Palo mi je na pamet da pokušam Istočni obruč pa imam više pitanja.
Malo pozadine i dosadašnjim poduhvatima.
Vozim mtb i najviše što sam ikada odvozao je BG-NS za godišnjicu pada nadstrešnice. Jednom sam otišao do Jakova (bilo je ultra dosadno), ali sem toga baš retko vozim po putu više od 10-15km.
Koliko je izvodljivo ići sa mtb?
Bajs koji vozim (HT, 160mm, 1x10) je verovatno prilično loš za puteve, ali šta je tu je.
Kramponke bih verovatno zamenio nekim gumama pogodnijim za asfalt (može predlog, 27.5"), i stavio bih 2/3x10 prenos.
Na vožnji do NS sam 99% vremena vozio u poslednjoj brzini i sa prilično visokom kadencom što verujem da mi je oduzelo previše snage. Odvozao sam do tamo bez problema (nisam bio na začelju) ali povratak sam u startu batalio (najavili su brži tempo).
Kako se spakovati?
Na gore pomenutoj vožnji sam poneo prilično pun ranac i crkao sam kada sam morao da ga nosim nazad (ka NS je spakovan u auto), ne toliko zbog same težine koliko zbog znojenja i sl. Druga stvar je da nije praktično stajati svaki put kada mi je potrebno nešto iz ranca.
Najlogičnija stvar je verovatno paktreger, ali je izbor sužen jer nemam nosače i imam diskove, tako da može predlog za neko solidno rešenje a da nije skupo.
Na šta bih još trebao da obratim pažnju tj šta bih još mogao da uradim da mi na mtb bude malo udobnije/lakše?
To je to za sada
Hvala
Posted 17 February 2026 - 10:11 PM
Posted 17 February 2026 - 10:50 PM
Posted 18 February 2026 - 09:59 AM
Ako kreneš da menjaš gume, pa pogon, pa prednji šifter, menjač, pa razne torbe itd ispostaviće se da je bolje kupiti polovan treking bajs za drumske vožnje.
Tu dobiješ i pak treger i sve što ti je potrebno za drum i putovanja biciklom.
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Posted 18 February 2026 - 10:43 AM
Pocetnicka je boljka da se nosi 10kg stvari na voznje. Kako bude vozio, steci ce iskustvo sta mu treba sta ne. Bice i jaci i moci ce brze da odvoza rutu. Na 200km mu do kraja sezone nece trebati pak treger i ostale ludorije xD
Posted 18 February 2026 - 05:09 PM
Posted 18 February 2026 - 06:04 PM
Posted 18 February 2026 - 07:45 PM
Posted 18 February 2026 - 09:30 PM
Nije takmičenje, ali stoji vremenski limit od 13.5 sati za 200km brevet. Što nikako nije malo, ali treba izvesti.
Palo mi je na pamet da pokušam Istočni obruč pa imam više pitanja.
Imaj u vidu da je to brevet sa 2000+ metara penjanja, nije baš najlakši u toj kategoriji. Možda za prvi izabrati nešto ravnije, naravno zavisno od vremena, lokacije gde si i slično.
Koliko je izvodljivo ići sa mtb?
Bajs koji vozim (HT, 160mm, 1x10) je verovatno prilično loš za puteve, ali šta je tu je.
Kramponke bih verovatno zamenio nekim gumama pogodnijim za asfalt (može predlog, 27.5"), i stavio bih 2/3x10 prenos.
Na vožnji do NS sam 99% vremena vozio u poslednjoj brzini i sa prilično visokom kadencom što verujem da mi je oduzelo previše snage. Odvozao sam do tamo bez problema (nisam bio na začelju) ali povratak sam u startu batalio (najavili su brži tempo).
Sve je izvodivo, trče ljudi maratone u pancericama za skijanje ili u crocs papučama. Što ne znači da je za svakoga i da je to zapravo pravi način da se tome pristupi. Treba videti i da li bi ti zadnji menjač (a i ram) bio kompatibilan sa 2x/3x prenosom i koliko bi te sve to koštalo. Gume opet možeš uzeti neke sa minimalnim kramponima (tipa Racing Ralph/Ray za XC, ili čak nešto skroz slik tipa Schwalbe Marathon), ali su to i dalje relativno široke mtb gume koje će biti značajno teže za vožnju na dugačkoj deonici asfalta. Suština je da ti je konverzija mtb-a za brevet budženje kako god da okreneš, može, ali je upitna i isplativost i logika takvih unapređenja. Što reče neko uzmeš u oglasima neki npr trekking bicikl, platiš ga fazon 500 evra, treniraš na njemu i izvezeš brevet, prodaš ga posle za 400 (lupam cifre, ali otprilike) i opet te to i manje košta i manje se cimaš nego da upodobiš mtb...
Moja logika je da pogledaš koja ti je bila otprilike prosečna brzina na relaciji BG-NS i da vidiš da li bi to mogao da dupliraš dužinu istom brzinom u narednih 2-3 meseca. Ako ti je to izvodivo onda možeš bez problema da izvezeš brevet od 200. I suština je da narednih par meseci posvetiš tome da što više vremena prosto provodiš na biciklu i da se na taj način prilagođavaš.
Kako se spakovati?
Na gore pomenutoj vožnji sam poneo prilično pun ranac i crkao sam kada sam morao da ga nosim nazad (ka NS je spakovan u auto), ne toliko zbog same težine koliko zbog znojenja i sl. Druga stvar je da nije praktično stajati svaki put kada mi je potrebno nešto iz ranca.Najlogičnija stvar je verovatno paktreger, ali je izbor sužen jer nemam nosače i imam diskove, tako da može predlog za neko solidno rešenje a da nije skupo.
Svi smo tu različiti, ali što napomenuše kolege u suštini ti verovatno ne treba stvari za pun ranac. Pritom ja sam neko ko je brevet od 200k vozio sa rancem na leđima (čak su me neke kolege i podjebavale zbog toga), ali meni ne smeta što se znojenja tiče, a bilo je 35+ stepeni u tom momentu. S druge strane sada sa više iskustva bih verovatno spakovao i manje stvari i najverovatnije u neku torbu na ram i to bi bilo to, nije neophodno da nosim toliko stvari i vode u rancu. Takođe to što moraš da staneš da izvadiš nešto iz ranca nije ništa problematično na brevetu, logično je da ćeš stajati povremeno... I da se razumemo, isto to ćeš morati da radiš i ako napakuješ nešto u bisage na paktregeru... Ja se ne bih previše time opterećivao, pogotovu što planiraš brevet po lepom vremenu i po danu, dakle ne očekuje se da će ti trebati pet slojeva odeće i svetla i svašta nešto.
Posted 18 February 2026 - 10:09 PM
Izbor bicikla u ovom slučaju je presudna stvar, čovek nikad nije vozio tolike kilometraže.Kada si napisao ne treba mu mtb za 200+km asfalta ja sam rekao da sam vozio i preko 200km sa mtb 26com. Poenta price je da je bicikl najmanja stvar koja ce ga sputavati na prvom brevetu. Neka proba sa time sto ima a posle ako mu se svidi lao ce promeniti ili ne u skladu sa svojim finansijskim mogucnostima
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Posted 18 February 2026 - 10:51 PM
Dođeš, probaš.. na'vataš nekog sporijeg i teraš u društvu.
https://picasaweb.go...208760685671353
Posted 19 February 2026 - 07:55 AM
Dodje proba i sve ce mu se samo kasti. Jedan odvozan brevet pa makar i odustao ce mu vise pokazati nego 3 strane pisanja na forumu.
Posted 19 February 2026 - 08:53 AM
Posted 19 February 2026 - 08:58 AM
godine oko 2014-2015te, oktobarski Srem je bio najposeceniji brevet. Uvek je bilo preko 100 ucesnika.
Posted 19 February 2026 - 12:15 PM
Za početak imam neku povredu i ne savetuje mi se vožnja još 2-3-4 mesesa tako da mi je jedini način da uđem u kondiciju eventualno kućni bajs (ako ga kupim). Kada budem mogao da vozim isprobaću krugove po Adi u nedogled pa ću videti kako mi ide, koji mi je prosek brzine i sl.
Možda onda ipak preskočim ovaj brevet pa probam neki koji se održava kasnije.
Što se tiče modifikacije bajsa, imam razne delove pa ću relativno lako da stavim 3x pogon (doduše 42/44t najviše), prednji menjač i sl. Više je vremensko cimanje nego što je finansijsko.
Realno bi mi tu bile gume najveći trošak ali možda i iskopam neke istrošenije krapmonke ako ih nisam bacio.
Jeste možda bolja opcija nameski bajs (pa da prodam ako se ne vidim u toj priči) ali nemam više mesta gde da ih držim, već mi neki stoje polurastavljeni ako se ne voze neki period.
Paktreger mi je pao na pamet kao najlogičnija opcija, ali možda je ipak lakše ova velika torba što ide na šticnu i neka manja napred ako mi nešto zatreba u toku vožnje.
Na pomenutoj vožnji sam nosio samo neki sitan alat, hranu, vodu, i odeću pa je opet bio pun ranac. Najveći problem mi je tu bila odeća i što su pauze bile grupne pa tek tada ide presvačenje i sve što treba. Krenulo je sa jaknom da bi do NS bio mokar samo u majici a na kormanu vezane stvari.
Na brevetu je koliko sam video svako samostalan pa bar mogu da stanem kad hoću da se presvučem, da svratim do neke prodavnice i sl. (osim ako se ne uhvatim u neku grupicu).
Koji bi brevet bio najlakši za početak?
Posted 19 February 2026 - 12:22 PM
Ako si u kondiciji, najlaksi je najblizi brevet koji se prvi odrzava blizu tvog stanovanja. Ako nisi, oni poslednji u oktobru kada nabijes kondiciju.
Posted 19 February 2026 - 01:59 PM
Koji bi brevet bio najlakši za početak?
Što manje uspona to lakše
Onaj koji si planirao je prilično zahtevan (preko 2000m uspona na 200km), tu ti treba i jako dobra kondicija, i odgovarajuci bajs i iskustvo. Obično su najlakše rute u proleće i na jesen. Na ovom linku imaš kalendar za ovu godinu: https://randonneurs-...endar-2026.html
Ruta za prvi brevet 18. aprila je ovde https://ridewithgps....routes/53171749 . Praktično ravna, jedino što je kao neki problem su skoro sigurni vetar u Banatu, i eventualni kišni dan. Sumnjam da će biti lakše trase ove godine.
Ja se na tvom mestu ne bih previše opterećivao bajsom za prvi brevet. Ja sam prvi treking vozio na pozajmljenom trekingu, jer sam tada imao neki krš mtb sa kojim bih i išao na brevet da mi drugar par dana ranije nije ponudio svoj kad je čuo da planiram da vozim 200km sa teškim i sporim mtb-om. I taj treking sa rancem, na pak tregeru, u koji sam stavio pola stana, imao je blizu 20kg, a vozio sam u civilnoj odeći, pamučne majica duks trenerka, jer drugo nisam imao. I završio sam taj brevet, raspao se naravno, ali raspad je bio srećan.
Kao što neko reče, dođeš, voziš, završiš i iz tog iskustva vidiš kako dalje.
Pre tih 200km Srema (preko Fruške) najviše u danu sam vozio 110km po ravnom. Fizička kondicija jeste bitna, ali moje mišljenje je da je mentalna pripremljenost barem jednako važna - koliko si uporan i koliko ti je stalo da završiš.
Za torbice si dobio dobre savete, jedna veća pod sedištem, za alat, rezervnu gumu i odeću. i jedna manja na top tube za ono što ti češće treba, tipa telefon i grickalice.
Na brevetu ti je jako bitna ishrana i hidratacija, istraži malo o tome i probaj da u okviru onog što se preporućuje nađeš šta ti lično odgovara.
Posted 19 February 2026 - 03:55 PM
Also tagged with one or more of these keywords: Brevet, mtb
Takmičenja | Propozicije i Rezultati →
MTB Takmicenja →
Serbia Epic MTB Fruškogorski maraton 2026Started by nsduke , 16 May 2026 |
|
|
||
Biciklizam / Triatlon →
Baba Šumom Deda Drumom →
MTB Trail SERBIAStarted by ___MRDAK___ , 29 Mar 2026 |
|
|
||
Biciklizam / Triatlon →
English →
Bikepacking from Belgrade – Where to Find Good Gear?Started by alfaldr , 18 May 2025 |
|
|
||
Oprema i Stil →
MTB - XC →
Pomoć oko izbora MTB biciklaStarted by neurokrem , 23 Aug 2024 |
|
|
||
Oprema i Stil →
Pomoć pri kupovini →
MTB/gravel za kombinaciju vožnje po asfaltu i kroz šumu, do 400-500 evraStarted by W__ , 26 Mar 2024 |
|
|
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users