Menjač je Shimano Tourney, ručice su (mislim) Altus. Inače je 3x8, Tourney/Acera. Bicikl je Trek Dual Sport 2, ako nešto znači.
Kada pokušam da šaltam preko ručice, kavez se uopšte ne pomera, jedino vidim malo, horizontalno, pomeranje tamo gde je kraj sajle.

A i sama ručica je zaglavljena za dizanje na najveći lančanik. Ručica stoji na broju 2 (lanac je na srednjem lančanicu), mogu da je ''šaltam u prazno'' i spustim na 1 i da vratim na 2. Ali sa 2 na 3 ne mogu, dođe negde do pola hoda i jako teško ide.
Da li je ovo nešto što laik može sam da reši?
da li je prednji menjac ikad radio kako treba?
da li si (i sta) menjao (sajlu, rucicu, menjac, pogon, patronu - bilo sta) ?
sa zadnje strane kaveza (niklovani deo kroz koji prolazi lanac) trebalo bi da pise koji je model prednjeg menjaca, nesto tipa FD-...
pa na osnovu toga mozes na google/youtube ili nekim forumima da vidis da li je sve postavljeno kako treba.
Ako je sve postavljeno kako treba ja bih razvezao sajlu koja vodi od rucice i rukom pokusao da pokrenem menjada vidim da li moze da se krece u rasponu koji je potreban da izmenja lanac na sve lancanike.
Onda bih pokusao da podesim vijke za ogranicavanje hoda (H i L), vratio sajlu po uputstvu i pokusao ponovo da izmenjam brzine pomocu rucice i sajle.