Ultra-distance trke
Postavljeno 13 June 2025 - 11:48 AM
Sutra u 5:00 startuje B-Hard trka i brevet.
Link za praćenje:
https://www.followmy...m/live/bhard25/
Ja sam R04, Dragan R12, Igor R20.
Brevet voze Laza (B17) i Igor (B19).
Postavljeno 14 June 2025 - 12:05 PM
Posle nekih devet sati najbolje stoji Bečlija Samardžić, koji je trenutno 30. u trci (od 50 i nešto), sa pređenih 200 i sitno kilometara. Nekih 10ak kilometara iza je Igor Nikolić koji je valjda 41. a odmah iza je i Mića na 43. mestu. Lazar Pijović je još nekih 4-5 kilometara iza Miće, a Igor Jerosimović (chamade) je već neko vreme u Jajcu - ne znam da li ima nekih problema, ali je zaostao i vidim da je ukupno stajao skoro sat vremena...
Sajt je opak krš i sve radi jako sporo, mislim još gore nego prošle godine, tako da je muka to pratiti.
Postavljeno 15 June 2025 - 07:45 AM
Kao i obično, Mića ne spava pa tokom noći prošiša pored usnulih.
Mića je prošao Bileću, sledeća tačka je Tjentište na 72km. Trenutno je 20.
Samardžić je upravo krenuo iz Trebinja, do Tjentišta 106km. Trenutno je 29.
Igor Nikolić je na 17km od Trebinja. Trenutno je 35.
Lazar Pijović je u Trebinju. Samo dva brevetaša su ispred njega, tek su krenuli iz Trebinja.
Jerosimović je na nekih 70ak km od Trebinja, pri kraju velike grupe.
Postavljeno 16 June 2025 - 06:26 AM
Igor Jerosimović je odustao pre Trebinja, ne znam tačan razlog ali u poruci je pomenuo vrućinu. Ostala četvorica guraju po planu (valjda) - Mića i Igor Nikolić su krenuli da se veru od Goražda ka Jahorini, Samardžić je nekih 10ak kilometara iza njih, a Lazar Pijović je tek krenuo iz Višegrada tj nekih 70ak kilometara iza Samardžića.
Inače, dvojica koji su manje-više ubedljivo vodili nakon prvog dana su odustali - Austrijanac Kronberger (bio je prvi) je odustao još pre Trebinja, tracker ga je zakucao skoro na isto mesto gde i Jerosimovića, a onaj mladi Hrvat Pribanić, koji je bio prvi nakon što je Kronberger odustao, je završio kod Rogatice. Po svemu sudeći, pobediće Holanđanin Nap, koji će uskoro krenuti da se penje na Vlašić, poslednju kontrolnu tačku.
U stvari, realno, pobediću ja jer sam pio ladno pivo ovih dana i nisam se umarao, ali ajde...
Postavljeno 16 June 2025 - 06:16 PM
Pa uradio čovek bajk fiting i sada tera, ne staje. I ti ćeš tako proraditi posle podešavanja
Sent from my CPH2449 using Tapatalk
Било би лепо
Иначе јуче одвозам неких 120 км, имам и снаге и енергије, али врат и даље укочен, не налазим решење. Замисли 1200 км неподешене вожње
Postavljeno 17 June 2025 - 04:39 AM
Što se dopinga tiče, najviše ga ima u amaterskom sportu jer su finansijski benefiti nepostojeçi pa je kontrola najmanja
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 17 June 2025 - 08:05 PM
Igor Nikolić i Dragan Samardžić će za koji minut proći kroz cilj, a Mića već neko vreme džodži na poslednjoj kontrolnoj tački, na vrhu uspona na Vlašić, što je nekih 90km do Banjaluke.
Lazar Pijović je, koliko sam video, odustao na Bjelašnici i krenuo kraćim putem za Banjaluku.
Postavljeno 18 June 2025 - 08:29 AM
Cekaj da se naspavaju ![]()
Postavljeno 18 June 2025 - 10:58 AM
Bilo bi lepo da se javi neko od učesnika trke i malo opiše kroz kakav su pakao prošli.
Hercegovački pakao.. ne prašta greške, a bilo ih je.
Bogu 'fala, živ sam, zdrav i čitav.
Od starta je išlo odlično na jutarnjih 10-12C. Do vrha Kozare 50km isterali za 2,5 sata. I usput razmišljao kako ide glatko te će se ovo u kompletu odraditi u regularnom limitu. Ali onaj derpe Marfi iza ugla čeka.
U Jajcu sam malo zaglavio jer sam se ugasio zbog gladi. Već je bilo toplo pa nisam imao volju za jelom. Tu se nekko povratio pa sam nastavio do Šipova. Od Šipova penjanje na Kupres.. 2 uspona ukupne dužine oko 15ak km + sitno gore-dole. Na Kupresu kratko odmaram uz jelo, s tim da je i to metiljavo. Sjurim se ka Tomislavgradi i po treku levo ka Blidinju. Tu bi malo svežije pa sam mogao i jesti. Usledio je uspon na Blidinje po mraku. Sa te strane nije teško, tek nekih 9km ali je u 22h bilo oko 23C. U 23h izbijam na vrh kod jezera gde piči vetar pa oblačim jaknu jer ide spust od 3km. Posle toga skidam jaknu jed ide uspon od 5km.. nizbrdo 'ladno, uzbrdo vruće.. nije mi legao taj deo iako je bilo oko ponoći. E sad, spust sa Blidinja.. prvi deo širok put ali drugi duži deo uzan put pun kamenja . Tu se vozio noćni veleslalom.. prilično naporan deo jer iza je ostalo 320km i 19 sati vožnje. Sreća u nesreći je da je veći deo asfalta obnovljen ali je stresno jer je u zabačenom delu, bez mobilnog signala, uzan put.. jedan pad ili izletanje su puta je dovoljni za nevolju. I tu u nekoj selu sa 4-5 kuća u sred noći pojuri me krupan šarplaninac. Počinjem da vikanjem na njega ali on je beje.. medjutim čim sam stao i on se zaustavio i vratio se nazad. Ne plašim se ja psa ali ovaj je imao dobrih 55-60kg i protiv njega ne bi bilo nikakve šanse. Sledeći put obavezno biber sprej.
Silazim u Široki Brijeg, Hrvatski grad u Bosni. Zastanem kod kafića koji je pun omladine, pitam za vodu a konobar će "oćeš pivu"? Rekoh mu, hvala ali ne spavam već 24vsata i sa pivom ću biti gotov. Medjutim, dečko uporan da uzmem bilo šta pa uzimam kiselu vodu. Tu pored i neki omladinci, fina raja, ispričaše se malo sa mnom. Na još nekoliko usput mesta po kafanama pored puta su mi plaćali kafu, kocu ili vodu.. i ne pitaju hoćeš-nećeš, samo kažu uzmi nešto, ili ako sam već uzeo oni sami plate konobaru. Ne znam kako su ostali prolazili, ja sam bio kao kod svoje kuće.
U Mostar na KT (366km) stižem oko 3,30h.. oko 2,5 sata kasnije od zamišljenog tempa, i tu odspavam na fotelji u hotelu do 5 sati. U tom već izlaze iz hotela oni brži koji su stiglido ili pre ponoći i oni su spavali od 3 do 5 sati.
U 5 ujutro već je 24C što znači da će od Hutova ka Trebinju biti vruće.
Vruće nije bilo.. bilo je još toplije.
Ljudi moji, kakav je ono pakao.. na 100km samo na jednom mestu ima nekakva kafana gde se može kupiti voda ili piće. I to je to. Imao 2,5L vode i to je dovoljno za 2-3 sata pod uslovom da se pijucka, bez nalivanja. Hladovine nema.. i ako je negde ima treba stisnuti yaya i sići sa asfalta u travu.. a pogaženih zmija na putu ima svuda. Ja nisam mog'o da stisnem muda.
I tu kreće veselje.. 60k km pre Trebinja u sred pakla buši se prednja guma. Menjam je dok sunce prži i psujem svima sve po spisku jer sam mogao swdeti u fotelji kao Boris, oiti pivo i gledati na netu kako se pate učesnici. Umesto toga, odabrao sam ptnju. Elem, u gumi žica koju uspem da izvadim. Ali ima još nešto i to nije htelo da izadje pa menjam i spoljnu. Omlatilo me sunce pa sam prilegao naivicu puta u hladu ispod neke grančice.. msm, to samo liči na hladovinu. I zaspim.. i sanjam kako mi leteći tanjir zuji oko glave.. trgnem se kad pored mene Toyota sa el. motorom čije se zujanje zapravo čulo. Čovek gleda u mene, pita da li mi je dobro. Jesam, sve u redu,samo sam malo prilegao da odmorim. Pozdravlja me i odlazi dok razmišljam šta mu se motalo u glavi kad me video kako ležim na putu. A da, taj put i nije pravi put već lokalni putić na mestu nekadašnje ćira pruge. Nastavljam dalje, stižem u Ravno oko 14h. Nalazim neku radnju gde kupim balon vode od 5L..pola popijem i sipam u bidone, pola sipao po sebi preko glave. Od Ravnog put ide obilazno neka 2km gravel deonicom.. tu na spustu naletim prednjim točkom na kamen i prasak poput petarde.. opet guma. Stavljam drugu.. skinutu bacam jer je razneta. Razvlačim se do Trebinja gde ostanem na spavanjeu. Plan je bio da idem do kraja lakšim tempom. Ali Marfi je bio dežurni cele nedelje.
Od Trebinja i dalje pakleno narednih 70km do Tjentišta.. hlada nema, vrućine ima. Na Tećjentištu počne glavobolha te stajem da popijem neku tabletu.. i vidim na onoj gumi kako iz nje sa strane izviruje unutrašnja.
Izduvavam je i iznutra guram flekicu.. kad pored još jedna rupa.
I tu stavim flekicu, dodam iznutra i izolir trake, naduvam i vidim da to lepo drži.
Tad sam video da je i felna iskrivljena od onog udara u kamen ispod Ravnog.
I tu definitivno odlučujem da se kotrljam do Višegrada, do KT7 gde ću se odjaviti i dalhe ka Užicu na voz.
Sa jednom preostalom unutrašnjom gumom, i oštećenim spoljnim nerazumno je ići na Sjemeč, Jahorinu, Visočicu i Bjelašnicu.
Ostatak rute protekao je uredno do Goražda gde noćim i ujutro do Višegrada gde se zvanično odjavljujem.
Tih prvih 700km do Višegrada su inače lakši sa oko 7500 u plusu a preostalih 500km imaju oko 9500 visinskih metara.
Ukratko, B HARD u potpunosti opravdava sv8j naziv.
Da li ću ponoviti naredne sezone to ne znam. Za ovo je potrebna još ozbiljnija i temeljnija priprema što nije jednostavno za nas koji imamo porodične i poslovne obaveze.
E da, sličica nema mnogo jer mi nije bilo baš do fotkanja što je inače minus na ovakvim dogadjajima.. predje se vekiki deo a ništa se ne vidi. Smo se gleda gde su prodavnice zbog osveženha i sve se svodi na preživljavanje. O znoju i prljavštini neću ni pisati.. toga ima i više nego dovoljno.
Svakako sam zadovoljan jer sam imao priliku da se pojavim na startu sa ostalih 115-ak učesnika iz Evrope i drugih delova sveta.
A na startu bilo je učesnika..
Elrna Roch šampionka Evrope u ultramaratonskom biciklizmu (finiširala B Hard za59:35h), RAAM, Transcontinental race, Three peaks, Trans Iberica, ironmanovi.
Od 5 učesnika iz Srbije uspešno su finiširali dvojica.
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 18 June 2025 - 12:33 PM
Ovo malo što sam ispratio B-Hard u ove dve godine, tj poslednje tri trke, me navodi na zaključak da je jaaaaako poželjno da se u prva 24 sata dođe nadomak Trebinja tj da tu paklenu deonicu do Trebinja treba izvesti noću. Što mu dođe blizu 500km za 24 sata, sitnica.
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika