Jump to content


Fotografije
- - - - -

Doping kontrole na domacim takmicenjima


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
23 odgovora na ovu temu

#21 arioth

arioth
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2939 posts
  • LocationMagnitogorsk

Postavljeno 04 June 2008 - 09:07 PM

NE dopingu. Kada se koriste nedozvoljene stvari nemoze se realno dokazati koji je bolji na sportskom planu. Nemoze se nadmetati sa nekom ko je ilegalan. Biciklisti i dizaci tegova su najdopingovana lica u sportu. To malo i baca mrlju na sport kao socijalna kolektivna igra. Lose se izrazava na buducoj generaciju. Zasto bi se onda casno treniralo kada mozes da se malo ''osvezis'' i da raspalis.

A za ''ilegalce'' samo ovo

Attached Thumbnails

  • 34.gif
  • ass8.gif

  • 0
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

#22 gaja

gaja
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 905 posts

Postavljeno 04 June 2008 - 09:29 PM

Rekao bih da biciklizam spada u jedne od najtezih sportova.Zbog tih napora,ima i dosta doping skandala.Nisam ja protiv dopinga u smislu da to treba striktno zabraniti.Ma kakvi,ako neko voli da se bode slobodno.Ali me nervira kada takvi isti dodju da se takmice i stanu u red sa "cistim " momcima.


Biciklizam jeste najteži sport. Samim tim pogodan je kao "meta" lovaca na doping. Što se takmičenja tiče, nisam siguran da je 40000km koliko profesionalci godišnje predju što na treninzima što na trkama, moguće preći "prirodnim" putem sa prosekom od 35-40km/h. Ne treba zaboraviti da se doping ne koristi striktno samo na trkama. Hemija se obilato koristi i na treninzima. Zbog toga je i uvedeno pravilo da profesionalci moraju da prijave mesto boravka kako bi nenajavljena kontrola mogla da ih proverava. Mislim da je Rasmusen prošle godine baš zato najuren od strane sopstvenog tima.

Gde je tu far play,gde je tu jednaki odnos snaga,zar nisu ista pravila za sve.
Pravi sampioni osvajaju trke bez dopinga i to sa pola snage.Pogledajte samo Contadora,odrao je Italijane kao macke a niie ni planirao da vozi Giro!!!! =D>


Kako več napisah - ne verujem da je bilo ko čist, pre verujem da su farmaceuti korak ispred. Još je Eddie Mercx izjavio kako se Tour ne može osvojiti tako što čovek jede samo sendviče. Zato sam i mišljenja da je sve što se radi po pitanju "borbe protiv dopinga" čista smejurija. Naravno - amaterski i profesionalni nivo takmičenja ne mogu da se porede, posledice koje doping ostavlja po organizam su katastrofalne, nije zanemarljiv broj profesionalaca koji su doping platili životom, ali i onako se sve vrti oko novca, pobednike svi vole i to jeste srž dopinga. Naravoučenije - vozite rekreativno, koliko možete i koliko vam organizam dozvoljava, a z***ite profi sport..
  • 0

#23 robhood

robhood
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 867 posts

Postavljeno 05 June 2008 - 07:28 AM

..i ta borba protiv dopinga tesko ide,(jeste napravljen pomak nabolje,ali...)ne zaboravimo da trojica zaradjuju na dopingu,proizvodjac,prodavac i na kraju lovci koji love takmicare,i to je posao...a u profi ekipama mislim da su vozaci mozda i malo naterani da se poboljsaju...(Interju sa Jorg Jakshe-om) #-o
Kod nas neznam dali se koristi doping,ja vozim amaterske trke...na kojima bukvalno crknem na cilju... :?
  • 0

#24 gaja

gaja
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 905 posts

Postavljeno 05 June 2008 - 09:21 AM

Ljudsko telo jednostavno ima limite - koliko god da naporno trenirate i vežbate postoji granica izdržljivosti koju je bez hemije prosto nemoguće preći. Nesreća je naravno, što niko od timskih lekara koji su uključeni u doping verovatno ne predoči opasnosti koje doping sa sobom nosi. Negde sam pročitao da npr. testosteron direktno utiče na stvaranje osteoporoze, tako da mnogi profesionalci imaju skelet poput osoba koje su prešle 6 deceniju života! EPO pošto menja viskoznost krvi direktno utiče na opterećenje srca (gušća krv - srce samim tim teže pumpa) i jetre (razgradnja viška crvenih krvnih zrnaca). Kad se tome doda da je utrošak energije na tronedeljnim tourovima toliki da je normalnom ishranom taj nedostatak nemoguće nadoknaditi jasno je da su vrhunski biciklizam i hemija medjusobno povezani. Evo na kraju šta kaže i wikipedija za ljudsku snagu:

Available muscle power

The average "in-shape" cyclist can produce about 3 watts/kg for more than an hour (e.g., around 200 watts for a 70 kg rider), with top amateurs producing 5 watts/kg and elite athletes achieving 6 watts/kg for similar lengths of time. Elite track sprint cyclists are able to attain an instantaneous maximum output of around 2,000 watts, or in excess of 25 watts/kg; elite road cyclists may produce 1,600 to 1,700 watts as an instantaneous maximum in their burst to the finish line at the end of a five-hour long road race.

Drugim rečima razlika izmedju vrhunskih amatera i profesionalaca je oko 1W po kilogramu telesne mase. Profesionalac koji ima masu od 70kg dakle ima oko 70W veću izlaznu snagu od amatera ista mase. Teško to može samo treningom...
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika