Jump to content


Fotografije

Koju kamp opremu koristite na daljim turama?


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
352 odgovora na ovu temu

#101 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14647 posts

Postavljeno 24 January 2015 - 12:01 AM

Razlika je u svemu osim sto kao krajnji rezultat dobijas plamen. Alkoholne mozes da napravis na licu mesta, plinske ne mozes. Alkoholne koriste kao gorivo bilo sta sto ima vise od 70% alkohola u sebi, plinske moras da kupujes kartuse. Alkoholne su manje i lakse od plinskih. Alkoholne su opasnije od plinskih. Alkoholne su interesantne i zanimljive pogotovo ako ih sam pravis. A kad ih pravis mozes i da naucis na kom principu rade.
Merio sam vreme ove mini guarane, sa 1/3 rezervoara i 70% alkoholom u njemu gorela je 8 minuta i 40 sekundi.


  • 0

#102 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 28 January 2015 - 09:35 PM

Ima li bilo gdje u Evropi da se kupe duseci, kao oni stari za koje mislim da su ih proizvodili Chesi, od gume su a spolja je platno, iz tri dijela za duvanje ?

(imam takva dva ali su vec pohabani, pokusacu da ih krpim, inace su milina za spavanje, pravi krevet, brzo se naduvaju ustima, odlicna izolacija, al su i prilicno tezi, pa ipak svakako vrijedni nosenja, kad je suvo vrijeme samo stavim vrecu na dusek i imam potpun konfor sa blazenim snom)

 

Koje satore preporucujete sa dva sloja, za 1 ili 2 osobe (zbog stvari) da su najboljeg odnosa cjene-kvaliteta, trazio bih ga u DE ?

(prednost dajem sklopivom satoru koji se samo postavi bez klinova, zbog uglavnom spavanja na plazama i divljim terenima)

 

Nisam zainteresovan za boravak u kampovima, niti namjeravam placati za kampovanje, samo boravak u prirodi (bez civ.tekovina), ujedno praktikujem nakon zavrsnog kupanja u moru da tijelo samo prebrisem peskirom i u aktivnom vesu sasvim prijatno spavam u vreci, (a nakon par dana moze i tusiranje obicnom vodom na nekoj plazi) jer na ovaj nacin, kupajuci se nag, suncajuci se i tako spavajuci, potpuno sam odstranio neke neobicne anomalije na kozi, za koje mi nisu pomogle ni neke skupe njemacke masti, dok samo 10tak dana boravka na moru na ovaj nacin, koza se potpuno regenerisala i sasvim podmladila.

Dakle samo kretanje i boravak u prirodi, a naselja i gradovi ce mi posluziti za nabavku potrebstina, usputni obilazak ili vecernju setnju.

 

Ako je neko zainteresovan, molio bih da mi objasni koje su prednosti u ishrani kuvanim jelima, sta je od kuvanih jela najkorisnije jesti, koja kuvana jela daju posebnu energiju, ovo pitam jer na turama uopste ne konzumiram termicki obradjenu hranu a osjecam se savim dobro i snazno, ali me ipak interesuje kojim kuvanim jelima dajete prednost, i da li takvim nacinom ishrane dobijate na ustedi novca i prostora u bisagama?


  • 0

#103 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14647 posts

Postavljeno 29 January 2015 - 01:32 AM

Pa ako ti se svidjaju Cesi onda pogledaj Husky satore za 2 osobe minimum tezine ispod 3kg bi bilo idealno sa aluminijumskim stapovima i kocicima. Kuvana jela se ne koriste na backpack putovanjima jer zahtevaju puno vode i vremena (goriva) za pripremanje i lako se kvare, koriste se polukuvana iliti gotova jela (Carnex, Neoplanta, Mountain House) ili dehidrirane namirnice koje se potapaju u kljucalu vodu i ne zahtevaju kuvanje duze od 15 minuta (testenine, pirinac, cerealije) kao i semenke i suseno voce koje se gricka. Obicno se porcije pripreme u male zip vrecice sa napisom sta je u njima tako da kad dodjes do mesta boravka samo prokljucas vodu u posudi i istreses sadrzaj kesice u nju, sacekas desetak minuta i jelo je pripremljeno.

 

Sator _https://www.youtube....h?v=5F3s_S8Pe9c

Sator _http://webshop.pozit...-2-green-detail

Hrana _http://www.medidar-s...Langzeitnahrung


  • 0

#104 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 29 January 2015 - 05:16 AM

@Dusane, Hvala, dao si mi smjernicu sta da trazim: "satore za 2 osobe minimum tezine ispod 3kg bi bilo idealno sa aluminijumskim stapovima i kocicima"

 

U vezi kuvane hrane objasnio si mi sustinu, tako da definitivno nemam potrebu za time u toku kampovanja, ali mogu povremeno i usputno u povoljnom restoranu pojesti corbu ili tjesteninu,  dok za nesto ovakvo...http://www.medidar-s...Products/701100

je besmisleno davati toliki novac jer i u skupljim restoranima se moze poruciti za povoljniju cjenu, a ja konkretno i ovdje za ovaj novac kupim 7 konzervi tunjevine (komadi) na akciji, ili recimo ovako: 500gr integralni njemacki hljeb u kesici koji komotno moze za 4 obroka 1,5e, Kefira 2 case 0,70e, Pavlake 2 case 0,80e, Paradajza za 3 obroka 1e, Masline crne 750gr tegla za 10 obroka 2,5e i jos 3 tunjevine komadi po 185gr i sve to za 10e, a na ovom njemackom sajtu prodaju jadne bolonjeze spagete za 1 porciju po cjeni od 7,5e ?!

Sa druge strane sve ovo pobrojano za 10e, ne moze mi nadomjestiti ni jedna kuvana hrana u bilo kojem smislu, ni energetskom, nit lako varljivom a izgleda ni ekonomicnom, mozda jedino nesto manje tezine i zauzeca prostora, ali mi nije bilo muka ni u rancu da je teglim, jer sam je kasnije jeo na najljepsim mjestima i sa takvim panoramama, da ne postoje restorani s takvim ugodjajem i pogledom.

 

Ujedno sam razrijesio dilemu u vezi gorionika i pribora za kuvanje, da nemam potrebu za time, napitke volim hladne i ujedno nes, a za duzu s toplim mlijekom povremeno da se castim u lijepim bastama i terasama primorskih gradova.

 

Jos jednom Hvala na svim informacijama, covjek dok konkretno ne uporedi ne moze ni da procjeni sta mu je odgovarajuce. 


  • 0

#105 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8887 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 29 January 2015 - 07:29 AM

Što se podvreće tiče, običan kineski dušek radi posao. Mada ima onih baš planinarskih podvreća. Mislim na ovako nešto:

 

http://www.mckinley....path=/hardware/

 

Meni to prija jer je tvrdo, na dušeku mi odu leđa. Pristojno izoluje, u letnjem delu godine barem.

 

 

Šator obavezno dvoslojni i za barem dve osobe. Ako ne planiraš kampovati i putovati u zimskom periodu (meni to nije lepo, ali nismo svi isti), onda praktično bilo koji dvoslojni zadovoljava. Zgodno je da ima "predsoblje", zbog sušenja stvari kad nije vedro napolju, ostavljanja obuće ispred, a da je natkrivena i slično. Na primer:

 

Ja volim ovakve, iako je prostraniji,  može i dvoje sa stvarima. Oni šatori što se prave za dvoje mi, čak i kad sam sam budu tesni kad moram i stvari ubaciti unutra (posebno ako pada kiša, pa ne smeš dodirivati zidove šatora iznutra):

 

http://www.mckinley....?path=/hardware

 

 

Ovaj ima baš ozbiljno urađeno predsoblje. Varijanta za tri osobe je samo malo teža i neznatno veća kad se spakuje, a pruža još više mesta. Ako budeš ikad planirao turu u dvoje, bolji je izbor:

 

http://www.mckinley....path=/hardware/

 

To samo kao primeri, ne forsiram tu marku, niti baš konkretno te šatore (mada kontam da je za leto sve to dvoslojno dovoljno dobro). 

 

Firma Husky (češka?) daje odličan odnos cena/kvalitet, ali je duplo skuplja od ovih tržni-centar marki. Prednost tržni-centar marki je što kad tražiš na vreme, možeš izvijati popust u tržnom centru - od 30 do 50%. Tad je to dobra kupovina.


  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png


#106 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 29 January 2015 - 08:32 PM

@FalloutBoy, Hvala na predlozima i objasnjenjima koja mi omogucavaju da pronadjem idealno resenje za sator.

 

Planiram da putujem i u jesen i zimi, ali po prijedelima blizu i uz morsku obalu gdje su i zimi temperature izmedju +5 do +15, ali u toku puta do mora moze se desiti da 1-2 dana spavam usput na recimo od 0 do +5 dok ne stignem do obale, pa je stoga pozeljno da imam sator za sve ove kombinacije.

More mi vise odgovara npr. sva Mediteranska obala od Septembra do Januara i od Marta do Juna, nego ljeti kad izbjegavam more zbog vrucina, komaraca, guzvi i ostalog, vec tada potpuno meracim po planinama, plivajuci u rijekama i jezerima, suncajuci se i pjesaceci u rajskom zelenilu.

 

S obzirom da cu spavati uglavnom na skrovitim plazama, razmisljam o prednostima satora sa montirajucim nosacima bez klinova, jer na plaznom pijesku i sljunku moze biti problema sa postavljanjem kocica, ali ni sator necu koristiti sve dok je vani suv vazduh, vec samo dusek s vrecom, ali me zanimaju eventualni nedostaci ovakvog tipa satora, kako se ponasa kad je pojacan vjetar i obilne padavine i generalno koje su mu slabosti ? (takodje i koje su prednosti satora s ubadajucim klinovima ?)

 

Veoma je vazno da komotno mogu unijeti sve stvari u sator, jer cu ga koristiti uglavnom po kisi, pa time i skloniti stvari na suvo (a ujedno moze posluziti i za boravak u dvoje, kad nije kisovito, ili stvari staviti pod plasticnu ceradu ako zakisi)

 

Za podlosku preferiram duseke, jer kad se polu-naduva i ujednaceno (ako je s vise komora) dobijam savrsenu udobnost, odlicnu izolaciju i relativnu ravnocu ako je teren pod blagim nagibom, pa bih stoga rado kupio onaj staromodni ali tezi, od gume s platnom, jer ne klize pretjerano, otporan je i dugotrajan, ali sumnjam da se takvo sto moze i dalje negdje novo nabaviti ? (imam dva pohabana koja se mozda mogu zakrpiti, osim ako ne pustaju po ivicama, pa cu to uskoro provjeriti u kadi s vodom, ali bih rado i jedan sasvim nov dobavio za ovu visemjesecnu turu)

 

Sto se tice planinarenja po velikom broju planina u mom kraju, obicno to obavim u jednom danu pa se kasno uvece vratim kuci, ili ako mi se ostaje ima dosta katuna gdje prespavam i sve uredno ostavim, a poslednji odlazak na Bjelasicu bjese 5 januara kad sam javnim kombijem stigao ujutro do pristupacnog planinskog sela, a potom nastavio pjeske sa skijama, ski cizmama i povecim rancem na sebi, prteci snijeg izmedju 30-50cm, po snijeznoj oluji u narednih 9h dok nisam stigao do snijegom prekrivenog Pesica jezera, pod samim vrhom na blizu 2000mnv, tu vecerao i uzivao u savrsenstvu snijegom prekrivene Bozje prirode, a potom skije pod noge, s lampom na glavi, po mraku ali mjesecinom obasjanom planinom kroz  carobne predijele, skijao oko 20 km sve do svoga grada i onda uz jos par km pjesacenja oko 01h usao u stan, sav srecan i potpuno prociscenih pluca i krvi, a potom spavao narednog dana i ustao bez ikakvog zamora (prijatelji su mislili da se ziv necu vratiti, a ja s njima narednog dana uz kaficu i zito s slagom, jos zdraviji i zivlji, pokazujem snimke i govorim da su propustili jedan od savrsenihh dana)

Sto se tice planina, nema ljepsih no u ovom regionu, ali imam uvjek potrebu i za Morem, pa je ova oprema uglavnom namjenjena za takve ture duz obala i primorskih planina, koje cu obilaziti ali uglavnom vracati da spavam na skrovitim plazama, tik do mora. 

 

Svi predlozi su od velike pomoci i moja zahvalnost na svemu !


  • 1

#107 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 January 2015 - 12:18 AM

A mozda nekom proradi masta... Cena je 187 evrica

http://www.topeak.co...s/Tent/Bikamper

 

2013_tent_header3.jpg


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#108 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 04:30 AM

Nije ovo losa ideja za neke blic-krig ture po okolini, samo je cijena malo pretjerana.

Prednji tocak izgleda sluzi kao nosac i podupirac zadnjeg dijela satora, samo mi nije jasan ulaz-izlaz, valjda se moras provuci pored viljuske !?


  • 0

#109 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8887 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 30 January 2015 - 06:07 AM

Za hladnije vreme koje navodiš - četvorosezonski šator. Skuplji. I dobru vreću (ako nećeš da bude ogromna).


  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png


#110 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 07:52 PM

Iz mog iskustva nije bilo problema da spavam bez satora, pod otvorenim nebom, sa termo kapom na glavi i na temp. od +1 na ovom duseku i u vreci:

Dusek od gume s platnom.JPG Vreca za spavanje 1.JPG Vreca za spavanje 2.JPG

 

Ovakav dusek pruza odlicnu izolaciju i udobnost, tezi je ali komforan kao krevet i dugotrajan, medjutim ovaj se pohabao, ima li se gdje ovakakv nov kupiti ?

Vreca za spavanje je oznacena sa srednjim vrijednostima za udobnost od +1 do -4, ali je nisam iskusio ispod 0, vjerovatno je OK do -4.

Tezina je 1,8kg, a packvolumen je oznacen sa 13,7 lfr. ima li nesto slicno ovoj u dobrom odnosu cijene-kvaliteta, da je laksa i manjeg pack-volumena ?

 

S obzirom da cu rijetko spavati na temperaturama ispod 0 (mozda nekad i do maximalno -5) mislim da mi sa ovakvim dusekom i vrecom za spavanje, nije potreban sator za 4 sezone, dakle bice dovoljan i kvalitetni, dvoslojni sator za 3 sezone, u kojem se mogu smjestiti komotno sa svim stvarima iznutra.

 

Zna li neko kakvi mogu biti nedostaci satora sa spoljasnjom konstrukcijom, koji se samo sklopi i postavi ? ( bez zatezanja s klinovima) 

 


  • 1

#111 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 January 2015 - 08:17 PM

Zna li neko kakvi mogu biti nedostaci satora sa spoljasnjom konstrukcijom, koji se samo sklopi i postavi ? ( bez zatezanja s klinovima) 

Recimo tezina...


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#112 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 09:08 PM

@Grbic, jel nemaju ovakvi satori za 2 osobe a da su ispod 3 kg tezine ?

 

Kakva im je stabilnost i otpornost pri jacem vjetru i obilnim kisama ? (podrazumjeva se da cu tada sa stvarima biti unutar satora)

 

Jel to sve kad se spakuje previse habasto i veceg pac-volumena, u odnosu na isto-standardni satora s klinovima ?

 

Je li mu konstrukcija slabija, lomljivija i manje otporna u odnosu na isto-standardni satora s klinovima ?

 

Generalno, od satora sta je najbolje uzeti za spavanje na plazama i terenima s pjeskom i sljunkom ?

 

Ako neko ima licnog iskustva s ovakvim tipom satora, molio bih da prenese utiske. 


  • 0

#113 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14647 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 09:13 PM

Oni Husky su "freestanding" (ne zahtevaju klinove za postavljanje) ali imaju mogucnost da se koriste ako postoji potreba za tim.

Ako razumes engleski jezik _http://www.youtube.c...h?v=PB84FkXTbZo


  • 0

#114 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 January 2015 - 09:27 PM

@Grbic, jel nemaju ovakvi satori za 2 osobe a da su ispod 3 kg tezine ?

 

Kakva im je stabilnost i otpornost pri jacem vjetru i obilnim kisama ? (podrazumjeva se da cu tada sa stvarima biti unutar satora)

 

Jel to sve kad se spakuje previse habasto i veceg pac-volumena, u odnosu na isto-standardni satora s klinovima ?

 

Je li mu konstrukcija slabija, lomljivija i manje otporna u odnosu na isto-standardni satora s klinovima ?

 

Generalno, od satora sta je najbolje uzeti za spavanje na plazama i terenima s pjeskom i sljunkom ?

 

Ako neko ima licnog iskustva s ovakvim tipom satora, molio bih da prenese utiske. 

Mislim da nemaju. Ja koristim ovaj za 4 osobe. Imas slike u prilogu. Sklapanje, rasklapanje je 10 minuta... Konstrukcija je dobra, alu, nije lomljiva bar ja nisam uspeo nista da polomim do sada. 

20150130_221430.jpg

20150130_221454.jpg


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#115 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 10:07 PM

@Dusane, odlicne informacije i video, Hvala !

 

Mislim da je "freestanding" idealno resenje, a na kraju video snimka je zanimljivo resenje za polarni sator, gdje moze da se kupi ljetnja konstrukcija, pa se potom po potrebi dokupe dodaci za kisni period i zimu (ako sam dobro shvatio, jer mogu da razumijem sustinu na engleskom, ne i finese)

 

Iz vaseg iskustva, za koliko standardan (2 slojni i 3 sezonski sator) moze da podigne unutrasnju temperaturu u odnosu na spoljasnju, nakon sto covjek u njemu boravi pola sata i u nastavku boravka-spavanja (tj. koliko se zagrije pod uticajem same izolacije zidova i ljudskog izdisanja vazduha uz tjelesnu temperaturu) ?

 

Recimo, vani je -5, da li se unutar satora podigne temp. do 0 stepeni ? 

 

@Grbic, Hvala na slikama, ovaj tvoj sator djeluje mocno, pretpostavljam za 4 sezone, a jel u njega komotno staju 4 odrasle osobe (pretpostavljam bez unosenja stvari unutra) ?


  • 0

#116 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14647 posts

Postavljeno 30 January 2015 - 11:07 PM

Neces ugrejati dvoslojni sator, takav je napravljen da te zastiti od kise vetra i insekata toplotna izolacija skoro da i ne postoji. Da stvari budu jos gore ako ne omogucis ventilaciju stvorice se para iz topline tvoga tela pa ce ti biti jos hladnije. Osnovne stvari da ti bude toplo je fantasticna vreca za spavanje i dobra podloga za spavanje, ne takav stari dusek kakav ti volis jer ce na niskim temperaturama poceti da uzima toplotu tvoga tela i sprovodi je u hladno tlo. Izmedju vrece za spavanje i tvog duseka moras imati neku termoizolacionu podlogu. Posto se ne sme unositi otvoren plamen unutar satora ostaje ti jedino da se obuces u vise slojeva odece i navuces suve carape. Neki pred spavanje zagrevaju vece SUVO kamenje (obavezno suvo da ne pukne usled sirenja pare unutar kamena) pa ga unesu u sator i stave na granje da ne ostete sator. Zagrevanje 1 litra vode, stavljanje u plasticnu flasu pa zatim stavljanje flase UNUTAR vrece za spavanje kod stopala je moj izbor. Neki preporucuju postavljanje astro folije iznad na "tavanicu" satora da reflektuje toplotne zrake nazad prema telu ali za to ti treba lepljiva traka da je ucvrstis. Ukratko topla vreca za spavanje, dobra termoizolaciona podloga ispod vrece, viseslojno se obuci i flasa sa toplom vodom unutar vrece.


  • 0

#117 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 31 January 2015 - 12:12 AM

Ili

http://www.outdoorpl...equipment/heat/

http://tentheaterrev...ddy-tent-heater

http://tentheaterrev...stastart-review


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#118 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 12:13 AM

@Dusane, odlicni savjeti, Hvala !

 

Ovo mi nije najjasnije: "Osnovne stvari da ti bude toplo je fantasticna vreca za spavanje i dobra podloga za spavanje, ne takav stari dusek kakav ti volis jer ce na niskim temperaturama poceti da uzima toplotu tvoga tela i sprovodi je u hladno tlo. Izmedju vrece za spavanje i tvog duseka moras imati neku termoizolacionu podlogu.

 

Koje su dobre podloge za spavanje, i koje to pruzaju udobnost i vazdusnu izolaciju bolju od ovog starog duseka ?

 

(da ponovim, na ovom starom duseku i sa onom vrecom za spavanje, spavao sam Bez satora, na vlaznom i hladnom vazduhu od +1 u kanjonu Morace, bez osjecaja zime, sa aktivnom pidzamom, dvoslojnom gore, termo kapom i obicnim carapama, cjelu noc sve do 5h ujutru, kad sam bez ikakvih problema nastavio voznju put mora)

 

U slucaju da spavam na temp.ispod 0 pa do -5, kakvu Termoizolacionu podlogu trebam da postavim Izmedju vrece za spavanje i ovog starog duseka ? 


  • 0

#119 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 12:42 AM

Majstore, kod tebe nema iznenadjenja i kad snijeg zatrpa sator, odmah su tu razni grijaci, pa se moze zorom skinuti i kupati u kadici posred satora n2:Beach2 

Al ko ce za sve ovo davati pare i furati sa mnostvom stvari, razmatramo neko cjelovito i povoljno resenje, ako se i ne kupamo bar da ne   n2:cold


  • 0

#120 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14647 posts

Postavljeno 31 January 2015 - 02:19 AM

Cuo si izreku, koliko para toliko i muzike. Trenutno najbolje podloge su u stvari kombinacija termo sloja i vazdusnog duseka samo je dusek manjeg kapaciteta nego taj tvoj. Zovu ih samonaduvavajuce podloge, otvoris ventil sacekas koji minut i spremno je za spavanje. Ujutro otvoris ventil, savijes podlogu u rolnu da izbacis vazduh iz nje i zatvoris ventil, spremna za polazak. Naravno takav luksuz kosta grdne pare i tek se za one deblje od 5cm moze reci da su veoma udobne. Obzirom da tebe izgleda Bog cuva ako koristis svoj stari dusek onda bilo kakav termoizolacioni sloj koji postavis izmedju vrece za spavanje i njega ce doprineti smanjenju gubljenja toplote. To sto postavis ispod moze biti deblji karton koji nadjes na licu mesta, prostirka za plazu, ili obicna podloga za vrecu za spavanje. Mana kartona i prostirke za plazu je sto su klizave, obicna podloga za spavanje bi bila bolje resenje ali ona kosta neku paru vise.

 

opet na engleskom _https://www.youtube....h?v=-avB3K_0G3A

karton znas kako izgleda _http://www.bitrebels...oard-portraits/


  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika