Jump to content

Photo

Gravel za bikepacking i vožnju do posla

savet kupovina gravel bikepacking

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 boobaroga

boobaroga
  • Members
  • 7 posts

Posted 18 May 2025 - 02:43 PM

Kao što naslov kaže, bicikl bih koristio za različite namene. Imam do posla nekih 15 kilometara kroz Beograd i voleo bih da često putujem njime kako bih malo skinuo kilograme i ušao u letnju formu (imam od 90 do 100 kilograma, variram :))

Več 7 godina vozim isti bajs, Cube LTD CLS trekking, sviđa mi se ali me je smorio. Voleo bih da uđem u gravel svet i da ga napakujem i vozim po Srbiji neke ture od 200-500 kilometara. To mi je neka želja i plan za leto.

Visok sam 181, inseam mi je oko 83-84 i vidim da je to neki prosek za L veličinu (ili 54-56-58) veličinu rama.

Tako da pitanje glasi: Ima li smisla trošiti velike pare na GRX 600 ili 800 grupu, hidraulične kočnice, karbonski ram itd itd.?

Spreman sam da uložim i do 1000 evra u bicikl, ali da li je potrebno? Može li to da pogura i Tiagra ili GRX 400 i da time uložim bar 300 evra manje u bicikl. Takođe verujem i da što je skuplji to je poželjniji lopovima, pa mi se možda i to veliko ulaganje ozbiljno obije o glavu.

Na kraju krajeva, jasno mi je da ja moj voljeni Cube mogu još da guram, ali voleo bih da osetim i to kako je voziti gravel (o kom svi pričaju par godina unazad).

Šta god da odgovorite, voleo bih i da pošaljete link sa preporukom nekog bicikla koji je trenutno na oglasima, tako bi ste mi dodatno pomogli oko odluke.

Hvala unapred!

• 1

#2 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3736 posts

Posted 18 May 2025 - 06:41 PM

Нова Тиагра је одлична, има је и у варијанти са хидрауликом. Мислим да је идеална (ако је жеља хидраулика) да се преиспита и провере афинитети и могућности, а са нешто мање уложених пара. Можда чак и не треба виша класа опреме. Иначе, људи преваљују озбиљне километраже и са Сором, па и са Аливиом и Ацером и на нискобуџетним бициклима.
  • 2

#3 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Posted 18 May 2025 - 06:45 PM

Karbonski ram ti skoro sigurno ne treba. Hidraulicne kočnice su bolje od mehaničkih ali ne bih rekao da je presudno, ja bih pre izabrao tu opciju ali zavisi i od cene i od drugih karakteristika bicikla. GRX jeste bolja grupa od Tiagre, ali ništa bitno, ja već više od četiri godine vozim Bergamont Grandurance RD5 sa full Tiagra opremom i to radi sve super. Jedino što može biti razlika jeste što GRX zadnji menjač ima "kvačilo" koje bolje drži lanac na nekom malo ekstremnom terenu ali ne verujem da ćeš to raditi. Moja preporuka shodno nameni je uzeti bicikl sa blatobranima i integrisanom dinamom i svetlima, meni to baš znači.

Preporuke ovako nekako - sve je super ali mehanički diskovi
https://www.2bike.rs...-size-kao-nov-2

Ili ovako nešto skuplje malo ali ispunjava sve što bih ja rekao da je bitno
https://www.2bike.rs...size-l-2x10-grx
  • 0

#4 boobaroga

boobaroga
  • Members
  • 7 posts

Posted 18 May 2025 - 07:01 PM

Karbonski ram ti skoro sigurno ne treba. Hidraulicne kočnice su bolje od mehaničkih ali ne bih rekao da je presudno, ja bih pre izabrao tu opciju ali zavisi i od cene i od drugih karakteristika bicikla. GRX jeste bolja grupa od Tiagre, ali ništa bitno, ja već više od četiri godine vozim Bergamont Grandurance RD5 sa full Tiagra opremom i to radi sve super. Jedino što može biti razlika jeste što GRX zadnji menjač ima "kvačilo" koje bolje drži lanac na nekom malo ekstremnom terenu ali ne verujem da ćeš to raditi. Moja preporuka shodno nameni je uzeti bicikl sa blatobranima i integrisanom dinamom i svetlima, meni to baš znači.

Preporuke ovako nekako - sve je super ali mehanički diskovi
https://www.2bike.rs...-size-kao-nov-2

Ili ovako nešto skuplje malo ali ispunjava sve što bih ja rekao da je bitno

A šta misliš na ove oglase koje sam pronašao:

https://www.2bike.rs...k-checkpoint-58

https://www.2bike.rs...cm-2x11-sve-105

https://www.2bike.rs...ll-grx-2024-nov
  • 0

#5 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Posted 18 May 2025 - 10:29 PM

Prvi Trek je ok, drugi ima drumski pogon, pitanje je da li će to da ti odgovara (ja na gravelu imam drumsku Tiagru 50/34, ali na drumašu vozim 52/36 pa mi je ok) jer si navikao na drugačiji prenos. Merida je isto ok, ali je M, moguće je da je premalen ram.

Slažem se sa @mhetlerovic da bi ti značilo da uzmeš bajs sa blatobranima i dinamom/svetlom, to je za duža putovanja jako praktično, kao i pak treger, mada je to prozvoljno. Ako većinu budžeta potrošiš na bajs bez opreme, onda ne ostaje mnogo za kupovinu tih bitnih dodataka. Takođe, obrati pažnju na sedište i poziciju na bajsu. Lako je vozikati 15-30km na bilo čemu, za višednevne ture je jako bitno da ti je udobno i da ti odgovara pozicija.
  • 0
Bici-glista

#6 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Posted 19 May 2025 - 06:17 AM

Ima smisla potrositi vise para za hidrauliku. Mehanicke disk kocnice nisu za coveka od 100kg. Ili hidraulika ili kaliper. Disk mehanika nikako. Nemojte me ubedjivati da to "dobro" koci. Probao sam avid bb7 i ovu novu tiagru to je nije ni K od kocnice.

• 0

#7 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 19 May 2025 - 06:42 AM

Porvrđujem da mehaničke Avid bb7 koče odlično sa natovarenim bisagama, ja od 100kg i bajs od 15kg.
Možda su te koje si vozio bile raštelovane.
Treba to znati uštelovati, a obavezno staviti odgovarajuće bužire i sinter pločice, Avid original obavezno!
Mnogo sitnica utiče na na silu kočenja kod mehaničkih diskova ali kad se to našteluje kako treba mogu da se porede sa hidraulikom, posebno bb7!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 1

#8 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Posted 19 May 2025 - 07:41 AM

Kao što kolega reče prva dva su ok, za treći treba videti zbog veličine, ali bih rekao da ukoliko odgovara veličina je svaki pristojan izbor. Jedino što ovde dobijaš bolje grupe koje su uglavnom 2x11 a što nije preterano razlika u odnosu na 2x10 koju ja vozim na primer, opet bih pre akcenat dao na te "sitnice" koje su mi se kasnije ispostavile da više znače a inicijalno sam hteo sa bicikla da skinem svetla i blatobrane, bio sam u fazonu "jbg uzeću kad već stiže s time" pa sam posle promenio mišljenje za 180 stepeni. 

Ima smisla potrositi vise para za hidrauliku. Mehanicke disk kocnice nisu za coveka od 100kg. Ili hidraulika ili kaliper. Disk mehanika nikako. Nemojte me ubedjivati da to "dobro" koci. Probao sam avid bb7 i ovu novu tiagru to je nije ni K od kocnice.

Ja imam Tiagra hidrauliku i super sam zadovoljan s time, menahničke nisam probao. 

• 0

#9 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Posted 19 May 2025 - 07:56 AM

Porvrđujem da mehaničke Avid bb7 koče odlično sa natovarenim bisagama, ja od 100kg i bajs od 15kg.
Možda su te koje si vozio bile raštelovane.
Treba to znati uštelovati, a obavezno staviti odgovarajuće bužire i sinter pločice, Avid original obavezno!
Mnogo sitnica utiče na na silu kočenja kod mehaničkih diskova ali kad se to našteluje kako treba mogu da se porede sa hidraulikom, posebno bb7!

na vise mesta sam cuo za bb7 AKO se dobro usteluje da koce. Necu da moram da uvezujem 13 faktora i da mincam da bi nesto readilo. Uzecu hidrauliku. Ako se vec kupuje bicikl gadjati hidrauliku a ne mehaniku, jedino sto se isplati i vredi. To je bila poenta mog posta :). BB7 je dobro kocio na ravnim deonicama i na asfaltu. Onda sam otisao do gudurickog vrha i na spustevima kroz sumu se pitao da li da sidjem sa bicikla i guram ili polako da se spustam. Obicna mt200 shimano entry lvl hidraulika je nebo i zemlja za taj BB7. Najbitnije kod mehanike je dobra sajla i odlican buzir, sto kosta podosta.

• 0

#10 boobaroga

boobaroga
  • Members
  • 7 posts

Posted 19 May 2025 - 08:06 AM

Kao što kolega reče prva dva su ok, za treći treba videti zbog veličine, ali bih rekao da ukoliko odgovara veličina je svaki pristojan izbor. Jedino što ovde dobijaš bolje grupe koje su uglavnom 2x11 a što nije preterano razlika u odnosu na 2x10 koju ja vozim na primer, opet bih pre akcenat dao na te "sitnice" koje su mi se kasnije ispostavile da više znače a inicijalno sam hteo sa bicikla da skinem svetla i blatobrane, bio sam u fazonu "jbg uzeću kad već stiže s time" pa sam posle promenio mišljenje za 180 stepeni. 

Ja imam Tiagra hidrauliku i super sam zadovoljan s time, menahničke nisam probao.

Hvala svima na iskustvima.

Jedna stvar me još muči:

Ima li smisla davati 500+ evra (+prodati sadašnji bajs) za sve te pogodnosti o kojima ovde pričamo?
To jest, oseća li se u vožnji neki "premium" osećaj, udobnost, da li su te grupe menjača i kočnice toliko bitne da vrede tih 600-800 evra?

Ili da batalim sve to i nastavim da vozim svoj stari trekking Cube dok se ne raspadne :)
  • 0

#11 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1721 posts
  • LocationVrsac

Posted 19 May 2025 - 08:42 AM

Da li nesto vredi ili ne je tvoja licna preferenca. Da li ti odgovara drumski polozaj u odnosu na ravan korman je isto licno pitanje. Neces znati odgovore na ova pitanja dok ne sednes vozis bajk i procenis sam. Nekome samo tockovi drugi od 1500+e vrede unapredjivanja. Sve zavisi od vozaca do vozaca, za sta ti treba bicikl, kako koliko ces ga voziti, sta ocekujes, da li ce ti fizicki odgovarati taj bicikl itd. Ja licno mislim da trek 58 velicine koji je ovde postavljen izazi iz tvojih propircija od 181cm itd ali sve je to rekla kazala dok ne sednes na bicikl i pocnes da ga vozis.

• 3

#12 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 663 posts

Posted 19 May 2025 - 08:43 AM

Nisam siguran da bilo ko osim tebe može da da odgovor na to pitanje :) Uvek možeš da voziš i stari bicikl, a može i novi da bude toliko bolji da ćeš još više hteti da ga voziš :) Jer na kraju dana svako za sebe procenjuje šta mu se isplati.

Ja sam imao mtb, i dalje ga imam i zapravo više volim da ga vozim, ali nemam toliko prilike, zato sam i uzeo gravela da imam za dnevne potrebe i za vožnju po asfaltu i okolini. I kao platio sam ga nešto manje od 800 evra mislim, za četiri godine prešao oko 10.000 km s njim, računam da se isplatio :) ali je sve stvar onoga ko to koristi. 

• 1

#13 Woody

Woody
  • Members
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Posted 19 May 2025 - 09:29 AM

Hvala svima na iskustvima.

Jedna stvar me još muči:

Ima li smisla davati 500+ evra (+prodati sadašnji bajs) za sve te pogodnosti o kojima ovde pričamo?
To jest, oseća li se u vožnji neki "premium" osećaj, udobnost, da li su te grupe menjača i kočnice toliko bitne da vrede tih 600-800 evra?

Ili da batalim sve to i nastavim da vozim svoj stari trekking Cube dok se ne raspadne :)

U odnosu na bicikl nižeg ranga, star petnaestak godina, ovi ponuđeni, a i slični malo jeftiniji će dati osećaj znatnog poboljšanja. Pojedinačno, kočnice, menjači, čak i drugačija pozicija, nisu drastično različiti, ali kada ih sabereš sve u jednom paketu, dobiješ potpuno drugačije iskustvo. Takođe, prešao bi sa bicikla sa amortizerom na neki bez, to takođe menja osećaj i udobnost na šta se treba navići.
  • 1
Bici-glista

#14 Woody

Woody
  • Members
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Posted 19 May 2025 - 01:07 PM

https://www.2bike.rs...x10-full-grx-56

https://www.2bike.rs...-grx-l-size-top

Samo prvi je sa hidraulikom, ali mislim da sva tri mogu da budu dobar izbor. Probati, pitati...
  • 1
Bici-glista

#15 boobaroga

boobaroga
  • Members
  • 7 posts

Posted 19 May 2025 - 05:18 PM

Hvala vam na pomoći, slobodno šibnite još neke bicikle zanimljive koje nađete na oglasima, meni se onaj Trek i Begamont najvise svidjaju, nesto me taj Nuroad smara, valjda mi je Cube-a preko glave, iako je vrv najbolji izbor jer je najčešći, cene su im zato niže a pružaju dosta za taj novac.

• 0

#16 boobaroga

boobaroga
  • Members
  • 7 posts

Posted 20 May 2025 - 08:46 AM

https://www.2bike.rs...be-nuroad-pro-6

sza mislite na ovo čini se kao top cena?
  • 0

#17 Woody

Woody
  • Members
  • 1714 posts
  • LocationBeograd

Posted 20 May 2025 - 12:56 PM

https://www.2bike.rs...be-nuroad-pro-6

sza mislite na ovo čini se kao top cena?

Izgleda baš očuvano, a cena je dovoljno niska da možeš da dokupiš opremu. Pitaj prodavca da li može da ti nabaci blatobrane, nosače bidona, pedale itd. za neku doplatu.
  • 0
Bici-glista

#18 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 20 May 2025 - 02:18 PM

Ima on i lepog Stevensa
Cube-ove veličine su obično za broj manje od napisanog.

• 0

#19 Makarije

Makarije
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 260 posts
  • LocationNovi Sad (obronci Detelinare)

Posted 20 May 2025 - 11:06 PM

Ako planiras putovanja sa gravelom treba da vodis racuna o torbama i bisagama koje ces kaciti na bajs,tj. da li na bajsu postoji predvidjeno mesto za to.
Takodje povedi racuna o grupi jer nije isto penjati bajs sa dodatnim teretom i bez njega.
Sto se kocnica tice moje iskustvo sa TRP mehanikom je jako dobro...
  • 0

Also tagged with one or more of these keywords: savet, kupovina, gravel, bikepacking

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users