Jump to content

Photo

Aluminijumski ramovi-Uputstvo za farbanje

• Please log in to reply
62 replies to this topic

#41 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Posted 18 February 2013 - 02:58 PM

@zare
Mislim da samo poliranje nije dovoljno za to, sem ako pasta u sebi nema i vosak. Ja cu mozda u narednih mesec dana uzeti ono sredstvo na bazi nanotehnologije kad istrosim trenutni turtle-wax pa javljam kako radi. A mozda inspirisan ovime i ispoliram ram :)

Pa ova kornjaca kojom je polirao ram ima u sebi vosak. Zato i pitam ;). Vise me interesuje za kola nego za bajs.

Trebalo bi da svaka pasta ili vosak daju takav efekat, e sad od njihovog kvaliteta zavisi i koliko ce taj efekat da traje, uglavnom se posle dva-tri pranja u perionici skida taj sloj, moje iskustvo..

@dule0911 Hvala :)
  • 0

#42 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4324 posts

Posted 18 February 2013 - 03:28 PM

Pri "poliranju" imas dva efekta. Jedan je da voda "bezi" sa podloge a druga je da se stvaraju sitne kapljice. Zato i pitam sta se od ta dva javlja od pomenute polir paste.
  • 0
.

#43 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 18 February 2013 - 06:30 PM

@zare

Probao sam da pljusnem punu šaku vode na ram, i samo se "razbila" u veoma sitne kapljice, gotovo i da se ne vide. Ovu pastu sam prvobitno kupio za auto i po meni je odlična, izdržala je 3-4 pranja kompresorom, nije zadržavala vodu, a komarci i muve koji se tokom vožnje zalepe za auto su se mnogo lakše skidali :)
  • 0
.

#44 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 18 February 2013 - 09:14 PM

@zare
Ako sam peres (rucno) auto, imas ove sampone sa voskom koji rade slicnu stvar, sem ako si hteo da poliras auto zbog nekih drugih stvari.
Ja koristim Riwax-ov sampon i zadovoljan sam, mnogo se manje prlja auto, a cuo sam i da je Marex domace proizvodnje (isto sa voskom) dobar, njega sam kupio ali cekam da potrosim ovaj Riwax pa cu ga probati.
Postavljena slika
Evo linka za marex, ova zuta kantica: http://marex.rs/index.php

Izvinjavam se za off :)
  • 0

#45 brancko

brancko
  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • LocationLazarevac-Vrbovno

Posted 18 February 2013 - 11:04 PM

Nasao sam dva korisna linka o farbanju i poliranju aluminijuma

http://www.poliranje.rs/set2.html

http://www.lamda-emp...a_u_spreju.html

ODLICNA TEMA sve lepo objasnjeno i zaista sjajan nacin da se podmladi bajk :D

*jovanra*
Druze,ako ovo citas,mozes li mi reci koliko te je kostao materijal za komplet farbanje ...jeste da je bilo pre skoro 3 godine ali bas me zanima :mrgreen:
  • 0

#46 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Posted 20 February 2013 - 07:24 PM

Jel moze nesto iz SONAX-ove ponude da posluzi za ovo glancanje rama, konkretno ovaj Xtreme Brilliant Wax 1 Hybrid NPT sa nano-tehnologijom? Mrzi me da trazim turtle, na par mesta gde sam pitao nisu ga imali..

http://www.sonax.com... ... and-Chrome
  • 0

#47 zare

zare
  • Members
  • 4324 posts

Posted 20 February 2013 - 08:34 PM

A sto ne bi moglo :).
Jedino sto ne znamo koliko Sonax sija. Ona kornjaca bljesti, video sam i uzivo nekoliko automobila odradjenih sa njom.
Ja imam jos nesto malo Farecla Top Wax voska ali on ne sija tako kao ona kornjca. Iako je Farecla jedna od boljih firmi jednostavno nije pravljena da toliko sija.

Ako je sjaj prioritet, mozda ovo ne bi bilo lose a da u obzir dolazi samo Sonax:
http://autokozmetika... ... i-lak.html
  • 0
.

#48 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 20 February 2013 - 10:09 PM

Evo mene opet :mrgreen: Malo idemo u offtopic pošto je opet auto u pitanju, valjda nije problem.

Iskopao sam slike kako je izgledao moj stari auto posle poliranja Sonax pastom, polirana hauba i desna strana auta.

[attachment=1]P7240368.JPG[/attachment]
[attachment=0]P7240370.JPG[/attachment]

Pasta (Sonax Xtreme Wax ) nije loša, ali dosta manje sija od kornjače. Njom sam polirao stari ram, i bio je kao da ga nisam ni polirao, samo je malo smanjila površinske ogrebotine i to je to.
  • 0
.

#49 zare

zare
  • Members
  • 4324 posts

Posted 20 February 2013 - 11:01 PM

Samo da se razumemo jer se kod nas cesto mesaju ove stvari. Wax je vosak, nije polir pasta. Uglavnom ne skida ili skida sitnije ogrebotine a glavna namena mu je zastita farbe od kise, sunca tj. atmosferskih uticaja. Da li ce i koliko sijati zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca.

Polir pasta sluzi za poliranje, skidanje ogrebotina... Ima ih dosta vrsta za dosta namena. I po pravilu posle poliranja ide vosak.
  • 0
.

#50 brancko

brancko
  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • LocationLazarevac-Vrbovno

Posted 20 February 2013 - 11:17 PM

A ta kornjaca koju spominjete,kako se tacno zove ?
  • 0

#51 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 20 February 2013 - 11:25 PM

Samo da se razumemo jer se kod nas cesto mesaju ove stvari. Wax je vosak, nije polir pasta. Uglavnom ne skida ili skida sitnije ogrebotine a glavna namena mu je zastita farbe od kise, sunca tj. atmosferskih uticaja. Da li ce i koliko sijati zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca.

Polir pasta sluzi za poliranje, skidanje ogrebotina... Ima ih dosta vrsta za dosta namena. I po pravilu posle poliranja ide vosak.

Ma to prešlo tako u naviku :D Postavio sam sliku čisto da se vidi razlika, obzirom da su i jedna i druga polish & wax.
  • 0
.

#52 zare

zare
  • Members
  • 4324 posts

Posted 20 February 2013 - 11:27 PM

A ta kornjaca koju spominjete,kako se tacno zove ?

Turtle Wax High Gloss Car Wax
viewtopic.php?f=3&t=5802&st=0&sk=t&sd=a&start=15#p133030

Moze da bude u tecnom stanju i kao pasta. U tecnom stanju (mleko) se lakse nanosi ali krace traje. Ovo sa slike je teze za rad ali i traje duze.
  • 0
.

#53 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Posted 21 February 2013 - 04:46 PM

Resio sam da sacekam dok ne nadjem turtle vosak, u medjuvremenu cu da skupim pare pa cu da uzmem i polir pastu, pa da odradim to temeljno i postupno jer na ramu imam i nekoliko dubljih ogrebotina koje mi bas bodu oci :mrgreen: Jel imate predlog koju polir pastu da uzmem, posto, pretpostavljam, lak na kolima i na biciklu nije isti, da ne zeznem nesto..? :)
  • 0

#54 Maratonec

Maratonec
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Posted 02 April 2013 - 02:20 PM

Meni je majstor , koji mi je ispeskario dva čelična okvira , na pitanje kako je sa Al , rekao , da nema problema , samo malo duže traje i malo više košta, jer mora da ide sa puno sporijem mlazom , da se udaranje kuglica , ne bi poznavalo na aluminiju. Svejedno mislim , da je bolje peskariti, nego strugati po njemu sa špahtlom , naroćito po ramovima , koji su skupi i jedan deo ćak i u kombinaciji sa karbonom .
  • 0

#55 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Posted 16 July 2014 - 07:29 AM

Kako mogu da se saniraju ovakve ogrebotine

290zq75.jpg

11awgah.jpg

348279i.jpg

• 0

#56 laci86

laci86
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • LocationKovin

Posted 16 July 2014 - 10:09 AM

Kupi polir pastu za metalik boju, uzmi dosta pamučnih krpa i poliraj.
Nemoj očekivati čuda, ali će definitivno popraviti izgled delova sa 2. i 3. slike.
Ako imaš nekog autolimara pitaj ga za 10-20 ml metalik sive farbe i nekom tankom četkicom nanesi na očišćen i odmašćen ram.
Imaš i farbe u spreju, ali nisam siguran za kvalitet i postojanost.

• 0

#57 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Posted 17 July 2014 - 01:07 PM

A jel pasta malo dopunjuje ove risove?Koliko je trajna,sunce,kisa..? Ili mozda treba sprovesti ono sa pocetka price alu git pa posle prajmer , farba..?Jel bi onaj pajmer ostetio boju pored ako bi se i sa njime radilo..?

• 0

#58 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Posted 18 August 2016 - 07:36 PM

Да оживимо мало тему.Наиме,требао бих да зафарбам вар са слике,у питању је алуминијумски рам,у овој теми има неких поступака,а читао сам и у неким сличним темама о томе,али мислим да би ми за то све требало ангажовање мајтора,што бих волео да прескочим,пошто је мала површина.Требао би ми савет,ако је ово неко радио сам.c2b69e376f6b0bdf22651d8847a162d9.jpg
  • 0

#59 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Posted 18 August 2016 - 07:57 PM

• 1

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#60 kasalovic1996

kasalovic1996
  • Members
  • 1240 posts

Posted 18 August 2016 - 08:12 PM

Хвала колега!

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users