Jump to content

Fotografije
- - - - -

Уз Дунав - Рам, Голубац, Кладово

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
39 odgovora na ovu temu

#21 PPbike

PPbike
  • Members
  • PipPipPip
  • 76 posts
  • LocationVršac

Postavljeno 05 July 2026 - 05:32 AM

Ja sam putovao 2018. polako...čitava priča na https://biking.rs/bi...rdapa-uz-dunav/1e75ff2c4f3451da352a0e49715bd779.jpg

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
  • 0

#22 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3756 posts

Postavljeno 05 July 2026 - 06:55 AM

Одговори су доста информативни и занимљиви, значиће.

И даље сам резервисан према делу кроз Румунију, највише из разлога што ћу возити сам, да не ширим даље ту причу. У сваком случју, јоош нисам одбацио идеју о вожњи и том страном Дунава. Оквирно, пало ми је на памет да преноћиште траћим у Белој Цркви, следећи дан потрошим да прођем кроз Румунију, а онда први смештај за назад нађем у Кладову. Волео бих да избегнем то укључење пред крај на пут где има доста камиона, има ли начина?

Бицикл је класичан туринг, пренос ће бити трипл са најмањом 26 и касетом 36 (имам и неки двофаз са мањом 28, али га још нисам адаптирао на касету са 40 или 42 зуба због мањка времена, ако су успони тежи, можда би требало да то урадим?), са једним паром мањих бисага и две торбе, на корману и иза седла, што ми је било довољно за пре две године за туру уз Дрину и до Ужица, неких 600 км и мислим 5 или 6 дана. Можда додам напред две бисаге, али још нисам возио са предњим бисагама, па не знам мења ли то шта у начину вожње. Светло могу на динаму или на батерије, не знам шта је боље ако има толико тунела као што кажете? Картице за плаћање немам, такоће немам ни циклокомпјутер који бележи или црта руте, па ћу у ту сврху користити телефон, а за плаћање носим готовину.

• 0

#23 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 July 2026 - 08:36 AM

Ja bi napred na tripl pogon stavio lančanik od 24 zuba.
Mnogo je lakše uzbrdo!

Mislim sa bi bilo bolje da prespavaš u Rumuniji jer do Kladova imaš da se pokidaš sa bisagama.
Svinjica je na dobroj poziciji jer je udaljena od Kaluđerova 85km.
Ako kreneš iz Bele crkve to je oko 100km.

Bela crkva-Kladovo je 170km to je brate preterano i bez bisaga.

Nemoj da se plašiš Rumunije, veruj mi da je prelepo i nećeš se pokajati.
Taj deo sa kamionima ne može da se izbegne koliko ja znam, ali to je deo međunarodne Eurovelo rute, ima mnogo biciklista i vozači su navikli na te situacije.

Inače ne moraš da se spuštaš do Kladova, možeš da prespavaš u Karatašu, to je odmah kada pređeš granicu i branu na Đerdapu.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 0

#24 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 05 July 2026 - 08:57 AM

Хм, онда сам лоше израчунао так део пута, скоро сам преполовио...
Ставио бих радо шајбну 24 зуба, али не знам има ли у друмској варијанти за размак шрафова на погону и може ли предњи мењач да ради добро са 39 зуба средња шајбна и 24 мала?
  • 0

#25 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1663 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 July 2026 - 09:46 AM

Ne znam da li još uvek postoji onaj autobus iz Beograda do Kladova, sa nosačem za bicikle, ali ako i dalje saobraća, to bi ti bio najjednostavniji i najbrži način da prođeš Dunavom. Prespavaš u Kladovu i sutradan uz Dunav našom stranom. Do Inđije tri-četiri dana, zavisno od tempa.

Opet, ako imaš vremena, spust niz Dunav rumunskom stranom je jednostavno nešto što treba uraditi ako čovek ima priliku.
Dok si u Inđiji na booking.com nađeš smeštaj koji ti odgovara, dobiješ potvrdu i onda se samo pojaviš, platiš kešom na licu mesta. Najčešće možeš i da odustaneš bez ikakvih finansijskih posledica, sve piše kada rezervišeš.
Naravno, sve to možeš i za smeštaj u Srbiji. Prosto i brzo, nula začkoljica. Ja njih koristim na svakoj turi.

Što se tiče prenosa, lakše je uvek bolje, posebno kada si natovaren. Prvih 4-5 tura sam izvezao sa prenosom 26-34, što je izvodljivo ali nije najbolje (ja sam to shvatio pokušavajući da ispratim Igora na Durmitoru 2017 haha).
Nećeš se penjati na Kopaonik a ni usponi nisu predugi, a ne nosiš nikakvu kamp opremu niti tešku odeću, tako da si verovatno ok sa 26-36. Uostalom, ni guranje na nekim deonicama ne bi uzelo mnogo vremena ili snage.
  • 0

#26 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 July 2026 - 09:47 AM

Хм, онда сам лоше израчунао так део пута, скоро сам преполовио...
Ставио бих радо шајбну 24 зуба, али не знам има ли у друмској варијанти за размак шрафова на погону и може ли предњи мењач да ради добро са 39 зуба средња шајбна и 24 мала?

Ako je treking pogon Shimano tripla onda može.
Moj je bio Deore 46/36/26 i umesto 26 stavio 24 zuba.

• 0

#27 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 05 July 2026 - 11:47 AM

Ne znam da li još uvek postoji onaj autobus iz Beograda do Kladova, sa nosačem za bicikle, ali ako i dalje saobraća, to bi ti bio najjednostavniji i najbrži način da prođeš Dunavom. Prespavaš u Kladovu i sutradan uz Dunav našom stranom. Do Inđije tri-četiri dana, zavisno od tempa.

Opet, ako imaš vremena, spust niz Dunav rumunskom stranom je jednostavno nešto što treba uraditi ako čovek ima priliku.
Dok si u Inđiji na booking.com nađeš smeštaj koji ti odgovara, dobiješ potvrdu i onda se samo pojaviš, platiš kešom na licu mesta. Najčešće možeš i da odustaneš bez ikakvih finansijskih posledica, sve piše kada rezervišeš.
Naravno, sve to možeš i za smeštaj u Srbiji. Prosto i brzo, nula začkoljica. Ja njih koristim na svakoj turi.

Što se tiče prenosa, lakše je uvek bolje, posebno kada si natovaren. Prvih 4-5 tura sam izvezao sa prenosom 26-34, što je izvodljivo ali nije najbolje (ja sam to shvatio pokušavajući da ispratim Igora na Durmitoru 2017 haha).
Nećeš se penjati na Kopaonik a ni usponi nisu predugi, a ne nosiš nikakvu kamp opremu niti tešku odeću, tako da si verovatno ok sa 26-36. Uostalom, ni guranje na nekim deonicama ne bi uzelo mnogo vremena ili snage.

Времена би требало да буде, 5-6 дана без проблема, сем ако се не испрече неке непредвиђене ствари, али онда цела прича отпада до следеће прилике. Ништа тешко нећу носити пошто не кампујем, таман колико ми је потребно за 5-6 дана, мање више пресвлака и шта ми је потребно од алата, гума, додатних бидона и слично.

Ako je treking pogon Shimano tripla onda može.
Moj je bio Deore 46/36/26 i umesto 26 stavio 24 zuba.

Друмски је погон, немам сад ниједан трекинг, сем двофаза 42-28, али то ми је потпуно друга поставкана бициклу који нећу возити, па бих морао да се позабавим пребацивањем и набавком веће касете (ту ми је исто 36).

Од Беле Цркве до Караташа би се могло или ноћење негде у Румунији, што је можда најбоља опција, али баш не волим сам да боравим у непознатом окружењу.
  • 0

#28 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 July 2026 - 12:03 PM

Ček, ček a koga poznaješ u Kladovu. Golubcu itd.
Otvori vidike, izađi iz Srbije, granice su samo u našim glavama, u stvarnosti one ne postoje... Ljudi su ih veštački napravili..

• 3

#29 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1663 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 July 2026 - 12:12 PM

Eh, da... jedna od velikih istina, koju obični ljudi uvek gledaju da izbegnu ili zanemare jer ih oni gore plaše kroz ove ili one "medije", zavisno od veka, prilika i situacije.

Ali, realno, to je priča za uz pivo u kafani, sada je važno pomoći omegi da osmisli put i krene.

Dunavski krug je fenomenalna vožnja, kako god da okreneš.

• 0

#30 chamade

chamade
  • Members
  • 4594 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 July 2026 - 03:17 PM

Napravi se od mušice medved. Pogon 26-36 je itekako dovoljan za ovu rutu. Sa šajbnom 24 razlika je minimalna u odnosu na 26.
Deo rute od Oršave do granice jeste frekvental ali gotovo celom dužinom je blag soust, put ima oko 80cm asfalta od krajnje bele linije i to pogoduje biciklistima. Vozači kamiona su jako korektni i sklanjaju se od bicikliste i tu nema nikakvih problema. Ako smo mi u poslednje 4 godine preživeli taj deo puta u noćnim satima po danu će biti pesma.
Omega@ nemoj mnogo razmišljati, osedlaj bic i teraj.. uživaćeš u svakom kilometru.
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#31 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 05 July 2026 - 03:18 PM

Ček, ček a koga poznaješ u Kladovu. Golubcu itd.
Otvori vidike, izađi iz Srbije, granice su samo u našim glavama, u stvarnosti one ne postoje... Ljudi su ih veštački napravili..

Нису у питању уски или широки видици, то је посебна тема, већ више неке реалне ствари које могу да оптерете неког ко путује сам бициклом. Немам проблем са Румунијом или иностранством као таквим, већ о специфичностима индивидуалне вожње. Ипак, у Кладово или Голубац може неко лакше да дође ако буде потребно да се нека ситуација разреши, него да долази у Румунију или негде другде. Путовање у друштву је сасвим друга прича.

Eh, da... jedna od velikih istina, koju obični ljudi uvek gledaju da izbegnu ili zanemare jer ih oni gore plaše kroz ove ili one "medije", zavisno od veka, prilika i situacije.

Ali, realno, to je priča za uz pivo u kafani, sada je važno pomoći omegi da osmisli put i krene.

Dunavski krug je fenomenalna vožnja, kako god da okreneš.

Имам неки кроки вожње, чак и са ноћењем у Румунији.
  • 1

#32 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 July 2026 - 05:43 PM

Napravi se od mušice medved. Pogon 26-36 je itekako dovoljan za ovu rutu. Sa šajbnom 24 razlika je minimalna u odnosu na 26.
Deo rute od Oršave do granice jeste frekvental ali gotovo celom dužinom je blag soust, put ima oko 80cm asfalta od krajnje bele linije i to pogoduje biciklistima. Vozači kamiona su jako korektni i sklanjaju se od bicikliste i tu nema nikakvih problema. Ako smo mi u poslednje 4 godine preživeli taj deo puta u noćnim satima po danu će biti pesma.
Omega@ nemoj mnogo razmišljati, osedlaj bic i teraj.. uživaćeš u svakom kilometru.

Reče čovek pun kondicije koji vozi po 300+km u danu.
Pa nisu svi ultramatatonci kao ti. Generalno i ja sam vozio sa šajbnom 26 i 28 zuba ali dosta je lakše sa 24 zuba kada si natovaren.
Na takvim vožnjama meni nije bitno kojom brzinom se krećeš, bitno da uživaš i da ne guraš uzbrdo.
Pravi dugoprugaši imaju prefabrikovane pogone, svako prema svojim potrebama.
Sada na drumašu vozim 36 nekad 25 pozadi.
Jbg ostarilo se i ulenjilo, nema se vremena za trening.
Drugi prioriteti su u fokusu.

• 1

#33 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 05 July 2026 - 06:13 PM

Па да, било би добро још олакшати пренос, поента јесте туристичка вожња, смањити напор, прећу веће дистанце, видети свашта. Мислим и ја да ћу моћи и са овим без неких већих проблема, с обзиром на то да нема бруталних успона, ако сам добро схватио. Редовно возим, нисам зарђао :). Редовно у смислу 2-3 пута недељно, ту и тамо 4 пута, за више од тога је потребно организовати живот око вожње бицикла јер је потребна маса времена, то је чињеница, запоставити све друге аспекте, људе, интересе, да не говоримо о обавезама, и финансијски треба испратити. Ако урачунам градску вожњу, онда возим 7/7 недељно :)
  • 0

#34 caneee

caneee
  • Members
  • 1941 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 July 2026 - 06:19 PM

Dobra-Golubac= 24km...
Kako bre ceo dan?

"А, рецимо, баш смо завршни део вожње (...)". :)

Ујутру се налазили у Београду, скупали, онда ~2 сата колима до Голупца, па МТБ тура по брдима са којих се спустисмо управо у Добру (ах, какав то спуст беше). И онда тим путем уз Дунав назад до Голупца. Има у теми цела прича, са све сликама, а неко је окачио био и гпс фајл.

• 0

#35 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 July 2026 - 07:09 PM

Па да, било би добро још олакшати пренос, поента јесте туристичка вожња, смањити напор, прећу веће дистанце, видети свашта. Мислим и ја да ћу моћи и са овим без неких већих проблема, с обзиром на то да нема бруталних успона, ако сам добро схватио. Редовно возим, нисам зарђао :). Редовно у смислу 2-3 пута недељно, ту и тамо 4 пута, за више од тога је потребно организовати живот око вожње бицикла јер је потребна маса времена, то је чињеница, запоставити све друге аспекте, људе, интересе, да не говоримо о обавезама, и финансијски треба испратити. Ако урачунам градску вожњу, онда возим 7/7 недељно :)

Ako redovno voziš, nemaš problem sa brdima tamo.

• 0

#36 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 06 July 2026 - 05:16 PM

Судећи по ценама на букингу, Свињица и Дубова су на Азурној обали :D

А Бела Црква у Мајамију :)
  • 0

#37 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1663 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 06 July 2026 - 07:00 PM

Koliko vidim na booking.com, u Beloj Crkvi imas smestaj za 1567rsd u hostelu, za 2347rsd u zasebnoj sobi sa velikim krevetom, i jos par do 3000. Uvek je problem kada si sam, jer placas celu sobu osim u hostelu. 

Nije iskljuceno da bi mogao da nadjes i nesto bolje ili jeftinije na licu mesta, ali to je vec rizik koji moze i da se obije o glavu isto kao i da se isplati, mada cisto sumnjam da bi ostao bez smestaja u tom nekom rangu do 2500.

Vidim i da u Kaludjerovu postoji neki smestaj Kaktus za oko 2500.

• 0

#38 vidak

vidak
  • Members
  • 4968 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 06 July 2026 - 10:25 PM

Судећи по ценама на букингу, Свињица и Дубова су на Азурној обали :D

А Бела Црква у Мајамију :)

Neko mora da sredi sobu, očisti wc, opere posteljinu i peškire, potroši se tu i struje za klimu, bojler, pranje veša, pa malo praška, omekšivača.
I još malkice mora i da se zaradi.
25e u Dubovi blizu Svinjice je džabaka, ima na booking-u.
Ponesi šator, razapneš gde hoćeš i to može za džabaka.
Plakneš se u Dunavu i teraj dalje.

• 0

#39 chamade

chamade
  • Members
  • 4594 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 07 July 2026 - 06:20 AM

Reče čovek pun kondicije koji vozi po 300+km u danu.
Pa nisu svi ultramatatonci kao ti. Generalno i ja sam vozio sa šajbnom 26 i 28 zuba ali dosta je lakše sa 24 zuba kada si natovaren.

Ne računam sebe.. ja brda vozim sa 34 napred i 29 ili 32 nazad.
Za ovaj krug dovoljno lagano ide sa 26 napred jer i to što bude natovario neće biti šator i kamp oprema.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#40 omega

omega
  • Members
  • 3756 posts

Postavljeno 07 July 2026 - 07:52 AM

Neko mora da sredi sobu, očisti wc, opere posteljinu i peškire, potroši se tu i struje za klimu, bojler, pranje veša, pa malo praška, omekšivača.
I još malkice mora i da se zaradi.
25e u Dubovi blizu Svinjice je džabaka, ima na booking-u.
Ponesi šator, razapneš gde hoćeš i to može za džabaka.
Plakneš se u Dunavu i teraj dalje.

Разумем ја то, само су ме изненадиле цене, већина смештаја је 40+ евра, мислио сам да је понуда нижих цена шира. Уклопићу се некако ваљда.
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika