Jump to content

Photo

Pomoć pri izboru gravel/endrance bicikla

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 13 April 2026 - 08:06 AM

Pozdrav.

Planiram da kupim gravel ili endurance bicikl. Prioritet je udobnost. Vožnja mi dođe više kao avantura nego vežba, tako da što opuštenija geometrija i što šire gume (sa što manje izraženim kramponima ako je to moguće) to bolje. Iako bih uglavnom vozio po drumu, koji je često u dosta lošem stanju, deluje mi da je gravel bolja opcija nego drumaš za moje potrebe.

Živim u ravnici, elevation gain je često jednocifren broj.

Visok sam 191cm (85kg), trenutno vozim Trek Dual Sport 2 (2019. godište, valjda) u XL (60cm) veličini. 

Najradije bih nov, da ga ja isteram iz radnje, da je moj od prvog dana i da nemam glavobolju oko provere i skrivenih mana i zbog ovoga sam spreman da dam više para za lošiju opremu. Ovaj Trek sam uzeo polovan, i najradije ne bih opet. Nije to to.

No, s obzirom na situaciju kod nas, poprilično je ograničen izbor. Za nov bih mogao da izdvojim i do 1500-2000€, za polovan neka je 800€, maksimalno 1000€, granica ako je baš baš dobra ponuda a i to bi bilo teška srca. Bitno da je je bicikl dostupan u Novom Sadu ili okolini.

Ova tri merkam:

https://planetbike.r...c4232568-c.html

Ovaj mi je favorit, pre svega zbog boje :) No, sedeo sam na XL ramu i šta znam, nekako mi je delovalo da sam previše... razvučen. Sad, da li je do toga što prvi put sedim na dropbar biciklu (i to bez pedala) ili je ovo znak da je XL ipak predugačak? Mada, malo je bilo vremena a i osoblje se baš nije ni trudilo da mi proda bicikl xD

Čitam po netu da su Scott bicikli nešto veći i da se preporučuje da se uzme broj niže. Ima ga i u M veličini, ali to bi verovatno bilo maleno.

https://planetbike.r...sc423248-c.html

Ovaj ima bolju opremu i ima ga u L veličini.

https://planetbike.r...sc423387-c.html

Drumaš, ima ga i u XL i L veličini. Ovde sam već na samoj granici budžeta, no ako vredi... Ali, ne znam koliko bi bilo (ne)udobno voziti po ovim putevima sa 32mm gumama.

Znam da Decathlon ima dva gravela što su u ovom cenovnom rangu, ali ih nema na stanju u Novom Sadu...

Ako mi je neki promakao, javite. Da li uopšte ima negde u NS, sem Planet Bike, da se uzme nov bicikl od ovih poznatijih brendova?

Od polovnjaka, spazio sam ovih par:

https://www.2bike.rs...-full-cues-novo

Ako je ovo zapravo Endurace AllRoad koji je nov 1000€, ovo baš i nije neka ponuda. Koliko sam video, Canyon ramovi su nešto veći pa pretpostavljam da bi mi odgovarao L ram?

https://www.2bike.rs...-sve-grx-carbon

Ovaj je nešto skuplji nego što bih planirao, ali opet, boja... :) No, i ovaj je L ram, pa ne znam da li bi odgovaralo.

https://www.2bike.rs...-1x12-sram-apex

Za ovaj sam čitao da je jedan od najudobnijih modela, ali opet L veličina...

Ništa to meni nije propamljivo, možda uz neku lepu korekciju cene. Mada, opet kažem, najradije bih da kupim nov.

• 0

#2 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 671 posts

Posted 13 April 2026 - 07:46 PM

Položaj na drumskom biciklu je uvek malo razvučeniji nego na treking biciklu, to je normalno. Gledaš size chartove po visini, ovaj Trek deluje taman za tvoju visinu, Scott bi isto trebalo da je XL, Canyon daje za tu visinu L, tako da bi trebalo da je sve tako kako si naveo. Giant Revolt u size chart za 191cm visine navodi i L i XL, u teoriji mogu oba, L će sigurno biti malo kraći. Što naravno ne znači da će svakome odgovarati tačno to što piše u size chartu, da je bicikl lepo podešen u smislu položaja sedišta i slično. S obzirom da si u Novom Sadu ima tu dosta ovih preprodavaca koji će sigurno biti voljni da ti daju da probaš bicikl, makar malo krug tu unaokolo da proveriš veličinu. Planetbike je nažalost realno jedini gde imaju ozbiljni bicikli da se kupe, ali im prodavci nisu baš uvek na nivou (čak bih rekao češće nisu nego što jesu nažalost), tako da je to uobičajena situacija. Ali uvek možeš da nađeš i neki polovan Scott pa da proveriš zbog veličine. 

Ako je ovo zapravo Endurace AllRoad koji je nov 1000€, ovo baš i nije neka ponuda. 

U teoriji si u pravu, ali u praksi se taj Endurance AllRoad po toj ceni dosta teško nalazi na Canyon sajtu jer je velika potražnja, a i ovaj deluje "kao nov", tako da ponuda nije vrhunska, ali nije ni toliko loša :) ako je i uživo stanje bicikla takvo. 

• 1

#3 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 06:15 AM

1000e je mozda cena na sajtu. Bez poreza, postarine i pakovanja bicikla. Bicikl da dodje do tebe je sigurno oko 1500e sto je okvirno cenovni rang planetbike-a. Sto se tice planet bike-a odes u onaj kod sajma i fino ce ti sve ljudi objasniti. Onaj kod merkatora zaobilaziti u sirokom luku.

• 0

#4 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 418 posts

Posted 14 April 2026 - 08:03 AM

budući da je iz "ravnice", možda ima nekog iz hrvatskog dela Panonije na čiju adresu bi mogao da ga poruči, tu nema carine a poštarina je između 100 i 150 eur.

• 0

#5 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 14 April 2026 - 09:48 AM

Sto se tice planet bike-a odes u onaj kod sajma i fino ce ti sve ljudi objasniti. Onaj kod merkatora zaobilaziti u sirokom luku.

Tamo (Bulevar) idem samo ako ono što mi treba nema u druge dve radnje u NS. Nažalost, ova dva gravela i Addict u L veličini samo tamo imaju... Gravel 30 je do skora bio u Dalmatinskoj (tu imam dobra iskustva), ali ga prebaciše iz nekog razloga...
  • 0

#6 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 10:49 AM

budući da je iz "ravnice", možda ima nekog iz hrvatskog dela Panonije na čiju adresu bi mogao da ga poruči, tu nema carine a poštarina je između 100 i 150 eur.

Nema ni kod nas carine iz EU. Ovde je prica o porezu koji nije naznacen u ceni na sajtu vec se dodatno obracunava u zavisnosti od zemlje u koju se salje. postarina ulazi u osnovicu poreza kao i dodatno pakovanje koje je oko 50e. Sto mu dodje 1000e bajk plus 100e postarina + 50e pakovanje total 1200e plus 20% porez (gde god da narucuje, negde moze biti samo veci, Madjarska na primer) total 1440e za bicikl. 

• 1

#7 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 10:51 AM

Tamo (Bulevar) idem samo ako ono što mi treba nema u druge dve radnje u NS. Nažalost, ova dva gravela i Addict u L veličini samo tamo imaju... Gravel 30 je do skora bio u Dalmatinskoj (tu imam dobra iskustva), ali ga prebaciše iz nekog razloga...

Odes u ranju i kazes hocu taj i taj bicikl. Bice u radnji za dva dana. Ne moras juriti bicikle po radnjama, samo dodjes u radnju i kazes sta ti treba. Sve ce oni to doneti u tu radnju. Ne znas tacno velicinu, reci da donesu i M i L pa odluci. Sta god da kupujem samo narucim i dodje u radnju. Nekada kada ne znam br narucim dva broja, jedan uzmem drugi vratim. Zena kada je kupovala bicikl, isto smo narucili dva broja da dodju u radnju. Jedan smo uzeli drugi ostao u radnji xD

• 0

#8 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 418 posts

Posted 14 April 2026 - 12:13 PM

Nema ni kod nas carine iz EU. Ovde je prica o porezu koji nije naznacen u ceni na sajtu vec se dodatno obracunava u zavisnosti od zemlje u koju se salje. postarina ulazi u osnovicu poreza kao i dodatno pakovanje koje je oko 50e. Sto mu dodje 1000e bajk plus 100e postarina + 50e pakovanje total 1200e plus 20% porez (gde god da narucuje, negde moze biti samo veci, Madjarska na primer) total 1440e za bicikl. 

Mislio sam da je za bicikle 10% kod nas, u suprotnom i stand corrected.

U svakom slučaju, VAT je na Canyon sajtu uključen u cenu kada odabereš Hrvatsku, a nije uključen u cenu kada se odabere Srbija kao destinacija. Znači još troškova po dostavi.
Mislim da za kupovine unutar EU postoji obaveza da se istakne cena sa VAT, nisam 100% siguran.

• 0

#9 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 12:21 PM

Mislio sam da je za bicikle 10% kod nas, u suprotnom i stand corrected.

U svakom slučaju, VAT je na Canyon sajtu uključen u cenu kada odabereš Hrvatsku, a nije uključen u cenu kada se odabere Srbija kao destinacija. Znači još troškova po dostavi.
Mislim da za kupovine unutar EU postoji obaveza da se istakne cena sa VAT, nisam 100% siguran.

Da ukljucen je u cenu, odnosno poveca se cena od 1000e za njihov porez. Nije to cena od 1000e za sve drzave EU vec cena bez poreza. Kada odaberes mesto dostave obracuna se porez na tu cenu koja je iskazana na sajtu. A kod nas bicikli nikada nisu spadali pod nizu stopu od 8 odnosno sada 10%. Poenta cele price je da ce platiti isto da li narucio kod nas ili negde drugde. Cena moze varirati samo u troskovima prevoza koji ce opet on platiti posto mora da ode negde po taj bicikl.

• 0

#10 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 671 posts

Posted 14 April 2026 - 12:36 PM

A ga iskomplikovaste, taj Canyon je da se dostavi u Nemačku 1150 eur, da ti ga posle neko donese u Srbiju će biti još 100 (pričamo o dostavi koja ne podleže dodatnim troškovima). Canyon/Cube su generalno jeftiniji od Scott-a za slične bicikle. U tom smislu cene novih bicikala u PB su sasvim korektne, razlika je jedino što napolju možeš baš značajno povoljnije da nabaviš neki od modela iz prethodnih godina a koji su sasvim korektni. 

• 1

#11 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 12:56 PM

Cela poenta price da taj bicikl nije 1000e vec mnogo vise. Cena na oglasu od 800 je korektna. :). Cene u pb za aktuelne modele jako malo odstupaju od cena napolju. Ko zeli da kupi nov bicikl i svidja mu se nesto iz pb za mizernu razliku ce mozda taj isti model naci napolju. Celu gimnastiku da ne spominjem.

• 0

#12 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 14 April 2026 - 07:38 PM

Odes u ranju i kazes hocu taj i taj bicikl. Bice u radnji za dva dana. Ne moras juriti bicikle po radnjama, samo dodjes u radnju i kazes sta ti treba. Sve ce oni to doneti u tu radnju. Ne znas tacno velicinu, reci da donesu i M i L pa odluci. Sta god da kupujem samo narucim i dodje u radnju. Nekada kada ne znam br narucim dva broja, jedan uzmem drugi vratim. Zena kada je kupovala bicikl, isto smo narucili dva broja da dodju u radnju. Jedan smo uzeli drugi ostao u radnji xD

Da, znam da imaju tu opciju ali ne znam rade li to ako već ima taj bicikl u istom gradu, i to na 2km udaljen :)

Sad, možda jedino da vidim da dobave ovaj Gravel 30 u L (taj ima u BG u Cosmic Blue boji) i XL koji ima u NS.

• 0

#13 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 14 April 2026 - 09:50 PM

Rade. Ja kupujem iskljucivo na sajmu. Odem na sajam i trazim da mi se dostavi nesto iz druge radnje u ns. Sadekam dan dva i zovu me da je roba stigla :)
  • 0

#14 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 26 April 2026 - 11:36 AM

Probao sam malo detaljnije ovaj Scott Gravel i zaboleše me leđa dok sam par minuta sedeo na njemu :) Razvučen sam k'o na ražnju, definitivno nije za mene ovaj položaj.

Addict 50 već druga priča, tu je nešto uspravniji položaj što meni lično mnogo više odgovara i deluje mnogo udobnije. No, stvarno je preskup a i hteo bih nešto sa bar 40mm tyre clearance.

Ostajem izgleda na oglasima.

Moraću proveriti ovaj Canyon Allroad, mada vidim po slikama ogrebotinu na viljušci koja baš i nije mala, ali ne mogu da procenim koliko je ozbiljno. Koliko vidim po internetu, ovde je isto nešto opušteniji položaj sedenja. Svakako ovaj mi je prvi pik jer znam da je maksimalno godinu dana star, za razliku od ostalih koje gledam.

Alternative su mi ovaj Specialized Diverge, mada ne znam koliko mi je pametno uzimati Sram 1x. Svakako ću probati, čitao sam da je jedan od najudobnjih gravela. 

Spazio sam i ovaj Cannondale, ali boja je grozna, ali možda uživo i nije.

https://www.2bike.rs...xl-2x11-sve-grx

Biće da ću na kraju ostati na svom Treku :D

• 0

#15 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15774 posts

Posted 26 April 2026 - 12:28 PM

Biraj bicikle sa lulom volana koju mozes okrenuti ili zameniti, tj. nemoj da uzimas Scott bicikle. Probaj Giant sa tvog spiska, njihove L velicine su vece od normalnih, eventualno okrenes lulu na gore ili zamenis lulu volana za malo duzu ili malo visu kako ti vec odgovara.

• 0

#16 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 26 April 2026 - 06:46 PM

Pogledaću svakako i taj GIant ako budem išao da gledam ovaj Specialized jer je od istog prodavca. Ako ništa, najlepši je od ovih sa liste :)

No, koliko vidim, to je model iz 2022. godine pa me to malo odbija.

• 0

#17 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 26 April 2026 - 07:17 PM

Sta ti igra ulogu godina? Sve je to isto. Promene boju i to je to. Sada ovi noviji su sa unutrasnjim kablovima sto je meni smrt za bilo kakva podesavanja. Uglavnom je sve zakucano od lule i ostalog pa nema prevelike kalkulacija plus smrt za servis. Giant bolji za dve klase od ova dva polovna koja si gledao.
  • 0

#18 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 27 April 2026 - 06:05 AM

Pa igra ako je tad kupljen, ne bih baš da uzimam ~4 godine star bicikl.
Doduše deluje na slikama baš očuvano, ali izgleda da je menjan pogon.
  • 0

#19 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 27 April 2026 - 06:34 AM

Znam ljude koji predju 10.000km godisnje. A znam i one koji predju 1000km. Ovo sve sto gledas su bicikli nizeg cenovnog ranga koji nisu previse vozeni. 2000km gore dole ti ne igra neku veliku ulogu. Ako je na biciklu sve mehanicki ispravno, lanac, kaseta, ulje u kocnicama nemas nikakav problem da kupis da li 5godina ili 1 godinu star bicikl. Uglavnom je razlika u kilometrazi tolika da jedan bolji rekreativac to predje u mesec dana. Svi bicikli koje si postavio su estetski veoma dobri i ne vidim razlog da ti godiste bicikla pravi razliku u kupovni. Mnogo su udobniji karbon bicikli od aluminiumskih. Ako ti finansije dozvoljavaju, ja ne bih ni razmatrao alu bicikli ako imas sredstava da kupis karbonski.

• 2

#20 shibe

shibe
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Posted 30 April 2026 - 11:31 AM

Iću sledeće nedelje da probam Canyon, Giant i Specialized pa ću videti šta i kako. Koliko vidim po dimenzijama, sva tri na samoj granici pa valjda će bar jedan odgovarati. E sad, skrivene mane, to je već druga priča :)
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users