Posted 14 October 2021 - 08:29 PM
Ko misli da vozi naredni PBP neka se potrudi da u narednoj sezoni (koja kreće sad za 15 dana, 1. novembra) izveze što duži brevet, jer će tako ranije dobiti priliku da sebi rezerviše mesto. Najpre će se oni sa izvezenim 1000+ brevetom prijavljivati (od sredine januara 2023.), pa onda oni sa 600, pa 400, 300 itd.
Sasvim izvesno, izvezeni makar 400 km brevet u narednoj sezoni obezbeđuje mesto na PBP-u, verovatno i 300 (ali ne bih smeo da se kladim), dok je za 200 čista lutrija i treba biti brz kad se (ako se) otvori prijavljivanje i za njih (ako ostane još slobodnih mesta) ili kad se otvori dodatno prijavljivanje, jer mnogi ranije prijavljeni u međuvremenu odustanu (prošli put čak 1500 ljudi uplatilo 30€ pretprijavu, ali su kasnije odustali od učešća ili kvalifikacija {i organizatori 'ladno ostali 'dobri' 45.000€ }).
A ranije predprijavljivanje ne znači samo obezbeđivanje mesta, već se tom prilikom i bira vreme za start. Znamo da najpre (popodne, verovatno od 16:00, pa na svakih 15 minuta) startuju oni koji odaberu vremenski limit od 80 sati, zatim specijalni bicikli (tandemi, tricikli, velomobili i sl.), a postoji i grupa sa vremenskim limitom od 84 sati koja kreće narednog dana, rano ujutro od 05:00. Svi ostali, sa vremenskim limitom od 90 sati, kreću nakon "trkača" i "specijalaca", na svakih 15 minuta po oko 300 biciklista, sve do kasno uveče.
Ko se ranije prijavi, može da bira vreme starta i ako mu znači da na kontrolama ne čeka (možda i desetak minuta) u redu za pečat, može da odabere raniji start. Ja sam prošli put startovao u prvoj grupi na 90 sati i na skoro svim kontrolama sam praktično mogao sa biram kom kontroloru ću dati karton (ima ih po 5-6), samo JEDNOM sam morao da sačekam u redu - jednog kolegu, znači izgubio sam deset sekundi.
Takođe, manje su i gužve u restoranu ili u spavaonici.
*
Ko ne uspe da se prijavi na vreme, dobiće šansu kad se budu otvorila dodatna mesta, tj. ona koja postaju slobodna nakon što mnogi "predprijavljivači" odustanu. Tu se mora biti brz (čekati spreman u 00:00 određenog datuma). Jer može se dogoditi da neko mimo svoje volje mora da vozi sa limitom od 84 ili 80 sati, ako je samo to još ostalo slobodno.
*
Naravno da bi se učestvovalo mora se tokom sezone 2022/2023 (počinje 1.11.2022.) odraditi cela serija breveta: 200-300-400-600, s tim što jedan duži brevet može zameniti kraći, pa važi i 300-300-400-600, ili 200-300-600-600, ili 300-300-600-600...
Kvalifikacije se moraju završiti do određenog datuma, mislim negde do početka jula meseca 2023. (biće objavljen tačan datum), ali se konačna prijava odrađuje nešto ranije (u junu), znači uplati se ostatak od stotinak € i, ako se do tada nije završila kvalifikaciona serija, ima se još vremena, sačekaju vas...