Jump to content

Fotografije

Pomoc! Zadnji tocak ima malo lufta

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
27 odgovora na ovu temu

#1 neshaa

neshaa
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 01 June 2010 - 10:16 AM

Pozdrav svima. Trebao bi mi neki savet pre nego sto odem u servis.

Kad uhvatim zadnji tocak i cimam ga levo desno oseti se da ima malo lufta. Jako malo, skoro neprimetno ali oseti se pod rukom. Zanima me sta to moze biti. U poslednjoj voznji po Fruskoj Gori (bila je malo agresivnija) su mi popustile dve zbice na zadnjem tocku. Ne znam da li to ima neke veze ili je nesto ozbiljnije. :roll: Svaki post je dobrodosao.
  • 0

#2 BojanNS

BojanNS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 564 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 June 2010 - 10:43 AM

Ako ti se cima levo-desno tocak znaci da treba da skines tocak i da pritegnes zavrtnjeve koji se nalaze na samoj osovini tocka i onda ti se nece klimati, samo pazi da ne zategnes prejako, treba toliko zategnuti da se tocak okrece bez problema, a da nema lufta, verovatno ces morati da probas par puta da bi pogodio kako treba. Inace dovoljno je rukom da zategnes, znaci ne prejako.
  • 0

#3 neshaa

neshaa
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 01 June 2010 - 11:05 AM

Reseno!! :lol: =D> Hvala puno na brzom odgovoru i resenju. Pozdrav...

Cikloberza rules :D
  • 0

#4 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 01 June 2010 - 11:08 AM

Inace dovoljno je rukom da zategnes, znaci ne prejako.

To što se zategne rukom 'drži' 200 m. Mora ključem da se napravi kontra.

Ovo sa žbicama već miriše na problem; vidi da li se obruč iskrivio.
  • 0

#5 neshaa

neshaa
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 01 June 2010 - 11:18 AM

Pokusao sam prvo jace da stegnem ali tada se tocak teze okrece, tako da sam ipak malo otpustio. Nadam se da ce izdrzati vise od "200m" :D Bitno je da vise nema lufta
A sam tocak nije kriv, vrti se pravo kao strela :D
  • 0

#6 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts

Postavljeno 01 June 2010 - 12:40 PM

To se namesti da ima mrvu lufta pa se onda stegne kontra ka unutrašnjem šrafu. Tako obično uhvati baš kako treba, ali sve zavisi od tvog stila. U svakom slučaju, bez 2 ključa nema ništa :(
  • 0

#7 BojanNS

BojanNS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 564 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 June 2010 - 12:49 PM

Dobro kaze Mixitron da treba kontra, mada meni je dugo drzalo iako sam bio samo rukom stegnuo.
  • 0

#8 neshaa

neshaa
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 01 June 2010 - 01:31 PM

Odradjeno sa dva kljuca :D
  • 0

#9 BojanNS

BojanNS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 564 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 26 June 2010 - 05:14 PM

Sinoc sam rasklapao zadnju glavu u 02h ujutru pa sam se setio ove teme :mrgreen:
@Mixitron
Kontra matica postoji samo sa jedne strane, barem kod moje Deore nable, na strani gde se montira disk, a sa druge strane ima samo jedna matica, tako da onda bem li ga, moze da se zavrne samo rukom :?: .
  • 0

#10 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts

Postavljeno 26 June 2010 - 06:34 PM

Postavljena slika

Shimano ima mnogo glupe nable... but if I get it,

Izvadiš osovinu.
Delove obleežene s X stegneš namrtvo van točka.
Vratiš osovinu.
Korektivno dotezanje odradiš na delovima obeleženim s Y.
  • 0

#11 Aca_Mladenovic

Aca_Mladenovic
  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • LocationSmederevo

Postavljeno 10 January 2018 - 09:26 PM

Jeste stara tema al ajde :) Nije mi jasno kako dobro da stegnem osovinu.Ili ima luft ili kada stegnem tocak se vrti ali dosta manje i oseca se vrlo malo struganje kuglica.Nije mi bas jasno sta treba da drzim a sta da dotezem.Ja prvo rukom dotegnem konus i probam da vidim da li tocak ima lufta i da li se dobro okrece.Nakon toga kljucem drzim konus i sa kontra maticom dotegnem da zategne sa konusom.(kljuc koji drzi konus ne pomeram).I nakon toga kada probam da okrenem tocak, uvek ima vise lufta.Jednom sam vise od sat vremena proveo oko stelovanja i na kraju sam stegao ne bas kako treba :) Eto, ako moze pomoc. (Malo slikovitije sam objasnio :) )
  • 0

#12 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 10 January 2018 - 10:52 PM

u slici i reči:
http://www.bikegreml...-nabli-bicikla/

Poslato sa sokocala mobilnoga
  • 0

#13 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 27 January 2018 - 07:50 PM

Да ли луфт у глави може да се реши без отварања, односно само отпуштањем и дотезањем? Допале ми неке главе и имају луфта. Делује ми да су конуди добро притегнути а точкови се добро врте. сли када прстима дрмам осовину осети се луфт. Колики треба да је луфт дс не може да се среди? Главе су неке Axis
  • 0

#14 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 January 2018 - 09:05 PM

Да ли луфт у глави може да се реши без отварања, односно само отпуштањем и дотезањем? Допале ми неке главе и имају луфта. Делује ми да су конуди добро притегнути а точкови се добро врте. сли када прстима дрмам осовину осети се луфт. Колики треба да је луфт дс не може да се среди? Главе су неке Axis

Luft sam po sebi ne znači puno. Nov točak ako ima lufta, koliki god bio, samo se dotegne i to je to.

Problem je ako je točak vožen sa luftom. Isto tako je problem ako je točak vremenom, usled habanja, dobio luft. U oba ova slučaja, najverovatnije je došlo do oštećenja ležajeva.

U svakom slučaju bih ležaj otvorio, očistio i pogledao u kakvom je stanju. Ako nema oštećenja, stavio novu mast (i nove kuglice ako stare imaju matiranih delova i vidnih oštećenja), pa sve lepo zategao kako treba.

Takođe je važno podesiti optimalno predopterećenje.

Ovde sam postavio detaljno uputstvo za celu proceduru, uz slike i video demonstraciju cele procedure na kraju teksta:

• 0

#15 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 27 January 2018 - 09:16 PM

Luft sam po sebi ne znači puno. Nov točak ako ima lufta, koliki god bio, samo se dotegne i to je to.
Problem je ako je točak vožen sa luftom. Isto tako je problem ako je točak vremenom, usled habanja, dobio luft. U oba ova slučaja, najverovatnije je došlo do oštećenja ležajeva.

U svakom slučaju bih ležaj otvorio, očistio i pogledao u kakvom je stanju. Ako nema oštećenja, stavio novu mast (i nove kuglice ako stare imaju matiranih delova i vidnih oštećenja), pa sve lepo zategao kako treba.

Takođe je važno podesiti optimalno predopterećenje.

Ovde sam postavio detaljno uputstvo za celu proceduru, uz slike i video demonstraciju cele procedure na kraju teksta:

Нису нови точкови, али нису ни стари. Неке две године по мојој процени. Чини ми се да су вожени са луфтом попто на затезање не реагују. Морам да признам да сам то констатовао лакшим прегледом. Надао сам се да моги да избегнем отварање али изгледа тешко да ћу моћи. :(
  • 0

#16 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 January 2018 - 09:23 PM

Нису нови точкови, али нису ни стари. Неке две године по мојој процени. Чини ми се да су вожени са луфтом попто на затезање не реагују. Морам да признам да сам то констатовао лакшим прегледом. Надао сам се да моги да избегнем отварање али изгледа тешко да ћу моћи. :(

Moraju reagovati na zatezanje. Čak i ako su veoma oštećeni, zatezanjem se obično može smanjiti, uglavnom i potpuno eliminisati luft. Samo će se oštećeni ležajevi tada teško okretati.  :)

• 0

#17 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 27 January 2018 - 10:51 PM

Moraju reagovati na zatezanje. Čak i ako su veoma oštećeni, zatezanjem se obično može smanjiti, uglavnom i potpuno eliminisati luft. Samo će se oštećeni ležajevi tada teško okretati.  :)

Затежем конусе или шрафове што належу на њих?
  • 0

#18 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 27 January 2018 - 11:42 PM

Zasto bi izbegavao otvaranje, to je najbolji i jedini nacin da se stvori kompletna slika stanja. Ja bih otvorio bez puno razmisljanja.

Uvek se zategne prvo konus do granice lakog okretanja a da nema lufta, pa onda kontra matica. Posto osovina ima tendenciju da se okrene prilikom zatezanja kontra matice ne bi bilo lose ako postoje uslovi da se osovina blokira i onda stegne kontra. 

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#19 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 28 January 2018 - 12:05 AM

Zasto bi izbegavao otvaranje, to je najbolji i jedini nacin da se stvori kompletna slika stanja. Ja bih otvorio bez puno razmisljanja.

Uvek se zategne prvo konus do granice lakog okretanja a da nema lufta, pa onda kontra matica. Posto osovina ima tendenciju da se okrene prilikom zatezanja kontra matice ne bi bilo lose ako postoje uslovi da se osovina blokira i onda stegne kontra.

За отварање се слажем да би дало најбољу дијагнозу, али је моје знање углавном на нивоу приучености па ми и за једноставније операције треба доста времена које као запослен чивек немам. :) пробаћу поново детаљније, сада сам шокуш с о само за прву руку да притегнем. Задња има толико луфта да се касета дрма када ланац прелази преко ње. Опет, прстима нисам могао да затегнем матице. Покушаћу сутра поново.
  • 0

#20 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 28 January 2018 - 06:59 AM

Sve je najdetaljnije moguće objašnjeno na linku koji sam postavio. Imaš tekst sa slikama, imaš i video demonstraciju uz objašnjenje šta se radi.

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika