Хвала на одговору,баш то ми је сада пало на памет,али ми је било сумњиво зато што има некаква као глава шрафа за имбус.Значи следеће на листи прављење алата за фривил.
Sve o nablama
Postavljeno 30 August 2015 - 10:05 PM
Zna li neko možda koji je "flange diameter" kod ovih shunfeng nabli?
http://www.capriolo....skim-lezejevima
Drugaru je vrisnula nabla, desni kraj gde je navoj pravi osmice, tako da račna strahovito šeta (nije do račne provereno već do nable) prvi put to vidim.
Felna je jednozidna ali deluje ok pa razmatramo da li da mu upletem onog industrijskog kineza ili da kupi gotov kripton točak.
Postavljeno 06 September 2015 - 08:28 PM
Sve je prošlo odlično, dužina žica taman, ravne sa niplom. Samo negde daju čelične a negde mesingane niple... drugar kupio nablu i žbice za desnu stranu u Zrenjaninu a za levu nije bilo pa sam ja uzeo u BG. Ali nakrpili smo polovnih mesinganih da sve budu jednake.
A nova Shunfeng nabla je došla pretegnuta i ležajevi malo grebu. Da li se osovina može izbiti na obe strane ili ima određen smer?
Mada ne verujem ni da ćemo menjati ležajeve do proleća dok u njih ne uđe voda, a hoće jer nabla nema zaptivke, ali su zato bar ležajevi 40 din/kom. ![]()
Postavljeno 06 September 2015 - 09:16 PM
Ma znam to sam naravno prvo uradio ali industrijski ležajevi kad ih jednom pretegneš gotovo... I kad sam popustio i dalje zapinje malo a trebalo je da se vrti ko ludo, zato smo i birali tu nablu kad već kupuje neku jeftinu reko daj da probamo to čudo. Dok nisam popustio je baš zapinjalo svojski. Ni ne čudi me s obzirom da sam šimanovu dobio u sličnom stanju ali je ona na konuse pa nakon podešavanja radi savršeno glatko i bez lufta.
Ali nisam bio sa drugom kad je kupovao a nije mi ni tada palo na pamet da mu kažem da to odmah proveri i ako nije ok da traži drugu jer je očigledno od primerka do primerka, sećam se da si ti rekao da se vrte ko xtr ![]()
Ne pravi to nikakav otpor nego samo nervira, zato što sam očekivao taj sjajan osećaj kad zavrtiš tako jeftinu nablu i imaš utisak da držiš samo osovinu bez točka, kao da se tu ništa ne okreće, nikakvo grebanje, vibracije ma ništa. Kao na mom mavic točku sa skf ležajevima.
Zamenićemo ležajeve drugom prilikom, nije hitno jer bicikl je takav da mu je to najmanji problem.
Postavljeno 15 September 2015 - 04:21 PM
Ljudi nisam se snašao. Tražio sam tu tabelu za izračunavanje dužine žbica ali ne znam koje podatke da unesem. Felna je 622 sa duplim zidom i površinom za V-brake.
Dakle ove žbice što sada imam na nabli Deore HB-M530 savršeno odgovaraju uz točak a zanima me za koliko bi milimetara trebao da nabavim kraće za DH-T785.
Postavljeno 15 September 2015 - 06:07 PM
Kako da znaš koliko mm kraće da nabaviš kada ne znaš koliko su tačno dugačke sadašnje žbice? I da znaš, moglo bi da se proceni od prilike ali bez merenja felne nema ništa od tačne računice. Znači točak bi trebao biti raspleten i felna slobodna. Šta ti zapravo želiš? Ako će neko da ti to sklapa, da ne bi kupio pogrešne žbice, bolje prepusti majstoru nek se on bakće sa merenjem i računanjem. Ako ćeš ti da radiš, ili da učiš onda podržavam. Ali prvo kupi nablu, da je imaš u rukama, takođe raspleti točak pa ćemo lako da izmerimo i izračunamo.
Ima i bolje objašnjenih i slikovitijih tutorijala, ali samo za primer, recimo ovde imaš sve kako se meri i nabla i felna, uključujući i dobar ali arhaični kalkulatoru u formi excel tabele ![]()
http://sheldonbrown....easureHubAndRim
http://www.prowheelb...engthcalculator
Ovde imaš još jedan kalkulator, malo drugačiji, s tim da se mogu izabrati felne i nable pa ako ima u bazi... Mada se ne bih ja oslanjao na to, merio bih lično.
Vidim ima ta deore. A xt nema, ali ima tri druge dinamo nable, moguće da je neka slična.
Imam još nekoliko kalkulatora da ne kačim sad, to ćemo kad budeš znao mere. Evo ti i iz Musson-ove knjige kako se meri.
Postavljeno 15 September 2015 - 08:49 PM
Gadjan ti je sve napisao, ali evo malo plasticnije
Slika 1 u predhodnom postu.
Treba da izmeris ERD (Efective Rim Diametar) tj. uzmes dve stare zice pa na njih nasrafis niple dok zica ne bude ravna sa niplom (kapnes jednu kap super lepka na gornju stranu niple da ne mrda). Skratis obe zice na 20cm. Gurni zice u rupe koje su jedna preko puta druge. Uzmes lenjir od 30 cm, mozes i metar stavi ispod zica i izmeri parce koje fali da bi se zice dodirnule vrhovima pa saberes zica 20 cm + primer: parce koje nedostaje 18,2 cm + druga zica 20 cm = 58,2cm = ERD 582 mm
Znaci bez obzira sto je felna 622mm spoljnog precnika ERD joj je 582 mm
Nacin 2 da izmeris ERD a da ne rasplices tocak, nije precizan ali moze da pomogne: Uzmes metar i izmeris unutrasnji precnik felne i dodaj 4mm. ZNaci ako je unutrasnji precnik felne 578mm + 4mm = 582mm. Meni je pomoglo nekoliko puta, pa uzmi sa rezervom.
Nacin 3 da saznas ERD je da sednes i potrazis na netu po proizvodjacu i modelu felne. Neki proizvodjaci u katalogu napisu ERD
Nacin 4 da prelistas ovo mozda ima i tvoje felne
Wheel Builder ERD.pdf 4.41MB
4740 downloads
Da bi ti merenje bilo lakse mozes ovo da odstampas (print in actual size)
rim-erd-ruler.pdf 6.96KB
197 downloads
Ako su tacne onda su ovo dimenzije nable, moze se pogledati OVDE
Weight: 502g
Spoke hole circle: 70mm
Hole diameter: 2.4mm
Center to Flange (Left): 20mm
Center to Flange (Right): 28mm
Over Locknut: 100mm
Disc Rotor Mount: center lock
A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.
Postavljeno 15 September 2015 - 10:38 PM
Ne znam tačnu dužinu žbica jer nisam nikad imao prilike da skidam/menjam neku od njih tako da mogu samo otprilike da izmerim dok je na točku. Felne ne znam koje su marke jer ne piše ništa na njima a i za njih nisam bio siguran kako i da li je moguće da ih izmerim dok točak nije raspleten. Dinamo mi je stigao danas pa sam mislio da se jednostavno može uporediti prečnik bočnih stranica nable sa prečnikom bočnih stranica dinama i onda kad skinem ovu jednu žbicu pa na osnovu toga znam za koliko centimetara kraće da tražim sledeće žbice. Znači mislio sam da nekako saznam za veličinu žbica a da prethodno ne moram rasplitati ceo točak, jer mi treba bicikl ovih dana, a i nije mi hitna kupovina jer sam zauzet drugim stvarima, nego tek za nekih mesec dana bih se bacio u ovaj poduhvat.
Hvala obojici na opsežnim odgovorima, proučiću ih pa javljam šta sam uradio.
Postavljeno 20 September 2015 - 11:53 AM
To sam i ja odavno čitao kod čika Sheldona ali nisam sada primenio, podesio sam nablu da bude idealna van točka. To kompresovanje osovine mi prosto zvuči neverovatno, s obzirom na dužinu osovine, tvrdoću materijala i malu silu delovanja zatvarača. Ako ga ima u praksi to mora da je neki mikron u pitanju.
Ja inače i ne stežem jako, dropove sam odavno preradio u vertikalne
pa je dovoljno tek da ne ispadne točak.
Pitao sam za ono i kolegu Grbića, on ne deli to mišljenje da treba ostaviti mrvicu lufta u nabli.
Sinoc sam otvarao nable, da proverim nesto, pa sam sad podesio nable tako da imaju lufta van rama. Kad sam ih vratio na bajs i zategao QR, luft je u potpunosti nestao. Dobra stvar kod ovog sistema je sto dopusta da samim QR podesite luft, odnosno odstranite ga, jer vecim ili manjim dotezanjem mozete da prilagodite sabijanje osovine. Provericu opet nakon nekih 100 km da vidim sta se desava, pa cu javiti zapazanja.
Postavljeno 20 September 2015 - 03:04 PM
Sinoc sam otvarao nable, da proverim nesto, pa sam sad podesio nable tako da imaju lufta van rama. Kad sam ih vratio na bajs i zategao QR, luft je u potpunosti nestao. Dobra stvar kod ovog sistema je sto dopusta da samim QR podesite luft, odnosno odstranite ga, jer vecim ili manjim dotezanjem mozete da prilagodite sabijanje osovine. Provericu opet nakon nekih 100 km da vidim sta se desava, pa cu javiti zapazanja.
Što se podešavanja tiče, lakše je s nablama pune osovine. Namesti se luft odmah na licu mesta. Ovako moraš da podesiš, pa zategneš QR, pa proveriš. I tako nekad par puta, za 10ak stepeni, dok ne nađeš tačku u kojoj stezanjem QR luft nestaje, ali ne preko toga. Ako se ostavi više lufta, koji se tek sivonjskim stezanjem QR-a eliminiše, to nije dobro zbog samih igli.
Postavljeno 20 September 2015 - 05:01 PM
Naravno, nisam ni mislio da se zateze ko sivonja, ali blazim ili jacim dotezanjem quicka moze se eliminisati luft pa to i olaksava malo sam proces podesavanja jer se ovako dosta brzo mogu postici dobri rezultati.
Otežava, komplikuje, barem meni. Ima dodatan proces: stezanje QR, pa provera da li isti eliminiše sav luft. Ako ne, dotegnuti malo, pa opet.
Nable bez QR je dovoljno dok je točak skinut dotegnuti tako da izgube luft i tu je kraj priče.
Postavljeno 20 September 2015 - 05:03 PM
Razmisljam naglas:
Da nabli treba luft i fabricki bi bila tako. Ostavljanje lufta u nabli skracuje vec trajanja konusima, soljama i dovodi do potrebom za pretezanjem bilo QR-a bilo matice kod pune osovine. Kod pune osovine pretezanje dovodi do slabljenja navoja osovine i mogucnosti da matica prokliza (oblajzne). Kod suplje osovine pretezanje dovodi do natezanje same igle, kao i navoja na njoj. Jos jedna losa stavka kod pretezanja je mogucnost ostecenja dropova. Ne treba zaboraviti da tocak u voznji ima i lateralno kretanje (prilikom promene pravca, skretanja...) koje sam tocak i ceo sklop za koji je pricvrscen dovodi u dodatno naprezanje. Da li je bolje da nablu zategnem toliko da se lako okrece, a da nema luft i kad postavim na bicikl QR zategnem tako sto navrnem maticu do kraja i preklopim polugu QR-a?
A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika