Уз Дунав - Рам, Голубац, Кладово
Posted 02 July 2026 - 05:57 PM
Posted 02 July 2026 - 07:15 PM
Obe strane su prelepe, predlažem preko Bele crkve i Kaluđerova pa u Rumuniju, do Đerdapa, povratak preko, Golupca, Srebrnog jezera, pa iz Rama skelom na Banatsku palanku.
Sve ćeš znamenitosti videti usput, jedino što nije usput a vredno je obići je vodopad Blederija, to je oko 40km od Đerdapa sa naše strane ispod Kladova.
Sa rumunske strane nema nekih uspona osim onoga kada uđeš u Rumuniju i popneš se uz obronke Karpata. Posle sve ravno uz sam Dunav.
Ima i jedan uspon oko Turnu Severina.
Sa naše strane ima par jakih uspona ali ništa gde mora da se gura bajs.
Obiđeš i napraviš pauzu u Beloj crkvi i imaš nekoliko belocrkvanskih jezera. Milina za kupanje, tu možeš i da prespavaš.
Posle možeš do spomenika Decebalu i tu drugo noćenje, u okolini ima prelepih smeštaja na samom Dunavu, ima i kampova, dosta tih smeštaja ima i bazene.
Sledeće noćenje Kladovo ili Blederija u šatoru na divlje.
Onda možda Golubac ili V. Gradište ili Srebrno jezero takođe ima dosta smeštaja, kampova itd.
Obiđeš Lepenski vir, Golubačku tvrđavu. Ramsku tvrđavu, nemoj da zobiđeš ni ribu i riblju čorbu u Staroj (Banatskoj palanci).
U Beloj crkvi obaveznan burek kod Talijana.
Oko Milanovca obavezno probaj grilovani sir.
I tako.
Koristi karticu za plaćanje u Rumuniji a evre ili dinare menjaj u leje na samom graničnom prelazu u prodavnici u Kaluđerovu, odličan kurs imaju.
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Posted 03 July 2026 - 05:48 AM
I obavezno niz Dunav do Kladova idi Rumunskom stranom jer je lepše a povratak našom.
Vozom dođeš do Pančevačkog mosta i odatle imaš 2 pravca.. prvi preko Dolova i drugi preko Banatskog Brestovca. Magistralom ka Kovinu nemoj jer je opterećena.
Ako ti treba nacrtaću ti celu rutu jer svake godine tuda vozim.
https://picasaweb.go...208760685671353
Posted 03 July 2026 - 07:37 AM
Evo i od mene par reči, mada ja nisam skoro prošao tim krajem.
1. I ja ću da se složim da treba ići rumunskom stranom niz Dunav i onda se vratiti uzvodno našom stranom. Bolje je kada si uvek do reke, bolje se vide stvari u toku vožnje a i jednostavnije je zaustavljanje jer nikada ne moraš da prelaziš na drugu stranu puta.
2. Taj uspon nakon ulaska u Rumuniju kod Kaluđerova nije težak - 5-6km i prosečno oko 5% - a pogled na Dunav sa tog spusta je dovoljno lep da ga ja ne bih propustio zbog malo penjanja. Ali, dobro je što imaš tu mogućnost.
3. Imaš mali uspon pre silaska u Dubovu, što je taman na ulasku u Kazan. Treći uspon je pred Oršovu, a ni on nije ni dug ni strašan. Najgori deo celog puta je onih 14km između Oršove i brane (gde je granični prelaz), ako se nešto nije promenilo - nemaš prostora, ima i tunela a kamiončine stružu 100 na sat tik do tebe. Stisneš zube i pun gas.
4. Ja sam kampovao, ali se sigurno ne bih brinuo za smeštaj. Vidim na google maps da navodno i dalje postoji Don Pepe bar u Kladovu
https://maps.app.goo...wdHwcNDUSnaZ1LA
koji je ispred imao znak dobrodošlice za sve bicikliste i bajkere, a kod njih si mogao i da se raspitaš za smeštaj. Ja sam preko njih našao prenoćište 2017 a znam da su i neki drugi forumaši uradili isto.
Pogledaj sliku u ovom postu: https://www.2bike.rs...-2017/?p=220500
Što kaže Vidak, koristi booking.com i naći ćeš nešto, a skoro sigurno možeš nešto da nađeš i usput, samo se raspitaj.
5. Ne znam kakvim biciklom ćeš ići, ali ja bih skrenuo sa puta i sišao u kanjon Boljetinske reke. Jeste makadam i možda bi morao malo da guraš (ne zbog uzbrdice, koje praktično nema, nego zbog makadama) ali je to kratka deonica a veoma je zanimljiva, posebno što se ne vidi sa puta.
Ako siđeš tu i nastaviš asfaltom ka izlazu nazad na put, dođeš do restorana gde možeš da pojedeš sasvim pristojan pasulj a i grilovan sir.
Aleksa i ja pre šest godina, a ima i drugih slika sa te rute: https://www.2bike.rs...nazad/?p=261809
6. Od Golupca ka Gradištu nemoj džadom preko Braničeva, nego lepo pored Dunava kroz Usije i Vince.
Obavezno kod Rama na skelu do Banatske Palanke, jer em što je neuporedivo lepše i prijatnije od alternative (pored Požarevca i ka Smederevu, sa mnogo više saobraćaja), em što je fino preći skelom (mada je trenutno čini mi se 700rsd).
Posted 03 July 2026 - 07:39 AM
Evo i od mene par reči, mada ja nisam skoro prošao tim krajem.
1. I ja ću da se složim da treba ići rumunskom stranom niz Dunav i onda se vratiti uzvodno našom stranom. Bolje je kada si uvek do reke, bolje se vide stvari u toku vožnje a i jednostavnije je zaustavljanje jer nikada ne moraš da prelaziš na drugu stranu puta.
2. Taj uspon nakon ulaska u Rumuniju kod Kaluđerova nije težak - 5-6km i prosečno oko 5% - a pogled na Dunav sa tog spusta je dovoljno lep da ga ja ne bih propustio zbog malo penjanja. Ali, dobro je što imaš tu mogućnost.
3. Imaš mali uspon pre silaska u Dubovu, što je taman na ulasku u Kazan. Treći uspon je pred Oršovu, a ni on nije ni dug ni strašan. Najgori deo celog puta je onih 14km između Oršove i brane (gde je granični prelaz), ako se nešto nije promenilo - nemaš prostora, ima i tunela a kamiončine stružu 100 na sat tik do tebe. Stisneš zube i pun gas.
4. Ja sam kampovao, ali se sigurno ne bih brinuo za smeštaj. Vidim na google maps da navodno i dalje postoji Don Pepe bar u Kladovu
https://maps.app.goo...wdHwcNDUSnaZ1LA
koji je ispred imao znak dobrodošlice za sve bicikliste i bajkere, a kod njih si mogao i da se raspitaš za smeštaj. Ja sam preko njih našao prenoćište 2017 a znam da su i neki drugi forumaši uradili isto.
Pogledaj sliku u ovom postu: https://www.2bike.rs...-2017/?p=220500
Što kaže Vidak, koristi booking.com i naći ćeš nešto, a skoro sigurno možeš nešto da nađeš i usput, samo se raspitaj.
5. Ne znam kakvim biciklom ćeš ići, ali ja bih skrenuo sa puta i sišao u kanjon Boljetinske reke. Jeste makadam i možda bi morao malo da guraš (ne zbog uzbrdice, koje praktično nema, nego zbog makadama) ali je to kratka deonica a veoma je zanimljiva, posebno što se ne vidi sa puta.
Ako siđeš tu i nastaviš asfaltom ka izlazu nazad na put, dođeš do restorana gde možeš da pojedeš sasvim pristojan pasulj a i grilovan sir.
Aleksa i ja pre šest godina, a ima i drugih slika sa te rute: https://www.2bike.rs...nazad/?p=261809
Kanjon je na otprilike 331km na našoj ruti https://ridewithgps.com/trips/54232926
6. Od Golupca ka Gradištu nemoj džadom preko Braničeva, nego lepo pored Dunava kroz Usije i Vince.
Obavezno kod Rama na skelu do Banatske Palanke, jer em što je neuporedivo lepše i prijatnije od alternative (pored Požarevca i ka Smederevu, sa mnogo više saobraćaja), em što je fino preći skelom (mada je trenutno čini mi se 700rsd).
Posted 03 July 2026 - 12:42 PM
Od V. Gradišta ne bih preporučio put ka Smederevu jer je na mestima pretvoren u moto put sa 4 trake. Postoji alternativa pored sela Ram ka Požarevcu i taj lokalni put je nov. Ali od Požarevca ka Smederevu se mora ići kroz Osipaonicu gde je 8km u užasnom stanju.
Red vožnje skele je ovde https://www.dunav-trans.com/ cena prevoza za osobu sa biciklom je 700 din.
Posted 03 July 2026 - 02:55 PM
Могу ли тај румунски део да одвезем и да стигнем на нашу страну на време за неки смештај?
Zavisi koliko teraš. Pančevački most - Kladovo preko 200km. Imaš smeštaja u Sviniti.. meštani govore naš jezik, lako ćeš se sporazumeti.
Posted 03 July 2026 - 03:10 PM
Od Beograda do Bele Crkve preko Kovina i Dubovca je 100km, a od Bele Crkve do Kladova još nekih 180-190km (uglavnom ravnih i lakih za vožnju).
Ja sam te 2017. krenuo iz Bele Crkve oko 10 ujutru i u Kladovu sam bio po mraku, mislim negde oko 9 uveče. Ali ja sam vozio maksimalno natovaren bicikl, tako da nije baš da sam bio brz. U svakom slučaju može, ali da kreneš ranije... Ja sam sutradan platio cenu, jer sam imao mnogo manje snage nego što bih imao da sam izvezao neku normalniju kilometražu, tako da i to treba da uzmeš u obzir.
Posted 03 July 2026 - 05:42 PM
Vidak ti je već sve opisao. Uspon od GP Kaluđerovo možeš da zaobiđeš.. kad uđeš u Rumuniju oko 1,5-2 km dalje ima odvajanje desno odličnim putem koji vodi pored Dunava.. lako ćeš ga vudeti na mapama.
I obavezno niz Dunav do Kladova idi Rumunskom stranom jer je lepše a povratak našom.
Vozom dođeš do Pančevačkog mosta i odatle imaš 2 pravca.. prvi preko Dolova i drugi preko Banatskog Brestovca. Magistralom ka Kovinu nemoj jer je opterećena.
Ako ti treba nacrtaću ti celu rutu jer svake godine tuda vozim.
Ако те не мрзи, нацртај руту, мође да ми буде од помоћи. Нисам сигуран да ћу се упустити баш кроз Румунију овог пута, али видећемо.
Posted 03 July 2026 - 08:38 PM
Ако те не мрзи, нацртај руту, мође да ми буде од помоћи. Нисам сигуран да ћу се упустити баш кроз Румунију овог пута, али видећемо.
Ako nas pitaš, obavezno ovog pura kroz Rumuniju.. uživaćeš u svakom kilometru.
Ruta https://ridewithgps....routes/55952719
Posted 04 July 2026 - 07:46 AM
Ne znam razlog, tako da će možda moj komentar gađati u lošu stranu, ali put kroz Rumuniju je daleko od ičega što bih nazvao "upuštanjem". Mnogo je lakši nego kroz Srbiju, noćenje u tom delu Rumunije sigurno nije skupo (ili bitno skuplje od naše strane), a ljudi usput bi te lako razumeli ako govoriš srpski.
Posted 04 July 2026 - 11:16 AM
Možda se plaši da se ne zaljubi u neku Rumunku...Ne znam razlog, tako da će možda moj komentar gađati u lošu stranu, ali put kroz Rumuniju je daleko od ičega što bih nazvao "upuštanjem". Mnogo je lakši nego kroz Srbiju, noćenje u tom delu Rumunije sigurno nije skupo (ili bitno skuplje od naše strane), a ljudi usput bi te lako razumeli ako govoriš srpski.
Postoji i skraćena opcija Dunavsske rute, može da pređe u Rumuniju, vozi do Moldove Nove, uhvati trajekt do Usja i nazad našom stranom.
To je varijanta kada se nema vremena i propušta se najlepši deo Dunavske rute.
Recimo odlična jednodnevna drumaška varijanta bez bisaga itd.
Posted 04 July 2026 - 09:05 PM
Већина вероватно не обраћа пажњу, али ћу поменути проблем вожње у сунце.
Прво ми је сметало због снимања, али касније и као безбедносни проблем, јер је теже уочити бициклисте. Посебно је проблем на путевима ван насељеног места, где се вози брзо. Зато сам касније вожње/руте планирао тако да, ако је могуће, ујутру (рано) не возим ка истоку, а предвече ка западу. Дакле, на оваквој рути бих гледао да ка Кладову возим... можда не баш поподне, али после ~9, зависно од датума када возим. А назад не много касно.
Такође, имати у виду да су око Ђердапа углавном висока брда и планине, па сунце "зађе" раније.
Они који избегавају ноћну вожњу преноћиште треба да потраже можда раније него што су навикли возећи у свом крају.
Мени се више пута обило о главу, па сам у пустим брдима (и планинама) био по мрклом мраку (још мислећи на медведе). А, рецимо, баш смо завршни део вожње по Ђердапу (од места Добра до Голупца, Дунавска рута) педалали у сумрак, види се и на снимку колико је на тренутке незгодно. Из Добре кренули по дану, у Голубац стигли по мрклом мраку. Сећам се и туре до Смедерева и Ковина, када ме је мрак ухватио негде на Панчевцу, између Панчева и Београда. На мање оптерећеним путевима вероватно није толико важно, али мени свакако није пријатно.
Posted 04 July 2026 - 11:38 PM
Dobra-Golubac= 24km...Већина вероватно не обраћа пажњу, али ћу поменути проблем вожње у сунце.
Прво ми је сметало због снимања, али касније и као безбедносни проблем, јер је теже уочити бициклисте. Посебно је проблем на путевима ван насељеног места, где се вози брзо. Зато сам касније вожње/руте планирао тако да, ако је могуће, ујутру (рано) не возим ка истоку, а предвече ка западу. Дакле, на оваквој рути бих гледао да ка Кладову возим... можда не баш поподне, али после ~9, зависно од датума када возим. А назад не много касно.
Такође, имати у виду да су око Ђердапа углавном висока брда и планине, па сунце "зађе" раније.
Они који избегавају ноћну вожњу преноћиште треба да потраже можда раније него што су навикли возећи у свом крају.
Мени се више пута обило о главу, па сам у пустим брдима (и планинама) био по мрклом мраку (још мислећи на медведе). А, рецимо, баш смо завршни део вожње по Ђердапу (од места Добра до Голупца, Дунавска рута) педалали у сумрак, види се и на снимку колико је на тренутке незгодно. Из Добре кренули по дану, у Голубац стигли по мрклом мраку. Сећам се и туре до Смедерева и Ковина, када ме је мрак ухватио негде на Панчевцу, између Панчева и Београда. На мање оптерећеним путевима вероватно није толико важно, али мени свакако није пријатно.
Kako bre ceo dan?
Posted 04 July 2026 - 11:51 PM
Drugi dan smo išli od Karataša do Golupca.
Treći dan smo vozili od Golupca do Kaluđerova, preko Rama i Banatske palanke.
Celu krug preoedalali za tri dana.
Jedino smo preterali prvig dana, to je bila vožnja od 140km sa bisagama, jurnjava.
Ovo ostalo je bilo laganica.
Optimalno je recimo da se ceo krug spakuje u 4 dana da se uživa.
Sećam se da je bio prvi maj i da smo i planirali vožnju od 4 dana, mnogi nisu mogli da se uklope za duži odmor zbog posla.
Vremenska prognoza bila takva da smo odlučili da odemo dan kasnije i da prva dva planirana dana spakujemo u jedan da ne bi vozili po kiši pa je zbog toga ispalo da vozimo 140km u danu.
Mislim da je ceo krug oko 300km tako da je najbolje da se podeli u četiri dana.
To je oko pet sati efektivne lagane vožnje dnevno i ostane još mnogo vremena za odmor, kupanje, kafane ili obilaske.
Voziš dva tri sata ujutro, dva tri sata popodne između odmor i uživanje.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users