Lukavi prodavci i tako to na tu temu...
Posted 30 July 2011 - 11:45 AM
Sve kad stavis na papir oko 200 eura razlika u ceni
u korist xt komponenti.U ovom slucaju je slx blizi deore grupi nego xt grupi,osim srednjeg pogona.
Paa, SLX grupa bez kocnica je 220e dok je XT 300e, sto i nije neka razlika, a mislim da je SLX ipak blize XT-u nego Deore-u...
(ove cijene gore su bez tockova i kocnica, samo mehanika)
Posted 30 July 2011 - 07:16 PM
Zavisi sta gledas.Pogon, kaseta i okidaci jesu blizi XT-u, ostalo ni pod razno
Paa, SLX grupa bez kocnica je 220e dok je XT 300e, sto i nije neka razlika, a mislim da je SLX ipak blize XT-u nego Deore-u...
Sta to fali mjenjacima, lancu i kocnicama ?
Mislim da su jedino tockovi dosta bolji na XT-u, ostalo fenseraj manje-vise!
Jedino siftere priznajem kao bitno bolji dio na XT-u...
Kocnice su odlicne (SLX), lanac k'o lanac, nisam vozio (S)LX ali XT me nije odusevio...
Posted 30 July 2011 - 07:36 PM
Posted 30 July 2011 - 09:22 PM
... a lanci ko lacni sve sem "djure" im je drnc pa i nije za posebno komentarisanje...
Ne bih se mogao sloziti ako pod "bratom" "Djurom" podrazumevas HG93 DuraAce/XTR, jer je cinjenica da su HG73 i HG93 potpuno ISTI lanci sem povrsinskog finisa spoljnih karika koje su dodatno niklovane i samim tim imaju VECU MASU. Performanse su im iste. HG53 se vec konstrukciono razlikuje (unutrasnje karike) od dva navedena.
Ovde bih imao dva komentara:...XT sifteri su redak slucaj plastikanera u premium segmentu i tu se shimano-u mora odati posta, to do sad niko nije radio
obzirom na ucestanost XT od serije 760 pa naovamo (a vidim ga skoro na svakom biciklu) cini me se da XT vise ne spada u PREMIUM. Ili nam je svima standard skocio pa grdno gresim.
Sto se plastike tice, ne vidim u tome nista lose. SRAM se od svojih pocetaka pocetaka bazirao na plastici. Ne znam da li se neko seca SRT-800 X-RAY providnih GripShiftova koji su pakovani sa XTR menjacima!
Sa obzirom na komentare korisnika siftera mislim da je ipak nesto drugo po sredi dizajn, tj konstrukcija, a ne izbor materijala.
Posted 30 July 2011 - 10:23 PM
Ali sitnica zvana trajnost i ne bas, obaska sto samo jedan do ta dva ume da lepo rdjaPerformanse su im iste.
Da nije alternativnog uvoza iz bratskih EU zemalja ne verujem da ih bih se nagledao u toj meri.Nesto me kopka koliko li se njih proda legalno u radnjamaobzirom na ucestanost XT od serije 760 pa naovamo (a vidim ga skoro na svakom biciklu) cini me se da XT vise ne spada u PREMIUM. Ili nam je svima standard skocio pa grdno gresim.
Plastika cak i bolja ima lepo definisan vek trajanja, i ume da odapne sama od sebe, pogotovu ako je bila izlozena suncevoj svetlosti.Potpuno je opravdana u serijama za siroke narodne mase, ali nekako ne i u opremi koja je namenjena nekom drugom.SRAM shiteri se danas nesto ne ubise od plastike na kucistu.Gripovi su im druga prica, ali i zastupljenost istih nije preterana ...Sto se plastike tice, ne vidim u tome nista lose.
Posted 30 July 2011 - 10:57 PM
Zadnji menjac je plehani wannabe, skolski primer kako se pravi menjac da bombasticno izgleda a da ne bude nista posebno.Uzmi i jedan i drugi u ruke i zagledaj ih sa svih strane, pa ces videti.Nable su u prilicnoj meri copy/paste deore nabli, dok su xt konstrukciono skoro identicne xtr nablama.Kocice su takodje slabije, a lanci ko lacni sve sem "djure" im je drnc pa i nije za posebno komentarisanje.BTW ne znam sta ti je xt sifterima posebno bolje od slx-a.XT sifteri su redak slucaj plastikanera u premium segmentu i tu se shimano-u mora odati posta, to do sad niko nije radio
Znam da je mjenjac nesto losije zavrsne obrade, ali iskreno, ne smatram da nesto mnogo losije radi, tu marketing radi svoje, sta vise, misljenja sam da bi sa identicnim sifterima i SLX i XT (oba Shadow) radili isto...
Nabe nisam poredio, a generalno ne volim Shimano nabe bas nesto posebno, vise sam za industriju.
Kocnice ni u kom slucaju nisu slabije, vozio sam mnogo puta i jedne i druge i stvarno ne mogu da se slozim sa tom konstatacijom da su slabije, dosta je do rotora i pakni (npr. meni su XT 775 mnogo bolje kocile sa Resin paknama i RT75 6-bolt rotorima nego iste kocnice sa Metal paknama i RT76 CL rotorima logicno) tako da tu stvarno postoji vise faktora kao sto i sam znas!
Koliko znam razliku izmedju SLX i XT kocnica, odnosi se na to da XT ima i Reach Adjustment i da je celjust kod XT kocnice iz komada, dok je kod SLX-a "sklapana" od dva dijela, a rotori su identicni, jedino je Alu nosac rotora na SLX-u nesto deblji nego onaj na XT-u!
Sto se tice siftera, ono sto je meni osjetno bolje je "Instant release" (cim se "klikne" rucica za saltanje na dole sifter otpusti mjenjac za citavu brzinu, a ne pola kao SLX i slabiji kojima treba pustiti rucicu da bi presaltali) a i ima dosta manje praznog hoda za saltanje u visu brzinu (XT salta 4 a SLX 3 brzine ako se ne varam)!
... a lanci ko lacni sve sem "djure" im je drnc pa i nije za posebno komentarisanje...
Ne bih se mogao sloziti ako pod "bratom" "Djurom" podrazumevas HG93 DuraAce/XTR, jer je cinjenica da su HG73 i HG93 potpuno ISTI lanci sem povrsinskog finisa spoljnih karika koje su dodatno niklovane i samim tim imaju VECU MASU. Performanse su im iste. HG53 se vec konstrukciono razlikuje (unutrasnje karike) od dva navedena.
Sa obzirom na komentare korisnika siftera mislim da je ipak nesto drugo po sredi dizajn, tj konstrukcija, a ne izbor materijala.
Znam da je to niklovanje jedna od razlika, ali opet, s obzirom da mi je lanac gotovo uvijek podmazan i ne kisne bas nesto mnogo, ne mislim da ce mu to sto nije "nehrdjajuci" nesto mnogo smetati, a sigurno nece toliko izrdjati da bi mu to skratilo radni vijek!
Za siftere sam vec rekao sta meni znaci, izgled je nebitan sve dok rade posao.
(ko je vozio X-0 Twist zna sta su brzi i precizni sifteri, ali opet, imaju i oni nekih svojih mana)
Posted 31 July 2011 - 03:25 AM
Ali sitnica zvana trajnost i ne bas, obaska sto samo jedan do ta dva ume da lepo rdja
Performanse su im iste.
Na opsnovu cega zakljucujes da trajnost nije ista?
Nemacki BIKE je u maju 2011 testirao lance
i dosao je do zakljucka ja trajnost ista,
HG-73 laksi za gram i jeftini 6 EUR.
XTR je XTR, slazem se, ali hajde da budemo realni!
Svaki lanac, ako se ne odrzava - rdja! Na XTRu se to samo manje vidi
Ne salezem se u potpunosti, ali je to vec drugi padez.Plastika cak i bolja ima lepo definisan vek trajanja, i ume da odapne sama od sebe, pogotovu ako je bila izlozena suncevoj svetlosti.Potpuno je opravdana u serijama za siroke narodne mase, ali nekako ne i u opremi koja je namenjena nekom drugom.SRAM shiteri se danas nesto ne ubise od plastike na kucistu.Gripovi su im druga prica, ali i zastupljenost istih nije preterana ...
Sto se plastike tice, ne vidim u tome nista lose.
Moj komentar bio usmeren na tvoju recenicu:
"to do sada niko nije radio!"
pa izvini: jeste, neko je to d osada vec radio
i to je radio mnogo bolje, IMHO!
Posted 31 July 2011 - 03:34 AM
Znam da je to niklovanje jedna od razlika...
Koja je druga razlika tebi poznata sem ove navedene (i cene i tezine)?
...s obzirom da mi je lanac gotovo uvijek podmazan i ne kisne bas nesto mnogo, ne mislim da ce mu to sto nije "nehrdjajuci" nesto mnogo smetati, a sigurno nece toliko izrdjati da bi mu to skratilo radni vijek!
potpuno se slazem!
...ko je vozio X-0 Twist zna sta su brzi i precizni sifteri, ali opet, imaju i oni nekih svojih mana...
Mane bi, po tvom misljenju bile...koje?
Posted 31 July 2011 - 07:16 AM
Znam da je to niklovanje jedna od razlika...
Koja je druga razlika tebi poznata sem ove navedene (i cene i tezine)?...s obzirom da mi je lanac gotovo uvijek podmazan i ne kisne bas nesto mnogo, ne mislim da ce mu to sto nije "nehrdjajuci" nesto mnogo smetati, a sigurno nece toliko izrdjati da bi mu to skratilo radni vijek!
potpuno se slazem!...ko je vozio X-0 Twist zna sta su brzi i precizni sifteri, ali opet, imaju i oni nekih svojih mana...
Mane bi, po tvom misljenju bile...koje?
Ne znam za neke druge razlike
Sto se tice mana, ono sto se meni desavalo je da ako se "oznoje" ruke/dlanovi moze biti problema sa saltanjem (pod uslovom da se nisu stavile rukavice), nista drugo...
Guma se trosi, ali se moze i zamijeniti, e sad, neki su pricali kako su dosta osjetljivi na prljavstinu, ali iskreno to jos nisam primjetio (inace X-0 su na bratovom bajku, ali i ja ga vozim dosta)...
Posted 31 July 2011 - 07:44 AM
Iskustva ljudi koji ih trose k'o zvake.Lepo je sto su se panceri igrali merenjem trajnosti ali me zivo zanima metodologija te igre.Posto je ista ako se radi kako treba malko zamorna jer zahteva poveci broj lanaca koje treba istegnuti.Sa jednim ili dva se po pravilu nista ne da zakljuciti.Na opsnovu cega zakljucujes da trajnost nije ista?
BTW istrazivanja komercijalnih casopisa u tehnici (ili daleko bilo nauci) se po pravilu ne uzimaju za ozbiljno
OK ako cemo bas da teramo mak na konac i dan danas rade, sramovim premium gripovi su takodjer plastikaneri, ali to tamo nekakvog smisla (imajuci u vidu dimeznije) i ima.Moj komentar bio usmeren na tvoju recenicu:
"to do sada niko nije radio!"
pa izvini: jeste, neko je to d osada vec radio
i to je radio mnogo bolje, IMHO!
Posted 31 July 2011 - 08:26 AM
Sto se tice mana, ono sto se meni desavalo je da ako se "oznoje" ruke/dlanovi moze biti problema sa saltanjem (pod uslovom da se nisu stavile rukavice), nista drugo...
Guma se trosi, ali se moze i zamijeniti, e sad, neki su pricali kako su dosta osjetljivi na prljavstinu, ali iskreno to jos nisam primjetio (inace X-0 su na bratovom bajku, ali i ja ga vozim dosta)...
Slazem se sa ovim.
Ono sto bih ispravio/dodao je da gumeni deo gripa ne moze da se zameni
vec kupuje nov ceo rotacioni "modul" sa onim zubima za brzine i trte-mrte svime
koji zbog toga kosta skoro koliko i cela nova rucica menjaca.
I meni se cini da krace traju nego raniji gumeni gripovi!
Postaju onako lepljivi, gnjecavi, bljak!
Posted 31 July 2011 - 03:41 PM
Posted 31 July 2011 - 03:50 PM
Pa ko voli da ima MALI ovo je ok izbor..550 evra za ovo. Pfff.
Pobednik dana!
http://www.cikloberz...ow.php?id=15941
Posted 31 July 2011 - 04:34 PM
http://www.cikloberz...ow.php?id=36101
pitam se ko ce da da 20 e za pocepane gace
Posted 09 August 2011 - 07:17 AM
Sa 145 skinuto na 130... Morace jos da skine skoro duplo da bi ih prodao.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users