Jump to content


Fotografije

Nacini XC voznje - usponi


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
Nema odgovora na ovu temu

#1 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 April 2006 - 10:48 PM

Od kada je prvi put uveden multi-brzinski prenos i biciklisti krenuli terenom put brda i planina, zapoceta je debata da li je bolje penjati se u sedecem ili stojecem polozaju na biciklu. Nepisano pravilo govori da je penjajnje u sedecem stavu laksa varijanta, dok stojeci stav donosi vecu snagu na ustrb veceg zamora. Sa danasnjim sofisticiranim komponentama na biciklu, medjutim, ovo pravilo se u vecini slucajeva ne primenjuje striktno. Ukoliko se pogleda neka svetska trka, nece se cesto videti biciklisti kako se penju u stojecem stavu. Danasnji MTB takmicari mnogo bolje voze “zalepljeni” za svoje sediste. Postavlja se dakle pitanje: Kada je pravo vreme za ustati i krenuti “punom parom”, a kada treba odoleti tom nagonu?


I dalje postoje situacije kada je stojeci stav najbolje resenje. Iskusni biciklisti znaju da bez i jednog povecanog srcanog otkucaja predju iz jednog nacina u drugi.

Sedeci: Prilazite usponu u srednjoj sajbni pogona i odaberite brzinu u kojoj cete imati kadencu srednjeg intenziteta 70 do 80 rpm. Tecnost uvek uzimajte na pocetku uspona, pre nego sto aerobni efekat postane suvise jak i disanje suvise tesko da bi se tecnost unosila normalno.

Menjajte brzine na vreme dok sedite! Ukoliko vam “ponestane” brzina na srednjoj sajbni pogona, prebacite lanac na malu sajbnu na vreme dok vrtite kadencu srednjeg intenziteta i lagano povecajte pritisak na pedale.

Dok se penjete, pomerite se ka vrhu sedista i nagnite se ka volanu, sa rukama paralelnim telu i laktovima na dole. Drzite balans tako da zadnji tocak ne proklizava, a gornji deo tela nagnite napred kako bi i prednji tocak ostao na zemlji.

Stojeci: Na dugim, konstantnim usponima, nekada moze da bude od pomoci ovaj nacin, da bi se oslobodio pritisak na ledja i da bi se i same noge malo “odmorile” prebacivanjem tezista napora na drugu misicnu grupu.

Ostanite sedeci: Gledajuci pravo u brdo i izabirajuci najkompaktniju i najbolju trasu. Stojeci, ovo je jako tesko izvodljivo. Zaobidjite ukoliko je moguce mekan teren i teske delove trase. Na tim delovima koristite prenose za normalan pedalirajuci tempo.

Definitivno stojeci: Ukoliko se nadjete u situaciji da se pred vama nadje umeren uspon, a vi ste ostali u velikoj sajbni – ustanite i uz sprint iskoristite brzinu da vas ispenje na vrh. Smanjite pritisak na pedale ili sednite pre promene prenosa.
Ukoliko ste blizu cilja i imate uz vas konkurente za plasman, ustacete sa sedista i u sprintu dodati brzinu za preticanje konkurenata. Ovde morate biti kako pazljivi, tako i iskusni, jer ako suvise rano krenete u sprint, moze vam se desiti da pre vremena “izgorite” i napravite kontraefekat. Kasno kretanje u isti takodje nece doneti zeljeni efekat, jer je ostalo suvise malo prostora za sustizanje konkurencije.

Priredio MISAXTR
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika