Jump to content


Fotografije

Za one koji bi zeleli da se takmice


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
3 odgovora na ovu temu

#1 random

random
  • Members
  • PipPip
  • 36 posts

Postavljeno 12 December 2006 - 08:47 PM

Zamolio bih iskusne ( i ostale) takmicare da u ovom topic-u iznesu koja je sprema potrebna za takmicenja (mene interesuje MTB, ali zarad drugih moze i drum), koje kategorije kod nas postoje (po disciplinama, polu i starosti), koja je birokratska procedura, da li nesto zavisi od starosti, i sve ostalo sto moze biti korisno za buduce takmicare. Hvala unapred
  • 0

#2 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 December 2006 - 10:56 PM

Evo jednog opsirnog odgovora, ali za sve neupucene ovo je trenutno vazeci pravilnik koji se primenjuje na trkama.
U fazi je razrada i dopuna istog, pa kada se iskristalise sve, i taj cu objaviti.
Ono sto sada treba napomenuti je da kalendar trka za 2007 jos nije formiran, ocekuje se uskoro sastanak MTB klubova gde ce pored pravilnika i o ovome biti reci.



SRPSKI MTB PRAVILNIK


Ovaj dokument obuhvata i opisuje pravila MTB sporta u Srbiji. Za sva područja MTB sporta koja nisu obuhvaćena ovim pravilnikom primenjuju se aktuelna UCI pravila (Pravilnik Međunarone biciklističke organizacije). U slučaju organizacije međunarodne trke, primenjuju se isključivo UCI pravila.
Za sprovođenje srpskog MTB pravilnika nadležno je Predsedništvo MTB klubova Srbije, imenovano od strane MTB Klubova koji aktivno učestvuju u takmičenjima. U slučaju spora završnu reč daje Predsednik Predsedništva MTB klubova Srbije.


I OPŠTA NAČELA

1 LICENCIRANJE I KLASIFIKACIJA TAKMIČARA

1.1 Kao zvanične osobe na trkama mogu da učestvuju samo osobe koje poseduju važeću licencu za tekuću takmičarsku godinu: takmičari i njihova pratnja, organizatori, delegati i sudije.
Takmičari i njihova pratnja u Hoby Sport, Fun, Y15 i Y13 kategorijama ne moraju da poseduju licencu da bi učestvovali na takmičenjima.

Za izdavanje licence je isključivo nadležan BSS

1.1.2 Kategorije

Takmičarske - zvanične kategorije su:
• Elite muškarci / Elite žene (preko 19 god.),
• U23 (Elite od 19 do 23 god.),
• Juniori i Juniorke (17 i 18 god.),
• Mastersi (preko 30 god.),
• Kadeti (14, 15 i 16 god.),
• Poletarci (12 i 13 god.).

Ostale kategorije – nelicencirani takmičari:
• HOBYSport (otvorena kategorija),
• Fun (otvorena kategorija),
• Youth Y15 (ispod 15 god.),
• Youth Y13 (ispod 13 god.).



1.1.3 Nosilac takmičarske licence može da učestvuje samo u zvaničnim kategorijama.
Takmičari u kategoriji U23 se boduju u takmičarskim kategorijama U23 i Elite, osim u Nacionalnom šampionatu. Ukoliko nosilac takmičarske licence pređe u višu (jaču) kategoriju, do kraja sezone mora ostati u toj kategoriji. Ovo se odnosi isključivo na takmičenja u Kupu i Nacionalnom šampionatu.


2 ZVANIČNA TELA I LICA, OPIS DUŽNOSTI

2.1Predsedništvo MTB klubova Srbije

Predsedništvo MTB klubova Srbije je telo srpskog MTB sporta, koje brine o regularnosti MTB takmičenja u Republici Srbiji. Predsedništvo MTB klubova Srbije sastoji se od Predsednika i 4 člana, koji se delegiraju iz redova srpskih MTB klubova. Predsedništvo MTB klubova Srbije mora voditi regularnu tabelu Kupova, prikupljati rezultate svih trka, i o tome izveštavati sve srpske MTB klubove. Tabela mora biti usklađena najkasnije u roku od 48 sati nakon održane Kup trke.


2.2 Delegat takmičenja

Delegata takmičenja određuje Predsedništvo MTB klubova Srbije za svaku trku posebno. Delegat na trci na kojem je određen za Delegata ne može ni u kojem slučaju nastupati kao takmičar ni u jednoj kategoriji.


2.2.1 Dužnosti Delegata jedan dan pre takmičenja

Delegat je dužan da 24 pre održavanja takmičenja obiđe stazu.
Ako Delegat tokom obilaska staze oceni da ona ne zadovoljava pravila određena ovim Pravilnikom kao ni UCI pravila, obavezno će nastojati da na licu mesta sa organizatorom izvrši sve promene na stazi. Delegat mora organizatoru pomoći pri korigovanju staze i oko određivanja svih potrebnih elemenata vezanih za regularnost staze.

Delegat mora odmah sačiniti pismeni izveštaj na formularu Tehničke komisije u 4 primerka, koji organizator mora da potvrdi svojim potpisom i pečatom, a zatim Delegat po jedan primerak zapisnika mora dostaviti Predsedništvu MTB klubova Srbije, Tehničkoj komisiji, jedan ostavlja organizatoru a jedan primerak sebi.

Ako Delegat ne prihvati stazu, istog dana mora napisati potpuni pismeni izveštaj zbog čega nije prihvatio stazu i dostaviti je Predsedništvu MTB klubova Srbije i Organizatoru u pismenom obliku.

Ako prema mišljenju Delegata i Predsedništva MTB klubova Srbije staza ne odgovara ovim i UCI pravilima, trka se ne sme održati.


2.2.2 Dužnosti delegata na dan održavanja takmičenja

Delegat na dan takmičenja, zajedno sa osobom određenom od organizatora i jednim sudijom, a minimalno 3 sata pre zvaničnog početka takmičenja po kategorijama, mora obići stazu i utvrditi da li staza u potpunosti odgovara tehničkim pravilima o stazama, te da li su svi potrebni elementi zadovoljeni za pravovaljano održavanje takmičenja. U slučaju nekih nepravilnosti, dužnost mu je da odmah naredi njihovo ispravljanje, jer tek nakon toga Glavni sudija može da startuje trku.

Delegat za vreme odvijanja takmičenja obilazi stazu i promatra delovanje i rad, organizatora, sudija, redara i takmičara, te upozorava iste u slučaju da primeti da oni ne rade ispravno.
Nakon završenog takmičenja, delegat mora napraviti izveštaje o održanom takmičenju u 5 primerka i dostaviti ga odmah Glavnom sudiji i organizatoru na potpis, u roku od 12 sati na adresu Predsedništva MTB klubova Srbije po jedan primerak dok, po jedan primerak ostavlja organizatoru, Glavnom sudiji i sebi.

2.3 Sudije

MTB trke sudi sudijski kolegijum na čelu sa Glavnim sudijom.
Delegati, sudije, svi organizatori, i celokupno ostalo osoblje na takmičenjima, moraju se primereno ponašati prema svim učesnicima u MTB takmičenjima, te biti u potpunosti neutralni u donošenju svojih odluka.

Sudije na trkama, prvenstveno moraju biti deo organizacije, te se tako i ponašati utičući svojim primerima na sve ostale, a pomažući pri tom organizatorima da se sva takmičenja što kvalitetnije održe.


2.3.1 Glavni sudija

Glavni sudija je odgovoran za sveobuhvatnu regularnost takmičenja. Ima ulogu suprevizora nad ostalim sudijama, organizatorom takmičenja, startnom procedurom i kontroli rezultata.
Glavni sudija može biti samo sa A liste sudija, osim ako sudije ne odredi UCI. Državno prvenstvo može suditi samo Nacionalni sudija.
Glavni sudija ima obavezu da dođe na mesto održavanja trke minimalno tri sata pre zakazanog starta.

Glavni sudija nakon ulaska prva tri takmičara u cilj trke, organizatoru odmah dostavlja ovaj spisak i vremena pobednika, kako bi organizator mogao pristupiti ceremoniji proglašenja pobednika. Najkasnije 30 minuta nakon proglašenja zvaničnih rezultata, Glavni sudija mora potpisati zvanične rezultate trka u 8 primeraka. Jedan primerak rezultata organizator mora odmah postaviti na oglasnu tablu a Glavni sudija potpisane rezultate dostavlja: 2 primeraka organizatoru, 1 primerak Delegatu, najkasnije u roku od 24 sata nakon završetka trke, 1 primerak Predsedništvu MTB klubova -u i 1 primerak ostavlja sebi.

Nakon završetka takmičenja u roku od 24 sata, Glavni sudija mora Predsedništvu MTB klubova-u dostaviti i kompletnan pismeni izveštaj o održanom takmičenju.


2.3.2 Ostale sudije

Ostale sudije moraju da rade po uputstvima i u dogovoru sa Glavnim sudijom. Njihov je zadatak da kontrolišu regularnost takmičenja u njima poverenom opsegu.
Ostale sudije mogu da se podele na sleće podgrupe:
• Asistent Glavnog sudije,
• Prijavni sudija,
• Startni sudija,
• Ciljni sudija,
• Sudija kraj staze.

Ostale sudije na takmičenje dolaze u dogovoru sa Glavnim sudijom, a najkasnije treba da budu prisutni na sudijskom sastanku (Predlog: 1 sat pre trke).


3. OPŠTA PRAVA I OBAVEZE ORGANIZATORA TAKMIČENJA

Organizator je dužan da na vreme obezbedi sve potrebne uslove za održavanje trke. Direktor trke je osoba koja u ime organizatora pregovara sa nadležnim institucijama povodom organizovanja trke i održava komunikaciju sa Delegatom i Glavnim sudijom.
Organizator određuje i sekretara trke koji brine o obezbeđivanju relevantnih dokumenata i drugih potreba zvaničnih lica za vreme trke.

Obaveza organizatora trka u Kupu je da održi trku za sledeće kategorije:
• Elite muškraci / Elite žene
• U23
• Juniori / juniorke
• Masteri
• Kadeti
• Poletarci
• HobySport


Najkasnije 30 dana pre održavanja takmičenja organizator mora da pošalje Predsedništvu MTB klubova Srbije i aktivnim MTB klubovima kompletne propozicije takmičenja, koje obavezno sadrže sledeće podatke:
• dan, mesto i vreme održavanja takmičenja,
• mesto prijave takmičara i podele brojeva,
• nacrt dolaska na mesto starta,
• visinski profil i tehnički opis staze,
• kartu u proporciji 1:5000 ili 1:1000 s ucrtanom stazom, podacima o stazi i drugoj infrastrukturi (parking, toaleti, praona za bicikle, česma, i tome sl.),
• predviđene mere osiguranja,
• mesto proglašenja pobednika,
• iznos novčanih nagrada.

Organizator je dužan da izradi službene akreditacije za Direktora trke, Delegata, Glavnog sudiju i ostale sudije.

Organizator na osnovu izveštaja Delegata mora urediti stazu a da najmanje 24 sata pre održavanja takmčenja, staza mora imati dovoljno elemenata da se na njoj može nesmetano održati trening.

Ukoliko organizator nije u mogućnosti da zatvori pojedine delove staze za ovaj trenining, na ovm lokacijama mora da bude postavljena oznaka/tabla A4 formata sa natpisom «NIJE OZNAČENO XX METARA»


U slučaju da postoje neke nepravilnosti na dan održavanja takmičenja, organizator je dužan hitno, a pre početka takmičenja, ispraviti uz pomoć Delegata. Tek nakon ispravke Glavni sudija može dozvoliti početak takmičenja.

Organizator je dužan da prihvati sugestije Delegata u suprotnom takmičenje se neće održati a sve troškovi neodržavanja će snositi organizator.


Organizator snosi troškove putovanja Delegata, u visini povratne autobuske karte ili voza II razreda na relaciji mesto stanovanja Delegata – lokacija trke. Takođe snosi troškove smeštaja i ishrane Delegata.

Organizator je dužan da plati svim sudijama službenu dnevnicu po zakonu Republike Srbije na dan održavanja takmičenja, i troškove putovanja odnosno povratne autobuske karte ili voza II razreda, a sve po zakonu o dnevnicama.

Nezvanični rezultati moraju biti objavljeni u najkraćem roku na oglasnoj tabli.
Organizator trke mora osigurati kvalitetnu obradu podataka, tako da najkasnije 60 minuta nakon predaje rezultata od strane sudija potpuni rezultati budu dostupni Glavnom i ostalim sudijama na potpisivanje.
Organizator je dužan da overene rezultate objavi na oglasnoj tabli.


Organizator može pismenim putem zatražiti izuzeće određenog sudije, ako za to ima opravdanih razloga, kao i uputiti prigovor na rad određenih sudija nakon održanih takmičenja, ako smatra da su svojim radom oštetili i opstruirali organizatora i regularan tok takmičenja. Prigovori se upućuju pismenim putem u dva istovetna primerka Predsedništvu MTB klubova Srbije.


4 KALENDAR TAKMIČENJA I PROCEDURA PRIJAVE ZVANIČNIH TRKA

4.1 Kalendar takmičenja

Krajnji rok za prijavu trke u MTB kalendar je 30. novembar, godine koja prethodi takmičarskoj sezoni za koju se trka prijavljuje.

MTB Stručni savet definiše „slobodne“ termine u kojima organizatori mogu da prijave trke u Kup takmičenju, a najkasnije 15 dana po objavljivanju UCI kalendara na UCI sajtu.

Predsedništvo MTB klubova Srbije je dužno da do 15 februara objavi kalendar trka sa detaljno utvrđenim terminima i organizatorima trka.

Termin održavanja Državnog prvenstva tj. Nacionalnog šampionata (CN) definisan je UCI regulativom, a ova trka mora da bude prijavljena u UCI kalendar.



4.2 Procedura prijavljivanja trka

Sve staze za MTB takmičenja na kojima su se u zadnje dve godine održala takmičenja, a koje nisu bitno menjale oblik i konfiguraciju biće licencirane za održavanje takmičenja. Organizator početkom svake godine predaje zahtev Tehničkoj komisiji za licenciranje staze, a Klub organizatora takmičenja dužan je da od Predsedništva MTB klubova Srbije traži izdavanje licence Organizatora takmičenja. U slučaju izmene konfiguracije staze organizator je dužan da dostavi TK potpunu skicu staze, sa ucrtanim izmenama.

Svi ostali klubovi koji održavaju ili nameravaju da u tekućoj godini organizuju MTB takmičenje na stazi na kojoj se u zadnje dve godine nije održalo takmičenje, dužni su da Predsedništvu MTB klubova Srbije upute početkom godine zahtev za izdavanje licence Organizatora takmičenja. Krajnji rok za nove staze/trke koje su MTB kalendaru je 15. januar u tekućoj godini. Za prvu licencu, tj. za staze na kojima u poslednje dve godine nije bilo održano MTB takmičenje, organizator je dužan da TK dostavi kompletnu dokumentaciju i mora da omogući inspekciju staze početkom date godine. Putne trošakove Delegata i jednog licenciranog vozača koga odredi Predsedništvo MTB klubova Srbije za inspekciju staze, snosi potencijalni organizator takmičenja.


5 DISCIPLINE MTB SPORTA U SRBIJI

5.1 Zvanične discipline MTB sporta:

• Cross Country – XC,
• Marathon Cross – MX,
• Downhill – DH,
• 4-Cross – 4X,
• Dual Slalom – DS,
• Hill Climb – HC,
• Observed Trial – OT,
• Stage Race – SR.

Pojedine discipline imaju i svoje podvarijante: XC ima Short Course (SC), Point to Point (PP) i Enduro (EN) varijantu; Dual Race (DL) kao podvarijanta DS-a i sl.



5.2 Trke za Kup i Državno prvenstvo


Kup Srbije i Nacionalni šampionat (Državno prvenstvo) mora biti organizovano u XC (Cross-Country) za sve kategorije, a može biti organizovan i u sledećim disciplinama: HC, MX, DH, 4X, DS, DL za kategorije Elite, U23, juniori. Trke za Kup Srbije i Nacionalni šampionat za kategorije U23 i Elite mora biti jednovremene (sa zajedničkim startom).
Organizator je dužan da pored XC trke na državnom prvenstvu organizuje i barem jednu trku iz sledećih disciplina : DH, 4X, DS, DL.

Da bi se u određenoj disciplini bodovao Nacionalni Kup moraju se održati minimalno 4 trke, a maksimalno 9 bodovnih trka u disciplini XC, a najmanje 3 za sve ostale kategorije.

Organizacija Državnog prvenstva i Kup trka dodeljuje se na predlog Predsedništva MTB klubova Srbije, a nakon sprovedenog konkursa za organizaciju trka. Godišnji finalni kalendar takmičenja potvrđuje se na prvom sastanku izvršnog odbora BSS-a, a na predlog Predsedništva MTB klubova Srbije. Organizacija Kup trka i Nacionalnog šampionata (XC, MX, 4X i DH) dodeljuje se isključivo organizatoru koji je u prethodne dve godine održao najmanje jednu uspešnu trku.


II DISCIPLINA CROSS COUNTRY – XC

1 OPIS DISCIPLINE

XC je disciplina u kojoj takmičari masovno startuju. Trka se vozi po planinskim i šumskim puteljcima, kolskim i zemljanim putevima, kamenitim terenima. Staza može da sadrži i asfaltirane deonice, međutim njihova dužina ne sme da pređe 15% dužine staze. Pobednik je takmičar koji zadatu distancu savlada u najkraćem vremenu.


2 Parametri staze

Dužina kruga bi trebala da iznosi minimum 6, a maksimum 10 kilometara. Broj krugova koji takmičari treba da savladaju varira od kategorije do kategorije.

Staza treba da bude 100% vožljiva, bez obzira na uslove terena i vremenske prilike. Delegat može da odobri upotrebu delova staze, gde takmičari na kratko vreme moraju da siđu sa bicikla.

Staza na startnoj/ciljnoj liniji treba da bude široka barem 5 metara, i to u dužini od 30 metara pre, i 100 metara posle ciljne linije. U dužini od 200 metara posle starta, staza ne bi smela da ima prepreke koje primoravaju takmičare na kočenje. Minimum 50 metara pre ciljne linije dozvoljeno je postavljanje takvih prepreka (krivina) koje usporavaju takmičare, omogućavajući tako njihovu lakšu evidenciju.


3 Dužina trajanja trke

Vreme pobednika u kategorijama usklađuje se prema UCI pravilima, osim za kategorije koje nisu obuhvaćene međunarodnim pravilnikom, a za koje dužinu trajanja trke propisuje Predsedništvo MTB klubova Srbije.

Takmičarske kategorije:
kategorija Minimum Optimum Maksimum
Elite Muškarci / Žene 2h 00 min 2h 15 min 2h 30 min
U23 1h 45 min 2h 00 min 2h 15 min
Juniori / Juniorke 1h 30 min 1h 45 min 2h 00 min
Mastersi 1h 30 min 1h 45 min 2h 00 min
Kadeti 1h 00 min 1h 15 min 1h 30 min
Poletarci 0h 45 min 1h 00 min 1h 15 min

Ostale kategorije:
kategorija Minimum Optimum Maksimum
HOBYsport 1h 00 min 1h 15 min 1h 30 min
Fun 0h 30 min 0h 35 min 0h 40 min
Y15* 0h 30 min 0h 35 min 0h 40 min
Y13* 0h 30 min 0h 35 min 0h 40 min
* Staza za Y13 i Y15 mora biti posebno prilagođena njihovom uzrastu.

4 Obeležavanje staze

Staza celom dužinom treba da bude obeležena tako, da ne postoji mogućnost skraćivanja staze.

Traka kojom se obeležava staza treba mora da bude od materijala koji može da se pokida u slučaju da takmičar izleti sa staze. Kapije kojima je staza obeležena moraju da budu postavljene na takav način da ne mogu da izazovu povredu takmičara.

Preporučuje se da organizator primeni i sledeće metode obeležavanja staze, a posebno u slučajevima kada tokom staze dolazi do promene terena, ukrštanja sa drugim putevima, prelaska preko mostova i na drugim potencijalno opasnim mestima:

Table kojima se obeležava pravac staze – crna, plava ili crvena strelica na beloj podlozi;
Minimalna veličina table – 297mm x 210mm (A4 format);
Strelice treba da su postavljene sa desne strane staze, izuzev pred desnom krivinom i u desnoj krivini gde može biti postavljena i sa leve strane. Strelice treba da su postavljene na visini od 1,5 metara od zemlje.
Pre svakog opasnog mesta na stazi, ono se obeležava oborenom strelicom, sa dve strelice se obeležavaju još kritičnija mesta, a izuzetno opasna mesta se obeležavaju sa tri paralelno oborene srtelice. Ove table se postavljaju 30 metara pre, i na samom opasnom mestu.

Ukoliko je to moguće, veće korenje, panjeve na stazi i veliko kamenje treba obeležiti fluorescentnom bojom*.
(*Ova boja obavezno treba da bude biorazgradiva. Ukoliko je nemoguće obezbediti ovakvu boju, onda obeležavanje nije dozvoljeno!)




5 Zaštitna oprema takmičara

Na XC trkama je obavezna upotrba zaštitne kacige, u svim kategorijama.
Ovo se odnosi kako na trku tako i zvanične treninge. Sudija ima pravo da iz trke isključi takmičara koji u toku takmičenja namerno skine kacigu.


6 Feed zone

Kraj XC staze obavezno mora da postoji zona za osveženje takmičara. U zavisnosti od dužine staze, organizator može da obezbedi još jednu ovakvu zonu. Ona mora da bude dobro obeležena, da se nalazi na ravnom delu staze ili uzbrdici, gde su vozači sporiji i gde je moguće izvršiti dodavanje osveženja.

Takmičari mogu da uzmu osveženje jedino u ovim zonama.

Pristup zoni za osveženje mogu da imaju samo akreditovane osobe. Osim organizatora, to može da bude po jedna osoba iz svakog tima pod uslovom da nosi jasna obeležja (akreditaciju ili klubski dres).
Nije dozvoljen fizički kontakt između takmičara i osobe u feeding zoni.
Takođe je zabranjeno da se bidon sa vodom ili hrana stavi na bicikl ili u takmičarev džep, već isključivo može da mu se preda u ruke.
Polivanje takmičara vodom je dozvoljeno samo ako je za to Glavni sudija dao odobrenje pre starta trke. Nikako nije dozvoljeno da se vodom poliva takmičarev bicikl.
Takođe nije dozvoljeno trčanje kraj takmičara u feeding zoni.


7 Komunikacije

7.1 Radio-komunikacioni sitem

Neophodno je postaviti radio-komunikacioni sitem tako, da on funkcioniše dužinom cele staze, od starta do cilja. Radio- uređaj (voki-toki) moraju obavezno da poseduju Glavni sudija, direktor takmičenja i doktor.

7.2 Sudijska komunikacija

Svaki sudija mora da raspoalaže sa jednom pištaljkom. Jednim kratkim znakom sudija upozorava na dolazak takmičara. Ponovljnim isprekidanim zvukom se upozoravaju takmičari na nezgodu.


8 Prva pomoć

Na svakom XC takmičenju je neophodno prisustvo hitne medicinske pomoći. Ovo podrazumeva prisustvo na zvaničnom treningu, i takmičenjima u svim kategorijama.
Poželjno je prisustvo kola hitne pomoći, ali barem licenciranog doktora i prevoznog sredstva kojim bi se povređeni takmičar prevezao do najbliže medicinske ustanove.
Osoblje hitne pomoći mora da poseduje vidljiva obeležja po kojima će se lako prepoznati, i postavljeno na mesto gde će biti izuzrtno uočljivo.
Takođe, vođa medicinske ekipe mora da ima obezbeđenu radio-vezu sa glavnim sudijom.
Medicinski izveštaj se obavezno priključuje izveštaju koji Delegat sastavlja po završetku takmičenja.


9 XC trka

9.1 Prijavljivanje za trku

Organiaztor je dužan da omogući prijavu takmičara od dana kada je trka zvanično prijavljena (30 dana pre trke), i da prijave učini dostupnima na internetu. Takmičari imaju pravo da se prijave za trku i na dan takmičenja, do vremena koje je naznačeno u propozicijama.

Maksimalna startnina za Kup trke i Državno prvenstvo iznosi 3 Eura (u dinarskoj protivredonsti, prema važećem kursu) za sve kategorije, do tri dana pre početka trke (Early bird), a kasnije do starta 6 Eura (Late entry). Startnina za trku Nacionalnog šampionata (Državno prvenstvo) se ne naplaćuje.

Za kategorije Y13 i Y15, organizator ne naplaćuje startninu.


9.2 Startni brojevi

Startne brojeve je dužan da obezbedi organizator takmičenja. Ukoliko se pored XC trke organizuje takmičenje i u drugim disciplinama, takmičar može da se koristi istim startnim brojem. Organizator je takođe dužan da obezbedi adekvatna pomoćna sredstva kojim će se broj zakačiti na bicikl (plastična stega, plastificirana žica i sl.).

Startni broj se postavlja frontalno na prednji deo bicikla, tako da bude dobro vidljiv. Namerno oštećivanje brojeva se karakteriše kao povreda pravila, i povlači za sobom disciplinske mere.

Dimenzije i proporcije startnih brojeva moraju da zadovolje UCI pravila:
Minimalna visina brojeva od 8 cm,
Minimalna širina svakog pojedinačnog karaktera od 1,5 cm,
Maximalna veličina table je 18x18 cm,
Prostor za oglašavanje na startnim brojevima ne može da pređe visinu od 6 cm, a nije dozvoljeno da on prekriva ni najmanji deo startnog broja.

Jedino organizator ima pravo da odredi koji će se natpisi nalaziti na startnim brojevima. Sva eventualna odstupanja (prelepljivanje od strane takmičara i sl.) povlače za sobom disciplinske mere.

Boje startnih brojeva i njihove podloge treba da budu u kontrastu. Preporučljive su sledeće kombinacije: crni ili plavi brojevi - bela ili žuta podloga, beli ili žuti brojevi – crvena, crna ili plava podloga, i sl.
Takođe se preporučje da se startni brojevi razlikuju po kategorijama.

Prijave i podizanje startnih brojeva isključivo je u delokrugu takmičara i vođe ekipe.


9.3 Zvanični trening

Organizator treba da obezbedi mogućnost zvaničnog treninga 24 sata pre početka trke. Pored toga, na dan trke minimum jedan sat pre starta u prvoj kategoriji na programu, treba da se omogući poslednji trening (obilazak staze).
Nije dozvoljeno treniranje na stazi za vreme trajanja trka u drugim kategorijama.
Organizator je dužan da obezbedi i prostor u blizini starta gde takmičari mogu da se zagrvaju.
Na treninzima je obavezno nošenje startnih brojeva i kacige.

9.4 Startna procedura

U XC trkama, neophodno je da Glavni sudija započne startnu proceduru na vreme, kako bi svi vozači mogli da se poređaju na startu. Vozači se pozivaju do startne linije, gde je privremeno razvučena startna vrpca.

Preko razglasa se objavljuje 5, 3 a zatim 2 minuta do starta trke.
Nakon toga sledi objava 1 minuta, 30 sekundi kada se uklanja startna vrpca, i 15 sekundi do starta. Negde između 15 i 0 sekundi, Glavni sudija po svom nahođenju daje znak za početak trke. To može da učini startnim pištoljem ili pištaljkom.
Na startu XC trka nije dozvoljeno odbrojavanje.

U poslednjih 2 minuta pre starta jedino Glavni sudija ima pravo korišćenja razglasnog uređaja.


9.5 Tok trke

Takmičari su dužni da savladaju zadatu distancu, i nije im dozvoljeno da na bilo koji način skraćuju stazu.
Ukoliko takmičar iz nekog razloga napusti stazu, dužan je da se na nju vrati tačno na mestu na kojem je napustio.

Tokom trke takmičar ne sme da traži niti primi od bilo koga tehničku pomoć, osim od drugih takmičara.
Takmičari moraju da se ponašaju pristojno i duhu fair-playa prema drugim vozačima i zvaničnim licima.
Takmičar mora bez uzdržavanja da propusti bržeg vozača.

Vozači treba da poštuju prirodno okruženje, i ne smeju da ostavljaju otpadke za sobom.
Nije dozvoljena upotreba staklenih flaša u blizini takmičarske staze.

Ceremonija proglašenja pobednika sledi po završetku takmičenja, nakon što su sudije obave potrebnu proceduru proveravanja rezultata.


9.6 Bodovanje

9.6.1 Bodovanje u pojedinačnoj konkurenciji

Trke za Kup se boduju prema sledećoj tabeli. Pobednik Kupa je takmičar koji je ostvario najveći broj bodova u određenoj disciplini.


mesto Bodovi
1. 35
2. 30
3. 27
4. 25
5. 23
6. 21
7. 19
8. 17
9. 15
10 13
11. 11
12. 9
13. 8
14. 7
15. 6
16. 5
17. 4
18. 3
19. 2
20. 1
DNF 0
DSQ -30

Napomena: DNF- odustao od trke (did not finish); DSQ – diskvalifikovan od strane sudija (disqualified), DNS – nije startovao (did not start).


U jednoj takmičarskoj sezoni takmičaru se odbija najlošiji plasman, i on ne ulazi u ukupno zbir bodova. U slučaju da dva takmičara imaju jednak broj bodova, bolje rangiran će biti takmičar koji ima više prvrih, odnosno drugih i trećih mesta, a u slučaju kompletnog poklapanja bodova bolji plasman dodeliće se takmičaru koji je postigao bolji plasman na poslednjoj trci



9.6.2 Bodovanje ekipa u Kupu

Takmičarske ekipe Klubova koje učestvuju u Kup takmičenjima, boduju se na sledeći način:
Na svakoj trci sabiraju se bodovi dvojice najbolje plasirana takmičara svakog pojedinog kluba iz kategorija koje se računaju za Kup, a na kraju sezone proglašavaju se tri najuspješnije ekipe. Ukoliko je zbir ekipnih bodova isti primenjuje se pravilo isto kao u pojedinačnom takmičenju za Kup.


9.7 Nagrade

Minimalan iznos novčanih nagrada isplaćen u dinarima, za Državno prvenstvo i Kup trke, obavezan je za sledeće kategorije:

1. mesto Elite – 70 Eura
2. mesto Elite – 40 Eura
3. mesto Elite – 30 Eura

1. mesto U23 – 30 Eura
2. mesto U23 – 20 Eura
3. mesto U23 – 10 Eura

1. mesto Juniori - 30 Eura
2. mesto Juniori - 20 Eura
3. mesto Juniori - 10 Eura


Novčane nagrade se isplaćuju u dinarskoj protivrednosti prema zakonima Republike Srbije.
Takmičari koji trku završe u zaostaku od 1 ili više krugova, ne mogu dobiti novčanu nagradu, već se nagrada usmerava prvoplasiranom vozaču.


10 Kodeks ponašanja

Svi takmičari trebaju se ponašati po pravilima sporta poštujući sva načela i pravila mountain bike-a, ispoljiti manire fair-playa, i time biti primer mlađim takmičarima.

10.1 Prekršaji i kazne

Takmičar koji je trku završio, odustao ili je diskvalifikovan, ne sme se nalaziti na stazi trke. Takmičar koji je odustao dužan je javiti se ciljnom sudiji, ili vođi ekipe koji podatak o odustajanju mora odmah javiti ciljnom sudiji, a ako to nije moguće, onda najbližem sudiji koji radio vezom ili telefonom može obavestiti sudiju na cilju.

Takmičar koji je trku završio, odustao ili je diskvalifikovan, a tokom takmičenja prođe kroz ciljnu liniju, biće kažnjen sa 4500 dinara.
Novac prikupljen na osnovu tačaka o kaznama, koristiće se za potrebe MTB reprezentacije prema odluci Predsedništva MTB klubova.


11 Protesti

Prijavu prigovora, usmeno, takmičari daju odmah nakon prolaska kroz ciljnu liniju, a pismeni prigovor dostavljaju najkasnije u roku od 30 minuta, uz depozit u iznosu od 2000 dinara. ( ovo manje-više, ali ajde ok je 2000 za protest). Prigovor usmeni i pismeni predaje se sudiji. U slučaju žalbe na krajnju odluku sudije na prigovor, nadležno je Predsedništvo MTB klubova.


12 DODATAK – Nacionalna sportska ekipa

Upravljanje MTB reprezentacijom je u nadležnosti Predsedništva MTB klubova i Selektora. Predsedništvo MTB klubova i Selektor reprezentacije odgovorni su za celokupni rad reprezentacije, logistici i organizaciji odlaska na sve trke koje su u planu reprezentacije. Vođa reprezentativne ekipe u roku od 7 dana po završetku trke dužan je podneti pismeni izveštaj Predsedništvu MTB klubova.

Selektor i Predsedništvo MTB klubova određuje vozače za nastup i šalju pozive klubovima čiji vozači su određeni za nastup u reprezentaciji i to najkasnije 20 dana pre polaska na trku. Oni prvo moraju izričito da kontaktiraju klubove, a tek ako u roku od 5 dana klubovi ne odgovore, mogu direktno da kontaktiraju takmičara.

Nastup za Nacionalnu selekciju takmičarima mora da bude iznad svih klubskih obaveza.

Takmičar koji je pozvan u Reprezentaciju od strane Selektora i Predsedništva MTB klubova mora da se javi u roku od 3 dana Selektoru i Predsedništvu MTB klubova.

Ukoliko se vozač u roku od 3 dana ne javi Selektoru, smatra se da ne može da odgovori zahtevima reprezentacije i standardnim postupkom se predaje disciplinskoj komisiji. Automatskim postupkom se vrši suspendovanje vozača.

U slučaju više sile (bolest i sl.), svu dokumentaciju treba u roku od 5 dana dostaviti discplinskoj komisiji, uz obavezno obaveštavanje Selektora, koji odmah o tome morada obavesti Predsedništvo MTB klubova Srbije.

Reprezentaciju može voditi isključivo Selektor reprezentacije ili osoba koju imenuje Predsedništvo MTB klubova.


13 Završne odredbe

Sve licencirane osobe zahtevom za izdavanje licence i svojeručnim potpisom na ovom pravilniku, prihvataju ovaj pravilnik i time se obavezuju da će ga strogo poštovati i držati se njegovih načela.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#3 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3830 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 13 December 2006 - 09:27 AM

Dobro je takmiciti se, jer onda imas cilj, tako da ce i treninzi/voznje biti zanimljivije i efikasnije. Takodje svako takmicenje je poseban dozivljaj i iskustvo vise.

Posto vozis MTB, za pocetak je najbolje da izvezes par Hoby Sport trka, da steknes osecaj kako sve izgleda. Mada nemoj olako shvatiti Hobby Sport, ima tu dosta jakih vozaca.

Kasnije ako zelis, mozes pristupiti nekom klubu i registrovati se da bi dobio licencu. Sa licencom se nemozes vise takmiciti u HobbySportu, nego Elita/Masters/U23,...
Postoji i HobbyFun, mada vecini je sramota da se pojavi tamo ;)

Krajem Aprila imas Fruskogorski maraton koji se odrzava svake godine i koji nebi smeo propustiti 8)
  • 0

#4 random

random
  • Members
  • PipPip
  • 36 posts

Postavljeno 13 December 2006 - 11:01 PM

Dobro je takmiciti se, jer onda imas cilj, tako da ce i treninzi/voznje biti zanimljivije i efikasnije. Takodje svako takmicenje je poseban dozivljaj i iskustvo vise.

Slazem se, tu se najbolje vidi rezultat treninga, osetis takmicarski duh i adrenalin... :wink: Nazalost, zbog obaveza do leta verovatno necu imati vremena za neko takmicenje... Ali cu ipak trenirati da budem spreman :)
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika