Jump to content

Photo

Gume, sirine, kramponi ...

• Please log in to reply
365 replies to this topic

#41 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Posted 01 November 2008 - 05:46 PM

@ Gamzy

A o.k. je sve ovo sa tecnoscu samo imam dva pitanja. Prvo kad je guma tubeless i kad je mnogo izbusis i urnises i oces da zamenis.Sta onda? Kako to radis da ne ostetis felnu i sl.
I drugo pitanje,kad to sipas u standardnu unutrasnju i kad ti se nesto zabode,jer neostecujes felnu posle kad hoces da stavis drugu unutrasnju ?
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#42 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 02 November 2008 - 07:36 AM

Hvala na klipu, gledao sam ga vec. Ovi likovi toliko izbusise gume, da jos malo nece ostati ni jedno parce na njima. :D Super to deluje, samo hocu i ja da to sprovedem u praksi. :)

ja sam to vec imao u praksi - radi :)

A o.k. je sve ovo sa tecnoscu samo imam dva pitanja. Prvo kad je guma tubeless i kad je mnogo izbusis i urnises i oces da zamenis.Sta onda? Kako to radis da ne ostetis felnu i sl.

neces je nikada toliko urnisati busenjem, moze se samo potrositi krampon, a onda je izduvas i lepo skines. Fazon je u tome da prvo odvojis gumu od zidova felne pa onda kontam da se moze i rukom skinuti. Pri montiranju preporucujem plasticne montirace i budite spremni da se polome (treba ih imati vise kod sebe u tom trenutku)

I drugo pitanje,kad to sipas u standardnu unutrasnju i kad ti se nesto zabode,jer neostecujes felnu posle kad hoces da stavis drugu unutrasnju ?

ja to nikada nisam probao, od kada sam presao na tubeless, unutrasnju nosim samo na maratone, u slucaju da mi se nesto dogodi da ne mogu da doduvam, a kada je tubeless guma prazna, pomaze samo kompresor da bi se guma namestila na zidove felne.
  • 0

#43 Gary_Fisher89

Gary_Fisher89
  • Members
  • 1215 posts
  • LocationPalace, Centar, Beograd

Posted 02 November 2008 - 08:23 AM

Hvala na odgovoru. :wink:
  • 0
http://www.youtube.c...cycleFanatic89#

"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."

Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...

#44 mtb_pile

mtb_pile
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 346 posts
  • Locationbeograd

Posted 07 November 2008 - 12:01 PM

Ako neko ima isksutva sa semi slick gumom MIchelin koja je kao neka trkacka verzija gume za MTB. Znaci po sredini slick, na krajevima kramponi ali je valjda zbog tezine ili sl. ,kao recimo kod Hutch. Air light tehnologija, napravljena za trku. Pa posto ja ocu od sledece godine da odma nabacim semi slick, sta preporucujete ? Meni se ova guma svidela jako. Sad jos jedan detalj, ne znam da li je to standard ili je ova samo bila takva, ali je cela guma zelene boje.

ja sam video takve gume na adi kod jedne ribe sto je vozila bajs i bas su mi se svidele
skroz su zelene onako ali je ona imala samo zadnju takvu a predja je bila obicna neka
crne boje. e sad mene zanima gde ima da se kupe te gume u bojama posto imam crven
ram na bicikli pa sam mozda mislio da probam sa crvenim gumama mislim da bi bas
izgledalo bolesno dobro :mrgreen:
  • 0
Postavljena slika

#45 stanislaw

stanislaw
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 April 2009 - 09:58 AM

pozdrav svima,

nov sam na forumu i ako mtb vozim vec 10-tak godina, i u pocetku sam cak vozio malo i trke, a u poslednje vreme smo rekreativno grad - suma...

ukratko citam o tubeles gumama, a kako je doslo vreme da menjam postojece kelvarske koje su se izlizale razmisljam da stavim tubeles... stavljao bi neku 2.0-2.1 kranponku da li michelin, schvalbe ili neku trecu cak bi mi predlog zbog cene dobro dosao... ne bi li prosao malo jeftinije, a ne na prvu loptu.

ono sto me najvise zanima je, a spomenuto je ovde, kako, gde i orijentaciono posto mogu postojecu felnu sa duplim zidom da preradim za tubeles gumu ??

pozdrav iz novog sada i hvala !
  • 0

#46 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 10:57 AM

Što se tiče Tubeless kita za konverziju običnih felni -
http://www.chainreac... ... goryID=769

Što se tiče koje gume uzeti - Hutchinson su se odlično pokazale, u Planetu ima Ritchey, Kenda tubeless, Michelin se nađe u Capriolu, Schwalbe Nobby Nic Evolution UST recimo...
Ako ćeš nešto čega ovde nema, recimo Maxxis Crossmark LUST, Hutchinson Piranha - Tubeless Light , Panaracer Fire XC Pro UST - legendarna guma koja ide po svim terenima i uslovima, WTB WeirWolf UST itd...
  • 0
Postavljena slika

MTB do groba a i posle...

#47 stanislaw

stanislaw
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 April 2009 - 11:22 AM

ok, a cene guma tj modela su u rasponu od ? i ko kod nas radi prepravku, jer ja i da narucim taj kit ne verujem da bi uradio kako treba, pa bi to pre poverio nekom serviseru kog ako vec nema u novom sadu onda gde ima ?
  • 0

#48 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 12:09 PM

Nije to ništa komplikovano, to možeš bez problema sam da odradiš a imaš i u NS dosta ljudi koji znaju oko bajkova, Gamzzy je svakako jedan od njih...
Napolju su UST gume od 15 eur pa na više/kom. Ovde od recimo 2000,00 pa naviše. Nije jeftino, ali kada jednom to sve namontiraš, sipaš zaptivače i napumpaš - posle toga samo voziš i kad se potroši ista ( mislim na gumu - krampone ) - menjaš.
  • 0
Postavljena slika

#49 stanislaw

stanislaw
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 April 2009 - 12:13 PM

zato hocu i da predjem na tubeles, ali koliko sam ja gledao po ns-u nema ni jedne gume ispod 3.000 din i to jedva nadjem... ili imaju samo jednu ili ja ne znam gde da trazim ?! isto i za kit za prepravku... gde ga kupiti kod nas ??
  • 0

#50 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 12:24 PM

Proveri po Beogradu, po servisima, tamo može da se nađe ponekad sasvim ok gume za manje cifre...nažalost, situacija je takva da je ovde konkurencija takva da cene mogu da budu mnogo veće nego napolju...
  • 0
Postavljena slika

#51 stanislaw

stanislaw
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 April 2009 - 01:46 PM

jos jedno pitanje... jesu li sve tubeles ujedno i kelvarske ili ima i zicanih ??

sorry ako puno pitam, ali pred kupovinom sam, a guma glavu cuva !
  • 0

#52 gamzzy

gamzzy
  • Members
  • 3667 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 01 April 2009 - 04:09 PM

jos jedno pitanje... jesu li sve tubeles ujedno i kelvarske ili ima i zicanih ??

Pozdrav!
Ne postoji, bar ja nisam još video žičanu. Takođe tubeless gume su nešto teže od običnih kevlarskih spoljnih, ali imaju mnogo bolji grip na površinu, pošto nemaju trenja između spoljne i unutrašnje gume. Zatim, stane više vazduha, pa se duvaju na manji pritisak pa su i zbog toga udobnije za vožnju. Na kraju, kao šlag na tortu, ako sipaš sealant (zaptivno mleko) možeš komotno da pumpu zaboraviš kod kuće - nema više ni bušenja.
To je svakako dobro ulaganje.
  • 0

#53 jota

jota
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts

Posted 01 April 2009 - 06:11 PM

Pozdrav svima.Da li neko zna nesto o tioga factory 1.95?Do sada sam vozio neke IRC,poluslik,ali planiram da vise vozim po makadamu,sumi..
  • 0

#54 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 06:32 PM

Ako mislis na XC factory - postoji prednja i zadnja - dakle sare su drugacije tako da guma nije univerzalna - kupuju se u paru. Generalno su jako zeznute za voznju tamo gde nije teren zbog krampona koji imaju jak otpor. Dakle njih iskljucivo treba voziti po terenu. Dalje, nisu se pokazale narocito pouzdano pri mokrim uslovima, kao i pri skretanjima - znaju da proklizaju iznenada i neocekivano. Zicana varijanta je solidno teska - jedino sto je relativno jeftina guma. Takodje kramponi se solidno brzo trose.
  • 0
Postavljena slika

#55 jota

jota
  • Members
  • PipPip
  • 44 posts

Posted 01 April 2009 - 06:48 PM

Hvala.model jeste xc.Za budzet do 30e,sta moze da se uzme,i to u bg-u?Kramponka.
  • 0

#56 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 07:18 PM

Ako mislis 30 eur za obe - moze po oglasima da se uhvati neki Continental, Schwalbe i sl. a od jeftinijih varijanti koje nisu kevlar, ODLICNO se pokazala Kenda Nevegal - ima je u planetbike-u.
  • 0
Postavljena slika

#57 lasica

lasica
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 540 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 10:56 PM

Pozdrav!
Ne postoji, bar ja nisam još video žičanu. Takođe tubeless gume su nešto teže od običnih kevlarskih spoljnih, ali imaju mnogo bolji grip na površinu, pošto nemaju trenja između spoljne i unutrašnje gume. Zatim, stane više vazduha, pa se duvaju na manji pritisak pa su i zbog toga udobnije za vožnju. Na kraju, kao šlag na tortu, ako sipaš sealant (zaptivno mleko) možeš komotno da pumpu zaboraviš kod kuće - nema više ni bušenja.
To je svakako dobro ulaganje.

Osim u trenucima...

Kada ima normalnu tubeless XC gumu od 500-600g!Ne gine ti busenje!!! I kad je probusis, probusio si je i sedi i gledaj, ako nemas rezervnu i pumpu... TAXI, BUS i hodanje ti ne gine!!!
Ali ukoliko uzmes neku svinju od 700-800, sigurno je neces probusiti!!!
Isto tako neces i drot gumu probusiti ako uzmes svinju od 700-800g!
Pitanje je sta zelis od tih guma i koju tezinu i sirinu???
Tubeless nije uvek dobro ulaganje... Zato sto mogu da ti sad navedem 3 primera mojih ortake koji voze tubeless a busili su ih!!! I to dobro!!! I cesto! I bajlakovali i sipali najbolje silente i kupovali najskuplje gume i opet nista...
Vozi, vozi pa dopumpa...

Mogu da preporucim odlicnu varijantu unutrasnjih guma Michelin Latex C4, u kombinaciji sa standardnim spoljnim.
Vozio sam ih godinu dana na trkama, imao 5 defekta i svaki put sam zavrsio trku bez zamene druge i doduvavanja.
cena za kom je 9.50EUR
I uzmes dobre spoljne sa sto vise tpi-a npr (tpi 120) i nemas problema...Tvrda gazna povrsina, jak krampon, bolji grip, sporo se trosi, itd...
Tezina je 130-150g unutrasnja + spoljna 450-550g i to je posao ipo... :wink:

Attached Thumbnails

• MichelinMTBaaaaVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV.jpg

• 0
Postavljena slika

#58 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Posted 01 April 2009 - 11:05 PM

Da, ali na netu kruzi jedna losa vest za ove latex gume, a to je da slabo cuvaju pritisak, pa se moraju cesto dopumpavati. Ni to nije dobro resenje, da trcis stalno sa pumpom oko njih. :D Samo kazem kako sam procitao, nisam ih koristio, da se odma zna. :)

Mozda nije lose, obicne gume spoljasnje, i unutrasnje. A u unutrasnje sipati te lekove protiv busenja. :roll:
  • 0

#59 lasica

lasica
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 540 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 April 2009 - 11:15 PM

Svakako redovno proveravam pritisak u gumama, tako da nije problem doduvati ih... Iskreno nisam imao problema da trcim sa pumpom oko njih ali ih treba doduvavati!
To sto neki trce oko njih sa pumpom je problem u tome sto su u nekom trnutku naboli gumu na neki trn koji nije ostao u spoljnoj, tako da guma ustvari pusta na toj sitnoj rupici koja lagano pusta, ujedno sa poroznoscu iste, dobije se redovno doduvavanje.
To mi je logicnije, a i sam sam to iskusio.
Kad je okrpim sve je ok! :wink:
  • 0
Postavljena slika

#60 bobale

bobale
  • Members
  • 1061 posts
  • LocationLeskovac

Posted 02 April 2009 - 12:12 AM

Tvrda gazna povrsina, jak krampon, bolji grip, sporo se trosi, itd...

Stani malo, kako to guma koja je tvrđa i sporije se troši kao posledica toga u isto vreme ima bolji grip nego mekša koja se više troši?
  • 0
Pre nego što pustiš jezik u pogon proveri da li ti je mozak uključen ;)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users