalu zato sto imam jako izrazen luk na stopalima i ceo pritisak je na prednjem delu stopala. Ovo je reseno porucivanjem odredjenih ulozaka za biciklizam opet po preporuci coveka koji fituje bicikle. Najbanalnije ces videti da li dobro sedis na biciklu je da u toku voznje okreces pedale pustis ruke sa volana i savijes se da celom pipnes komran odnosno head tube. Ako ti je to izvodljivo onda si dobar. U NS ima sjajan fiter ali nisam sve ovo pisao da bih nekoga reklamirao .
Postavljeno 09 June 2025 - 12:00 PM
Eidentno je da imas problem. Da li je do bicikla ili tebe pitanje. Nije normalno da se posle 50km javi bol coveku koji je aktivan biciklista i ima snjage da vozi 150km ili koliko vec. Znaci nisi covek koji je sada prvi put seo bicikl od posle osnovne skole kada si dobio dozvolu za moped xD. Bike fit i ako to ne resi problem (a tamo se ustanovi da ti je bicikl dobre velicine) onda ili menjas geometriju ili je nesto zdravstvene prirode.
Postavljeno 09 June 2025 - 02:45 PM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika