@falloutboy @zdebeli
Razumem potpuno.
Juče kada mi je pukao lanac bio sam vezan sprintericama za pedale i malo je nedostajalo da padnem na stranu, na sred kolovoza.
Nije problem da odvezem bajs u servis, nego je problem bezobrazluk i nestručnost majstora koji mi je poslednji put radio na bajsu. Ne želim nikog da vredjam, ali poslednji put kada sam vozio bajs tamo imao sam osećaj da sam pogrešio što sam uopšte došao. Neću da pominjem koja je njihova radnja u pitanju u BG-u. Zvao sam NBGD radnju i kazu ne može kod nas, morate da priložite reklamaciju tamo gde je kupljeno ili radjeno na njemu.
Sutra kada ga oteram i kažem pukao je lanac, patrona na pola zavrnuta, menjač mi niste ni podesili poslednji put...mogu da pretpostavim šta će mi reći. Misliće da sam vozio off road po Fruškoj Gori.
Baš sam ogorčen, jer sam izgleda dobio vožen bajk, koji je malo doteran i vraćen u prodaju.
Ako neko zna nekog dobrog majstora u BG molim da mi preporuči, jer me to čeka izgleda.
Kako bih ja uradio u sličnoj situaciji, bez želje da bilo koga pravdam, ili osuđujem (ne tvrdim da je tako najbolje i jedino ispravno, ali imam dosta iskustva sa "obe strane šaltera" da tako kažem):
Ljubazno, smireno i kulturno. Nikad nije kasno da postaneš grublji (mišljenja kod nas pogotovo su veoma podeljena po ovom pitanju i znam i sam da ima ljudi kod kojih je bolje odmah na prvu krenuti đonom, ali mislim da u ovoj konkretnoj situaciji treba krenuti lepo).
Objasniš šta se sve desilo sa biciklom, šta si primetio. Bez da bilo koga kriviš. Dakle, ne: "niste dobro zavili patronu", nego "čini mi se da je patrona labava". Tako i sve ostalo.
Objasniš i šta si sve radio sa biciklom - koja vrsta vožnje i sl - ako budu imali vremena i strpljenja da slušaju, pošto verujem da je ovih dana velika gužva. 
Nikakve naznake pritužbi na to da su oni loše uradili posao, ili da bajs koji su prodali nije kvalitetan. Samo iznošenje zapažanja i pitanje može li se to srediti.
Odatle bih barem počeo. Dalje sve zavisi od njihove reakcije. Idealno bi bilo da uzmu bicikl i nameste sve kako treba, uz zamenu oštećenih delova - sve besplatno.
Na taj način im pružaš priliku da "sačuvaju obraz" i isprave sve eventualne brljotine. Ne znam šta se desilo, ne znam kakva im je praksa, ali u sezoni, čak i u boljim servisima, bude gužva, bude često i novih majstora jer fali ljudi, pa ako neko nije ispratio šta novajlija radi na konkretnom biciklu, što se može desiti (opet - gužva).
Takođe, računam da će bolje reagovati i biti spremniji da sve reše.
Uz napomenu: to što je pukao lanac i što je bio u "drugom servisu" jeste nezgodno.
Lanac može pući zbog nepravilnog menjanja brzina pod naponom. Tako da, tehnički, mislim da mogu odbiti tu reklamaciju.
Ipak, iz mog dosadašnjeg iskustva: većina servisa, čak i kad je očigledno klijentova greška (što ovde nisam siguran da je slučaj, samo navodim kao primer), hoće da izađu u susret i reše problem. Hoće da pomognu. Ako se postaviš OK, znaju da vrate 10 puta više nego što očekuješ.
Naravno, ima i seronja. Lepim nastupom radiš ono što je do tebe, a ako se oni ipak postave ružno, onda tražiš razgovor sa menadžerom, kojem spomeneš da ćeš se obratiti i Capriolu, inspekciji i sve po redu - jer u tom slučaju to svakako zaslužuju.
Suma sumarum - ako "na reklamaciju" dođeš nasmejan sa flašom hladne Kole, stvari mogu da se odvijaju iznenađujuće lepo, osim ako su baš idioti (što ne isključujem, pogotovo na osnovu ovoga što si izneo do sada, ali treba pružiti njima i sebi šansu da to prođe što bezbolnije).
P.S.
Servisi, kod većina servisa 
Nulti servis je sklapanje bicikla i podešavanje svega da radi. Često uz štelovanje bajsa za kupca, ako kupuje za sebe na licu mesta (visina sedla, položaj kormana itd.).
Prvi servis, posle oko mesec dana je provera je li sve u redu (dotezanje labavih šrafova - ako se to desi, štelovanje menjača, kočnica, podmazivanje lanca ako treba...).
Ova dva servisa su uračunati u cenu, osim eventualno zamenjenih delova (pakne kočnica na prvom servisu ako treba, mada je malo verovatno, ali nije nemoguće).
Veliki servis posle godinu dana, ili 4000 km (šta god dođe prvo) je čišćenje i podmazivanje svih ležajeva, zamena svega što je pohabano (lanac, kaseta ako su za zamenu, sajle, bužiri ako su oštećeni...), štelovanje svega (menjači, kočnice...).
Ovaj servis se plaća, kao i svi ugrađeni delovi.