Jump to content

Photo
- - - - -

Kupovina iz Kine bez troskova postarine

• Please log in to reply
1133 replies to this topic

#1121 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Posted 23 March 2026 - 03:24 PM

Carina jeste zaštita proizvođača u određenoj zemlji ali treba imati u vidu da je za ove poštanske pošiljke ide jedinstvena stopa od 10% carine. Da ne bi sad Carina arbitrarno odlučivala da li postoji proizvođač točkova za bicikl u Srbiji ali ne postoji za menjače ili za fenove. I ta stopa bi trebalo da ide na sve pošiljke vrednosti preko 50eur, dakle ne na manje. 

Drugo što se PDV-a tiče možete da kukate da li je globa ili nije globa, ali postoji u svakoj državi u Evropi (a u USA postoji porez na promet odnosno sales tax koji mnogi odavde nikada ni ne pogledaju a koji nije izražen nigde na sajtovima). Isto tako kad naručuješ nešto sa Bikeinn, Bike24 ili Bike-Discount i sličnih sajtova oni ti odbiju nemački PDV od 19% jer očekuju da ćeš platiti srpski PDV od 20%, što je i normalno i razumno. Ok, Bikeinn je mislim španski sajt, ne znam koliko je tamo PDV, ali je slična priča. Tako da nemojte kukati bezveze za nešto što je najnormalnija stvar i što postoji u svim zemljama. 

To što ne postoji trag, tj račun, jeste problem i to se slažem. Drugi je problem koji je bio i do sada jeste što ti carinski postupci mogu biti dosta arbitrarni i sa neizvesnim ishodom, što neko reče - nekad naplate PDV, nekad ne naplate, nekad naplate i carinu a nije trebalo i sl i sl. Ako postoje tačno definisana pravila kako se i šta naplaćuje da ti možeš do u dinar da iskalkulišeš koliko će koštati da ti nešto stigne u Srbiju po meni je to ipak ok, jer do sada nije postojalo. 

• 1

#1122 bockokg

bockokg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1052 posts

Posted 25 March 2026 - 01:37 AM

Postojalo je i do sada da se ne lazemo i u vecini slucajeva je uglavnom do 50e dolazilo bez ikakvih dodatnih troskova.

Sad posta ima te digitalne kodove i pdv nema sanse izgleda da zaobiđemo.

Nismo mi neki krimosi, ne uzimamo 100 stvari da preprodajemo i td...mogli su taj pdv da smanje na 10%, ko sto je na svakoj na primer autobuskoj karti u medjugradskom prevozu pdv 10% a ne 20%. Video na fiskalnom racunu kad sam dobio kartu.

• 0

#1123 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Posted 25 March 2026 - 08:25 AM

Postoji posebna stopa od 10% na odredjene artikle. Sto za uvoz sto za promet u zemlji. To su uglavnom osnovne zivotne namirnice, hlb, mleko, brasno itd i medicinska pomagala. Primera radi, dioprijske naocare su oporezovane 10% a naocare za sunce 20%. Takodje imamo usluge kao sto su postanske usluge gde nema obracunatog pdv-a itd. 

• 0

#1124 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3736 posts

Posted 04 April 2026 - 11:26 AM

Занимљиво. Да ли се пошиљке са Темуа царине или не, или је то све урачунато у цену?
  • 0

#1125 zdebeli

zdebeli
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 670 posts
  • LocationBrdo

Posted 04 April 2026 - 11:37 AM

Sve uračunato.
  • 0

#1126 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 04 April 2026 - 04:17 PM

....Drugo što se PDV-a tiče možete da kukate da li je globa ili nije globa...

To što ne postoji trag, tj račun, jeste problem i to se slažem...

pa papir je prvi problem.

Ako je uvoz, ako treba, neka se naplati carina i na to i PDV (i ponekad akciza) i to se sve lepo vidi na papiru.

Ako nije podlozno carinjenju, onda nema ni naplate PDVa (bar je tako bilo dok sam radio u špediciji pre 20 godina) !

Ili dobijes neotvoren paket sa pečatom da podleze carinjenju (na osnovu CN22/CN33 deklaracije)

ili dobijes papir da ne podleze carinjenju i da ti je naplaćeno samo otvaranje paketa!

Sada ti uzmu novac za neotvoren paket(ić) i ne dobijes nikakav papir,

tj. ne zna se sta je naplaćeno i na osnovu čega ! Ne zna se ni kome idu ti novci .

Pre neki dan sam video da kada dajem novac ona ispunjava neku uplatnicu/uputnicu?!?!

A meni, koji dajem novac, ne daje primerak. Mozda se nisam dobro izrazio...nije globa već krađa! :)

• 0

#1127 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 04 April 2026 - 07:58 PM

aliexpress premium grease 04042026.png

premi-U-m grease = premi-LI-m grease

• 1

#1128 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Posted 07 April 2026 - 07:52 PM

Sve uračunato.

Attached Thumbnails

• IMG_8984.jpeg

• 0

#1129 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Posted 07 April 2026 - 08:20 PM

Sve uračunato.

Алиекспрес наводе поименице а онда додају и ,,друге платформе за интернет трговину" и да од примаоца ,,може бити наплаћен пдв". Може, али не мора?
  • 0

#1130 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Posted 07 April 2026 - 09:15 PM

Пратим ово писање око наплате царине и пореза и не видим шта тачно збуњује људе.

У већини земаља света плаћа се порез приликом куповине (малопродаја). Посебно у систему пореза на додату вредност. Стопе се разликују и у самој ЕУ, али једна стопа увек превлађује. Царина је нешто друго, а некад постоји и ослобођење.

Некад смо куповали у физичким продавницама. Када се куповало код нас, наплаћиван је одмах порез, исто као и данас. У иностранству, ако странац купује са намером да робу изнесе из те земље, кроз одређену процедуру добије се назад износ локалног пореза, јер је логика да ће да га плати својој држави приликом уласка. Нормално је да исто важи и за Интернет куповину, зар не?. Мени су још пре ~15 година немачки сајтови приказивали цене без немачкох пореза, јер се зна да треба да шаљу за Србију (дакле, роба се дефинитивно износи из Немачке).

Тему, наводно, урачунава и наплаћује порез. То је за трговца мука и трошак, па претпостављам да су као фирма регистровани у Србији и онда раде исто као и било која друга локална (Интернет) продавница, јер су обвезник ПДВ-а. (држава износ пореза тражи од њих, не од купца)

Дакле, нормално је да се увек плати порез, а тако је било и раније. Само што службе нису биле спремне за тај обим трговине, па их је и мрзело. Можда ће их некад мрзети и данас, ако је нешто ситно. Или ће да промакне машини. Ипак, закон захтева да свака наплата буде праћена рачуном. Ако нема рачуна то је криминал и услуга не може да се наплати. Мени је поштар пре скоро 15 година донео пошиљку на врата, тражио нешто ситно за услугу Поште и за то ми је уредно написао признаницу (нисам сликао, ко зна где је).

А зашто се сада уводи ред и мењају услови? Као и увек, ради се о критичној маси. Превише је тих пошиљака, превише пара се "губи". И то није само код нас, мењају сви, па и наши виде или их ти други натерају. Кризична маса.

@omega Наводе АлиЕкспрес као пример, јер су најпознатији и вероватно најчешћи пошиљалац, па да већина људи разуме о чему причају. А пише "може" зато што ето Тему одмах наплати порез, па га (ваљда ;)) не наплаћују поново. И увек се каже "може", јер има и ослобађања пореза (а и то се мења). Дакле, порука је скретање пажње масама које немају појма, па да не буде проблема и свађа кад им донесу пошиљку.

• 1

#1131 zdebeli

zdebeli
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 670 posts
  • LocationBrdo

Posted 07 April 2026 - 11:33 PM

Алиекспрес наводе поименице а онда додају и ,,друге платформе за интернет трговину" и да од примаоца ,,може бити наплаћен пдв". Може, али не мора?

Može u smislu da ima zakonske osnove (oduvek je postojala samo se retko primenjivala za male pošiljke vrednosti) ali se možda provučeš da ne platiš. Pdv ide na apsolutno sve, carina na (procenjenu) vrednost preko 50e.
Jedino je za Temu sve uračunato unapred, postoji neki sporazum ili šta već tako da za razliku od većine sajtova odmah bude uračunat pdv (kao kada bi kupovao sa bilo kog domaćeg sajta).

Meni više u celoj priči smeta obračun pdv-a, gde je osnovica vrednost robe + carina + poštarina (što je suludo).

Druga stvar, verovatno zavisi od mesta, ali ja sam izludeo poslednja 2-3 puta kada sam poručivao nešto sa Alija, u proseku je trebalo 2-3 meseca da mi nešto stigne, jednom skoro 5 meseci...

• 0

#1132 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Posted 08 April 2026 - 06:49 AM

Carina, postarina, mogu biti analize razne itd, to su sve troskovi koji prate robu i dizu njenu vrednost. U ekonomiji se to zove zavistan trosak i ovaj proracun se koristi zato sto svi zavisni troskovi dizu vrednost cene robe i njena nabavna vrednost samim tim raste. Na zavisne troskove koji su usli u osnovicu obracuna poreza odnosno koji se nalaze u JCI (jedinstvena carniska deklaracija) se ne placa PDV na samu uslugu vec se to obracunava na nacin sto se taj trosak ubaci u osnovicu cene robe i na kraju obracuna pdv. Na prevoz robe u zemlji se placa pdv i posta, bex ili neka treca sluzba ako su u sistemu pdv-a regularno ti naplacuje porez.

• 0

#1133 nikoli_ca

nikoli_ca
  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • LocationBeograd

Posted 08 April 2026 - 12:55 PM

Da podelim još jednu novotariju koja je počela da se primenjuje/naplaćuje u pošti. LEŽARINA
Pre par sedmica mi je ceduljče ubačeno u sanduče za neku sitnicu koju sam sa Alija poručio za ~300 din. Otišao sutradan da podignem u pošti i tražili su mi 20 dinara za ležarinu od jednog dana. Ja pitam šta je to, a oni odgovore da je to nešto što se oduvek naplaćuje, dakle svaki dan ležanja 20 RSD. Ne bi mi naplatili da sam isti dan, kad je ubačena ceduljica, otišao da preuzmem. 
Tražio sam im račun da mi daju gde će se videti šta to plaćam, ali su rekli da ne mogu račun da izdaju već su mi na nekom papiru odštampali Ležarina: cena 20 RSD, količina 0; ukupno 20 RSD. I stavili pečat. Nisam hteo dalje da se natežem oko besmislica.
Ne znam koliko paketa mi je stiglo u prethodnih 10+ godina i nikada mi ovo nije naplaćeno. 
Takođe moje iskustvo u poslednjih godinu dana je da paketi sa Ali-ja jako dugo putuju, 2 meseca i više, dok je ranije bio prosek 3-6 sedmica. 
Nije da me iko pita, ali neko moje viđenje je da je tu tiho forsiranje Temu-a koji ima ugovor i sa poštom i ostalim kurirskim službama, dok se Ali potiskuje sa tržišta na prefinjen način. Paketi sa Ali-ja stižu kao obična pisma koja je naša zemlja/pošta dužna da dostavi bez nadoknade.
A ali  je baš bio dobar za neke sitnice i pojedinačne gluposti sitne vrednosti, tipa adapteri za ventile, kapice, šrafčići i gomila sličnog krša, koje da bi poručio sa Temua moraš da potrošiš još 1,5 hiljadu da bi dobio besplatan šiping.
Aj nek nam je sa srećom sa ovim našim genijalcima koji nam "sređuju" život svakodnevno.

• 0

#1134 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Posted 08 April 2026 - 05:26 PM

@zdebeli Знам, звучи ненормално да се за основицу узима и вредност робе и царина и поштарина. Посебно што поштарина уме да буде много већа од вредности робе. Али, за то је крив само систем приказа цена и, уопште, Интернет трговина. Јер, ШТА ГОД куповао у продавници, плаћаш све то исто. Као што каже Belgarath, цена робе су сви укупни трошкови да нешто ставиш у радњу. И за хлеб се плаћа достава. За све што је из увоза на неки начин се плаћа царина. Само није истакнуто и зато никоме не смета, гледају само крајњу цену.

Да видиш како људи оду у Метро, где су истакнуте и цене без пореза (јер примарно раде са фирмама) - сви се буне зашто не плаћају те цене. :) Дакле, није проблем у плаћању пореза него људе гребе кад било где виде неки нижи износ. Као кад ти нуде "јефтине" авио карте, а онда доплаћујеш све што би требало да је урачунато (и што је некада и било) - те аеродромска такса, те додатак за гориво, те сваки грам пртљага, итд. А замисли кад би уз сваки артикал писало колико иде владајућој странци? Одмах би избили нереди иако би било исто као што је сада.

Дакле, како већ рекох, иста је логика за куповиу преко Интернета као и у продавници код нас - порез плаћаш на укупну вредност робе, са свим зависним трошковима. (али слажем се да опорезивање царине јесте безобразлук и дупли намет) А продавница приказује цене без твојих намета зато што је велики проблем испратити сва правила сваке земље и гарантовати да ти је обрачун тачан.

@nikoli_ca Могуће је да неко истискује Али у корист неког другог. Али, то је исто као када ти оператер каже да ти не обрачунава мобилни Интернет за коришћење неког одређеног сајта, типа Фејсбук или Вибер. Или када онај ко би да гледа Нетфликс има одличан проток, али ако одеш на неки "обичан" сајт, једва да мрда. То је чиста нелојална конкуренција илити криминал (корупција, да будем прецизнији), али када је требало борити се већину је било баш брига.

• 1

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users