Jump to content

Fotografije
- - - - -

Ultra-distance trke

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
242 odgovora na ovu temu

#201 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4950 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 June 2025 - 12:34 PM

Mića završio pre pola sata!
Bravo!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 1

#202 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2025 - 02:46 PM

Ovo malo što sam ispratio B-Hard u ove dve godine, tj poslednje tri trke, me navodi na zaključak da je jaaaaako poželjno da se u prva 24 sata dođe nadomak Trebinja tj da tu paklenu deonicu do Trebinja treba izvesti noću. Što mu dođe blizu 500km za 24 sata, sitnica.

Da, tako bi bilo najbolje. To je 502km i oko 5300 metara u plusu koje treba voziti prosečno sa 20km u jednom satu. Ja sam uspeo za 34h.. ajd, mogu da smanjim 3 sata (spavanja i 2 gume).. znači 30-31 sat. Majku mu, opet mi fali tih 6-7 sati :D
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#203 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2025 - 02:50 PM

Mića završio pre pola sata!
Bravo!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Čekamo njegov izveštaj jer je juče zapeo na Vlašiću, na oko 1110km.
Da li je umor od nespavanja, teži bic, nešto treće ili udruženi faktori svega i svačega?
  • 0

#204 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3477 posts

Postavljeno 18 June 2025 - 05:09 PM

Da, tako bi bilo najbolje. To je 502km i oko 5300 metara u plusu koje treba voziti prosečno sa 20km u jednom satu. Ja sam uspeo za 34h.. ajd, mogu da smanjim 3 sata (spavanja i 2 gume).. znači 30-31 sat. Majku mu, opet mi fali tih 6-7 sati :D

Možeš da smanjiš vreme samo ako povećaš prosek za jedno 3km/h. Međutim sa toliko elevacije u proseku na svakih 100 km, vrlo, vrlo teško.... Pogotovo ako pored biciklizma imaš normalan posao, porodicu, obaveze itd....
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#205 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2025 - 06:54 PM

Neka 'fala, dobro je i ovako.
  • 0

#206 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 18 June 2025 - 09:44 PM

Ja sam napravio nekoliko grešaka, a najveća je bila to što sam mislio da sigurno završavam pre mraka, pa sam zadnju energiju iz powerbanka ujutro (poslednjeg dana) prebacio na mobilni koji mi snima rutu (prethodno je bio i navigacija, ali sam se prebacio na drugi telefon). A koliko je ostalo u svetlu, to nisam bio siguran. Možda za 2 sata, možda samo za 1. Šta ako mi iscuri svetlo negde izvan civilizacije?

Na oko 150 km pre cilja sustigli su me Igor i Dragan, koji su prethodno  greškom otišli prema Bugojnu.

Ono su verovali da mogu da uhvate limit, ali ja nisam, znajući katastrofalno loš asfalt na spustovima ka Travniku i sa Vlašića. I koliko je težak uspon na Vlašić. I što na 50 km pre cilja ima još jedan 10 km uspon...

Plus se iz daljine vidi vrh Vlašića u oblaku... Sigurno je hladno gore, a ja nemam kišnu jaknu, ostavio je (budala) u Višegradu, već samo najlonsku kabanicu (ruke pokrivene samo do laktova).

Tako da na 150 km do cilja odlučijem da ne jurim limit.

Stigao sam u Travnik, kupio klopu, pa lagano gore na Vlašić. Uzeo sobu, spavao 11 sati u komadu, pa ujutro za Banja Luku.

*

Kad napišem nešto opširnije za fb stranu, kopiraću i ovde.

• 2

#207 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 June 2025 - 12:47 PM

Ja sam napravio nekoliko grešaka, a najveća je bila to što sam mislio da sigurno završavam pre mraka, pa sam zadnju energiju iz powerbanka ujutro (poslednjeg dana) prebacio na mobilni koji mi snima rutu (prethodno je bio i navigacija, ali sam se prebacio na drugi telefon). A koliko je ostalo u svetlu, to nisam bio siguran. Možda za 2 sata, možda samo za 1. Šta ako mi iscuri svetlo negde izvan civilizacije?

Tu dolazi do izražaja ono što mnogi osporavaju.. dinamo hub i dobro svetlo. Potreban je samo jedan mali klik na skriven gumeni prekidač još pre nego što krene mrak, i voziš bez razmišljanja o baterijama i energiji. Suvišno je da pišem kako svetli Supernova E3 ili BM IQ 100 lux.
  • 3

#208 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3477 posts

Postavljeno 19 June 2025 - 03:20 PM

Koliko sam ja informisan, te dinamo nable mogu i da pune elektronske uređaje. Ne preterano brzo ali svakako dobro dođe kad si u nekoj vukojebini noću a npr. Iscuri baterija gps uređaja

I mene iznenađuje da Mića, stari, prekaljeni lisac-brevetaš još uvek nije otkrio dinamu u prednjoj nabli. :)
  • 1

#209 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 June 2025 - 06:28 PM

Koliko sam ja informisan, te dinamo nable mogu i da pune elektronske uređaje. Ne preterano brzo ali svakako dobro dođe kad si u nekoj vukojebini noću a npr. Iscuri baterija gps uređaja

I to imam.. KEMO 172n (ti si ga beše i doneo). Nije preporučljiv za punjenje telefona jer prilikom zaustavljana prekida se punjenje. Ali power bank može. Xiaomi pb od 10 000 za 10 sati živahnije vožnje putem diname napuni se bar 70% što je i više nego dovoljno za dopunu jedne ispražnjene baterije do 100%. Uredjaj je težak max 100 gr i fiksira se npr ispod lule. E da, ako se puni baterija ne može da radi svetlo.. koristi se za jedno, ili drugo, tj danju se puni pb a noću radi svetlo.
  • 0

#210 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 19 June 2025 - 11:55 PM

Ma ja odlično izračunam koliko mi treba za koju vožnju, ali sam se zeznuo što sam dopunio telefon. On je čak i imao dovoljno da do kraja snimi vožnju, ali eto... kao, da mu ne mislim i ne proveravam više do kraja koliko % je ostalo. I sa 30% ga dopunim do 70-80% što uopšte nije bilo potrebno. Tj, trebalo je da ostavim u powerbanku, pa da kasnije vidim za šta da upotrebim. Ali ja sam potpuno smetnuo s uma da može da mi se desi da jedva uhvatim limit, a pošto on ističe u 23:00, to znači da mi treba barem 2 sata svetla. Ili ipak malo više, ako još i zakasnim, da ne ostanem u mraku negde u šumi. 

Dinamo neću za jednu vožnju godišnje.

Ali kupiću možda Infinity sedište. Probao sam malo Draganovo i deluje fino.

Takođe, definitivno neću nikakav Garmin i sl. za navigaciju, nakon što sam video kod Igora koliko je glup. :D (sto puta na raskrsnici zastane i čeka info od Garmina)

Telefon i OsmAnd aplikacija bogovi za njega.

Naravno, koristan je za druge stvari, ali te druge stvari mene ne interesuju (ko voli, neka izvoli). Interesuje me samo mapa i navigacija.

Sa kišnom jaknom sam takođe napravio njesra, spasio me Igor, bilo 0,2° na Sljemeću, u ponedeljak u zoru. Smrzli smo se. Ja sam još tada zaslužio DNF zbog svoje glupe glave...

Takođe i greške sa rasporedom spavanja, tu me taj isti Igor malo zeznuo, poremetio mi provereni plan od prošle god. (ali me odmah i spasio sa jaknom za spust).

Da ne dužim...

Sutra-prekosutra pišem sve opširno.

• 0

#211 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 12:26 AM

Zaboravio sam da ostavim link za tekst o B-Hard prošle godine. 
Malo je glupo da se sad to čita, kad je već prošlo i ovogodišnje izdanje, ali ako nekoga interesuje, evo:
(zanimljiv je kraj, koliko skrivene snage čuči u svakome od nas i samo čeka svoj trenutak)

• 0

#212 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 665 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 07:09 AM

A jel ti nije mozda smisleno da uzmeš neki bike computer makar za snimanje vožnje ako ništa drugo? Tipa onaj IGPSport bcs100 je na Aliju fazon 2600 dinara a može da posluži baš za to pri čemu baterija traje 40+ sati sa ekranom, ako ga koristiš pretežno za snimanje vožnje ekran može na minimum pa verovatno i baterija duže da traje. Oni Cospo imaju i jaču bateriju za par stotina dinara više. U smislu nije neka "ozbiljna" investicija kao Garmin a i ne moraš ga koristiti za navigaciju i parametre vožnje ako nećeš :)
  • 0

#213 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 20 June 2025 - 07:28 AM

Igor ima garmin 530. Ne znam 500 seriju ali 1040 odmah pisti kada skrenes sa mape i to neprestano. Pisti dok mu ne stisnes ok van mape sam necu da idem po mapi, ili mu kazes rekalkulisi mi rutu da me vratis na mapu.

• 0

#214 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 08:30 AM

Ma neću više ni da snimam vožnje preko 1000 km, nego sam ove god. krenuo sve redom (a neću nikad više), pa kao da ne prekidam niz.

Samo jedan problem više na trci kakva je B-Hard. 

Za navigaciju su mi bila dovoljna ta 2 telefona, bez dopunjavanja. Ali snimanje dosta troši.

To pištanje je dobra stvar, jedino to. Ali iritantno je kad čovek mora da uspori na kritičnom mestu, da ne bi pogrešio. A ja na tel. mnogo ranije vidim gde treba da idem. Samo zumiram mapu malo više, ako treba.

Mada na B-Hard već dobro poznajem rutu, malo je mesta gde mi i treba pomoć telefona.

Attached Thumbnails

• Screenshot_2025-06-18-19-05-07-488.jpg

• 0

#215 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 20 June 2025 - 08:39 AM

Strava teska bolest :). Sa mojom starim 810 nije mogao da izdrzi 24 kada je vec usao u godine :). Par puta sam ga dopunjavao na brevetima 400 i onda video da mi samo stvara nervozu i obavezu da li ima ili nema baterija. Jos samo o tome da razmisljam... I odlucio da vise ne snimam voznje preko 200km. Sada ovaj novi kazu da izdrzi i 600 bez problema ali ga nisam testirao.

• 0

#216 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 June 2025 - 11:50 AM

Igor se zeznuo što je u Garmin uneo celu rutu pa je uredjaj malo bagovao. Ja sam uneo sve delove podeljene od KT do KT i nije bilo nikakvih problema. Na bilo koje pogrešno skretanje sa rute Garmin 1030+ pišti, izbacuje na displej vidljivo upozorenje i nudi povratak ili rekalkulaciju. Kod mene opušteno izdrži oko 50 sati u modu praćenja i snimanja, i u vožnji se spoji na pb i dopuni po potrebi. Uredjaj nije uopšte glup, samo ga treba pametno koristiti. Uz to ima odličnu preglednost ekrana na dnevnom svetlu što je kod telefona ogroman minus. Telefon ima bolji pregled mape ali troši daleko više bateriju, mora se dopunjavati pri čemu brzo isprazni pb, i mora se čuvati od sunca, vode, prašine i slično.
Što se tiče diname, ja imam poseban točak i po potrebi ga stavim. To bar nije skupo, izadje oko 100 e i služi godinama. Al' ok,svako radi onako kako misli da mu je najbolje.
  • 0

#217 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 02:07 PM

Da, to di mi već pričao... nije skupo.

Samo meni na običnim vožnjama ne treba, ispada samo za B-Hard ili PBP, tako nešto. U stvari, baš neophodno bi bilo za TCR ko vozi.

Uzeo bih i Garmina i dinamo, samo ne znam šta pre...

Sledeća stvar su mi novi točkovi, a posle vrv Infinity. A te dve stvari su oko 1000€.

• 0

#218 MI1966

MI1966
  • Members
  • 1970 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 03:52 PM

Ove delove, nakon spusta sa Bjelašnice, pa prema Konjicu, kao i onaj od Čapljine prema Trebinju, tradicionalno prolazim po mraku. 

Ali kad pomislim kako bi bilo fino videti ih jednom po danu, setim se da je tamo sigurno pakleno, ako je dan sunčan.

Attached Thumbnails

• FB_IMG_1750277819307.jpg
  • FB_IMG_1750277766858.jpg

• 0

#219 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3477 posts

Postavljeno 20 June 2025 - 07:19 PM

Ta ruta B hard trke je zapravo prelepa ali pod uslovom da se vozi na nekom gravel bajku sa gumama od bar 35mm zbog dobrih puteva, da se to razvuče na jedno 8,9 dana i da se usput stane kad god ima nešto vredno da se vidi a bogami i pojede. :)
  • 0

#220 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 June 2025 - 09:04 PM

Uzeo bih i Garmina i dinamo, samo ne znam šta pre...

I jedno i drugo.. nek ide život :D
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika