Jump to content

Fotografije

Zaglavljen prednji menjač

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
4 odgovora na ovu temu

#1 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 19 June 2026 - 11:59 AM

Menjač je Shimano Tourney, ručice su (mislim) Altus. Inače je 3x8, Tourney/Acera. Bicikl je Trek Dual Sport 2, ako nešto znači.

Kada pokušam da šaltam preko ručice, kavez se uopšte ne pomera, jedino vidim malo, horizontalno, pomeranje tamo gde je kraj sajle. 

bvpRola.jpeg

A i sama ručica je zaglavljena za dizanje na najveći lančanik. Ručica stoji na broju 2 (lanac je na srednjem lančanicu), mogu da je ''šaltam u prazno'' i spustim na 1 i da vratim na 2. Ali sa 2 na 3 ne mogu, dođe negde do pola hoda i jako teško ide.

Da li je ovo nešto što laik može sam da reši? 

• 0

#2 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15745 posts

Postavljeno 19 June 2026 - 01:55 PM

Moras da napravis jasnije (bolje fokusirane) slike. Cini mi se da ti je pukla sajla obelezeno crvenim krugom.

bvpRola.jpeg

• 0

#3 vidak

vidak
  • Members
  • 4953 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 19 June 2026 - 02:40 PM

Menjač je Shimano Tourney, ručice su (mislim) Altus. Inače je 3x8, Tourney/Acera. Bicikl je Trek Dual Sport 2, ako nešto znači.

Kada pokušam da šaltam preko ručice, kavez se uopšte ne pomera, jedino vidim malo, horizontalno, pomeranje tamo gde je kraj sajle.
bvpRola.jpeg

A i sama ručica je zaglavljena za dizanje na najveći lančanik. Ručica stoji na broju 2 (lanac je na srednjem lančanicu), mogu da je ''šaltam u prazno'' i spustim na 1 i da vratim na 2. Ali sa 2 na 3 ne mogu, dođe negde do pola hoda i jako teško ide.

A da pokreneš pedale u krug, možda je do toga

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 0

#4 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5633 posts

Postavljeno 19 June 2026 - 08:51 PM

bvpRola.jpeg

da li je prednji menjac ikad radio kako treba?

da li si (i sta) menjao (sajlu, rucicu, menjac, pogon, patronu - bilo sta) ?

sa zadnje strane kaveza (niklovani deo kroz koji prolazi lanac) trebalo bi da pise koji je model prednjeg menjaca, nesto tipa FD-...

pa na osnovu toga mozes na google/youtube ili nekim forumima da vidis da li je sve postavljeno kako treba.

Ako je sve postavljeno kako treba ja bih razvezao sajlu koja vodi od rucice i rukom pokusao da pokrenem menjada vidim da li moze da se krece u rasponu koji je potreban da izmenja lanac na sve lancanike.

Onda bih pokusao da podesim vijke za ogranicavanje hoda (H i L), vratio sajlu po uputstvu i pokusao ponovo da izmenjam brzine pomocu rucice i sajle.

• 0

#5 nikoli_ca

nikoli_ca
  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 June 2026 - 08:11 AM

I ja bih ponovio pitanje, da li je radio kako treba?
Meni liči da je negde sajla popustila, moguće kdo glave (koja se nalazi u ručici), da je popucao jedan deo niti ali da ima još, pa zbog toga ipak ima malo pomeranja ali i zaglavnjivanja. Pokušaj da prvo otkačiš sajlu na menjaču i vidiš da li hoće da se slobodno pomera onda. Kad vraćaš u manji prenos moraš da je izvlačiš rukom. Ako i dalje zapinje, onda je negde pokidana delimično i moraš je zameniti. Nađi na youtubu, kako se menja sajla na ručici koju imaš, ili ako je zaglavilo u ručici, onda nađi kako  neko rasklapa, uglavnom je prosto.
Srećno

• 1

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika