Jump to content


Fotografije

TERETANA,SUPLEMENTI I SPORTOVI IZDRZLJIVOSTI


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
2 odgovora na ovu temu

#1 Mladja

Mladja
  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Postavljeno 20 May 2009 - 12:56 PM

U poslednje vreme sve vise citam postove na forumu vezane za trening i mogu da kazem da,sto se tice teretane i suplemenata,veci deo prisutne populacije vrlo slabo stoji sa poznavanjem materije.Koliko vidim svi povezuju teretanu sa bilderima,napumpanim misicima,kreatin sa vodom i prenapumpanoscu itd.
Telo je jedna celina i sveki deo tela mora biti u proporcionalno snazan,jak,izdrzljiv kao i svaki drugi.Snazan,podrazumeva razvoj bazicne snage tj.koriscenje osnovnih vezbi(sipka i ploce),mali broj ponavljanja od 2-6 u radnim serijama i broj radnih serija 2-3.Cilj treninga je da prednji i zadnji,gornji i donji deo tela dostignu proporcionalno isti nivo snage i da se opsti nivo snage tela podigne u odnosu na prvi test snage koji se radi u prvoj nedelji treninga.Trajanje ciklusa je 2-4 meseca,zavisno od potreba takmicara i uopste takmicarskog plana.Trenira se tri puta nedeljno.
Od suplemenata u ovoj,prvoj fazi priprema,prednost dajem Creatin Monohidrat preparatu.Koristi se sa fazom punjenja 4-7 dana po 20 gr u 4 doza i faza odrzavanja po 5 gr pre treninga u teretani u danima kad se radi teretana.Koristi se svakodnevno i u danima odmora.Kombinuje se sa protenima i to visokoproteinskim posle treninga po 25-30gr proteina(ne praha)obavezno sa vodom.Pre i dorucka ili pred spavanje jos jedna doza proteinsa sa niskim procentom proteina oko 25% ,obavezno spremiti sa mlekom.NAPOMENA!Telo se deblja od hrane,a ne od dizanja tegova i creatina!Naravno,svako treba da prati generalno zdrav nacin ishrane.Normalno je i pozeljno da se podigne telesna tezina za 5-6kg i da se losije vozi ili sta se vec trenira..
Druga faza,podrazumeva rad na jacanju tela,do sad smo razumeli da su snaga i jacina dva razlicita pojma,a to se postize promenom treninga tj.kombinuju se osnovne i izolirajuce vezbe,masine,super setevi,tri-setovi,gigantski setovi...Ukoliko je opsta snaga dostigla planirani nivo radi se celo telo na svakom treningu,a ako nije dva treninga se radi celo telo,prva dva,a treci trening se ostavlja za dalji razvoj snage.Prednost dajem kruznom treningu.Broj vezbi po treningu je 8-12,broj serija 3-4,broj ponavljanja 6-12.
SUPLEMENTACIJA!Malo ko spominje da je poslo koriscenja Creatin Monohidrata obavezna dalja suplementacija koja nam obezbedjuje da zadrzimo sve ono sto smo dobili od kreatina mono.Tri creatinmalat je extra spedstvo za ovu fazu.Ne navlaci vodu,odrzava nivo snage,a jos vise povecava izdrzljivost.Telo vise nije naduto,misici dobijaju normalan tonus,a forma se podize.telesna tezina se smanjuje.Ne koristi se vise niskoproteinski preparat,a posle treninga i u toku dana prednost dajem amino-kiselinama tj.1500mg na 10kg telesne tezine.
Treca faza je ulazak u predtakmicarski period.Teretana se koristi dva puta nedeljno,sa dva dana pauze izmedju treninga.Trening je kruzni sa kombinacijom osnovnih i izolirajucih vezbi.Rade se 2-5 kruga sa 10-15 vezbi po krugu.pauza izmedju krugova je kad puls padne ispod 130 tj.2-3min u proseku.
SUPLEMENTACIJA!Sada je obavezno koriscenje NO reaktora tj.preparata koji podsticu razvoj izdrzljivosti.Ukoliko i dalje zelimo da koristimo suplemente se kreatinskom bazom najbolji su Kre-Alkalin ili creatin phosphate koji direktno podsticu razvoj izdrzljivosti i brzinu reakcije.Hipotonicni,hipertonicnni preparati,amino kiseline tj.primarmo BCAA,L-glutamin,L-carnitin.
Cetvrta,takmicarska faza.Teretana se koristi jednom nedeljno,a iskljucuje se 10 dana pred glavno takmicenje.Rade se 2-5 vezbe u 3-5 serija.rade se nabacaj,izbacaj trzajem...i specificne vezbe tj.vezbe koje imitiraju pokret ili pokrete koje koristimo u sportu koji treniramo.
SUPLEMENTACIJA!U ovoj fazi dosta je individualna,ali generalno koristimo preparate koji podsticu brz oporavak,hidraciju i brzinu reakcije.
Sve je to dosta opsirno i potreban je mentorski rad kondicionog trenera i takmicara da bi sve ispalo kako treba.Sve sto pricam provereno je u praksi,radio sam,a i danas radim sa sportistima iz raznih sportova,a i ja sam takmicar.Ovih dana izbacicu testove,trening i suplementaciju za jednog boksera,a potom i rezultate testa lokalnog plivackog kluba.
Nadam se da ce ovaj tekst da pomogne svima i da vas podstakne da i dalje istrazujete svoje telo i podignete performanse na veci nivo.
  • 0

#2 marko035

marko035
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 20 May 2009 - 01:16 PM

Ovo sto si napisao o teretani uglavnom vazi za bodybuilding,serije do 10 ponavljanja(6-8-10) imaju za cilj max povecanje volumena misica tj njegovo skracivanje i nabijanje pa samim tim to je po defaultu bodybuilding.Naravno creatin i svi drugi suplementi(vitamini,aminokiseline(gde spada i glutamin),creatin-monohidrat,pa cak i sredstva koja podizu nivo testosterona a nisu steroidi)se upotrebljavaju u ostalim sportovima ali u drugim razmerama(chitaj manjim)naravno za povecanje snage ,izdrzljivosti a da se pri tom ne ugrozi potrebna konfiguracija organizma za bavljenje tim sportom.Ako se previse pumpa eto snage ali ode izdrzljivost za biciklizam,eto tezine pa vise nosis na usponima kad pedaliras.Zato treba prepustiti treneru u svakom sportu da ti odredi potrebnu i odgovarajucu dozu treninga pa i suplemenata koji to prate.Naravno za biciklizam treba malo pumpati noge u teretani ali ja jok, jer se bavim rekreativno pa se nisakim ne takmicim niti bilo sta dokazujem.Gore sam se prepumpao pa zato snosim posledice vece tezine(manji odraz u basketu,vise nosim kad vozim)ali nisam debeo i zadovoljan sam jer sam na vreme stao...
  • 0

#3 gilgames

gilgames
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 805 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 20 May 2009 - 01:38 PM

Hmm...

Svaki čovek treba doneti odluku, kada poželi da promeni svoje telo, da li će to uraditi na duži i prirodniji ili na kraći i hemijom pripomognuti način.

Nemam ništa protiv ljudi koji su iskusni vežbači, formirane ličnosti i koji kažu ok uzeću to i to jer znam šta radi i koji je odnos između rizika i dobitka.

ONO što mi smeta je kada čujem, pročitam i vidim kada neko DECI govori i uči ih da bez hemije ne mogu da budu uspešni, jaki niti bolji od onih koji koriste razne dodatke. Kada neko krene u teretanu prvo dobije spisak suplemenata i uverenje da bez toga i ne pomišlja na vežbanje i napredak. I šta se desi? Dođe dete od 17, 18 godina i traži steroide, jer svu ostalu hemiju jede za užinu. Znam video sam. Ambicije trenera su sasvim druga priča. Znam za košarkaški klub gde je cela ekipa kljukana ko zna čim samo da bi se nosili sa favoritima.

Nemam ništa protiv gore napisanog, osim toga da je trebalo i da se napiše da je to samo jedan vid i način treninga, a ne jedini pravi i ispravni. Samo jedan vid (po meni preterane) suplementacije. Uđem u teretanu i bude mi muka od gluposti i priča pojedinaca. Zato smatram da je velika odgovornost na svakom ko piše o ovoj temi.

Evo mog primera. Počeo sam da radim teretanu od 7. razreda. Naravno da nisam imao pojma šta radim, ali sam vremenom naučio osnovu osnove i održao kontinuitet do srednje škole. Tada sam imao 61kg težine a na benču sam dizao 100kg (2 izbačaja, prvi sam, drugi uz pomoć) BEZ IKAKVE SUPLEMENTACIJE! Ovim želim da kažem da ako neko želi i zna šta radi, ispoštuje (do kraja) par stvari može da postigne sve, bez potencijalnog ugrožavanja zdravlja.

Ali u današnje vreme svi hvataju prečice i rešenje vide u hemiji.

U raspravu o kreatinu neću ni da ulazim. Samo ću reći da to nikada ne bih koristio.

Još jednom ko donese odluku i kaže "hoću bolje rezultate po svaku cenu" podrazumeva se da će koristiti sve dostupno kako bi dostigao određeni cilj i to je lična odluka.

Za podizanje vežbanja na viši nivo prvo treba udariti dobre temelje, a kada se to uradi onda ostaje malo potrebe za nečim sa strane, osim kod EXtremnih preformansi.
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika