Jump to content

Fotografije

Rock Shox Tora - Servis

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
88 odgovora na ovu temu

#41 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 06 January 2013 - 01:48 PM

Koliko se krecu cene, konkretno me interesuje XC30, da je u odlicnom stanju? Hvala svima na odgovorima :)
  • 0

#42 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 May 2014 - 08:48 PM

Sremam se da odradim servis na Tori solo air. Gledao sam dosta klipova na netu i ne bi trebalo da bude problema. Jedino me buni to sa uljem. Uzecu ovo Motul Fork, a sad gde se sipa 5w a gde 15w?
Na prvoj strani nadjos isto ovu korisnu info.
Desni štap:
- gore: 130
- dole: 15
-Levi štap:
- gore: 6
gumice cu uzeti ovde na berzi
http://www.cikloberz...w.php?id=128509
Jedino ako moze pomoc oko ulja i ako imate nekih saveta?
  • 0

#43 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5623 posts

Postavljeno 20 May 2014 - 09:16 PM

Sremam se da odradim servis na Tori solo air. Gledao sam dosta klipova na netu i ne bi trebalo da bude problema. Jedino me buni to sa uljem. Uzecu ovo Motul Fork, a sad gde se sipa 5w a gde 15w?
Na prvoj strani nadjos isto ovu korisnu info.
Desni štap:
- gore: 130
-Levi štap:
- gore: 6
gumice cu uzeti ovde na berzi
Jedino ako moze pomoc oko ulja i ako imate nekih saveta?

5wt ulje u damping komoru (uobicajeno desni stap, tj. desna noga gore), a...
gusto ulje (najmanje 15wt) na klip u vazduznoj komori (uobicajeno levi stap, tj. leva noga gore)
kao i oba plovka (leva i desna noga dole).
  • 0

#44 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 May 2014 - 09:19 PM

Hvala. A one gumice na vrhu tj. dust wipere mazem sa masti, da li jos nesto ili samo njih?
  • 0

#45 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 20 May 2014 - 09:25 PM

Možeš da namažeš i ove unutar štapova blago da bi bolje legle ali u obzir dolazi samo teflonska mast jer od ovih drugih masti može brže da propadne gumica.
Inače ovaj komplet nije skup ja kada sam ranije tražio nisam nalazio kod nas a na stranim sajtovima su kompleti bili od 18-23e
  • 0

#46 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 May 2014 - 09:29 PM

Citao sam gore za mast, ima i tacno navedenih koje su koriscene. Bratu isto treba da stigne tora 80mm hoda, pa bi je povecali na 100mm i ujedno odradili sve sto treba. Tako da cemo podeliti troskove oko ulja i ostatka.
  • 0

#47 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 20 May 2014 - 11:01 PM

Možeš da namažeš i ove unutar štapova blago da bi bolje legle ali u obzir dolazi samo teflonska mast jer od ovih drugih masti može brže da propadne gumica.

Licno, za upotrebu unutar amortizera, ne bih preporucivao nista sto sadrzi teflon.
Gomila prozvodjaca vila preporucuje masti koje nemaju T od PTFEa, tj Teflona
RS ima svoj JudyButter, Manitou M-PREP (u saradnji sa Motorexom) i sl...
Ono sto je Rock Shox ranije preporucivao je izbegavanje "litijumske" masti
zbog nezeljenih hemijskih reakcija (msm sa kliznim lezajima - bushing).

Najvaznija stvar je da su mast i ulje usaglaseni u smislu da ne deluju negativno jedno na drugo,
da ulje ne pojede "mast" vec da mast ostane gusta, zitka i masna, da se razredi ili ne zgusne,
a da ulje ostane tecno, ne peni, zadrzi viskozitet i ostala svojstva, i da se sve to zajedno ne pretvori u sapunicu, jer svako mazivo ima neki svoj deo posla koji treba da obavi.

Koristim Motorex FORK RACING OIL ulje i M-PREM mast i obicnu "kalcevitnu" mast od 2002ge godine i nikad nijedna gumice se nije deformisala, natekla, pukla ili na bilo kakv nacin pokazala znake propadanja zbog ne-upotrbee teflona, tako da...

Inače ovaj komplet nije skup ja kada sam ranije tražio nisam nalazio kod nas a na stranim sajtovima su kompleti bili od 18-23e

ako si mislio na "ovaj" komplet
treba da bude jasno da to nije originalni RS komplet gumica
vec komplet gumica koji je "neko" sastavio za neke modele amortizera.
Ne kazem da je losiji, mozda je cak i bolji, ne znam dok ne probam,
ali znam da nije "originalni" komplet.
Normalno je da ce pokusati da idu cenom ispod velikog brenda, a da ced RS sa druge strane da cepne rezervne delove, jer...moze im se :(
  • 0

#48 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 20 May 2014 - 11:11 PM

Hvala. A one gumice na vrhu tj. dust wipere mazem sa masti, da li jos nesto ili samo njih?

Prasinare (dustwipere, dust/oil seal) mažem mašćom sa "donje" strane (unutar vile) obilno i malo po sredini, po cemu klize stapovi (stanchions, upper legs), spolja (od gore) ne stavljam nista.
  • 0

#49 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 21 May 2014 - 07:38 AM

Hvala Igore za veoma kvalitetan odgovor. Ulja mi nece biti problem nabaviti, u ns ima dosta radnji. Ali tu mast sam malo po netu trazio i ne mogu da je nadjem. Da li imas predlog u kojim radnjama bi mogao da je potrazim?
  • 0

#50 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 07 June 2014 - 07:12 PM

Odradio sam servis na Tori. Primecuje se mnogo lepsi rad amorta, tek sad vidim da nije radio lepo, sad linearno radi. Ali i dalje je ostalo ono skripanje kada se u voznji podigne prednji tocak. Podmazao sam sve gumice i sve mi izgleda ok. Ne znam u cemu bi mogao biti problem?
http://www.dodaj.rs/...40607175119.jpg
http://www.dodaj.rs/...40607181605.jpg
http://www.dodaj.rs/...40607181609.jpg
  • 0

#51 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 08 June 2014 - 06:22 PM

Da i lock nisam uspeo da namestim kako treba. Ne zakljucava vilu, smo je mnogo tvrdja kada je lockout ukljucen. Sipao sam tacnu kolicinu ulja, 130ml. Ali ne znam sta nije u redu.
  • 0

#52 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Postavljeno 10 June 2014 - 07:52 PM

da li je u manualu napisano isto i do koje visine je potrebno da se sipa ulje? 

jednom sam u RS Boxxer sipao tacno onoliko koliko je proizvodjac preporucio i viljuska nije mogla da se sabije do kraja, ostajala je jos trecina da se viljuska sabije. posle sam video u manualu da mora biti koliko se secam 110mm do sipanog ulja. kada sam to uradio, boxxer je savrseno radio

• 0

#53 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2014 - 08:15 PM

Nisam nasao zakav podatak u manuelu ali cu potraziti. Sad sam siguran da je skripanje do rebounda, kada se mali imbus okrene skroz u levo tada skripanje skoro da prestane a kada se vrati na sredinu ili u desno tada se i skripanje vraca. Sta bi to moglo da zeza? Sad sam tek primetio na nekim slikama sa neta i ovih mojih, da na krajevima tankih stapova nemam male gumice, ni na levom ni desnom a na tim mestima postoji zleb.
  • 0

#54 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Postavljeno 10 June 2014 - 08:43 PM

da li mozes poslati sliku tog dela? ne mogu da razumem to sto si rekao

• 0

#55 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2014 - 09:06 PM

Ne znam kako sad na forumu da postavim moju sliku pa evo ove sa neta, valjde se vidi. Na krajevima dole imaju zljebovi ne znam idu li tu gumice, na ovim slikama ih nema a sad ne mogu da nadjem tu sliku na kojoj sam ih video. Znaci ne gumica na srafu koji koji steze stap rebounda nego bas pred kraj stapa.
http://thumbs1.ebays...3UiKxcyKHyQ.jpg
http://en.hollandbik...s/AGU152919.jpg
  • 0

#56 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Postavljeno 10 June 2014 - 09:53 PM

ti pricas o inbus srafovima koji imaju metalni prsten u kom treba da se nalazi gumica? ako mislimo isto, onda fali ta gumica jer sluzi kao zaptivka. neko je pre tebe to pretezao i onda su se gumice raspale.. 

izgledaju li ovako? 

o9g2dd.jpg

• 0

#57 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2014 - 10:10 PM

Ne, cini mi se da na tim imbus srafovima postoje gumice, na ovom srafu za rebound ima i sa spoljasnje strane, ja sam mislio na stapovima u koje se zavrcu ti srafovi, ne srkoz na kraju ali pri dnu oba stapa cini mi se kao mesto za gumice. Nisam jos uspeo tacno da utvrdim razlog tog skripanja koje me najvise muci. Ovako mi se ceni da rebound radi, kada se imbus okrece, vila vraca sporije/brze. Zamenom ulja i podmazivanjem gumica je i rad same vile drasticno bolji. Ali kad bi uspeo samo to skripanje rebounda da resim bilo bi odlicno.
  • 0

#58 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Postavljeno 10 June 2014 - 10:11 PM

hm... 

ne razumem sta pokusavas da kazes:

ja sam mislio na stapovima u koje se zavrcu ti srafovi, ne srkoz na kraju ali pri dnu oba stapa cini mi se kao mesto za gumice

• 0

#59 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2014 - 10:26 PM

image01.png
na ovo zaokruzeno mesto mislim, izvinjavam se na zabuni, nadam se da je sad jasnije.
  • 0

#60 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Postavljeno 10 June 2014 - 10:42 PM

to mu dodje kao na ovoj slici. da li imas i ova dva gumena cilindra koji se nalaze pored stapa kao na slici u linku?

http://thumbs1.ebays...3UiKxcyKHyQ.jpg

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika