Ima xt 9 i 10-faz i svi mnogo liče, ali ne može 9faz da radi na 10 fazu, drugačiji hod ima, ovo na scott scale sa linka koji si postavio je verovatno xt 773, sitna slika pa se ne vidi ali evo ti link čisto da uporediš koliko to liči na tvoj xt 772 menjač http://www.chainreac... ... -prod52299http://www.cikloberza.com/show.php?id=138832
http://www.cikloberz...w.php?id=138834
bez namere da budem tvrdoglav, videh da su bicikle tri puta deset , a menjaci xt shadow , cak na ovoj prvoj isti kao ma mojem bajsu ...
Prebacivanje ne desetofaz
Postavljeno 07 February 2014 - 03:14 AM
Postavljeno 08 February 2014 - 01:36 AM
e hvala puno, sad mi je jasno
Postavljeno 09 February 2014 - 11:08 PM
fotošop.jor.komponents.kom
![]()
http://www.bike-disc... ... 12-36.html
Tenk ju Vam
Uzgred, jel moze lanac od 9faza da radi na 8 fazu. Lanac je tanji, po nekoj mojoj logici će raditi bolje, jer kvalitetniji lanci 8 faza a koji su tanji bolje rade od onih veće širine na 8 fazu, ali šta će biti ako stavim za 9 faz, pa rekoh da pitam?
Postavljeno 10 February 2014 - 08:06 AM
Jedina rqzlika bi bila da lanac ne grebe toliko kasetu posto je tanji. Ali nema toliko prednosti da bi davao pare za 9faz lanac. Da ti je neko poklonio lanac pa ajde, ali da odes u rqdnju i da kupis lanac umes 8faz lanca je glupo.
Postavljeno 10 February 2014 - 09:29 AM
Vidim niko ne spominje, a ni ja nisam siguran, ali,
zar nije zbog debljine lanca na 10F (tanji je od 9F, kao sto je i 9F tanji od 8F itd..) neophodno promeniti i prednji menjac i pogon? Prednji menjac za 9F ima kavez koji je presirok da bi prebacivao "glatko" tako tanak lanac, a cini mi se da sam negde video i neke napise o tome da je razmak izmedju zupcanika na pogonu drugaciji na 10F, sto znaci da i hod menjaca mora biti drugaciji (?)
Ono sto znam je, da je lanac svakako tanji i samim tim podlozniji pucanju, odnosno slabiji,
i na, istim tim usponima, na kojima ce pomoci, lakse ce i "prodati"
sad, zavisi kako ko vozi i koliko mu kg pise na displeju vage
To da je lanac za 10faz slabiji od lanca za 9faz se grdno varas.
U praksi lanci za 10faz I 11faz duze traju od lanaca 8/9faz.
Da ne ispadne da pricam u prazno, evo testa u realnim uslovima
http://www.bikerumor...ge-the-results/
A sto se tice 9faz vs 10faz.
Jedan (ako ne I najveci razlog) zbog koga vredi preci (ovo vazi za MTB vozace) je
1. Koriscenje menjaca sa kvacilom (Shadow+ ili Type2 menjaci)
2. Mogucnos konverzije za 11-40(42) kasetu sa adapter-zupcanicima koji postaju sve popularniji I jeftiniji.
Nisam to znao, hvala za link
Mozes li da napises nesto vise o poslednje dve stavke (1. i 2.)
Sta su Shadow+ i Type2 menjaci i ovo drugo
tnx
Shadow+ (Shimano) ili Type2 (SRAM) su verzije zadnjih menjaca sa kvacilom, tj mehanizmom koji zateze oprugu u zadnjem menjacu tako da skakanje lanca prilikom prelaska preko neravnina je smanjeno pa cak i nepostojece. To je namena da bi se eliminisala potreba za zatezacima ili vodilicama napred i omogucava da se koristi 1x10 ili 1x11 pogon. Ovo se cesto postize u kombinaciji sa lancanicima sa naizmenicinim zubima napred, npr RaceFace NW lancanik

koji omogucava da lanac u opste ne spada. Ovime u kombinaciji sa menjace sa kvacilom se eliminise za vodilicom, a da bi se omogucio veci opseg brzina pozadi ako nekome 11-36 nije dovoljan da bi napravio konverziju
moze da se koriste adapteri za prosirivanje kasene kao sto je adapter od 42 zuba za kasetu

cime se dobija 11-42 kaseta. koja u kombinaciji sa lancanikom od 34 zuba daje mogucnost penjaja kao 2x10 pogon.
Poenta svega ovoga je da moze podosta da se smanji tezina pogona jer je pogon samo sa jednim lancanikom laksi za skoro 300g, a kada se tu oduzme i tezina prednjeg menjaca i rucice menjaca sve to dodatno spada.
SRAM cak ima i u ponudi 1x11 sisteme koji su papreni i zahtevaju zasebne nable da bi funkcionisali.
ಠ_ಠ
Postavljeno 10 February 2014 - 06:41 PM
Moze da radi, da li ce biti bolje ne verujem.
Jedina razlika bi bila da lanac ne grebe toliko kasetu posto je tanji. Ali nema toliko prednosti da bi davao pare za 9faz lanac. Da ti je neko poklonio lanac pa ajde, ali da odes u radnju i da kupis lanac umes 8faz lanca je glupo.
Ne, ne fora je u necem drugom. Na 8 fazu pravim neku kombinaciju, gde je zadnji spejser na lock ringu 2.56mm dakle od 9 faza ( od 9 faza mi je zadnji najmanji lancanik koji ima svoj spejser nerazdvojiv od lancanika), a svi ostali su od po 3mm od 8 faza.
E sada, lanac 8 faza ce da grebe lockring 9 faza, ali nece ako stavim lanac 9 faza, ta je logika.
Nadam se da si ukapirao sta je pisac hteo da kaze
Postavljeno 10 February 2014 - 08:25 PM
Postavljeno 10 February 2014 - 09:52 PM
Hvala
when you look into abbyss, the abbyss looks into you www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe) www.facebook.com/bikecologic
Postavljeno 11 February 2014 - 06:43 AM
Sve u svemu ide lanac. Mozes da majstorises
Nadam se, logika kaze da lanac za 9faz radi na spejserima od 2.56mm, a da ce verovatno raditi i na onima za 8 faz od 3mm![]()
Hvala
meni je lanac za 10faz shljakao bez problema na 9faz kaseti, sada sam nabavio novi za 9faz i iskren da budem ne primecijuem ikakvu razliku. Oba lanca su KMC jedan x10.93 a drugi x9.73.
ಠ_ಠ
Postavljeno 11 February 2014 - 06:44 PM
Oba lanca su KMC jedan x10.93 a drugi x9.73.Sve u svemu ide lanac. Mozes da majstorises
Nadam se, logika kaze da lanac za 9faz radi na spejserima od 2.56mm, a da ce verovatno raditi i na onima za 8 faz od 3mm![]()
Hvala
Nisam samo razumeo, koji Z lanac sada koristis na 10-tki a koja si koristio. Ovo mi nije jasno 10.93 i 9.73
Z72 8 faz širina 7.1
Z51 7 faz širina 7.3 za ove mere znam.
Znam da je najjeftiniji za9 faz SRAM 951.
Postavljeno 11 February 2014 - 07:17 PM
http://store.kmcchain.us/p/x10-93
http://www.chainreac... ... -prod25423
ಠ_ಠ
Postavljeno 11 February 2014 - 10:01 PM
Verovatno imaš neku radnju u svom okruženju gde živiš pa ih nabavljaš ili ideš sa CRC-a i sličnih sajtova.
Vidiš, nisu napisali da se razlikuju u dimenzijama, posebno nama interesantne i važne - širine, ali moguće da je razlika u materijalu, eventualno dimenzije mada ne videh.
Postavljeno 24 February 2014 - 09:19 PM
zamisli,kako li su uzbrdo izlazili s 21 brzinom9 trenutno, ali me uzbrdo i to jedva izvlaci
, a oprema nije jos uvek pohabana, kaseta, malte ne nova ... ne bih ovo pitao, da negde nisam procitao da kao moze ... verovatno izum nekog srpskog majstora
... hvala na odgovoru
Postavljeno 24 February 2014 - 09:29 PM
zamisli,kako li su uzbrdo izlazili s 21 brzinom9 trenutno, ali me uzbrdo i to jedva izvlaci
, a oprema nije jos uvek pohabana, kaseta, malte ne nova ... ne bih ovo pitao, da negde nisam procitao da kao moze ... verovatno izum nekog srpskog majstora
... hvala na odgovoru
Ili zamisli kako neki od nas idu uzbrdo sa 9 brzina samo
ಠ_ಠ
Postavljeno 24 February 2014 - 09:33 PM
A ha, pretpostavio sam da su to Z lanci koje nisam nikad koristio niti se interesovao za njih, a nisam ih ni sretao na domaćim sajtovima, tipa planet, total i td.
Verovatno imaš neku radnju u svom okruženju gde živiš pa ih nabavljaš ili ideš sa CRC-a i sličnih sajtova.
Vidiš, nisu napisali da se razlikuju u dimenzijama, posebno nama interesantne i važne - širine, ali moguće da je razlika u materijalu, eventualno dimenzije mada ne videh.
Ima u planetu ali samo skuplje verzije, ove osnovne nazalost nema.
Zadnji KMC sam narucio preko neta kada je ortak narucivao kocnice.
A 10faz kojim guram vec 2gu godinu sam dobio na Trek Bajsu koji je uzet nov.
KMC isto imas I u ProBike kod Vukovog Spomenika.
ISto jako dobro iskustvo sam imao sa njihovim single speed 1/8 lancem. Neverovatno je jak.
Generalno ni jednom nisam uspeo da prekinem neki njihov lanac. Ma kolko zapinjao, a bio sam siguran da cu pokidati makar jedan na fixiju.
ಠ_ಠ
Postavljeno 24 February 2014 - 11:53 PM
Koliko pređeš Km pa ne menjaš lanac
Postavljeno 10 March 2014 - 09:59 PM
... hvala na odgovoru
Isao sam i sa 18 uzbrdo, ali nisam osetio neku razliku sad sa 27 ... eto da znate
Postavljeno 11 March 2014 - 06:54 AM
Koliko pređeš Km pa ne menjaš lanac, ja obavezno na max 2500 Km menjam KMC (ne gledam istrošenost, menjam po toj kilometraži i gotovo), njih vozim, mada su ja mislim oni lošiji od Sramovih, a verovatno i od Shimanovih. Mada su "meki" i bolje je to, jer bolje da ode lanac, nego lančanici. Manje "jedu" lanac!
Stvarno ne znam koliko sam vec presao. Ne merim kilometrazu.
Kada odem s vremena na vreme kod majstora kazem mu da mi proveri istegnutost.
I smatram da je KMC sve sem gori od Shimana I SRAMa. Generalno, s njima sam imao najbolja iskustva I nemam nameru da ih menjam u skorije vreme.
Ovaj KMC 10 faz se vozi vec 2 godine I koriscen je na full sus bajsu, na hardtailu, za neki blazi DH I freeride, za AllMountain, par spusteva sa planine (ujedno I penajnja na nju), blato, grad, kisa, sneg. Sve zivo.
Koriscen je na 1x10 sistemu, tako da je napred samo jedan lancanik a pozadi 10 I to sa voidlicom koja zateze lanac (tako da bi u teoriji habanje trebalo da bude I vece, ali ja ga ne primecujem da budem iskren).
I ono koliko znam, KMC ima u ponjudi jedan id najjlaksih I najizdrzljivijih lanaca koji moze da se kupi
ಠ_ಠ
Postavljeno 11 March 2014 - 07:57 AM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika