Jump to content


Fotografije

Potrebna stručna pomoć

trening početak biciklizam skidanje kilograma

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
7 odgovora na ovu temu

#1 knjigor

knjigor
  • Members
  • 3 posts
  • LocationSremska Kamenica

Postavljeno 25 June 2015 - 12:18 PM

Pozdrav svima,

Hteo bih za početak da pohvalim forum i ceo sajt pošto je prepun korisnih informacija i da budem malo dosadan :D

 

Imam nekoliko nedoumica oko treninga, ali za početak da ispostavim svoje fizičko/psihičko stanje:

 

Imam 33 godine, visok 175cm i uspeo sam u prethodnih par godina da nabacim oko 20-ak kg viška (zapravo sad sam na 21kg viška ukoliko računam visina-100), pre godinu dana sam završio kod kardiologa i dobio lekove za regulaciju visokog pritiska (trenutno mi je dnevni oko 75-90/120-145 pre toga mi je noćni bio gornji 155 prosek), poslednjih 10-ak godina nisam se bavio sportom uopšte pošto sam lomio stopalo i to je malo aljkavo namešteno i sređeno pa ni dan danas ne mogu da trčim kako treba, ali sam se podosta bavio fizičkim radom (ko ima kuću i baštu nikad mu nije dosadno :) ), posao mi je 8 sati sedenja, a povrh svega sam i pušač. Ova kombinacija je po mom mišljenju slika sigurno 70% (mada mislim i više) ljudi, ali je meni kliknulo da ne moram da budem u tih 70% i odlučio sam da se vratim biciklizmu koji mi je bio omiljeni sport do pre 15-ak godina (u jednom momentu sam imao i MTB i specijalku i BMX da po želji i potrebi uživam u njihovim blagodetima).

 

E sad, pre nekih mesec dana sam izvukao MTB koji sam pre 6 godnia entuzijastički kupio da bih išao njime na posao (inače sam iz Sremske Kamenice, a radim u Novom Sadu i do posla imam, u zavisnosti od rute od 3,6 do 5 km) i sredio ga i krenuo, prvi dan probno do grada samo, a sledeći i na posao (sve uz neverovatne bolove u sedalnom delu, što zbog prilagođavanja tela, što zbog lošeg sica). Od tad nisam bicikl do danas vozio ukupno 5 dana manje više zbog kiše i lošeg vremena, što znači da ga vozim 7 dana u nedelji. Odlučio sam da kilometražu povećavam shodno mogućnostima, a to je otprilike dovelo do toga da sam sa znojenja kao magarac pre mesec dana došao do toga da sam jutros odvezao 18km pre posla po gradu i keju i došao na posao relativno suv (mokra leđa ispod ranca i naramenica i šorc od mokrih puteva), na povratku u Kamenicu planiram da odvezem još ok 20km. U prošlu subotu sam uradio mali test izdržljivosti i odvozao krug od 50km Kamenica - NS - Veternik - pa kejom do kraja Futoga - Begeč - Izlaz iz Begeča i povratak istom rutom sa nadoknadom kilometraže na keju. Trening je trajao 3 1/2 sata od kojih ukupno imam 2 1/2 sata vožnje (bila je jedna veća pauza od skoro 1/2 sata u Vektoru dok nisam kupio šta mi je trebalo od opreme) znači efektivne pauze oko 1/2 sata u toku vožnje. Vožnja do posla mi traje oko 60 minuta i gledam da ne silazim sa bajsa (sem ako baše ne moram na semaforu mada mi oni predstavljaju prinudne pauze najčešće), znači kombinujem "bržu" vožnju 30-35 km/h sa nekim "normalnim" tempom 20-25 km/h (gledam da mi to bude prosečna brzina) i "odmorom" od oko 15km/h. Pokušavam da kadencu održim na oko 80, ali da ne dođem u situaciju da vrtim u prazno već da sve vreme imam opterećenje na mišićima.

 

Što se tiče trenutnog zdravstvenog stanja, ono je sjajno, kako fizički (mnoooogooo bolje nego pre mesec dana) tako naravno i psihički. Kilaža mi je ona od gore (bojao sam se da vidim koliko sam preko 100kg pre no što sam seo na bajs), da sam skinuo kile vidim zasigurno po tome što sam ušao u odeću u koju pre 3 meseca nisam mogao. Dijete nikakve ne koristim niti mi pada na pamet da se izgladnjujem, mislim da je dovoljno što mi se većina obroka sastoji od žitarica i povrća, meso 1-2 puta nedeljno.

 

Koji mi savet treba? Problem je u tome što sam pre desetak dana kupio Sigma 25.10 pulsmetar da bih video kako mi se telo ponaša pošto sam primetio da imam problema sa disanjem kada idem preko mosta (ne kada idem uz istu takvu uzbrdicu u šumi ili na putu gde nema toliko auta), ali i iz razloga da bih optimalno trenirao , a ne divljao. Na pulsmetru sam uneo sve parametre i namestio zonu Fat Burning, u mom slučaju 103/131 (maksimalni puls mi je proračunat na 187 sa 97kg i 33 godine). Sat je već pri prvoj vožnji počeo da pišti nenormalno da sam iznad zone, odosno ja sam u zoni samo kada stojim na semaforu ili odmaram, jutros sam na 60 minuta vožnje bio u zoni čitavih 14 minuta. U toku vožnje nisam imao lupanje srca, ne gore mi ni pluća ni mišići, ne osećam nikakav umor (tek na nekih 11km počnem da osećam blagu toplinu u mišićima koja prođe nakon nekih kilometar).

 

Treba mi savet nekog iskusnog šta da radim?

 

Ono što sam primetio je da ukoliko usporim i HR se smanji, ali meni se to baš i ne sviđa, ne želim da divljam po gradu na bajsu ali ni da vozim kao baba s guza na guz.

 

Oprema:

Pulsmetar Sigma 25.10

Ciklokompjuter Ventura XIV

Bicikl Capriolo Level 7.1 (novi od pre par dana, do tada sam vozio neki k.r.š sa veomaaaa lošim suspenzijama i sicom)

 

Cilj do kraja leta mi je da odem u posetu familiji u Osijek, znači nekih 130-140km, da skinem makar 10-15kg i da ne palim auto sem ako baš ne moram :mrgreen:

 

Hvala svima na savetima

 

P.S.

Izvinite svi što ste morali ovoliko da čitate

 

I samo još jedna stvar, u toku vožnje popijem minimum oko 1,2l vode sa obavezom da makar pre kretanja kod kuće ili na poslu popijem 2-4dl.


Edited by knjigor, 25 June 2015 - 12:41 PM.

  • 0

#2 nesa1

nesa1
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 25 June 2015 - 02:23 PM

Dobro ti nama dosao na forum. :) 

I veoma dobra stvar sto si resio da vozis bicikl cesto, cak i do posla.

Nisam kompetentan za pulsmetar, javice se vec neko ko ima iskustva.

Najbitnije je da imas volju da pedaliras. To je najvaznije. Osluskuj svoj organizam kako se ponasa, on je najbolji pokazatelj.

Vremenom kada mozes kupi udobno sediste, i samo napred.

Sve najbolje,  i javi kako napreduje voznja.

Umalo da zaboravim. Cigarete obavezno da ostavis. Znam da nije lako, samo volja.

Videces tek onda koliko imas vazduha u plucima. I koliko ces moci da pedaliras. :)


  • 0

#3 pjesak1972

pjesak1972
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1130 posts

Postavljeno 25 June 2015 - 02:31 PM

Zdravo i od mene.Puna podrska.Nisi jedini koji ima problema sa kilazom.Ako vozis redovno kilaza ce se smanjiti,.Veci problem je zadrzati kilazu preko zime.
  • 0

#4 Danijel89

Danijel89
  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 25 June 2015 - 03:20 PM

najbitnije da sredis ishranu..ja sam skinuo preko 10kg..batalio sam gazirana pica i secer, pijem kafu bez secera i uglavnom od pica samo vodu..trcanje malo, bajs vo no i sredices se :))


  • 0

#5 knjigor

knjigor
  • Members
  • 3 posts
  • LocationSremska Kamenica

Postavljeno 26 June 2015 - 06:30 AM

Pozdrav svima i hvala na dobrodošlici i podršci.

Jutros sam uspeo nekako da se održim u zoni, nije bilo lako ali sam postigao da od 43min budem 36 u zoni 55-75. Nije bila loša vožnja, doduše samo 13km i 35min aktivnog pedalanja (zaspao jutros pošto sam juče dva puta na bajsu pokisao i smrzao se gadno, mislio sam da neću ni voziti danas). Trudio sam se da vozim polako i bez ubrzavanja, manje više nisam prelazio gore po koji put samo.

 

Što se tiče ishrane, nju sam već prilično regulisao, gazirano i generalno sokove (ukoliko nisu domaći (iz naše kuhinje)) ne konzumiram, eventualno bambus, ali jakooo retko, generalno u toku dana popijem oko 5l vode. Izbacio sam salame, paštete, viršle i ostale "pa šteta" da se baci prerađevine, a ako mi se baš jede nešto tako opet domaća proizvodnja (kobasica/slanina...), uglavnom je ručak neka salata, tikvice, musaka od povrća i slično, lagano i jednostavno.

 

Cigarete sam već nekoliko puta ostavljao i opet počinjao, izgleda da mi je bila slaba motivacija :( ali definitivno radim na tome da ih batalim, mislim čak da je i tako veliki HR povezan sa slabim kapacitetom pluća (nije isključeno, imam priličan pušački staž) :(

 

Trčanje mi nikako ne dolazi u obzir, uopšte sportovi koji su vezani za trčanje, 2006. sam slomio stopalo, zapravo slomio sam onu kost što ide od prsta kzoz stopalo ka peti, i iščašio mali, domali i srednji s tim da sam u domalom imao 2 meseca iglu koja ga je držala na mestu (prilično nezgodna povreda na radu). U svemu tome doktor koji je vodio operaciju i oporavak je "malo" zaboravio na mali prst kome se kost pomerila ka peti i nije to namestio tako da sada kad krenem da trčim tu se nešto pomeri i nakon 5 metara sam na zemlji :'(

 

@nesa1

Sedište koje je došlo na bajsu je SELLE ROYAL - MACH i naspram onog kineza na starom je za mene vrh vrhova :D znam da ima mnogo boljih ali meni je ovo bilo otkrovenje, sići sa bajsa i ne osetiti umor, nema trnaca n:yahoo


  • 0

#6 knjigor

knjigor
  • Members
  • 3 posts
  • LocationSremska Kamenica

Postavljeno 26 June 2015 - 06:33 AM

Usput, ovo je moj novi ljubimac http://www.capriolo.com/node/10629


  • 0

#7 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 June 2015 - 06:51 AM

 

 

Cigarete sam već nekoliko puta ostavljao i opet počinjao, izgleda da mi je bila slaba motivacija :( ali definitivno radim na tome da ih batalim, mislim čak da je i tako veliki HR povezan sa slabim kapacitetom pluća (nije isključeno, imam priličan pušački staž) :(

Slab kapacitet pluća itekako utiče na povećanje HR.. cigarete dodatno smanjuju kapacitet i povećavaju HR. 

Ostavljanje cigareta + redovne vožnje po 30-ak km svaki dan u postepeno dodavanje kilometara i kroz  neko vreme ćeš se preporoditi.


  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#8 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4571 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 26 June 2015 - 07:05 AM

Pozdrav svima i hvala na dobrodošlici i podršci.

Jutros sam uspeo nekako da se održim u zoni, nije bilo lako ali sam postigao da od 43min budem 36 u zoni 55-75. Nije bila loša vožnja, doduše samo 13km i 35min aktivnog pedalanja (zaspao jutros pošto sam juče dva puta na bajsu pokisao i smrzao se gadno, mislio sam da neću ni voziti danas). Trudio sam se da vozim polako i bez ubrzavanja, manje više nisam prelazio gore po koji put samo.

 

Što se tiče ishrane, nju sam već prilično regulisao, gazirano i generalno sokove (ukoliko nisu domaći (iz naše kuhinje)) ne konzumiram, eventualno bambus, ali jakooo retko, generalno u toku dana popijem oko 5l vode. Izbacio sam salame, paštete, viršle i ostale "pa šteta" da se baci prerađevine, a ako mi se baš jede nešto tako opet domaća proizvodnja (kobasica/slanina...), uglavnom je ručak neka salata, tikvice, musaka od povrća i slično, lagano i jednostavno.

 

Cigarete sam već nekoliko puta ostavljao i opet počinjao, izgleda da mi je bila slaba motivacija :( ali definitivno radim na tome da ih batalim, mislim čak da je i tako veliki HR povezan sa slabim kapacitetom pluća (nije isključeno, imam priličan pušački staž) :(

 

Trčanje mi nikako ne dolazi u obzir, uopšte sportovi koji su vezani za trčanje, 2006. sam slomio stopalo, zapravo slomio sam onu kost što ide od prsta kzoz stopalo ka peti, i iščašio mali, domali i srednji s tim da sam u domalom imao 2 meseca iglu koja ga je držala na mestu (prilično nezgodna povreda na radu). U svemu tome doktor koji je vodio operaciju i oporavak je "malo" zaboravio na mali prst kome se kost pomerila ka peti i nije to namestio tako da sada kad krenem da trčim tu se nešto pomeri i nakon 5 metara sam na zemlji :'(

 

@nesa1

Sedište koje je došlo na bajsu je SELLE ROYAL - MACH i naspram onog kineza na starom je za mene vrh vrhova :D znam da ima mnogo boljih ali meni je ovo bilo otkrovenje, sići sa bajsa i ne osetiti umor, nema trnaca n:yahoo

Godinama si se uništavao, pa ne možeš očekuješ da imaš nomalan puls, za nekoliko dana vožnje bicikla.

Slušaj pulsmetar i uživaj, telu je potrebno vreme da uđe u kondiciju, ako budeš vozio redovno, u zavisnosti od predhodne fizičke spreme, telo će polako ulaziti u ritam, a kojom će se brzinom to desiti je individualna stvar.

Meni je trebalo preko godinu i po dana redovne vožnje da dodjem do trenutka da mi pri 30km/h na ravnom puls bude oko 135-140 otkucaja na specijalki, a kad sam počeo da vozim išao je na 180 otkucaja pri istoj brzini ...


  • 2





Also tagged with one or more of these keywords: trening, početak, biciklizam, skidanje kilograma

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika