Jump to content


Fotografije
* * * * * 1 glasovi

Pad legende, idola biciklizma Lensa Armstronga!


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
629 odgovora na ovu temu

#581 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3197 posts

Postavljeno 25 July 2019 - 09:57 AM

@LeopoldBloom


Pre nego sto napises kako raspolazem sa poluinformacijama i naklapanjima pokupljenim u prolazu,pokusaj malo pazljivije procitas moj komentar da bi razumeo smisao pisanja i onoga sto na tu temu zelim da kazem.

Prvo i osnovno, sve bitnije trke koje je Arsmtrong osvojio kao sto su izmedju ostalog te koje si naveo pa cak i pojedinacne etape na Tour de Luxemburg i Tour duPont-a, osvojio je u rasponu od 1993 do 1998. Medjutim, svaki od tih trofeja i etapa koje je osvojio su jednodnevne trke, i kotiraju se kao trke daleko manje vaznosti u poredjenju sa Grand Tourevima. Kad vec spominjemo Grand Toureve, na njima je Armstrong pre dopinga osvojio svega 2 Stage-a, jedan 1993. godine a drugi 1995 kao sto si naveo.
Medjutim, u intervjuu sa Oprom Vinfri je javno priznao da je poceo da koristi doping u prolece 1995, sto automatski baca senku sumnje na taj individulni Stage 18 Toura koji je osvojio 1995. Nije dokazano da se tada dopingovao, ali nije dokazano ni da nije.
Svakako, i da mu se obe indivudalne etape na Tour-u potpuno legalno priznaju (kao sto jesu priznate), to ostaje vrhunac karijere Lance Armstronga. Dakle, 2 pobede na 2 etape na trkama najvece vaznosti za vise od 20 godina bavljenja biciklizmom.

Nigde, apsolutno nigde nisam naveo da je Armstrong neznalica kako si citirao i da je bio vozac koji ama bas NISTA ne obecava nego sam napisao kako pre dopinga Armstrongova karijera nije mnogo obecavala. Zbog cega sam tako napisao?

On jeste osvojio raznorazne trke na takmicenjima manje vaznosti (izuzev svetskog kupa 1993) ali na onim najvecim, psihicki i fizicki najtezim takmicenjima kao kao sto je TDF, nije istinski zablistao niti davao niti jedan nagovestaj da bi mogao da ikada postane apsolutni svetski sampion 7 puta za redom.
Svaka cast za sve sto je osvojio legalno, ali ni jedan profesionalni biciklista koji vozi Pro Peloton nije tamo zavrsio slucajno i svaki od njih ili barem dobar procenat je negde nekad, jednom ili vise puta osvojio neku trku, pa cak i individualne etape na TDF-u, ali ako na generalnom plasmanu nije bio ni u top 20 vrlo lako mu se zaboravlja ime jer istorija pamti pobednike. A najteze i najnapornije trke su one koje odvajaju obicne vozace od sampiona svetske klase, sto Armstrong realno gledano, pre dopinga nije bio...

Ni ja ga ne idealizujem niti napadam, samo iznosim cinjenice koje govore u prilog tome da je Lance Armstrong, pre koriscenja doping sredstava bio u najbolju ruku prosecan ili tek malo iznad prosecan profesionalni biciklista.

To ti je kao kada je npr. neki teniser dovoljno dobar da osvoji neke ATP turnire 250 i 500, mozda cak i 1000, ali mu je na Grand Slam-u najveci uspeh (bez dopinga) 2 pobede.To je dakle, za tebe teniser koji mnogo obecava??


Molim te, obrazlozi sta je od svega sto sam napisao poluistina, poluinformacija, naklapanje u prolazu a sto se protivi cinjenicama. Prosvetli me. :)
  • 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford


#582 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 25 July 2019 - 04:16 PM

Biciklisti! Rekreativci ko cita ovu polemiku o Lensu Armstrongu, ako se moze izvuci neka pouka to je: 

 

Nikada ne stedeti na sedistu,imati vrhunsko sediste je najvaznije,treba cuvati porodicno blago i prostatu. Jer djavo nikada ne spava, iznenadi te kada se najmanje nadas. Takodje ne treba stedeti ni na opremi,sto za bicikl sto od odece.Bolje imati "losiji" bicikl nego losu opremu.


  • 0

#583 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4276 posts

Postavljeno 25 July 2019 - 06:00 PM

Sta sve covek od tebe nece da cuje. Odakle izvuce sve te zakljucke na osnovu teme o kriminalcu???


  • 0
.

#584 IONE

IONE
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 979 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 July 2019 - 10:10 AM

Zamolio bih te da opišeš jučerašnji doživljaj sa česme

Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока
  • 1
<p>Biciklisticki Youtube Kanal Kopirajte link(copy/paste)
https://youtube.com/@ionebike

#585 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 July 2019 - 11:07 AM

Da da.. nego ne stižem, u gužvi sam.. :D

Daj i ti onaj fejsbuk oglas na drugu temu n2:hahaha


  • 0

#586 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 26 July 2019 - 10:57 PM

Pre nego sto je pobedio rak, Armstrong je bio drzavni sampion Texasa u biciklizmu. Iako njegovi rezultati na najvecim trkama nisu mnogo obecavali, njegov karakter jeste. Bio je spreman da preduzme sve sta treba da bude prvi iako za to nije imao kvaliteta... ali doping je sve promenio i novi szperheroj je bio rodjen...

ne znam gde si nasao ovaj podatak za Texas? Kao ni to kakav mu je to (bio) karakter koji je mnogo obecavao?

 

Ono sto sam (na wikipediji) nasao je da je pre dijagnoze 96te i (priznatog) pocetka dopinga 95te

Lance jos 1993ce godine, znaci sa manje od 23 godine (U23) tj u svojoj drugoj profesionalnoj godini

izmedju ostalih rezultata bio svetski profesionalni prvak u drumskoj voznji i osvojac jedne etape TdFa (u svom drugom ucescu).

U cetvrtoj godini karijere mu je dijagnostikovan rak...a kao poredjenje talenta i perspektivnosti bicikliste zelim da navedem

da je BigMig prvu TdF etapu osvojio sa 27 godina 4 godina nakon sto je postao profesionalac i to na svom cetvrtom ucescu na TdFu.

A majicu duginih boja je obukao u 31. godini, devetoj godini profi karijere i nakon vec osvojenih 5 TdFa, doduse drumsko-honometarsku.

Eddy Merckx je tek sa 24 godine u cetvrtoj godini profi karijere vozio prvi TdF i osvojio jednu etapu i na kraju ceo TdF a svetski prvak u trecoj profi godini.

Ne znam koga bih jos uzeo za poredjenje a da (i za tebe) predstavlja olicenje kvaliteta i uspeha u biciklizmu a da ima bolje rezultate na pocetku karijere?

 

Ja sam uvek ziveo u ubedjenju da postoje kvalitetni biciklisti koji redovno voze TdF

ali nikad nisu i nikad nece osvojiti etapu jer nisu..posebni, nisu dovoljno dobri, srecni

(kao npr baksuz Zoetemelk koji se rodio u isto vreme kad i Merckx, inace bi mozda danas on bio najveci)

i mislio sam da je samo ucestvovanje u nekoj GrandTour trci dokay veeeelikog kvaliteta (200 naj vozaca na svetu!!!)

jer ovi sto postanu sampioni su zaista sampioni u pravom (pozitivnom) smislu te reci... skoro nadljudi!

 

Msm da pored svog dopinga Lance ne bi postao to sto je postao da nije bio kvalitetan bici...okretac pedala!

Inace bi GrandTour pobednike hvatali mrezama po ulici i lancima vezivali u laboratorijama dok ih ne..obrade. :)

 

 

...Svakako, i da mu se obe indivudalne etape na Tour-u potpuno legalno priznaju (kao sto jesu priznate), to ostaje vrhunac karijere Lance Armstronga. Dakle, 2 pobede na 2 etape na trkama najvece vaznosti za vise od 20 godina bavljenja biciklizmom.

 

ako zelimo realno da sagledamo stvari msm da bi godine u kojima su mu *obrisani* rezultati trebalo oduzeti od ukupnog broja godina u kojima se bavio profi biciklizmom i da ce to da bude realnija slika, koje se ni stideli mnogi profi biciklisti:  a to je za 2 etape TdFa i jedno svetsko prvenstvo za 4 godine profi karijere.

Meni ne deluje tako lose :) Verujem da postoje profi biciklisti koji bi pristali na takvu karijeru.

...Svakako, i da mu se obe indivudalne etape na Tour-u potpuno legalno priznaju (kao sto jesu priznate), to ostaje vrhunac karijere Lance Armstronga. Dakle, 2 pobede na 2 etape na trkama najvece vaznosti za vise od 20 godina bavljenja biciklizmom.

 


  • 4

#587 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 26 July 2019 - 11:29 PM

Prvo bi trebao da znas da je rak testisa izuzetno agresivan, zajedno sa MM cak mislim da je agresivniji od MM. I  ne mozes da uporedis napr. rak koze gde je stepen izlecenja 99%  i rak testisa. Ili napr.rak debelog creva koji se razvija godinama ili rak pankreasa.Znaci ima ljudi koji se prepustaju sudbini,ili probaju nadri lekarstvo,Isusova dieta i sl. sto nije odgovarajuce lecenje. Zato Lens spada u srecnike i to ga ipak cini posebnim,to je sto se tice bolesti,a sto se tice sporta,opet je poseban cim mi toliko pisemo u njemu.

e, ovo za izuzetnu agresivnost nisam znao. Al opet ne vidim po cemu je Lance poseban, osim ako nije jedini covek na planeti koji je pobedio rak testisa??

 

Ne razumem sta ti znaci kada napises da ja ne mogu da poredim rak testisa sa napr. rokom koze ili napr. rakom debelog creva, jer ja ni nisam poredio?

Cak nisam ni pomenuo rak koze niti debelog creva! Ti si spomenuo rak koze i povlacis neke..paralele. Zasto? Zaista ne razumem sta hoces da kazes?

 

Slazem se da Lance spada u sretnike, jer msm da mu je pruzena druga sansa.

E sad dolazimo do onog vaznog...kako je iskoristio tu drugu sansu? Sta ti mislis?

Ja msm da se osramotio i obrukao. Ocigledno to misli i UCI jer ga je dozivotno izbacio. Ali to misle i njegovi dojucerasnji saradnici.

Svi sponzori su raskinuli ugovore. Ne zele da imaju nista sa njim.

Nemoj da te zbuni sto za sopstvene pare moze da kupi proizvode firmi ciji je delimican vlasnik jos od sretnih dana :)

Pa rodjena LiveStrong fondacija ga se odrekla.

 

Ali i pored svega toga sto sam naveo, za tebe je on i dalje legenda. Ne mogu da razumem ali postujem. To je tvoj izbor.

Ali zasto ti ne mozes da prihvatis da iz gomile ovde a i ranije navedenih razloga meni (a mozda i nekom drugom) nije legenda?
 

Slazem se sa kolegama koji pokusavaju da ti objasne da nije Lance poseban

i da se ovde ne pise o njemu zbog njega

jer to sto je uradio/nije uradio i sta se desilo-desilo se,

nema nekih najava da bi tu nesto mnogo moglo da se promeni

neki ga cene i kuju u zvezde dok se meni licno on gadi.

 

Ja u ovoj temi pisem zato sto si ti poseban

jer pokusavas da izvrnes stvari tj cinjenice, a neke koje porices su:

uhvacen je u prevari i lazi i kaznjem brisanjem rezultata (sto je drasticnije od oduzimanja postignutog)

krivicno je gonjen (izmedju ostalog i od FBIa) i potpisao je sporazum o priznanju krivice da bi izbegao sudjenje

priznao je iskljucivo zato sto je morao pa je izabrao da tako pokusa da smanji stetu (i finansijsku i svaku drugu)...

 

I bas me zanima sad taj rak koze...gde si nasao taj podatak da je stepen izlecivosti 99%?

 

Pitao sam u jednom ranijem postu zasto je izabrao da se prikljuci dopingasima?

Mogao je da se okrene protiv njih.

Bogami je on nailazio na otpor i nije svako hteo ni njemu da pruzi ruku pa su ti ljudi imali grdnih problema dok se cela situacija nije resila.

Mogao je da izrazi svoj stav i eventualno neslaganje kao plivaci:

https://sport.blic.r...-horton/4mds46q

zar ne?


  • 1

#588 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 23 January 2020 - 10:27 PM

i ko o cemu, baba o ustipcima :)

 

https://sports.yahoo...-134703252.html


  • 0

#589 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3197 posts

Postavljeno 24 January 2020 - 04:58 PM

Uprkos svim aferama koje je Armstrong imao u proslosti, imam utisak da ce se te voznje sa njim razgrabiti kao alva. Marketing i javna popularnost, bilo da je u pozitivnom ili negativnom kontekstu, cuda cine...
  • 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford


#590 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 January 2020 - 09:11 PM

Pa sigurno da će ljudi želeti da voze s legendom i takvim šampionom :D


  • 0

#591 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 25 January 2020 - 02:28 PM

Pa sigurno da će ljudi želeti da voze s legendom i takvim šampionom :D

pa za te pare ja bih ocekivao i nesto malo vise od voznje, malo da ga daju po...


  • 0

#592 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 25 January 2020 - 06:53 PM

A sta bi tek mislili ,kada daju 50000$ da bi pokusali da osvoje Everest,a niko im ne garantuje da ce ga osvojiti a ni da ce ostati zivi, mnogo ih gine od visinske bolesti.  

 

Problem je sto nam je mnogo nizak standard,i nam se cini da je to glupost, ali  tamo, naci ce se uvek neko ko ce to platiti, da bi mogao da prica kako je vozio bicikl sa legendarnim biciklistom Lensom Armstrongom.

 

Bas razmisljam,koliko bi ovde neko platio da odigra samo jedan gem sa Djokovicem?

 

Sto se mene tice , da pored mene u restoranu sedi, ili kada vozim bicikl prolazi Tramp ili Marsovac ja se ne bih ni okrenuo da ga vidim.


  • 0

#593 Bobanultegra

Bobanultegra
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 435 posts
  • Locationleposavic

Postavljeno 25 January 2020 - 08:08 PM

Samo jedno pitanje.Da li vozite bicikl zato što volite ili da bi vas neko video sa nekim?
  • 0

#594 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14613 posts

Postavljeno 25 January 2020 - 08:44 PM

Vozim da bih pokazao svoj bicikl sa najnovijim delovima, cim nesto izbace novo na trzistu ja to stavljam.


  • 5

#595 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5457 posts

Postavljeno 19 May 2020 - 04:52 PM

https://sports.yahoo...-151600542.html


  • 0

#596 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3197 posts

Postavljeno 19 May 2020 - 07:08 PM

Kao da javnost ne zna dovoljno o svemu tome? Meni se cini da je ovo Lensov pokusaj da ugrabi jos malo para na konto stare slave.

Medjutim, najveca ironija profesionalnog biciklizma je u tome sto iako smo "kaznili" kralja dopinga i iako mu je oduzeto sve sto ga je cinilo time sto jeste, doping profesionalnog biciklistickog sporta i dalje ostaje jedna veoma akutelna tema. Vise nema niti jednog profesionalnog bicikliste koji nije umesan ili bar nije bio umesan u bilo kakve optuzbe i afere vezane za doping. To naravno stavlja upitnik na legalnost kompetnog sporta na dva tocka pogonjena covekom.

A sa druge strane mozda smo sami krivi tome. Nije nam zanimljivo da gledamo one koji mogu da voze tek malo brze od nas. Zanimljivo je tek kad vidimo da voze onim brzinama o kojima obicni smrtnici mogu da sanjaju. Znamo da su nagruvani hemijom ali nije nam vise ni bitno jer razbijaju, zar ne?
  • 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford


#597 miree

miree
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 460 posts

Postavljeno 19 May 2020 - 11:00 PM

Dopingovanje je necasna rabota, ali realno gledajuci, danas nema vrhunskog sporta bez upotrebe dopinga. Meni se licno to ne svidja, ali nemam problem sa time da je to realnost. U takmicarskom i profesionalnom biciklizmu se koristi najvise doping sredstava, vise nego u bodibildingu, vise nego u svim ostalim sportovima, to je fakat. Na rekreativnom nivou, ovaj nas sport je jedan od najlepsih, ako ne i najlepsi, ali takmicarski i profesionalni biciklizam je susta suprotnost.

 

Lensova najveca greska nije to sto se dopingovao. Nema tog iz Lensovog vremena ko se nije dopingovao. Lensova najveca greska, sto je on sam priznao, je ta sto je svojim ponasanjem bukvalno izazivao ove iz anti-doping agencija da ga nahvataju. Previse upadljivo se pravio blesav i samim tim je navukao antidopingase da ga jure vise nego bilo kog drugog biciklistu tog vremena. Da je vise cutao, drugacije bi sve bilo. 

 

Ali ljudi zaboravljaju jednu stvar, nije sve u dopingu. Svako ko ima para moze uzimati sve sto je uzimao Lens, ali skoro niko ne moze biti Lens. Ima, pored dopinga, mnogo drugih bitnih faktora koji cine jednog sampiona. 

 

Ne opravdavam ga, ali pokusavam sto bolje da razumem celu pricu. Nisam zagovornik upotrebe zabranjenih doping sredstava, ali ruku na srce, ponekad pre duzih tura popijem kofein od 200 mg, a kofein je do 2004. bio na listi doping sredstava, dok ga WADA nije skinula sa iste.


  • 3

#598 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 20 May 2020 - 10:12 PM

Zbog svih tih sr... uopšte me ne interesuje profi biciklizam, jer ne znam ko se drogira a ko ne, ko se više drogira, a ko manje, ko se bolje drogira (pažljivije, da ga ne uhvate), a ko lošije itd.

Mislim, glupo mi da pratim, možda mi neko postane simpatičan, možda počnem da navijam za nekoga i onda... uhvate ga kako se dopinguje i šta?


Mnogo više cenim ultrabicikliste, recimo one koji voze RAAM ili TCR...
  • 3

#599 Milan777

Milan777
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1113 posts

Postavljeno 21 May 2020 - 06:21 AM

Onda ti od svih sportova ostaje samo bilijar da pratiš, nisam ni tu 100% siguran da nema.
  • 0

#600 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3351 posts

Postavljeno 21 May 2020 - 06:57 AM

Да поновим: Било би одлично организовати на истом нивоу две различите врсте такмичења - једно за оне који се дрогирају, да не кажем допингују, у којем би било допуштено коришћење свих средстава и друго, за оне које не би користили ниједно, односно такмичили се само на основу својих природних могућности и врхунског тренинга.
  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika