Jump to content


Fotografije

Profesionalni sportisti! Cvekla.


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
22 odgovora na ovu temu

#1 neu3no

neu3no
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 297 posts

Postavljeno 12 November 2013 - 09:59 AM

Nisam vam ovo preneo? No?

E pa evo. Cvekla je jeftina, a vrhunska je povrćka. Naime, izrendaj, možeš i da nacediš. Sirovu. Ne uništavaj je kuvanjem. Jedi je svaki dan, pet dana pre treninga, ili čak takmičenja, možda i tri puta dnevno uz regularni obrok kakav već jedete.

Pa mi prijavite rezultate. :)

Naime, otrkivemo je da 4/5 dana konzumiranja cvekle povećava obogaćenost kiseonika u krvi pred i tokom takmičenja. Biciklisti, jebo vas doping pored majke prirode. Zamisli tek kombinaciju prirodnog soka od cvekle i kokosove vode (ne mleka, ponovicu po stoti put. Kokosovo mleko ne postoji vec je izmisljen kjomercijalni proizvod napravljen mesanjem vode i izrendanog mesa kokosa).
  • 0
Hibridni drumaš

#2 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 12 November 2013 - 07:28 PM

Ja maltene svakodnevno jedem cveklu, kad je sezona. Mislim, kad je sezona cvekle, ne voznje :) Uberem, operem, narendam, zacinim, to je to. Volim i da je ispecem pa onda jedem, postane ukusnija, pogotovo ako se lepo zacini. Ali posto to duze traje onda je malo iseckam, stavim u masinu i izrendam.
Ali nit se takmicim niti sam profesionalni bilo sta, kamoli sportista, vec jedem jer je gotivim :) A kad se setim pre nekih 10 godina nisam mogao da je smislim, pa sam je mesao sa sargarepom, sunkom i majonzeom da bih mogao da je jedem :)
  • 0

#3 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2434 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 12 November 2013 - 07:44 PM

Ja isto volim cveklu ali uglavnom krupno secenu i samo posoljenu, jedini problem kod cvekle kad je pojedes mnogo je sto ces da se ukakis :roll:
  • 0

#4 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 12 November 2013 - 07:59 PM

Ja nemam taj problem, a ponekad pojedem bas dosta u toku dana. Verovatno drugacije reagujemo, ja samo imam crveniju stolicu i mokracu, ali to je normalno :)
  • 0

#5 ilicn

ilicn
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Postavljeno 12 November 2013 - 08:30 PM

Ali nit se takmicim niti sam profesionalni bilo sta, kamoli sportista, vec jedem jer je gotivim :)

bas to... nego ja uvek kupim cveklu u tegli i jedem.. jos nikad sam nisam probao da je spremim nekako..
  • 0

#6 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 12 November 2013 - 09:09 PM

Veoma je prosto, bukvalno ti treba 5, eventualno 10min ako nemas blender. Meni treba oko 15min ako uracunam branje iz baste i pranje od zemlje/ciscenje :)
A jednako je ukusno, mozda ne toliko socno kao kad je u "tursija" obliku, ali je svakako zdravije. Socnost dosta zavisi od toga kad su je ubrali i koliko dugo stoji u radnji. Znam ja kad uberem pa je ne pojedem odmah vec ostavim nedelju-dve, krene da se susi. Zato je ni ne vadim iz zemlje dok ne treba :)
  • 0

#7 Ridik

Ridik
  • Members
  • PipPipPip
  • 73 posts
  • LocationNBG

Postavljeno 14 November 2013 - 03:14 PM

Ja jedem kuvanu cveklu, sa sirćetom i belim lukom, strava je,
ali sad pročitah da je bolje jesti sirovu, probaću.

Kada mi rekreativci da je konzumiramo, pre ili posle treninga, ili može i oba puta?

@neutrino pitao sam te nešto u 2 teme, ako bi bio ljubazan da odgovoriš.
Hvala
  • 0

#8 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 14 November 2013 - 08:31 PM

Ja sam rekreativac koji ni ne zna sta je trening :lol:
Uglavnom je jedem za rucak.
  • 0

#9 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4578 posts

Postavljeno 14 November 2013 - 09:18 PM

Sto kaze dule, nisam profi. Jedem je kad stignem, pola tegle po obroku. :D
  • 0

#10 neu3no

neu3no
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 297 posts

Postavljeno 15 November 2013 - 05:53 PM

Ja jedem kuvanu cveklu, sa sirćetom i belim lukom, strava je,
ali sad pročitah da je bolje jesti sirovu, probaću.

Kada mi rekreativci da je konzumiramo, pre ili posle treninga, ili može i oba puta?

@neutrino pitao sam te nešto u 2 teme, ako bi bio ljubazan da odgovoriš.
Hvala



Gde gde sta sta? :)
  • 0
Hibridni drumaš

#11 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3830 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 15 November 2013 - 07:43 PM

Ja u frižideru imam onu ručno pravljenu kombinaciju, rendana cvekla, šargarepa, limun, med.. Neki ne vole, meni je ukusno. :)
  • 0

#12 neu3no

neu3no
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 297 posts

Postavljeno 15 November 2013 - 11:13 PM

Slatka je sveza cvekla. Ukiseljena je ukusnija kao salata, a obicna sveza cvekla narendana je bas slatka. Ko ima sokovnik moze da nacedi bistri sok, a moze i da se izblenda. Poenta je njena hranjivost i taj efekat. Oduvek su ljudi znali da je cvekla dobra za krv. Znali su nekako.

I jeste. Stabliizuje visok krvni pritisak i donji i gornji, puna je gvozdja i hranjivih materija, a znamo da su crvena krvna zrnca, koja sadrze hemoglobin, koji opet sadrzi gvozdje zasluzan za transport kiseonika.

Toliko o tome. 40-50 din kilo. Jedi bre svaki dan nemoj ja da te teram. :mrgreen:

Voli vas vas neutrino.
  • 0
Hibridni drumaš

#13 Ridik

Ridik
  • Members
  • PipPipPip
  • 73 posts
  • LocationNBG

Postavljeno 16 November 2013 - 10:14 AM

@neutrino pitao sam te nešto u 2 teme, ako bi bio ljubazan da odgovoriš.
Hvala



Gde gde sta sta? :)

Ovde i ovde , ako ti nije teško :D .

Kako da spremim cveklu a da je ne kuvam?
  • 0

#14 zoran031

zoran031
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 392 posts
  • LocationUzice

Postavljeno 16 November 2013 - 01:34 PM

Ja trenutno pečem u rerni, a jutros u blenderu pomešao jednu cveklu i dva limuna, dobio 700 grama. Već popijeno :D
  • 0

  5926 km u pola 2012    15605 km u 2013   11674 km u 2014   11858 km u 2015   7577 km u 2016   5423 km u 2017   prebačeno 12000 km u 2018

 

Da citiram profesora:

-Ovce moje budite u vinkli, evo mene stižem na bicikli


#15 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 16 November 2013 - 04:20 PM

Kako da spremim cveklu a da je ne kuvam?

Ja ovako radim.
Operem, ocistim, stavim u blender ali ne onaj za sok vec sto samo usitni (isti efekat mozes da postignes i ako je rucno izrendas na sitnijoj rendalici). Stavim malo sirca (odprilike na 200gr cvekle 1 pun cep od flase sirca), soli i ulja po ukusu. Vecinom svi u porodici vole malo vise sirca, ja ne volim previse kiselo. I to je to :)
Ponekad u blender dodam i sargarepu.

Ove varijante sa limunom nisam nikad probao. Mada iskreno, nikad nisam ni probao da napravim sok od cvekle :)
@ciklo
U kom odnosu stavljas to sto si naveo? Bas hocu da probam jednom da napravim taj sok i ponesem na voznju :)
  • 0

#16 RadaC

RadaC
  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • LocationHerceg-Novi

Postavljeno 19 November 2013 - 08:00 PM

Препоручујем опробани рецепт за укусну, условно речено, витаминску бомбу. У соковнику исцедити сок од 1 кг цвекле, 1/2 кг јабука, 1/2 кг наранџе, 4-6 комада шаргарепе, 2 лимуна и засладити цветним медом по укусу. Могу се правити варијације, уместо наранџе банана....Цвекла је најбитнија, а остало служи, поред основног и за побољшање "земљаног" укуса цвекле. Ово је и један од напитака који се користе приликом чишћења, детоксикације организма. n2:Cm-smiley
  • 0

#17 neu3no

neu3no
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 297 posts

Postavljeno 20 November 2013 - 01:12 PM

n:anim_19
  • 0
Hibridni drumaš

#18 zeggerr

zeggerr
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 486 posts

Postavljeno 20 November 2013 - 05:31 PM

Da, bas kao sto je napisala RadaC, odlicno je ko voli (može da se izbori sa mirisom i ukusom u slatkom soku...) navedena kombinacija voća i povrća, ali, dodati Celer, onda sok poprimi ukus domace supe :wink: ali je jos zdraviji.

Salata, izrendati rucno cveklu, malo sitnije, i sargarepu, dodati maslinovo ulje i malo tamnog balzamiko sirceta. Vrlo ukusna i zdrava salata!
Naravno, sto manje kuvajte i davite hranu termičkom obradom.

Ono o cemu pisemo je betacijanin, najbitniji sastojak u cvekli; supstanca koja (teorijski) podize sposobnost krvi da transportuje i do 400% vise kiseonika do celija. Naravno, teorija i laboratorijske analize su jedno, a relanost je nesto drugo. Suviše je faktora u igri da bi stvari bile tako jednostavne, kapacitet pluća, genetski materijal, mitohondrije, straost, utreniranost, nacin zivota......... Neosporno je da je cvekla izuzetna i zdrava povrćka, pa je treba češće jesti, a da li cete prašiti kao profesionalci, to već zavisi od previše faktora, cvekla je samo mrva u svemu tome :)
  • 0
vredniji je gram iskustva od tone teorije....

#19 Fiery

Fiery
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2272 posts

Postavljeno 21 November 2013 - 03:13 PM

Betacijanin je antioksidans, znači ima efekta podmlađivanje, detoksikaciju i slične popularne reči i izraze. Na transport kiseonika pozitivno utiču nitrati iz cvekle - http://www.ncbi.nlm....pubmed/23370859 Ovo naravno ne treba mešati sa natrijum nitratom i sličnim veštačkim netratima koji se uglavnom nalaze u mesnim prerađevinama :)

Ako neko ne voli cveklu, dobar izvor nitrata su i spanać, šargarepa i rukola.
  • 0

#20 RadaC

RadaC
  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • LocationHerceg-Novi

Postavljeno 21 November 2013 - 05:27 PM

Betacijanin je antioksidans, znači ima efekta podmlađivanje, detoksikaciju i slične popularne reči i izraze.


Не бих се фокусирала на популарно него на суштину :D
Када је тело лоше одреаговало на дугогодишње притиске или стресове, уместо да отрчим лекару применила сам терапију са соковима. Пет дана се пију, гутљај по гутљај, свеже цеђени сокови, пет пута дневно, микс од разног воћа и поврћа, а сваком је основа цвекла. Сећам се да сам читав дан прала неких 10 делова соковника. На своју руку сам додала и оброк од ражаног хлеба (често правим домаћи хлеб од разних врста брашна и семенки) који сам умакала у ситно исецкани бели лук и маслиново уље. На послу сам замолила колеге да издрже пет дана мој "парфем" од белог лука и још пар дана ветрења. Од трећег до петог дана нисам знала шта ћу и где ћу са собом због болова који су захватили крста па преко кукова се спуштали до пета. На крају, резултат је био фантастичан, ни товар лекова га не би достигао.
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika