Jump to content

Fotografije
- - - - -

Kako izracunati potrebnu velicinu rama pri kupovini...

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
125 odgovora na ovu temu

#121 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 July 2025 - 06:40 PM

Надам се да је одговарајућа тема.

Возим МТБ. Све приче о димензијама обично кажу да нога, када је педала у доњем положају, треба да остане мало савијена. Мени дефинитивно тако и одговара. Ал' ове године и на Ђиру и сад на Туру примећујем да многима ноге у коленима остају поприлично савијене, мада не свима. Чисто ме занима да ли постоји нека нова наука или има више везе са очекиваним потребама етапе? (нисам баш испратио и поредио исте возаче на различитим етапама) Или, другачије формулисано - када би више савијена нога могла да буде од користи?

• 0

#122 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1198 posts

Postavljeno 18 July 2025 - 06:49 PM

Ne znam za MTB ali kod drumaša manji ram znači agresivniju i upravljiviju vožnju. By the way, ne znam da li si primetio kolike su im lule - Cube jednog takmičara ima lulu od 160 mm ( informacija od komentatora). Obično su 140mm dužine kod većine. Kako manji ram i veća savijenost utiču na kolena - to je već čitava nauka na koju utiče mnogo varijabli, ne samo ram. Ne brinem ja za njihova kolena...

Sent from my CPH2449 using Tapatalk
  • 0

#123 Woody

Woody
  • Members
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 July 2025 - 12:04 AM

Mislim da položaj sedla u odnosu na pedale ne bi trebalo da zavisi od vrste bicikla (ne računajući DH ili dirt ekstreme). Dužina lule ili veličina rama takođe nema veze sa tim, bukvalno je bike fitting od čoveka do čoveka.
  • 0
Bici-glista

#124 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 July 2025 - 05:14 PM

Не бринем за њихова колена (а у спорту нико више не хаје за спортисту преко дужине трајања уговора), само ме заинтригирало који могу да буду разлози да некоме ноге остају баш приметно савијене и то сатима. Све се надао да ће коментатор да каже нешто, али он као да само чита Википедију и препричава "кад сам ја био мали". Па зато питах овде. А јесте, и луле су многима дугачке, што би указивало на мањи рам.

• 0

#125 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 20 July 2025 - 04:31 PM

Ne treba biti bas malo savijena, treba biti savijena izmedju 140-150 stepeni. To je neki "zlatni standar". Sada su u modi kratke kurble (poslednje 3god). Kratke kurble koriste da bi kuk bio otvoreniji i lakse drzali aero poziciju satima. 

• 0

#126 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Postavljeno 20 July 2025 - 06:25 PM

Ja isto mislim da je to posledica kraćih kurbli, jer su sad maltene svi prešli na 165mm a neki izgleda i 160m pa je onda drugačija mehanika, tj to izgleda drugačije sa strane. Kažu da je kao udobnije, bolji prenos snage i sl ali ja mislim da je to ptr svega posledica toga što je Pogačar osvojio TDF i Giro prošle godine na 165mm kurblama pa sad svi misle da treba tako.
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika