Jump to content


Fotografije

Pomoc pri kupovini road bike-a, ili upgrade-u postojeceg

road bike upgrade komponenti kupovina

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
4 odgovora na ovu temu

#1 Skipina

Skipina
  • Members
  • 2 posts

Postavljeno 17 September 2019 - 06:50 PM

Postovanje svim clanovima foruma.

 

Za pocetak kratak uvod.

Posedujem road bike koji sam kupio polovnog na cikloberzi pre 5-6 godina i uglavnom sam ga koristio kao prevozno sredstvo. Ove godine sam postao sve zagrizeniji biciklizmom tako da cesto vozam neke ture van grada radi uzivanja i malo da se izduvam. Ture su uglavnom po ravnom, uz pokoje penjanje na FG.

Bike koji trenutno vozim je Root racing 257. Na netu ne uspevam da pronadjem nesto vise informacija o tom biciklu kao ni koje godiste moze biti. Na njemu je shimano sora 2*8 To je ovako nesto

https://www.njuskalo...ka-15956089.jpg

 

Mislim da je doslo vreme i odlucio sam malo da unapredim bajk i tu sam dosao do problema pa me zanimaju vasa iskustva i misljenja.

Neka gornja granica koju bih izdvojio za novi bajs je 700e. (kada pricamo o novom bajsu, naravno mislim na polovni, novi za mene)

Nedoumica koja me najvise muci je da li se vise isplati kupiti ceo bajs ili odraditi upgrade komponenti na postojecem.

Siguran sam da su tehnologije napredovale i da su ramovi bicikala koji su par godina stari kvalitetniji, laksi, aerodinamicniji od rama koji ja imam tako da bih neki upgrade dobio i menjanjem samog rama a ne samo komponenti.

 

Nailazio sam na bajsove sa ultegra 6700 ili 6800 u cenovnom rangu koji mi odgovara koji su od nekih poznatijih proizvodjaca (Canondale, Trek, Specialized itd) Cak i bajkove sa karbon ramom kao recimo ovaj koji je trenutno na oglasima.

https://www.2bike.rs...15#.XYEn1SgzaUk

Ili naprimer ovako nesto sa shimano 105

https://www.2bike.rs...ov#.XYEoRSgzaUk

Ili nesto ovako sa SRAM

https://www.2bike.rs...-1#.XYEofCgzaUk

 

Druga opcija koju vidim je uzeti za ~400e recimo ultegra 6800, i mozda neke bolje tockove i bolji sic te da ukupno prodjem jeftinije.

 

Hvala unapred na savetima.

Pozdrav

 


  • 0

#2 Grunf_66

Grunf_66
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 287 posts

Postavljeno 18 September 2019 - 06:01 AM

Pitanje je šta hoćeš da dobiješ. Udobnost, "performanse" ili izgled.Za prvo imaš neke elementarne preduslove kod svakog bicikla i i ako ti veličina rama i geometrija odgovaraju možeš spasti s konja na magarca.To što je bicikl skuplji i bolji sa boljom opremom ne znači da će ti biti i udobniji bez još ulaganja.

Inače i prvo i posebno drugo najviše zavisi od kilometraže. Sa kilometrima prestaju bolovi i ideš bolje. Samo treba izdržati.

6800 nije jeftina, kad dodaš sajle bužire itd pitanje je šta dobiješ plus skuplje održavanje, lanci kasete itd. Pitanje je dal može 11 speed kaseta na taj točak.I opet imaš izdaleka isti bicikl kad je u pitanju kategorija 3 sa početka( psihološki vrlo bitno)

Uvijek je jeftinije kupiti komplet bicikl nego sastavljeti. Osim ako ti ne uleti nešto dijelova povoljno a to obično nema kad kupuješ.Zato ili uzimaj drugi ako si pri parama (uvijek najbitniji faktor) ili uzmi dobre točkove to je najbolji upgrade. Sic ne treba komentarisati, imaš o tome na forumu. Stavi novi keper i cepaj. Ovo sve ako ti 2x8 radi fino i obavlja posao.Sa 2x11 nećeš ići brže jedino imaš finije raspone brzina.

.


  • 1

#3 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 September 2019 - 06:41 AM

Ona tri bajsa su odlični, verovatno ne bi pogrešio ni sa jednim (osim ako neki ima feler), ali su različite veličine i brendovi... Svaka firma ima malo drugačiju geometriju pa na istu visinu budu kraći ili duži, sa manje ili više agresivnim položajem... Treba probati i voziti malo duže da stekneš utisak. Slažem se sa kolegom, ako naleti cela grupa povoljno, plus neki točkovi (koji su za 10s+), možda može da se isplati apgrejd, ali pored ovakve ponude 'novih' bajseva koji ti ulaze u budžet, teško je naći opravdanje za te akrobacije, osim ako si prezadovoljan trenutnim ramom.
  • 1
The sea, the sea

#4 Fiery

Fiery
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2272 posts

Postavljeno 18 September 2019 - 06:55 AM

Bicikl koji imaš sada nije nešto u šta vredi ulagati preko redovnog održavanja - ram je je ono što na njemu praktično najmanje vredi. Imaš dobar budžet i za tu cifru se mogu naći vrlo dobri bicikli kao što i sam vidiš. Ostaje samo da počneš da zoveš oglašivače i da ideš da isprobavaš bicikle.

 

Sva tri bicikla koja si izdvojio su interesantni na svoj način, ali problem za početak je što su svi različitih veličina. Rose deluje kao 56 kao što i piše, prilično agresivne geometrije i niskog prednjeg kraja. Specialized mi više liči na 58, dok je Bulls 58 ili 60 ali sa izuzetno visokim prednjim krajem. Nema šanse da ti sva tri bicikla odgovaraju po veličini i po predviđenoj poziciji za vožnju.


  • 1

#5 Skipina

Skipina
  • Members
  • 2 posts

Postavljeno 18 September 2019 - 08:03 AM

Zahvaljujem svima na veoma konstruktivnim savetima.

Dosta ste mi pomogli i otklonili nedoumicu. Sad ostaje izabrati pravi bajk.

 

Sto se tice velicine. Visok sam oko 185 i po nekim tabelama koje sam gledao po netu sam na nekoj izmedju velicini rama. 56-57 te sam tako i podesio filtere za pretragu. Trenutni bajs mislim da je velicine 56cm. Svakako bih pre kupovine gledao da provozam bajs.

Iz tog razloga je manja verovatnoca da uzmem Rose posto mi je malo daleko, ostala dva su u Novom Sadu odakle sam ja.


  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: road bike, upgrade komponenti, kupovina

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika