Jump to content

Fotografije

Rock Shox Tora - Servis

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
88 odgovora na ovu temu

#1 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 18 August 2012 - 08:18 AM

Pozdrav!

Pošto je već prošlo godinu dana od kako imam Toru (318 Solo Air), a videla je i blato i prašinu i sneg, kontam da joj jedno čišćenje iznutra i zamena ulja i gumica (ukoliko ima potrebe) ne bi škodilo :D Sad, odgledao sam par snimaka na YT gde je objašnjeno servisiranje Motion Control dampera i sve mi je tu jasno, ali mene interesuje gde kod nas mogu da se kupe gumice za njega i koje ulje sme da se sipa umesto Rock Shox ulja (Sram Pit Stop Fork Oil) i koja mast sme da se stavi umesto Judy Butter. Na nekom sajtu sam pročitao da ne sme da se stavlja litijumska mast. Našao sam i detaljno objašnjenje u vezi otvaranje i sklapanja vile ( http://www.bike-comp... ... al2007.pdf ), pa kontam da uz pomoć druga neće da bude problem :) Ne bih da je šaljem u servis, više bih voleo da sam naučim kako se to radi :)
  • 0
.

#2 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 18 August 2012 - 09:21 AM

I ja se razmišljam da otvorim moju toru pre nego što sklopim bajs, od ulja ja sam koristio za dart LHM ulje za citroenovu hidrauliku a kažu da se slobodno može koristiti i ATF ulje za automatske menjače e sad ne znam koje su ova ulja gustine ali meni je dart radio ok, a lhm pošto je na mineralnoj bazi može se koristiti za šimano hidraulične kočnice to sam isprobao i sve funkcioniše kako treba, gumice sam našao na buvljaku za hidrauliku i uzimao ih po uzorku noseći stare, pretpostavljam da je za toru slično kao za Dart-a samo što nema oprugu u levoj strani. Na dartu mi nije radio lock a posle sređivanja nije bilo problema.
Ona specijalizovana ulja i masti su dosta skupi ako se uzima ulje za amorte 5w i 15w plus mast to izađe kao 2/3 cene koliko sam platio toru pa mi to nešto nije isplativo.
  • 0

#3 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 18 August 2012 - 01:56 PM

A koliko kostaju originalna mast i ulje, pa i gumice i gde mogu da se kupe, u Capriolu?
  • 0

#4 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 18 August 2012 - 11:44 PM

A koliko kostaju originalna mast i ulje, pa i gumice i gde mogu da se kupe, u Capriolu?

Može da se kupi i ulje i mast u Capriolu, za cenu ulja nisam siguran, a mast je čini mi se nekih 10-ak evra (odavno sam gledao, sad ne mogu da nađem taj cenovnik). U svakom slučaju je mnogo skupo, ne isplati se, jedino kad bi sa nekim podelio trošak, ali niko od mojih drugova sa kojima vozim nema neki amort za koji se isplati davati toliko para za servis (nije ni Tora neki vrh amort, al ajde). U servis neću ponovo da šaljem, znam kako sam prošli put prošao.

Pogledao sam par snimaka i pročitao teme na stranim sajtovima o tome, svi koriste neku belu (teflonsku?) mast za bušinge i dust wiper-e. Sad, konkretno me interesuje sledeće. Koje su dimenzije gumica na Motion Control damperu, da li mogu da posluže neke obične (čitaj - neoriginalne)? Što se tiče LHM ulja, i to sam pročitao da može da se sipa, ali opet, amerima ne verujem previše, imaju mnogo para pa i ako sj*bu amort, nije šteta, bace ga i kupe nov. Najradije bih sve sam odradio ('bem ga, nije rocket science :D ), nemam poverenja ni u naše servisere. Ako neko ima neku korisnu informaciju voleo bih da podeli sa nama ovde :D
  • 0
.

#5 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 18 August 2012 - 11:53 PM

Ja sam celu ovu sezonu na dart vozio sa LHM uljem i nikakav problem a mast ne znam koja je bez litijuma da je neke normalne cene i da je dostupna.
Evo linka sa sajta gde se konkretno govori o dartu ali verujem da je i tora slična ima raznih iskustava ljudi kao i to šta su sve koristili od ulja.

http://www.dropbike.... ... 3cb3414722

Ja se razmišljam oko rasturanja tore jer mi je cimanje da posle nađem nekog ko ima pumpu za amort da se napumpa na predviđeni pritisak jer ovde u lokalnom servisu čovek nema takvu pumpu.
  • 0

#6 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 19 August 2012 - 11:42 AM

Pa dobro, 10ak e nije puno. Jel si slao amortizer nekom kurirskom sluzbom ili Capriolo vozilom? Meni je receno da saljem iskljucivo preko Capriola, jer su imali slucajeva da su kuriri ostetili amorte
  • 0

#7 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 19 August 2012 - 01:08 PM

Ne znam kako je poslat, amort je tad puštao vazduh, a pošto je Agama još uvek bila pod garancijom, ja sam biciklu odneo u ovlašćen Capriolo servis u Nišu pa su oni slali.
  • 0
.

#8 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 19 August 2012 - 03:07 PM

Pa dobro, 10ak e nije puno. Jel si slao amortizer nekom kurirskom sluzbom ili Capriolo vozilom? Meni je receno da saljem iskljucivo preko Capriola, jer su imali slucajeva da su kuriri ostetili amorte

10-ak evra za mast nije mnogo ali još po 10-13-.ak za ulje 5w i još toliko za ulje 15w to već izađe na 35 evra što baš i nije malo jedino što tu ima količine za 6-7 servisiranja pa kad se tako gleda isplativo je ali je početno ulaganje solidno.
  • 0

#9 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 07 December 2012 - 07:06 PM

Da li neko zna koja je tačna količina ulja koja ide u desnu stranu, tj. rebound/lockout (Tora 318, Motion Control). Našao sam tri brojke, 135ml, 140ml i 150ml, sve iz service manual-a za Toru 318.
  • 0
.

#10 bant013

bant013
  • Members
  • 1168 posts

Postavljeno 07 December 2012 - 09:51 PM

Postavljena slika
  • 0
"I've had enough, I've seen enough, I've had it all, I'm giving up I won the race, I broke the cup, I drank it all, I spit it up" (R.E.M)

*KUPUJEM GIRVIN VECTOR ILI NOLEEN SUSPENZIJU

#11 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 07 December 2012 - 10:42 PM

Taj isti manual sam i skinuo, ali ima 2 podatka (130 i 145), a u drugom 130 i 150, ne znam koji je tačan.

[attachment=1]145.JPG[/attachment]
[attachment=0]150.JPG[/attachment]
  • 0
.

#12 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 08 December 2012 - 12:05 AM

Ne razumem se u ovu viljusku ali ja bih po svemu ovome zakljucio da ako ti je viljuska motion control solo air, da ide 130ml. U ostalim slucajevima ide vise. Bar gledajuci ove tvoje i bantove tabele.

p.s. Salji bre ono :P
  • 0

#13 bant013

bant013
  • Members
  • 1168 posts

Postavljeno 08 December 2012 - 12:25 AM

Ako je soloair 318 motion control:

- Desni štap:- gore: 130
- dole: 15
- Levi štap: - gore: 6
- dole: 15Postavljena slika

...145 je za coil i u-turn

BTW koje to ulje koristiš?
  • 0
"I've had enough, I've seen enough, I've had it all, I'm giving up I won the race, I broke the cup, I drank it all, I spit it up" (R.E.M)

*KUPUJEM GIRVIN VECTOR ILI NOLEEN SUSPENZIJU

#14 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 08 December 2012 - 10:29 AM

Ne razumem se u ovu viljusku ali ja bih po svemu ovome zakljucio da ako ti je viljuska motion control solo air, da ide 130ml. U ostalim slucajevima ide vise. Bar gledajuci ove tvoje i bantove tabele.

p.s. Salji bre ono :P

I ja bih rekao da je 130, mada je ona druga tabela mnogo tupavo napravljena :D

p.s. Aj na mail :D

Valeo LHM.
  • 0
.

#15 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 08 December 2012 - 03:58 PM

Servis završen uspešno, vila radi kao san! Rekao bih da radi čak i bolje nego kad je bila nova. Naravno, moram da se zahvalim i Sveti, da nije bilo njega ne bih ništa uradio n:anim_32
  • 0
.

#16 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 08 December 2012 - 05:10 PM

Valeo LHM.

imas neke podatke o tom ulju, nisam uspeo da izguglam.

I gde ga sipas, svuda ili koristis 2 vrste/gradacije ulja, kako proizvodjac i preprocuje?
  • 0

#17 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 08 December 2012 - 05:40 PM

Ulje za Citroen-ovo hidraulično vešanje.

[attachment=0]lhm.jpg[/attachment]

Sipao sam svuda, i u damper i za podmazivanje. Lošije da radi ne može, kad sam skinuo donje nogice, izašlo je svega 2-3 kapi ulja.
  • 0
.

#18 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 08 December 2012 - 06:23 PM

Ulje za Citroen-ovo hidraulično vešanje.Sipao sam svuda, i u damper i za podmazivanje. Lošije da radi ne može, kad sam skinuo donje nogice, izašlo je svega 2-3 kapi ulja.

google prevodilac kaze: mineralna hidraulicna tecnost za kocnice i kvacila?

Koliko sam shvatio u damper ide posebno ulje koje ne peni pod pritiskom, finije, tanje, redje
a u plovke (donje nogice) ide gusce, pa cak moze i motorno WT40, koje ide i na vazdusni klip.

Javi kako radi, bas me zanima, mislim ono, na duze staze, za jedno 6-9 meseci, na kraju sledece sezone.
  • 0

#19 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Postavljeno 08 December 2012 - 06:41 PM

za cijenu LHM-a mogao si da kupiš ulje za vile gradacije 7,5 w pa bi donekle bilo ok. U svakoj boljoj trgovini motorima imaju ulja za vile 15w i 5w kod kojih je bitno da ne sadrže aditive za bubrenje semeringa. LHM je dokazano odličan za hidr. kočnice Shimano, Magura....sve koje koriste min. ulje.
Koju mast si stavljao na dust sealove?
  • 0

#20 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 08 December 2012 - 06:52 PM

google prevodilac kaze: mineralna hidraulicna tecnost za kocnice i kvacila?

Sigurno je i za vešanje! Ne vidim razlog da ne radi i na bicikli. Jedino je rebound malo sporiji, ali ne smeta. Lock takođe radi odlično.

Koliko sam shvatio u damper ide posebno ulje koje ne peni pod pritiskom, finije, tanje, redje
a u plovke (donje nogice) ide gusce, pa cak moze i motorno WT40, koje ide i na vazdusni klip.

Trenutno nisam imao otvorenu kantu motornog ulja, pa sam sipao LHM. Njega sam sipao i u vazdušnu komoru.

Javi kako radi, bas me zanima, mislim ono, na duze staze, za jedno 6-9 meseci, na kraju sledece sezone.

Ako zadržim vilu, a nešto ne verujem da hoću, javljam :)
  • 0
.

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika