Jump to content


Fotografije

Brevet Srbija sajt


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
21 odgovora na ovu temu

#21 Primarijus

Primarijus
  • Members
  • PipPipPip
  • 152 posts
  • LocationBaranda

Postavljeno 23 February 2011 - 03:24 PM

Ili totice kod mene u komsiluku, u Kovacici, Debeljaci,... poznate naivne slikarke....
Mozemo organizovati par voznji koje bi se zvale "Obilazak totica po Vojvodini" :D

Meni se jako svidja treci baner. =D> =D> =D>
  • 0

#22 Mile

Mile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 423 posts

Postavljeno 10 March 2011 - 08:14 AM

Gledacu da uskoro negde postavim sajt dok ne regulisemo pitanje domaina.

Igor ima predlog da na sajtu napravimo stranicu sa savetima pa bih vas zapitao sta mislite da bi sve mogli da stavimo na tu stranicu.

Na primer, mogli bi deo za prvu pomoc, sto je dobro uvek znati.
Nasao sam nekoliko clanaka na webu pa bih to postavio.

Uganuća
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!
UganućaUganuće ili distorzija je povreda ligamenata i zglobne čaure nastala zbog naglog, prejakog pokreta u zglobu.
Uganuće gležnja se često događa pri hodanju i trčanju po neravnom terenu. Javlja se oštar bol, a zatim i oticanje zgloba. Bolovi se mogu ublažiti hladnim oblogom ili ledom. Noga treba mirovati u povišenom položaju. U težim slučajevima potreban je lekarski pregled.

Distorzija vratnih pršljenova se događa u saobraćajnim nesrećama zbog naglog pomicanja glave pri sudaru. Ogleda se kao bol u stražnjem delu vrata koja se javlja odmah nakon nesreće ili malo kasnije. Bol može da se širi u potiljak, leđa i ruke, a pojačava se pokretima glave. Svakako je potrebna lekarska pomoć. Takođe, treba imati na umu da u sudaru mogu da nastanu mnogo teže povrede kičmene moždine, pri čemu je pristup u pružanju prve pomoći mnogo složeniji. Najbolje je da sačekate hitnu pomoć.

Iščašenje zglobova
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!
Iščašenje zglobovaIščašenje je povreda kod koje zglobna glavica izlazi iz zglobne čašice. Zglob je izobličen i bolan, a ekstremitet u neobičnom položaju. Svaki pokušaj pomeranja nailazi na otpor i bol. Iščašenje se najčešće događa u ramenom zglobu.

Iščašenje kolena - Patela ili iver je ovalna tetivna kost na prednjoj strani kolena. Iščašenje patele možete da ispravite i sami. Rukama treba ispružiti poluskvrčeno koleno. Kad se koleno ispruži, patela se sama vraća u prirodni položaj, na sredinu prednje strane kolena. Ako se ne vrati sama, lagano je potisnite prstima. To ne može da uradi onaj kome je koleno iščašeno, jer se patela mora vratiti mehanički, a ne snagom mišića.

Iščašenje ramenog zgloba - Nestabilnost pojedinoga zgloba može dovesti do učestalih iščašenja koja se javljaju i pri manjim povredama ili određenim pokretima. To je posledica nepotpunog zaceljenja zglobne čaure i ligamenata nakon prvog iščašenja, ili prirođene slabosti zglobnih veza. Popraćena su slabijim bolovima, a mogu biti i bezbolna. Neke osobe mogu i namerno da određenim pokretom ruke izazovu iščašenje ramena, a zatim isto tako da vratite zglob u prirodni položaj.

Saniranje posekotine
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!
Saniranje posekotineManje povrede, poput posekotina na prstima ili ogrebotina na kolenima, se mogu sanirati i kod kuće, pri čemu treba slediti posebna pravila kako bi ne bi došlo do infekcije rane.
Povredu treba da sanira osoba koja je prethodno dobro oprala ruke, ali i dalje se otvorena rana ne treba dirati rukama. Kad posekotina nastane za vreme rada u kuhinji, najčešće dođe do krvarenja, pa se rana tako "iščisti" sama od sebe. Nakon svake, pa i najmanje povrede organizam sam aktivira proces zaceljivanja rane. Ako krvarenje nije obilno i u ranu nije doprla velika količina prljavštine, najbolje je preko nje pustiti čistu vodu iz slavine.

Upotreba dezinfekcijskih sredstava smanjiće opasnost od infekcija. Tek nastala rana treba da se zaštiti od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom. Kad se flaster navlaži podložan je razmnožavanju bakterija, pa ga je dobro što pre zameniti, jer će u protivnom rana teže zaceliti. Kod dubljih posekotina ranu treba najpre zaštititi jednom ili više sterilnih gaza, a potom ruku, nogu ili drugi povređeni deo tela dobro povezati zavojem.

Prelomi
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!
Prelomi Koštani prelom bez povrede kože se zove zatvoreni prelom. Ako na mestu preloma postoji rana, to je otvoren ili vanjski prelom. Znakovi preloma ruke ili noge su bol, nemogućnost pokretanja povređenog ekstremiteta, oteklina na mestu preloma - nije uvek prisutna i deformacija ekstremiteta – nije uvek prisutna; ako postoji, siguran je znak preloma.

Ako je slomljeni ekstremitet deformisan, pokušajte da ga izravnate uzdužnim istezanjem. Povlačite lagano dva susedna zgloba u suprotnim smerovima. Ovaj postupak treba prekinuti ako se naiđe na otpor ili jači bol. Nepravilna manipulacija slomljenim ekstremitetom može dovesti do oštećenja krvnih žila, živaca i ostalih tkiva ili pretvoriti zatvoreni prelom u otvoreni. Slomljena kost mora da se imobiliše pre prenošenja ili prevoza povređenog. Ako je hitna medicinska pomoć dostupna, najbolje je imobilizaciju i transport prepustiti stručnim osobama. Povređeni mora da miruje do dolaska pomoći. Kod otvorenih preloma pokrijte ranu sterilnom gazom. Na gazu stavite jastučić od pamuka (vate) ili vune i sve učvrstite zavojem. Ako slomljena kost viri iz rane, treba da se imboliše u stanju u kojem je. Nikako je ne treba vraćati.

izvor www.virtualnigrad.com
  • 0
.




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika