Jump to content


Fotografije

Koju kamp opremu koristite na daljim turama?


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
352 odgovora na ovu temu

#141 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4413 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 April 2015 - 09:08 PM

 

Glup oblik.. nije dobar, posbno kad se razduva vetar zbog vertikalnih stranica.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#142 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 02 April 2015 - 10:39 PM

Glup oblik.. nije dobar, posbno kad se razduva vetar zbog vertikalnih stranica.


Ne pucaj u glasnika ;)
  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#143 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 03 April 2015 - 10:35 PM

Grbiću, oprema te upropastila noću pod šatorom u zimskim uslovima. Konkretno vreća. Ako ideš na -5 nosi vreću koja je baždarena na -10 komfor, za svaki slučaj. Mnogo tu faktora varira - različita merenja proizvođača, različit metabolizam kod ljudi, da li si legao sit ili gladan...
Kad smo kod toga nikad po ciči zimi gladan u vreću i na spavanje, ni slučajno!
  • 0

Live before you die!


#144 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4413 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 April 2015 - 05:22 PM

Kad smo kod toga nikad po ciči zimi gladan u vreću i na spavanje, ni slučajno!

Pa ja ne mogu ni leti gladan.. mislim da spavam   n2:hahaha


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#145 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 06 April 2015 - 09:00 AM

Sad iščitah celu temu, jako interesantno!

O dužim turama bajsom ne znam ama baš ništa, ali zato planinarsku opremu solidno poznajem, pa ako nekog nešto zanima slobodno nek pita, a ja ću se potruditi da pomognem.

 

Neka moja razmišljanja na ono što je već izneto ovde:

- Gorionik na alkohol, handmade ili kupljen - sve jedno, je više fazon nego plod dobre prakse. Poznajem dosta planinara, a i sretao sam ih puno na kraćim i dužim planinarskim ili hajkerskim turama. Odprilike 1 u 50 koristi takav vid gorionika, dok su svi ostali ili na primusima ili raspaljuju vatru pa kuvaju nad njom. U pušačkom svetu, recimo, pandam alkoholnom gorioniku je holandski duvan za motanje. Koliko znate takvih pušača? :)

S druge strane shvatam da je kartuša sa nasađenim gorionikom glomaznija od alkoholne varijante, ali i ne preterano + i sama boca (ili bočica) sa alkoholom oduzima neki prostor. Što se težine tiče tu je plinska kartuša u prednosti. Primus takođe brže zagreje vodu, jedan patron dovoljno dugo traje, plamen je kontrolisan.

 

- Šator je posebna priča i uvek treba imati u vidu okolnosti u kojima se koristi + uzeti u obzir i druge faktore (blizina naselja na ruti, moguća prirodna skloništa...). Na kraćim letnjim relacijama, u letnjim mesecima kada se ne očekuju kiše, jednoslojni kinez će savršeno odraditi posao i zaista nema potrebe napucavati se nekim high-tech heavy varijantama. Ko uz to još spakuje i najlon (za svaki slučaj) nema šta da brine. S druge strane, čak i leti po planinama vreme je nepredvidivo, pa ako vas ulovi jaka kiša + ozbiljan vetar sa kinezom ste ugasili. Vetar će pokidati najlon kao svinja mrsan džak i svakako ćete teško dočekati jutro suvi. To je naravno rešiv problem dobrim planiranjem, gde uz rutu uvek imate backup opcije i u slučaju ozbiljnijeg kolebanja vremena ostavite sebi mogućnost da skrenete u neko selo ili prenoćite na ulazu neke pećine.

S obzirom da je težina opreme ekstremno bitan faktor u planinarenju, verujem i na ciklo turama, preporučujem i nepromočive bivak vreće umesto šatora na vikend turama (tanka, jako lagana i nepromočiva navlaka za vreću za spavanje), uz obaveznu veću plastičnu kesu (vreću, džak za smeće) radi zaštite ranca i druge opreme od kiše. Koga brinu komarci, kad legne u vreću samo neka ostavi kačket na glavi sa prebačenom mrežastom vrećicom. Postoje i bivak vreće od aktivnih membrana (Gore-Tex ili neka druga), koje osim što garantuju da ćete ostati suvi omogućuju i da znoj koji se stvara u snu ispari napolje. Takve su ipak prilično skupe.

Za duge ture po prirodi svakako treba poneti kvalitetan šator. Ništa ispod 3000mm vodonepropusnosti. Samootvarajući šatori su običan shit - niti su nešto posebno laki, niti su projektovani da izdrže malo ozbiljniji vetar.

Dvoslojni šatori koji se mogu naći po tržnim centrima (Colleman, McKinley i sl.) su skroz korektni, jedino što uglavnom kubure sa težinom (3-4kg). S druge strane poznati proizvođači kao što su (Mountain Hardware, North Face, Marmot...) mogu vas obradovati jako lakim modelima sjajnih performansi, ali nažalost to prati i cena. Takvi šatori za jednu osobu kreću od 1kg (viđao sam čak i nešto manje), za dve osobe od 1,4kg itd. Generalno do 2kg se smatra prihvatljivim.

Pored izbora šatora sa ultralakom konstrukcijom (dur aluminijum i slično) postoje i drugi načini da se šator olakša. Umesto da vučete sa sobom klinove za šator iste napravite perorezom od drveta svako veče (par minuta posla).

Inače, zatezanje šatora klinovima je od ozbiljne važnosti u lošim vremenskim uslovima. Kada ima vetra, ili se on može očekivati, obavezno zategnite šator maksimalno i to ne samo u nivou zemlje, već i sa onim kanapima koji vise sa stranica šatora. Ti kanapi će dodatno stabilizovati šator + odvojiti spoljni sloj od unutrašnjeg i time umanjiti mogućnost prokišnjavanja. Ko je spavao u nezgodnim uslovima zna koliko vetar može da deformiše loše vezan šator.

 

- Podloške za spavanje (sleeping mats) su već dosta stvar ličnog ukusa. Nekom odgovara da spava na tvrdom, a neko voli da se ljuška. U kampove do kojih se stiže kolima nosim samonaduvavajuću podlošku od 7mm na kojoj je spavanje kao i kući u krevetu, ali je ne bih teglio na leđima ni za koje pare. 2,5mm je korektno, 3,5mm je prihvatljiv komfor. Osetno lakša varijanta su namenske podloge od pene (1,5cm debljina je ok bar meni) i ko je umoran na njima može pristojno da se naspava. S druge strane takve podloške su prilično gabaritne u zamotanom stanju, pa im mesto svakako nije u rancu ili u bisagama, već se kače spolja.

Iskustvo sa naduvavajućim podloškama je različito. I kineski dušek za plažu bi leti radio posao da mogu da se zakunem da neće bez razložno da se probuši. Probao jednom i noć proveo na zemlji. Ne znam kakvi bi bili ovi Intex i slični (verovatno bolji, ali bih ih sigurno nosio bar dva). Oni debeli teget dušeci, što navodno menjaju krevet, mogu da budu udobni, ali su teški kao tuč, mučno ih je napumpati i sa pumpom, a na sve to ni oni ne garantuju da neće popustiti - desilo se to mom prijatelju u stabilnom kampu pod Midžorom pre par godina, bez ikakvog vidnog razloga (u šatoru nije bilo trnja, a ni oko istog), tako da je tada on proveo noć na zemlji.

Kod podloške je izuzetno bitna izolacija ako kampujete zimi, po hladnom vremenu. Stepen termoizolacije ne mora biti proporcijalan debljini podloške.

Da pomenem, nema podloške koja će vas spasiti muka ako šator razvijete na grbavom terenu. Pre postavljanja šatora nije teško odabrati ravan teren, da ne bude u rupi (zbog slivanja vode u slučaju kiše), a nije teško ni ukloniti eventualno kamenje iz trave ili povaditi veće busenje. To je u suštini pola posla oko mirnog sna.

 

- Vreća. Ne treba vući debele zimske vreće po letnjim turama, ali ipak treba biti obazriv. Većina planinara će vam potvrditi da su se najviše smrzli leti, čak i bili na ivici hipotermije, jer su podcenili noć i promene vremena. U prirodi se ne drži dijeta i na spavanje se obavezno ide sit. Kada ste siti vaše telo proizvodi toplotu, a vreća služi da sačuva tu toplotu uz vas. Kada ste gladni nema te vreće koja će vas ugrejati, tako da još jednom ponavljam - toplotu stvara vaše telo, a ne vreća.

Razlika u vrećama je uglavnom sledeća - postoje vreće punjene perjem i one koje su punjene raznim veštačkim materijalima. Prednost perja je nedostižna toplotna izolacija za sve veštačke materijale, kao i jako mala težina. Perjane su uglavnom i najskuplje, a pune se najkvalitetnijim, uglavnom guščijim paperjem. Mana perjanih vreća je nikakva otpornost na vlagu. Nedaj Bože da šator popusti i nakvasi perjanu vreću. Istog trenutka perje gubi sva termoizolaciona svojstva i nalazite se u velikom problemu da preteknete noć. Sintetičke vreće i pri natapanju zadržavaju deo termoizolacionog svojstva, jeftinije su, ali su i značajno glomaznije i teže (perje se za razliku od sintetike jako dobro kompresuje).

Kad smo kod termoregulacije da pomenem da je poželjno staviti na glavu kapu ili kapuljaču od duksa ukoliko koristite vojne vreće. Vojne nemaju sopstvenu kapuljaču, a čovek najvećim delom tokom noći gubi toplotu baš preko glave. Vojne vreće ne vrede 2 pare na minusu + rekorderi su po glomaznosti i težini. Koristim i njih, ali samo leti i kad sam kolima na kampu.

Dodatak vrećama koji bi svako trebao da ima uz sebe je Astro folija (kao za čokoladu) :)

Astro folija košta 200-300RSD i nezaobilazan je deo bezbednosne opreme, pored priručne apoteke. Ne desilo se to nikom, ali ova folija može da vam sačuva život i da vas spasi od smrzavanja. Koristi se tako što se umotate u nju, kako bi se sva toplota koju vaše telo zrači bila reflektovana nazad ka vama. Naravno, ne morate biti hipotermični da bi je koristili - tih 300 dinara može pomoći da prospavate znatno topliju noć bez zveckanja zubima, u slučaju da ste loše procenili svoju opremu i vremenske uslove.

 

- Ranac. Pored obuće esencijalni deo opreme u prirodi. Uvek se bira prema sebi, na taj način što ga napunite drugim artiklima u radnji, okačite na leđa, lepo utegnete i šetate 30 minuta. Ako ste dobro natovarili ranac i za 20 minuta će te shvatiti da li se pojavljuju bolne tačke, odnosno da li je ranac "fit" za vaša leđa. U suprotnom shvatićete to na putovanju. Kod ranca je bitan i sistem ventilacije na leđima. Rančevi bez toga će vam izazvati takvo znojenje na leđima da ćete ih psovati čitav put + nije nemoguće da vas opali hladan vetar kad ih skinete i ukoči na mestu. Kod manjih rančeva (do 35-40L) lepo mi se pokazao AirZone patent koji poseduju LoweAlpine rančevi, a radi se o specifičnoj konstrukciji i mrežici koja odmiče ranac od vaših leđa. Sa tim nikad problema ni znojenja nisam imao. Slične patente upotrebljavaju i drugi proizvođači.

 

Verovatno ima još bezroj dobrih saveta vezanih za opremu, ali sam se trenutno samo ovoga setio :)

 

U svakom slučaju želim nam svima što više lepog vremena i što više boravka na putu i u prirodi.


  • 14

Live before you die!


#146 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4413 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 April 2015 - 12:17 PM

Konačno konkretniji saveti.. + za Hornet-a ;)

 

Ja ću ubuduće nositi gorionike sa plavim plinskim bocama.. ne znam koliko su dobre ali su elegantnije rešenje od ručno pravljenih konzervi.

Vreća.. imam neku u kojoj se može pristojno spavati na +10C.. verovatno ću uskoro uzeti neku drugu (malo topliju).

Šator.. koristim jednoslojni (Kineski verovatno).. ako je vreme nestabilno obično na turi potražim neki smeštaj.. tako je do daljnjeg dok se ne stvore finansijski uslovi za bolji.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#147 pjesak1972

pjesak1972
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1130 posts

Postavljeno 06 April 2015 - 12:46 PM

Za mene nema nista ljepse od spavanja pod vedrim nebom.U vreci za spavanje,koja treba da je sto toplija.Za one koji nemaju iskustva savjet.Kada se pripremate za spavanje obavezno imati u rezervi mjesto gdje mozes da se sklonis u slucaju kise.Nekakva kuca u izgradnji,autobusko stajaliste,most ispod kojeg moze da se skloni,tunel koji ima trotoar(mada je ovo zbog promaje najgora opcija).I kada se navece uvlaci u vrecu sve treba organizovati tako da za kratko vrijeme sve mozes spakovati i krenuti a da ne zaboravis nesto.Sve sitnice treba da su spakovane.Uvijek desetak sekundi baterijom pregledati da nije sta ostalo.Svi koji su morali da pakuju stvari i krecu,zbog kise,po mrklom mraku znaju da je to nesto sto bi svako volio da mu se ne desi.
  • 0

#148 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 06 April 2015 - 02:22 PM

За тренутак сам помислио да је Новес одустао од самоизолације :-) За разлику од текстова поменутог, овај сам са задовољством прочитао од слова до слова, хвала Хорнет :-) И једно питање, где набавити поменуту Астро фолију?
  • 1

#149 vladags

vladags
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 06 April 2015 - 04:00 PM

Svaka čast na savetima.

Dosta toga mi je poznato, ali uvek ima neki novi ugao, neko novo iskustvo.

Od mene velikiiii plus i slobodno nastavite da pišete slične savete u vezi opreme i boravka u prirodi.

Planinarenje i biciklizam su vrlo slični, mnogi saveti koriste u oba sporta, posebno u koliko se provodi duže vremen napolju...


  • 0

#150 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 07 April 2015 - 06:02 AM

Astro folija: http://iglusport.rs/...215-mm-x-150-mm

Verovatno ima i u Gori, nekim Military šopovima, apotekama... šta znam.

 

Jedno pitanje za ciklo turaše: Na primer, u toku ture bajs vam bar jednom prenoći na kiši. Koji je postupak po dolasku kući? Podmazivanje, servis...?


  • 0

Live before you die!


#151 pjesak1972

pjesak1972
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1130 posts

Postavljeno 07 April 2015 - 06:28 AM

Ja sam sto se tice odrzavanja bicikla(takodje i automobila)dosta lijen.Samo ponekad podmazem lanac(kada pocne da skripi ili je vidno poceo da rdja).Sada sam kupio novi bicikl i prema njemu se isto odnosim.Na poslu operem bicikl crijevom sa hidranta.Ja samo volim da vozim,a ne volim da odrzavam bicikl.Kupujem jeftinije bicikle i poslije isteka garancije od dvije godine cu ga prodati i kupiti novi.Naravno kupcu cu iskreno da kazem da bicikl nije odrzavan,ali da je na njemu sve ispravno.Sve sto se pokvari popravlja majstor na servisu.Po meni je ispravno da se ne pretjeruje ni u previse lickanju bicikla ali ni da se ponasa kao ja.Neka zlatna sredina kao u svemu.
  • 0

#152 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4413 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 April 2015 - 08:37 AM

 

 

Jedno pitanje za ciklo turaše: Na primer, u toku ture bajs vam bar jednom prenoći na kiši. Koji je postupak po dolasku kući? Podmazivanje, servis...?

Svi noviji bicikli su gotovo 100% od aluminijuma osim pokretnih delova a ti delovi su uglavnom zatvorenog tipa (ležajevi) osim lanca. Ništa mu neće smetati.. jedino treba podmazati lanac ako je prskan teflonom jer se teflon spere sa vodom. Ako na turi nema dostupnog spreja u prvom servisu ili radionici bilo koje vrste možete kapnuti nekoliko kapi bilo kakvog ulja i stvar je rešena.

 

Po dolasku kući vratim ga u čisto stanje, podmažem lanac i to je to. Bicikl je sprava kojoj treba minimalno održavanje.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#153 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 07 April 2015 - 08:47 AM

Znači samo lanac. Hvala, hvala!!!

Ako nađem društvo, mrzi me sam, možda odradim skorije neku višednevnu turu, možda mi se svidi i ta varijanta :)

A kiše nam odavno ne manjka...


  • 0

Live before you die!


#154 pjesak1972

pjesak1972
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1130 posts

Postavljeno 07 April 2015 - 09:00 AM

Jos jedna improvizacija koja ce nekome mozda koristiti.Na visednevnu voznju ne nosim nista za podmazivanje lanca.Ako pocne da skripi lanac uz put nadjem plasticnu flasu od ulja,koju je neki neodgovorni vozac bacio.U njoj obicno ostane dovoljno ulja da podmazem lanac.Tu istu flasu stavim u kesu i bacim u prvu kantu na koju naidjem.Kada vozim bicikl sve omote i ambalaze stavim u kesu ili dzep i bacim u kantu kada naidjem na nju.Najvise mrzim kada ljudi iz prirode(planinari,ribolovci...)ostavljaju smece iza sebe.
  • 0

#155 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8887 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 07 April 2015 - 11:37 AM

Vozim čeličan bajs već godinama. 4 zime je vožen baš po snegu i soljenim putevima. Inače je bajs iz 1996. 

 

Ako je sve dobro podmazano i ako se redovno (jednom godišnje) svi ležajevi očiste i podmažu dobro, trebalo bi da mu kiša ništa apsolutno ne smeta. Da - sajle i bužiri se povremeno moraju menjati - isto se nakupi rđe godinama, pa smeta. 

 

 

Inače, bajseve ne perem, gotovo nikad, ali lanac, deo točka gde naležu pakne kočnica (obruč) i sedlo su uglavnom čisti. Ostalo ni ne diram - što skrnavije, to manje privlačno lopovima.   :)

 

Lanac očistim starom krpom i podmažem ostacima od zamene ulja u motorima. 


  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png


#156 vladags

vladags
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 07 April 2015 - 07:22 PM

Jeste da ne traži puno održavanja, ali kad vidim da neko pored mene prodje bicikom, a ona cvili i tandrče ko zaprežna kola, e onda baš vala...

Volim da mi bicikla što se kaže šapuće... da nema nepotrebnih i iritirajućih zvukova...

 

To opet mora malo i da se barem pregleda, podmaže ponekad prekontroliše neki šraf, kočnice.

Koliko god da ne traži održavanje, ipak ne treba ići u krajnost, jer onda će da nešto otkaže što nije ni pregledano i to baš kad ne treba.


  • 1

#157 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 646 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 April 2015 - 02:43 AM

Da dam svoj doprinos nakon par godina na drumu i preko 1000 noći u šatoru :)

 

Kamperski priručnik

 

Vodič za cikloputovanja

 

Uskoro će izaći i u štampanom obliku, dopunjeni sa 30% materijala, precizniji, sa fotkama, ilustracija,a improvizacijama iz prakse, i Kamperskim kuvarom. Ovo na blogu će ostati dostupno svima. 

 

E da, pokrenula sam FB stranicu Ja volim kampovanje, sa ciljem da ustanovimo Dan kampovanja koji ne postoji ni u svetu, te da širimo ideju lepote boravka u prirodi i spavanja pod vedrim nebom. Pa ako vam se dopada, pridružite se, okačite neku fotku s kampovanja, širite ideju. 

 

Pozz svima!


  • 5

#158 vladags

vladags
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 351 posts

Postavljeno 10 April 2015 - 05:43 AM

OVo što već ima na tvom sajtu je jako korisno.

Verujem da će dopunjeno I štampano izdanje biti pravo blago za svakoga ko je početnik ili manje iskusan...

Samo napred...


  • 0

#159 Hornet

Hornet
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 173 posts
  • LocationKragujevac / Beograd

Postavljeno 10 April 2015 - 09:23 PM

Bravo za Snezu! Korisni linkovi
  • 0

Live before you die!


#160 pauza

pauza
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 646 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 April 2015 - 02:20 AM

Hvala, drugari :) 

 

Vidim da prvi link nije dobar, pa da ispravim: Kamperski priručnik


  • 0




1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika