Gume, sirine, kramponi ...
Postavljeno 01 November 2008 - 05:46 PM
A o.k. je sve ovo sa tecnoscu samo imam dva pitanja. Prvo kad je guma tubeless i kad je mnogo izbusis i urnises i oces da zamenis.Sta onda? Kako to radis da ne ostetis felnu i sl.
I drugo pitanje,kad to sipas u standardnu unutrasnju i kad ti se nesto zabode,jer neostecujes felnu posle kad hoces da stavis drugu unutrasnju ?
"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."
Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...
Postavljeno 02 November 2008 - 07:36 AM
ja sam to vec imao u praksi - radiHvala na klipu, gledao sam ga vec. Ovi likovi toliko izbusise gume, da jos malo nece ostati ni jedno parce na njima.
Super to deluje, samo hocu i ja da to sprovedem u praksi.
neces je nikada toliko urnisati busenjem, moze se samo potrositi krampon, a onda je izduvas i lepo skines. Fazon je u tome da prvo odvojis gumu od zidova felne pa onda kontam da se moze i rukom skinuti. Pri montiranju preporucujem plasticne montirace i budite spremni da se polome (treba ih imati vise kod sebe u tom trenutku)A o.k. je sve ovo sa tecnoscu samo imam dva pitanja. Prvo kad je guma tubeless i kad je mnogo izbusis i urnises i oces da zamenis.Sta onda? Kako to radis da ne ostetis felnu i sl.
ja to nikada nisam probao, od kada sam presao na tubeless, unutrasnju nosim samo na maratone, u slucaju da mi se nesto dogodi da ne mogu da doduvam, a kada je tubeless guma prazna, pomaze samo kompresor da bi se guma namestila na zidove felne.I drugo pitanje,kad to sipas u standardnu unutrasnju i kad ti se nesto zabode,jer neostecujes felnu posle kad hoces da stavis drugu unutrasnju ?
Postavljeno 02 November 2008 - 08:23 AM
"The bicycle has a soul. If you succeed to love it, it will give you emotions that you will never forget."
Polar matrix - 14400km; Gary Fisher - 28983km; Wilier - ...in progress...
Postavljeno 07 November 2008 - 12:01 PM
Ako neko ima isksutva sa semi slick gumom MIchelin koja je kao neka trkacka verzija gume za MTB. Znaci po sredini slick, na krajevima kramponi ali je valjda zbog tezine ili sl. ,kao recimo kod Hutch. Air light tehnologija, napravljena za trku. Pa posto ja ocu od sledece godine da odma nabacim semi slick, sta preporucujete ? Meni se ova guma svidela jako. Sad jos jedan detalj, ne znam da li je to standard ili je ova samo bila takva, ali je cela guma zelene boje.
ja sam video takve gume na adi kod jedne ribe sto je vozila bajs i bas su mi se svidele
skroz su zelene onako ali je ona imala samo zadnju takvu a predja je bila obicna neka
crne boje. e sad mene zanima gde ima da se kupe te gume u bojama posto imam crven
ram na bicikli pa sam mozda mislio da probam sa crvenim gumama mislim da bi bas
izgledalo bolesno dobro
Postavljeno 01 April 2009 - 09:58 AM
nov sam na forumu i ako mtb vozim vec 10-tak godina, i u pocetku sam cak vozio malo i trke, a u poslednje vreme smo rekreativno grad - suma...
ukratko citam o tubeles gumama, a kako je doslo vreme da menjam postojece kelvarske koje su se izlizale razmisljam da stavim tubeles... stavljao bi neku 2.0-2.1 kranponku da li michelin, schvalbe ili neku trecu cak bi mi predlog zbog cene dobro dosao... ne bi li prosao malo jeftinije, a ne na prvu loptu.
ono sto me najvise zanima je, a spomenuto je ovde, kako, gde i orijentaciono posto mogu postojecu felnu sa duplim zidom da preradim za tubeles gumu ??
pozdrav iz novog sada i hvala !
Postavljeno 01 April 2009 - 10:57 AM
http://www.chainreac... ... goryID=769
Što se tiče koje gume uzeti - Hutchinson su se odlično pokazale, u Planetu ima Ritchey, Kenda tubeless, Michelin se nađe u Capriolu, Schwalbe Nobby Nic Evolution UST recimo...
Ako ćeš nešto čega ovde nema, recimo Maxxis Crossmark LUST, Hutchinson Piranha - Tubeless Light , Panaracer Fire XC Pro UST - legendarna guma koja ide po svim terenima i uslovima, WTB WeirWolf UST itd...

MTB do groba a i posle...
Postavljeno 01 April 2009 - 12:09 PM
Napolju su UST gume od 15 eur pa na više/kom. Ovde od recimo 2000,00 pa naviše. Nije jeftino, ali kada jednom to sve namontiraš, sipaš zaptivače i napumpaš - posle toga samo voziš i kad se potroši ista ( mislim na gumu - krampone ) - menjaš.

Postavljeno 01 April 2009 - 04:09 PM
Pozdrav!jos jedno pitanje... jesu li sve tubeles ujedno i kelvarske ili ima i zicanih ??
Ne postoji, bar ja nisam još video žičanu. Takođe tubeless gume su nešto teže od običnih kevlarskih spoljnih, ali imaju mnogo bolji grip na površinu, pošto nemaju trenja između spoljne i unutrašnje gume. Zatim, stane više vazduha, pa se duvaju na manji pritisak pa su i zbog toga udobnije za vožnju. Na kraju, kao šlag na tortu, ako sipaš sealant (zaptivno mleko) možeš komotno da pumpu zaboraviš kod kuće - nema više ni bušenja.
To je svakako dobro ulaganje.
Postavljeno 01 April 2009 - 06:32 PM

Postavljeno 01 April 2009 - 10:56 PM
Pozdrav!jos jedno pitanje... jesu li sve tubeles ujedno i kelvarske ili ima i zicanih ??
Ne postoji, bar ja nisam još video žičanu. Takođe tubeless gume su nešto teže od običnih kevlarskih spoljnih, ali imaju mnogo bolji grip na površinu, pošto nemaju trenja između spoljne i unutrašnje gume. Zatim, stane više vazduha, pa se duvaju na manji pritisak pa su i zbog toga udobnije za vožnju. Na kraju, kao šlag na tortu, ako sipaš sealant (zaptivno mleko) možeš komotno da pumpu zaboraviš kod kuće - nema više ni bušenja.
To je svakako dobro ulaganje.
Osim u trenucima...
Kada ima normalnu tubeless XC gumu od 500-600g!Ne gine ti busenje!!! I kad je probusis, probusio si je i sedi i gledaj, ako nemas rezervnu i pumpu... TAXI, BUS i hodanje ti ne gine!!!
Ali ukoliko uzmes neku svinju od 700-800, sigurno je neces probusiti!!!
Isto tako neces i drot gumu probusiti ako uzmes svinju od 700-800g!
Pitanje je sta zelis od tih guma i koju tezinu i sirinu???
Tubeless nije uvek dobro ulaganje... Zato sto mogu da ti sad navedem 3 primera mojih ortake koji voze tubeless a busili su ih!!! I to dobro!!! I cesto! I bajlakovali i sipali najbolje silente i kupovali najskuplje gume i opet nista...
Vozi, vozi pa dopumpa...
Mogu da preporucim odlicnu varijantu unutrasnjih guma Michelin Latex C4, u kombinaciji sa standardnim spoljnim.
Vozio sam ih godinu dana na trkama, imao 5 defekta i svaki put sam zavrsio trku bez zamene druge i doduvavanja.
cena za kom je 9.50EUR
I uzmes dobre spoljne sa sto vise tpi-a npr (tpi 120) i nemas problema...Tvrda gazna povrsina, jak krampon, bolji grip, sporo se trosi, itd...
Tezina je 130-150g unutrasnja + spoljna 450-550g i to je posao ipo...
Postavljeno 01 April 2009 - 11:05 PM
Mozda nije lose, obicne gume spoljasnje, i unutrasnje. A u unutrasnje sipati te lekove protiv busenja.
Postavljeno 01 April 2009 - 11:15 PM
To sto neki trce oko njih sa pumpom je problem u tome sto su u nekom trnutku naboli gumu na neki trn koji nije ostao u spoljnoj, tako da guma ustvari pusta na toj sitnoj rupici koja lagano pusta, ujedno sa poroznoscu iste, dobije se redovno doduvavanje.
To mi je logicnije, a i sam sam to iskusio.
Kad je okrpim sve je ok!
Postavljeno 02 April 2009 - 12:12 AM
Stani malo, kako to guma koja je tvrđa i sporije se troši kao posledica toga u isto vreme ima bolji grip nego mekša koja se više troši?Tvrda gazna povrsina, jak krampon, bolji grip, sporo se trosi, itd...
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika