Jump to content

Fotografije

Pulsmetar

pulsmetar biciklizam oprema

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
70 odgovora na ovu temu

#61 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15714 posts

Postavljeno 22 November 2025 - 10:42 AM

Ja mislim da Polar nema prenos bez blututa. Prednost blututa je sto je signal sifrovan pa je manje sklon greskama, dok nesifrovan prenos kada prodjes pored nekog izvora elektromagnetnog zracenja pokazuje pogresne podatke.

• 0

#62 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1052 posts

Postavljeno 22 November 2025 - 05:05 PM

Hvala na odgovorima.

Woody, videh to na Aliju, ne piše kakav je prenos signala , deluje da nije blutut ali nisma siguran, ovo je stari model, sad da li je replika ili orginal Polar, ne znam?!

Jel postoji neka alternativa u vidu pametnih satova a da meri puls tačno kao da se koristi sat sa trakom a da cena ne bude preko 100e.

• 0

#63 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15714 posts

Postavljeno 22 November 2025 - 08:39 PM

Nije pametan, (link)

• 0

#64 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 24 November 2025 - 11:44 AM

Nema sata koji tacno meri puls. Senzori na satu rade pomocu led svetla i samim osvetljavanjem gledaju protok krvi i tako kalkulisu puls. Ovo je sve u redu ako sedis mirno, lezis na kaucu, setas itd. Kod vecih oscilacija u kretanju, truckanja na bicklu, tracanja itd sat se na zglobu pomera i ne moze da ocita podatke kako treba. Ako zelis tacno merenje pulsa uzmes traku ili za grudi ili za biceps, sve ostalo je reklama.

• 0

#65 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Postavljeno 24 November 2025 - 03:47 PM

Tehnički gledano i traka za biceps isto meri puls optičkim senzorom :) ali je fakat dosta preciznija od senzora na satu. Pri čemu je senzor na satu na osnovu mojih iskustava u slučaju bicikla značajno neprecizniji nego u slučaju na primer trčanja, pretpostavljam zbog povijenog položaja ruke na kormanu. Bukvalno mi na biciklu uvek očitava 10-15 otkucaja manje nego što bi trebalo, dok to nije toliko problem sa trčanjem, tu je samo neprecizniji prilikom naglih promena srčanog ritma.

U suštini i jedino elektrode na grudnim trakama za puls daju prave rezultate ali i tu ima različitih situacija. Na primer meni je Garmin traka super, ali je sticajem okolnosti izeo pas :D i onda kao da ne uzimam samo zamensku traku uzeo Polar H10 koji je kao "zlatni standard" ali se dešava da mi spadne i onda par minuta pogrešno očitava podatke, što mi se sa Garminom nije dešavalo...
  • 0

#66 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 25 November 2025 - 07:20 AM

Vrlo verovatno zbog vibracija kormana sat mnogo lose reaguje neko kada trcis.

• 0

#67 Woody

Woody
  • Members
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 25 November 2025 - 09:48 PM

Apropo pulsmetra na satu, nije pouzdan kao traka za grudi, ali za obične smrtnike kao što sam ja, sasvim ok. Fora je što kad nosiš sat kako inače treba da stoji, sa gornje strane ruke, tu zaista nije pogodno mesto za senzor, zato ga ja obrnem sa donje strane, ka dlanu. Tu je mnogo tanja koža, a zbog položaja ruke obično bolje naleže i lepo hvata. Možda je do samog sata (Garmin satovi su među kvalitetnijim, baš za sport), ali ja sam sasvim zadovoljan kao neko ko samo voli da prati otprilike u kojoj sam zoni i da poredim sa prethodnim vožnjama.

• 2
Bici-glista

#68 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Postavljeno 26 November 2025 - 07:41 AM

Garmin nije nesto siguran i precizan. Najpreciznije je apple. Ima dosta videa na yt gde porede garmin, sunto, polar, apple itd. Meni iskreno puls i ne igra neku veliku ulogu. Jedino sto mozes da gledas je da ostajes u zoni 2 za sve ostalo, pogotovo za intervale ne mozes bas koristiti pulsomer. Powermeter je tu zakon. Nema spoljnog uticaja kao sto su vetar i ostale zezancije.

• 0

#69 zdebeli

zdebeli
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 670 posts
  • LocationBrdo

Postavljeno 26 November 2025 - 09:54 AM

Ukkrašću temu na kratko.

Imam Sigma PC 15.11, ali se od stajanja traka sata raspala (isušila se guma) te sat kao sat nije upotrebljiv.
Može li nekako traka za grudi da se poveže na telefon ili neki drugi sat?
Postoji li neko generičko kućište koje sigurno pasuje za ovaj sat?

Znam da nije skup nov sat, ali mi je bezveze da bacim nešto što je tehnički i dalje ispravno.
  • 0

#70 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Postavljeno 26 November 2025 - 10:22 AM

Nažalost izgleda da ta traka za grudi koja ide uz taj sat je neki Sigma Analog Cardio Band koji je kompatibilan samo sa određenim Sigma satovima, ne stoji da je podržano nešto tipa ANT+ ili Bluetooth preko čega bi mogao da je povežeš na drugi sat ili telefon. 

Takođe ja bih rekao da je za zamensku narukvicu ili tako nešto najbolja opcija Aliexpres, ali ništa slično nisam našao. 

• 0

#71 zdebeli

zdebeli
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 670 posts
  • LocationBrdo

Postavljeno 27 November 2025 - 11:38 PM

Hvala.

Video sam razna kućišta na Aliju, ali mislim da bi mnogo detalja moralo da se pogodi da sve pasuje kako valja, da nema nekog lufta i da rade dugmici.
Nosiću ga na lancu kao džepni sat :).

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: pulsmetar, biciklizam, oprema

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika