Jump to content

Photo

Rock Shox Tora - Servis

• Please log in to reply
88 replies to this topic

#21 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 08 December 2012 - 06:55 PM

za cijenu LHM-a mogao si da kupiš ulje za vile gradacije 7,5 w pa bi donekle bilo ok. U svakoj boljoj trgovini motorima imaju ulja za vile 15w i 5w kod kojih je bitno da ne sadrže aditive za bubrenje semeringa. LHM je dokazano odličan za hidr. kočnice Shimano, Magura....sve koje koriste min. ulje.
Koju mast si stavljao na dust sealove?

LHM sam platio 490 dinara (4.5 evra). Ulje za vile nisam mogao da nađem kod mene u gradu. Koristio sam Weldtite crvenu teflonsku mast.
  • 0
.

#22 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 30 December 2012 - 06:59 PM

Da ne otvaram novu temu a vezano je za ovaj amort mada se može primeniti i na druge modele.
U pitanju je skraćivanje vrata vile koje sam danas odradio i sve uslikao pa evo i mog načina sa slikama.

Ovako je izgledala vila na bajsu pre demontaže odnosno lula i mnogo spejsera, probao sam da lulu postavim višlje na vratu vile ali mi taj položaj nije odgovarao i probao u položaju kao sa slike i pošto mi više tako odgovara rešio sam da skratim vrat vile jer mi je ovako ružno da štrči iznad lule.

Postavljena slika

Prvobitna dužina vrata vile je bila 22cm kao što se vidi a tu je i alat koji sam koristio za skraćivanje cevi.

Postavljena slika

Sledeći korak je bio da proverim udaljenost dela gde se šrafi poklopac od kraja cevi kako bih kasnije to vratio na istu meru.

Postavljena slika

Udaljenost je bila 15mm kao što se vidi.
Postavljena slika

Zatim sam krenuo da spustim ovaj deo na dole, kako sam planirao da skratim oko 28-30mm za toliko, odnosno koji milimetar manje (da bi kasnije precizno doterao a da ne preteram pošto na gore nema vraćanja) i spustio deo kao na slikama.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Evo i alata pred početak sečenja na željenu dužinu cevi, hteo sam da skratim otprilike između 19 i 19,5cm tu nisam baš precizno merio i obeležio (malo sam požurio) ali na kraju je ispalo 19 cm što je ok.

Postavljena slika

Evo i ishoda, inače alat je jeftin a predviđen je pre svega za bakarne i alu cevi pa je sečenje išlo malo teže ne nešto previše ali je nož nekvalitetan i brzo je otišo na ovoj jačoj cevi ali toliko za 650 din.

Postavljena slika

Provera dužine i malo finalne obrade kraja cevi

Postavljena slika

Zatim ponovo provera udaljenosti i fino doterivanje na 15mm kao što je bilo i pre kraćenja cevi.

http://www.dodaj.rs/...8J1/img6466.jpg

I na kraju cev izgleda ovako i vila.

http://www.dodaj.rs/...nUf/img6476.jpg

http://www.dodaj.rs/...wrO/img6474.jpg

Možda sam postavio dosta slika ali se nadam da nekom može da bude od pomoći ako se reši da krati vrat vile a do sad to nije radio.

Ostaje mi sledeće rasturanje vile i podmazivanje zamena ulja i sl. pa ako budem slikao postaviću ovde slike.
Mihajlo mi je dao neke i+nstrukcije šta i kako a ja sam do sad rastura Dart 2 amort pa će valjda biti sve ok, samo da nađem vremena od praznika.
  • 0

#23 bant013

bant013
  • Members
  • 1168 posts

Posted 30 December 2012 - 08:05 PM

Postavljena slika

hahaha... veliki plus za obeležavanje brojeva vilastih ključeva na zidu! :D
Mada u suštini to sa vremenom ide sa osećajem pa mozak već atomatski prepoznaje veličinu ključa, nije na odmet obeležiti pa makar i estetike radi! :mrgreen:
  • 0
"I've had enough, I've seen enough, I've had it all, I'm giving up I won the race, I broke the cup, I drank it all, I spit it up" (R.E.M)

*KUPUJEM GIRVIN VECTOR ILI NOLEEN SUSPENZIJU

#24 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 30 December 2012 - 08:13 PM

To je već ćaletovo remek delo da sve bude obeleženo to stari ljudi vole izgleda.
  • 0

#25 bant013

bant013
  • Members
  • 1168 posts

Posted 30 December 2012 - 08:22 PM

To je već ćaletovo remek delo da sve bude obeleženo to stari ljudi vole izgleda.

Hahaha...genijalno! :D
Moram da priznam da nije loša ideja kada imaš pomagača/kolegu/komšiju sa manje iskustva pa ga pošalješ da ti donese/ponese neki ključ, a njega nema pola sata jer ne može isti da pronađe iz prve... :D
  • 0
"I've had enough, I've seen enough, I've had it all, I'm giving up I won the race, I broke the cup, I drank it all, I spit it up" (R.E.M)

#26 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 30 December 2012 - 09:06 PM

Pomagače nemam, moram sve sam, a pošto je ovo u podrumu niko ne ulazi sem nas.
A kad je čoveku dosadno u penziji onda je sve pod konac.

Malo smo otišli u offtopic? #-o
  • 0

#27 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5623 posts

Posted 30 December 2012 - 10:05 PM

...Evo i ishoda...Postavljena slika

ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali kod mene se ovaj alat, i to u ozbiljno kvalitetnoj varijanti
(bar 5 x skuplji i to sa 3 vodeca valjcica koji imaju usek protiv pomeranja/proklizavanja materijala)
nije pokazao kao savrseno resenje.

Posto se secenje vrsi urezivanjem/utiskivanjem seciva u materijal,
visak materijala koji secivo "izgura" u stranu "nagomilava" se u neposrednoj blizini reza
i dolazi do "uvecanja" precnika preostalog dela cevi u tolikoj meri
da ne mogu da navucem donji konus lezaja upravljaca,
oni modeli koji nisu raseceni.
Nakon secenja ovim alatom obavezno moram turpijom da doradim prostor oko reza
sto nije slucaj kada skracujem vrat vile rucnom testerom za metal.
  • 0

#28 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 30 December 2012 - 10:28 PM

Ovo mi je prvo iskustvo sa sečenjem vrata vile, rez nije loš i prav je što mi je bilo bitno jer brusilicom to nikad nebi uspeo, ovaj alat je loš i nožić mu se brzo istupi i ne iseče naj idealnije ali probao sam pre toga neku manju cev i mekšu i sečenje je bilo kao fabričko bez deformacija.
Verujem da čime god da sam sekao morao bih malo da se obradi sam rez (manje ili više) što nije veliki problem, nisam probao za konus ali spejseri idu glatko kao i na delu gde nije ništa rađeno.
Meni su se opiljci kupili u delu gde se okreće nožić pa ga je možda malo i to kočilo a i on se pojeo i imao zubce a ne idealan krug ali nije bilo nazad a verujem da u nekoj boljoj verziji alata se to ne dešava.
  • 0

#29 brko83

brko83
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Posted 31 December 2012 - 12:09 AM

Ovo mi je prvo iskustvo sa sečenjem vrata vile, rez nije loš i prav je što mi je bilo bitno jer brusilicom to nikad nebi uspeo, ovaj alat je loš i nožić mu se brzo istupi i ne iseče naj idealnije ali probao sam pre toga neku manju cev i mekšu i sečenje je bilo kao fabričko bez deformacija.
Verujem da čime god da sam sekao morao bih malo da se obradi sam rez (manje ili više) što nije veliki problem, nisam probao za konus ali spejseri idu glatko kao i na delu gde nije ništa rađeno.
Meni su se opiljci kupili u delu gde se okreće nožić pa ga je možda malo i to kočilo a i on se pojeo i imao zubce a ne idealan krug ali nije bilo nazad a verujem da u nekoj boljoj verziji alata se to ne dešava.

Ja sam kratio dve vile sa takvim alatom, doduse dosta je veci i kvalitetniji (napravljeno u Jugoslaviji) ...Stvarno je dobra stvar
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#30 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Posted 31 December 2012 - 04:25 PM

James May bi mu cestitao :)
  • 0

#31 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 02 January 2013 - 06:01 PM

Evo da postavim par sličica već rastavljene Tore rasturio pre par dana a sutra da dokupim još par gumica pa sledi sklapanje.

Evo slike damping dela za zaključavanje amorta na njemu koliko sam video hvali jedna gumica koje nije bilo uopšte a vidim da postoji kanal za istu.
Postavljena slika

Evo rastavljene vile a u posudi pored ulje koje je bilo u njoj i koje se zgusnulo i imalo talog kao testo
Postavljena slika

Postavljena slika

Još jedna slika damping dela pri rasturanju prljavog od starog ulja
Postavljena slika

Postavljena slika

Ovako izgledaju gornje nogice posle čišćenja
Postavljena slika

Evo i dela za vazduh iz leve noge vile, rešio sam kad sam već otvorio amort da promenim i gumice jer mi je po malo gubila vazduh ne mnogo ali na 20-ak dana padne pritisak za 1‚bar u amortu, neke gumice sam imao koje su pasovale od darta a da dokupim još 2-3 i zamenim sve u ovom delu za vazduh
Postavljena slika
  • 0

#32 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 03 January 2013 - 08:23 PM

Tora danas sklopljena i deluje mi da radi malo bolje nego ranije, videću kako drži pritisak ali osetljivija je čini mi se i mekše radi da tako kažem, jedino lok radi ali ne baš kako sam očekivao zaključava vilu ali nije baš da nema hoda uopšte, mislim da je problem u gumici sa pete slike iz gornjeg posta jer nisam uspeo da nađem takvu gumicu danas kako bi je promenio a čini mi se da nije baš mekana kao što bi trebalo da bude a ne znam ni dali je vila uopšte servisirana do sad a ima sigurno 4-5 god.Sve u svemu ima boljitka i to je bitno a kod nas se nažalost ne mogu naći oni kompletni setovi sa gumicama u prodaji pa da čovek kad već rastura vilu odradi sve kako treba.
  • 0

#33 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Posted 03 January 2013 - 08:58 PM

ako si koristio ulje preporučenih vrijednosti ( u damper 5w, lowerse 15w za vile naravno) i mast za vile morala bi biti osjetna razlika. Kada bi lockout potpuno blokirao vilu vjerovatno bi vijek trajanja damping kertridža bio puno, puno manji. Ako je premekan kad je uključen LO možda je došlo do pomjeranja otvora dolje na kertridžu......treba voditi o tome računa kod zahvata na kertridžu.
  • 0

#34 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 03 January 2013 - 09:19 PM

Koristio sam Lhm ulje a mast teflonsku (crvenu), mislim da je otvor ok jer sam baš proverio pre vraćanja a tako je i radio Lo pre čišćenja i zamene ulja, e sad mislim da je lhm malo gušće ulje u odnosu na 5w za vile bilo bi bolje da je malo ređe, ali takvo ulje ne mogu naći ovde kod mene u gradu, pa sam koristio ovo što može da se nađe, kada sam kupio amort dobio sam od čoveka neko ulje koje se navodno koristi za to ali nisam siguran koje je a ne zna ni on tačno pa ga nisam koristio.
Ima li negde kod nas sa neta da se nađu (poruče) ta ulja baš za amortizere?
  • 0

#35 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Posted 03 January 2013 - 09:38 PM

http://www.lavauto.r... ... aziva.html

ja koristim Motul Fork oil expert 5 w i 15 w, koristio sam i Silikolene 5w u damperu. Od masti koristim RSP Ultra Slick i Motorex Perp M. Možeš uzeti bilo koje ulje za amortizere samo moraš voditi računa da ne sadrže aditive za bubrenje semeringa. Kod masti voditi računa da su bez litija.....mada sam koristio i sa litijem i nikakvih problema nakon 2 godine nije bilo.

Motorex...

http://www.centars.rs/motorexm.html
  • 0

#36 spaske

spaske
  • Members
  • 836 posts
  • LocationBor, Srbija.

Posted 03 January 2013 - 09:51 PM

Hvala na odgovoru.
Ovu mast sam koristio.
http://www.gir.ba/in... ... Itemid=180
  • 0

#37 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Posted 04 January 2013 - 02:47 AM

Ljudi, mali offtopic, interesuje me samo da li je rock shox XC30 tk po klasi pre ili posle tore? :oops:
  • 0

#38 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Posted 04 January 2013 - 09:16 AM

neka sredina između Darta i Tore....
  • 0

#39 bant013

bant013
  • Members
  • 1168 posts

Posted 04 January 2013 - 10:25 AM

Rockshox je 2012-te povukao iz proizviodnje Dart, naslednik u toj klasi su XC modeli.
  • 0

#40 TaZ

TaZ
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 236 posts

Posted 04 January 2013 - 10:50 AM

s time da i kod xc ima dosta razlike od modela do modele....uppersi 28mm, 30 mm, 32 mm....što određuje i cijenu.
XC 30 je bolji od darta sigurno ako ni zbog čega onda zbog čvršćih uppersa, dok bi xc 32 bio u rangu sa osnovnim tora-ma.
Nisam imao prilike da rastavim XC pa da vidim kakve su "iznutrice", te ima li razlike u odnosu na Toru
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users