Jump to content


Fotografije

Bornin vodič za kupnju MTB bicikla


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
2 odgovora na ovu temu

#1 fReEoRaNgE

fReEoRaNgE
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 210 posts

Postavljeno 04 August 2009 - 09:47 AM

Jedan interesantan text koji govori o kupnji MTB bicikla cjenovnog ranga 2000-4000 kuna ili prevedeno 250-550 eura otprilike.
Jeste da je o ovome bilo puno razglabanja na forumu ali nadam se da ce pomoci pri odluci u kupovini i razrjesiti neke nedoumice pri odabiru kod pochetnika.
Text je na hrvatskom jeziku, i odnosi se na hrvatsko trziste i nadam se da cete ga razumjeti.



Bornin vodič za kupnju bicikla u cjenovnom razredu 2000-4000kn

Na news grupi hr.rec.bicikli (HRB) su učestala pitanja tipa: "Koji MTB da kupim za 2000 kn?" Budući da društvo s grupe baš i ne zna cijelu ponudu bike dućana u HR napamet, na takva pitanja teško ćete dobiti precizan odgovor. Nitko vam neće odgovoriti: "Kupi taj i taj bike." Zbog toga sam odlučio napisati ovaj "help". On bi vam trebao poslužiti kao smjernica pri kupovini MTB-a u cijenovnom rangu od 2000 kn do 4000 kn (u daljnjem tekstu: CR24). Vi ćete morati obići dućane u svojoj okolici i uz pomoć ovog teksta izabrati MTB. Trudio sam se pisati što jednostavnijim jezikom, tako da tekst mogu shvatiti i oni koji se baš previše ne kuže u bicikle.
Jeste li sigurni da želite baš MTB?

Ako vas najviše zanima skakanje, akrobacije, trikovi... tj. one discipline koje se nazivaju dirt/urban/trial, trebate znati da MTB u CR24 nisu baš previše izdržljivi. Neće izdržati previše agresivne vožnje. U tom slučaju moja preporuka je da ozbiljno razmislite o BMX biciklima. U CR24 se nalazi već srednja klasa BMX-a koji će izdržati uglavnom svačiju agresivnu vožnju... Jedini pošteni izbor BMX-a u HR imate u DSG dućanima. Prijatelj koji se već dugo bavi BMX-om (konkretno flatland), rekao mi je da Diamondback BMX-i imaju dobar odnos cijene i kvalitete.

Ako su vam planinarske staze i tehnički zahtjevni putevi nezanimljivi, štoviše odbojni, odnosno vi se želite "normalno" voziti, onda su za vas bolji izbor Treking bicikli. Oni su za razliku od MTB-a više predviđeni za vožnju po cesti, makadamima i boljim šumskim putevima, te za cestovni "turing" i ozbiljni "comuting". Ne znam baš previse o treking biciklima, ali za njih vrijede slična pravila kupovine kao i za MTB. Treking bicikle možete kupiti u skoro svim bike dućanima u Hrvatskoj. Treking bicikl ima veće kotače od MTB-a (28"), s užim gumama; obično već u trgovini imaju blatobrane i prtljažnike…, položaj vozača je obično nešto ugodniji nego na MTB-u.

No ako mislite da ćete se ipak dosta voziti off road, tj. po šumskim stazama, radije kupite MTB.

Ako ste još uvijek sigurni da želite kupiti MTB, nastavite čitati savjete koji slijede. Da biste shvatili savjete proučite Tehnički dio. Trebate znati što su to pogonske grupe i koje su razlike između njih u cijeni i kvaliteti (tako ćete shvatiti što se to krije iza naziva Acera, Deore, 5.0...). Proučite razlike izmedu Aheadset i Headset sistema viličnih ležaja, te općenito dijelove bicikla, kako se što zove, te izbor veličine i točno podešavanje MTB-a...
Savjeti:

Odmah na početku razjasnimo jednu stvar. Najjeftiniji kvalitetni MTB sa stražnjim amortizerom (tj. full suspension MTB) košta najmanje 1000 eura. Prema tome, full suspension MTB-i koji koštaju 2000-3000 kn ne valjaju ništa. Jasno? :-) Zato na njih odmah zaboravite!

Najbitnija stvar kod kupovine novog MTB-a je izbor veličine. Pri tome bi vam trebao pomoći trgovac i savjeti koje mozete naći u ostalim člancima ovog web-sitea. Također provjerite i tablice veličina koje se nalaze na stranicama proizvođaca MTB-a.

Rama (okvir, kostur bicikla) najbitniji je dio bicikla. U CR24 ćete se susresti s ramama napravljenim od čelika (konkretnije legure CrMoly) i aluminija (legure 60xx i 70xx). Čelicne rame su elastične (udobnije za vožnju jer upijaju udarce), izdržljivije, ali ujedno i teže od aluminijskih. Aluminijske rame su lakse, kruće, no manje izdržljive. Dobro je ako na vašoj novoj rami postoji disc mount (mogućnost montiranja stražnje disk kočnice), zbog eventualnih nadogradnji u budućnosti. Mogućnost za montažu prtljažnika je također dobra i korisna stvar. Kod kupovine bicikla treba razmišljati o trajnosti. Ramu ćete vjerojatno najdulje voziti, stoga je puno bolje kupiti bicikl koji ima kvalitetnu ramu i slabije dijelove (koje ćete mijenjati), nego obratno.

Što se tiče vilica ukoliko raspolažete s otprilike 2000 kn, najbolji izbor je kruta ili tvrda vilica (rigid fork). Na malo skupljim MTB-ima već dolaze vilice s amortizerima (ono što ljudi još nazivaju prednjim suspenzijama...), koje su uglavnom prilično nekvalitetne i loše rade. To je zato što današnji proizvođači više radi atraktivnosti nego funkcionalnosti na MTB-e stavljaju nekvalitetne vilice s amortizerima. MTB-i čija je cijena bliža 4000 kn imaju nešto kvalitetnije vilice. Takve su npr. RS Judy tt i RST. One daju malo više garancije od drugih vilica, no sve su one vrlo slične u (ne)kvaliteti. U takvim vilicama se nalaze opruge i/ili elastomeri. Hod im je najčešće između 60 i 90 mm. Na MTB-ima u CR24 uglavnom se nalaze vilice proizvođača RST, SR Suntour, Insync i RockShox (serija Judy), no može se naći i Marzocchi (s tajvanskim EXR modelima), ili najjeftiniji Manitoui.

Puno je bolje ako su leveri (ručice kočnica) i shifteri (ručice mjenjača) odvojeni, tj. nisu integrirani u jedan dio - zbog lakše nadogradnje. Nažalost, najčešće su integrirani.

Nikako nemojte kupiti MTB koji ima 21 brzinu (tj. 7 lančanika otraga), jer su teško nadogradivi. Puno bolji izbor je bicikl s 24 ili 27 brzina.

Raspon kazete (stražnji lančanici) neka bude barem 11-28 (ove brojke označuju broj zubaca najmanjeg i najvećeg lančanika), pa čak i više (11-30, 11-32). Najmanji lančanik moze biti i 12.

Proizvođači na MTB obično stave stražnji mjenjač iz puno jače grupe nego sto je ostatak dijelova. Tako ćete često susresti MTB koji ima pretežno Acera dijelove, ali Deore stražnji mjenjač. Kupci tada često nasjednu, jer misle da je taj MTB bolji od onog koji pretežno ima Alivio dijelove. Ali nije. Pazite da su dijelovi na MTB u ravnoteži.

Bilo bi dobro da mjenjači na vašem novom MTB-u budu barem iz grupe Altus (Shimano) ili 3.0 ako su od Srama. Na MTB-u se još mogu naći i dijelovi iz Shimano grupe C050, no to je više Treking grupa dijelova. Što se tiče kvalitete, podjednaka je s Altusom i 3.0. Ako se namjeravate malo ozbiljnije voziti Alivio je minimum. Zato bi bilo najbolje da nabavite MTB s Alivio ili Deore dijelovima, ako ste u mogućnosti. Najviše što možete očekivati u CR24 je LX stražnji mjenjač, ali to obično znači da se time želi privući kupca, i vjerojatno je ostatak MTB-a sumnjive kvalitete. Jedini slučaj u kojem je moguće da MTB ima dobre dijelove i LX stražnji mjenjač je onaj kada je MTB na nekom velikom popustu.

Što se tiče guma, vozite ih takve kakve jesu, a kad ih potrošite kupite bolje! ;-) Preporučio bih i šire (2.0" ili više). Bolje je da je ventil na zračnici automobilski, jer su oni čvršći, a i gumu možete napumpati na svakoj benzinskoj stanici.

Vrlo je bitno da kupite MTB s Aheadset sistemom viličnog ležaja. Kod Aheadset sistema je lakše zamijeniti vilicu (uvijek razmišljajte i o nadogradivosti bicikla), a i cijeli sistem je čvršći. MTB s Headset sistemom odmah zaobiđite. Štovise MTB s Headset sistemom su skoro izumrli, ali baš kod MTB-a koji koštaju oko 2000 kn može se naći takav sistem.

Široke i čvrste pedale daju bolju upravljivost i stabilnost pri vožnji na nogama.

Nikako nemojte kupiti MTB s disk kočnicama u CR24, jer su te disk kočnice vrlo nekvalitetne. V-brake (Side pull) kočnice su puno bolje. Ako u CR24 naiđete na MTB s Avid 3 leverima i kočnicama, to je najbolje sto možete dobiti za tu cijenu. No vjerojatnije je da će doći sa Shimano Deore ili Tektro kocnicama ili još lošijim. Pakne na kočnicama u CR24 su vjerojatno jako loše. Zato ih je dobro odmah zamijeniti (Ritchey i Corratec pakne imaju dobru reputaciju). Ako ste baš zapeli za diskove, Shimano Deore (br-475) su donekle dobri. Hayes HMX-1 su nešto bolji, a jedini stvarno dobri mehanički diskovi (tuku i dobar dio hidraulične konkurencije) su Avidovi diskovi (Ball Bearing 5 i 7). Hidraulični diskovi gotovo sigurno neće biti na biciklu u CR24.

Kad izaberete MTB, obavezno probajte napraviti koji krug oko dućana da vidite kako vam odgovara, te probajte i broj veći ili manji zbog položaja tijela. Možda vam taj više odgovara.

Ne moram vam objašnjavati da je garancija koju dobivate od trgovca vrlo bitna stvar.

Ako ikako možete, probajte izdvojiti par-sto kuna više za MTB u CR24, jer to može poprilično doprinijeti u kvaliteti MTB-a.

Kupujte MTB kada su na popustu. U Ciklo-centru je to obično već u jesen (što je za pohvaliti), dok je u drugim trgovinama tek zimi ili na proljeće (za prošlogodišnje modele).

Kupujte MTB u biciklističkim dućanima, a ne u supermarketima (Mercatone i slični...)

Ponavljam: Najbitnije je kupiti MTB odgovarajuće veličine!


  • 0

#2 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3830 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 04 August 2009 - 10:02 AM

vidi samo da ubacis link odakle je preuzet tekst
  • 0

#3 fReEoRaNgE

fReEoRaNgE
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 210 posts

Postavljeno 04 August 2009 - 02:00 PM

http://www.haerbe.net/index.php/Bornin_vodič_za_kupnju_bicikla_u_cjenovnom_razredu_2000-4000kn


  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika