Jump to content

Fotografije

Sunrace

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
28 odgovora na ovu temu

#21 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3476 posts

Postavljeno 06 March 2022 - 04:27 PM

Problem kod full hidraulike je to što su takve kočnice kompatibilne samo sa šamaraljkama predviđenim za njih, a takav bicikl nov košta minimum 1500 eura i više. Meni je prioritet da bude što jeftinije a da radi OK, jer kao što ranije spomenuh, to je bajk koji se koristi za sve i svašta, ne mazi se i ne pazi, tek povremeno održava, ostavlja zaključan napolju pola dana.

Ali znam da su mehaničke i hidraulične disk kočnice kao oko i doope. Pitam se da li se išta dobija prelaskom na kočnice koje imaju aktuaciju preko mehaniče sajle ali klip na čeljustima radi uz pomoć ulja? One bi trebalo da su široko kompatibilne sa raznim ručicama....
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#22 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 March 2022 - 08:49 PM

Ali znam da su mehaničke i hidraulične disk kočnice kao oko i doope. Pitam se da li se išta dobija prelaskom na kočnice koje imaju aktuaciju preko mehaniče sajle ali klip na čeljustima radi uz pomoć ulja? One bi trebalo da su široko kompatibilne sa raznim ručicama....

Megde sam skoro čitao.. dobiješ nešto izmedju. Bolje od mehaničkog ali i slabije od hidraulike.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#23 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 06 March 2022 - 09:26 PM

Najbolje mehaničke su recimo pandam osrednjim hidrauličnim.
To je možda dobro poređenje, vozio sam i jedne i druge.
Ne mogu ni da prismrde dobrim hidrauličnim, mislim na SLX, XT, XTR.
Ali fenomenalno rade posao na treking, touring, drumskim biciklima i za neagresivnu mtb vožnju i ništa više od toga realno ne treba za navedene vrste bajseva.

Kad pričam o dobrim mehaničkim mislim na Avid bb7, više klase Hayes-a i TRP Spyre.
To sam imao prilike da isprobam.

Napominjem da su me Hayes prijatno iznenadile, ništa ne zaostaju za ostalim gore navedenim, mislim da su bile neke cx expert ili tako nešto, uglavnom ili najviši ili nivo ispod najvišeg u Hayes hijerarhiji.

Vozio sam i neke obične Hayes, niže klase i to je bilo baš loše.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 1

#24 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 710 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 March 2022 - 10:07 PM

Pričaš za MTB ili drumaša? Mogu mehaničke dobro da koče kad se to radi iz dropa. Problem je sa hoods-a jer je poluga mala. Nisam siguran koliko bolje čeljusti prave razliku jer je problem u ručici (čeljusti sigurno doprinose nešto, samo ne znam da li je dovoljno).
  • 0

#25 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 06 March 2022 - 10:24 PM

Pričaš za MTB ili drumaša? Mogu mehaničke dobro da koče kad se to radi iz dropa. Problem je sa hoods-a jer je poluga mala. Nisam siguran koliko bolje čeljusti prave razliku jer je problem u ručici (čeljusti sigurno doprinose nešto, samo ne znam da li je dovoljno).

Rekoh već, lepo koči viša klasa mehaničkih i mogu da se porede sa srednjom i nižom klasom hidraulike
Niža klasa mehanike lošije koči od kalipera i vbrake.
Mehanika ne može da se poredi sa višom klasom hidraulike.

• 1

#26 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3476 posts

Postavljeno 07 March 2022 - 05:06 AM

@Vidak

Odlično poređenje svega i svačega, bravo! Volim kad se u temu umeša neko ko je probao i ovo i ono i podeli svoje iskustvo sa drugima.

Gledam sad na netu i poprilično je lepa cena tih kvalitetnijih, bilo mehaničkih ili hidrauličnih kočnica. Primera radi Avid BB7 je cena po jednoj čeljusti čak 70 eura, na nekom popustu oko 50, znači stoja za par. Ali ako su stvarno tako dobre, po meni ne treba žaliti jer van puta i na offroadu, kočnica je prva i najbitnija stvar na bajku.

Ne reče ti Vidače jesi probao hidro-mehaničke kočnice? Konkretno recimo TRP HY RD?
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#27 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 07 March 2022 - 08:32 AM

@Vidak

Odlično poređenje svega i svačega, bravo! Volim kad se u temu umeša neko ko je probao i ovo i ono i podeli svoje iskustvo sa drugima.

Gledam sad na netu i poprilično je lepa cena tih kvalitetnijih, bilo mehaničkih ili hidrauličnih kočnica. Primera radi Avid BB7 je cena po jednoj čeljusti čak 70 eura, na nekom popustu oko 50, znači stoja za par. Ali ako su stvarno tako dobre, po meni ne treba žaliti jer van puta i na offroadu, kočnica je prva i najbitnija stvar na bajku.

Ne reče ti Vidače jesi probao hidro-mehaničke kočnice? Konkretno recimo TRP HY RD?

Avid bb7 sam platio 120e par, sa time da uz njih idu čeljusti, diskovi i adapteri u kompletu.
A nisam probao te hidro na sajlu, znam na šta misliš.

• 0

#28 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 March 2022 - 09:30 AM

• 0
Bici-glista

#29 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 March 2022 - 07:58 AM

Mene su zanimale HY RD kočnice u jednom momentu (hteo sam da preradim ravan korman na drop, a hidro kočnice na šamaraljke sa hibridnom postavkom), odustao sam zbog nedostatka vremena da se time bavim, ali znam da sam tada pročitao neka loša/mešovita iskustva. U ovom tekstu, a posebno u komentarima ima tih detalja; treba da se potrefi da je ram takav da dozvoljava povoljnu trasu kablova, da su ručice takve da nema previše hoda (podešavanje burencetom ili šrafom na kočnici nije preporučeno) i da su rotori kvalitetni pa onda ceo sistem radi kako valja.

https://bikerumor.co...ipers-part-one/
  • 1
Bici-glista

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika