Jump to content


Fotografije
- - - - -

Низ Ђердап за Ниш

Đerdap Djerdap Golubac Kladovo Niš

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
7 odgovora na ovu temu

#1 mmax001

mmax001
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • LocationБеоград

Postavljeno 10 August 2017 - 07:53 PM

Возио сам своју прву вишедневну туру, па да се похвалим овде. План је био да прођем Ђердапску клисуру и да се спустим у Ниш како би се возом вратио за Београд. Возио сам друмаша и са собом сам понео минималну количину ствари у торбици пактрегера на штицни, планирајући да спавам код пријатеља у Пожаревцу и Зајечару, а да у Кладову и Књажевцу тражим неки смештај у кревету. На моју срећу нисам имао ни један дефект на бицикли или проблем на путу.

 

Ево моје руте:

https://sr.wikiloc.c....do?id=19032561


  • 2

#2 mmax001

mmax001
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • LocationБеоград

Postavljeno 10 August 2017 - 07:56 PM

Можда ће некоме бити од користи моје искуство овог путовања, па ево која реч детаљније...

 

DSC01542.jpg

 

ПРВИ ДАН: Загревање од Београда преко Панчева, Ковина и Смедерева до Пожаревца. У Смедереву сам направио паузу за ручак и купање на градском базену. Одабрао сам ноћење у Пожаревцу јер ту имам пријатеља, иако мислим да би било згодније да се преноћи на Сребрном језеру или у селу Винци испод Великог Градишта. Тамо има излетничко насеље где се може наћи смештај, а на Дунаву има неколико уређених места за купање.

 

DSC01544.jpg

 

DSC01555.jpg

 

ДРУГИ ДАН: Деоница од Пожаревца до Великог Градишта ми је била изненађујуће пријатан увод у целодневну вожњу поред Дунава, на који сам се спустио после Градишта у поменутом селу Винци. Након Голубца већи део дунавске магистрале је у засени дрвећа са местимичним погледима на реку, да би пре Лепенског вира кренуло лагано одвајање од Дунава. Тада почиње низ тунела којих има десетак, већином кратких 50-100м, али има и дужих преко 200м за које је неопходна расвета. Ја сам у први такав „лагано“ улетео, чак ни наочаре нисам скинуо, рачунајући шта је то 200м... али већ после 50м улетео сам у потпуни мрак са муком наслућујући белу линију возећи потпуно на слепо. Срећом, није било ударних рупа, ни возила, па сам некако преживео вожњу наслепо. За следећи дужи тунел монтирао сам ипак расвету, размишљајући „ето шта зна дете шта је 200м тунела“!

 

Након мало већег превоја названог Гребен, спустио сам се у Доњи Милановац где сам направио паузу на градској плажи... не може се проћи Дунав а да се не окупаш у њему!

 

Даљи део пута поново иде углавном у нивоу Дунава, са једним јаким успоном у делу дунавског Казана. Тај успон ме је успорио и уплашио да нећу стићи до Кладова пре мрака. Након спуста у Текију остало ми је 25км равног пута и мање од сат времена до мрака. Мотајући из све снаге, успео сам са првим сумраком уђем у Кладово и одмах пронађем кафе Дон Пепе (хвала Борису на препоруци), где ме је конобар дочекао на невиђен начин, са лимунадом на рачун куће и свим могућим информацијама око смештаја и хране у Кладову. Помислио сам да је нека навлака, па сам тражио скромније преноћиште које је „стигло“ за пола сата по шок цени – 500 дин соба са купатилом! Дон Пепе је место за сваку препоруку!

 

DSC01581.jpg

 

DSC01599.jpg

 

ТРЕЋИ ДАН: Деоница од Кладова до Неготина је прелепа, стварно вреди бити доле на друмашу.... јутарњи погледи на Дунав и атрактивни мостови и превоји. У Неготину сам се кратко задржао, довољно да откријем роштиљ где се у подне чека у реду за пљескавицу уз хладан зајечарац... тако нешто одавно нисам видео. Место се зове Ветерани.

 

Од Неготина ка Зајечару креће мени најтежи део пута... чини ми се 60км дугих успона и кратких спустева по не баш занимљивом природном окружењу. Да све буде горе, део пута је у очајном стању са закрпама закрпа изрованог асфалта. На једном делу сам срео мајсторе који на +40 крпе те закрпе... ја им вичем: „Дајте нови асфалт, шта то крпите“... они одговарају: „Давај паре, ће да радимо ново!“ На целој деоници Неготин-Зајечар ни једног села, пумпе, куће, шупе, чесме... нема ништа до једног мотела на двадесетак километра пре Зајечара. Нисам свратио размишљајући да направим паузу на Рготском језеру на које се скреће десетак километара пре Зајечара. На крају био сам већ превише уморан за ту акцију, тако да сам на сретању за Рготско језеро само продужио у Зајечар на преноћиште код пријатеља.

 

DSC01607.jpg

 

DSC01618.jpg

 

DSC01626.jpg

 

 

ЧЕТВРТИ ДАН: Након три дана вожње осетио сам прве знаке премора, тако да ми је пријала краћа деоница од Зајечара до Књажевца. За разлику од пута Неготин-Зајечар, овај део пута је доста пријатнији и занимљивији, посебно у делу уз Бели Тимок. У Књажевац сам стигао доста рано и направио сам излет у село Штипина где сам имао унапред планирано фотографисање једне црквице. Након ручка, одабрао сам смештај у мотелу Барка на путу ка Нишу (2000дин ноћење са доручком). Нико ми није рекао (а нисам ни питао) да је тај мотел на мање од километар од базена Бањица, где сам могао да свратим, али нисам... то сам схватио тек сутрадан када сам наставио пут за Ниш.

 

DSC01651.jpg

 

DSC01659.jpg

 

DSC01661.jpg

 

ПЕТИ ДАН: Од изласка из Књажевца одмах креће успон који након мотела Барка постаје све јачи и јачи према превоју Тресибаба на 787мнв. Цео успон и горња висораван мало подсећа на Дивчибаре, иако је на 200м мањој висини. Мало свежији ваздух и лепи предели кулминирали су узбудљивим спустом у Сврљиг где ме је дочекала Белмужијада. Погодио сам да дођем када је у току њихова манифестација или вашариште на коме се спрема локални специјалитет белмуж. То је млади пуномасни сир који се на ватри пржи у сопственој масноћи која се одваја на топлоти. У сир се додаје мало кукурузног брашна који сир загусти и тако направи белмуж – сврљишку вијагру. Наравно нисам могао да не пробам белмуж на њиховом фудбалском стадиону који је претворен у вашариште.

 

DSC01671.jpg

 

Након тога кренуо сам поново узбрдо и преко мањих превоја спустио се у нишку долину. Пошто сам стигао доста рано имао сам времена да обиђем Нишку Бању и да се прозвозам у Нишу уз ручак у Казанџијском сокачету. На воз у 16:55 стигао сам на време и одушевио се климатизованим вагонима новог воза са паркинг местом за бицикле. Све је са возом савршено, само што воз нема куда да иде. Због оштећених шина на појединим деоницам је „јурио“ 30 на сат. Поред свега, све би било ОК да у Реснику нису јавили да је „пала“ мрежа у Раковици, па смо морали да преседамо на дизелку и њоме некеко стигнемо у Београд након скоро 6 сати путовања. 


  • 6

#3 papabless

papabless
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 258 posts

Postavljeno 10 August 2017 - 08:35 PM

Zanimljivo bravo  n2:party-048 mozda bih i ja tako nesto nekad vozio posto me mrzi da kampujem :D


  • 0

#4 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 10 August 2017 - 09:35 PM

Браво!

Пролазио сам више пута потезом Књажевац-Ниш (колима)  и увек ме је копкало како би било бициклом.

 

Била је и варијанта да се оде из Неготина за Рајац и да се од Рајца настави даље потпуно пустим путевима, до пресека са неким путем који би те одвео за Зајечар. Нажалост, и ти су путеви онако...


  • 0

#5 mmax001

mmax001
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • LocationБеоград

Postavljeno 11 August 2017 - 07:43 AM

Да, разматрао сам и ту варијанту пута Неготин-Зајечар због обиласка Пимница, али сам одабрао краћу и чини ми се лакшу опцију. 400км за прва три дана ми је и овако било много и на граници мојих физичких могућности! :)


  • 0

#6 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 August 2017 - 12:52 PM

Super voznja, posebno zato sto sam skoro prosao tim krajevima.

 

Drago mi je sto ti je informacija o Don Pepeu pomogla, a cena smestaja koji si dobio je neverovatna :)

Ja sam na vise mesta u toku mog putovanja govorio ljudima koji su izdavali smestaj o vaznosti reklame tj vidljivosti njihove ponude i na putu ali i na internetu, i nadam se da ce taj sistem reklame i vidljivosti nama biciklistima postati sira pojava. Pored Kladova, jedino sam jos u Negotinu naleteo na nesto slicno - na ulazu u grad, kod Miloseva, stoji znak pored puta koji daje dobrodoslicu motociklistima i biciklistima od strane motela koji je odmah tu (mislim da se zove Jaz), i to na mislim tri jezika - ali su oni tada imali neko vencanje pa nisu primali goste.

Svi sa kojima sam pricao o tome su iskazali poprilicno veliko interesovanje za to kako da postanu vidljiviji, ali sam stekao utisak da je za vecinu njih internet jos uvek poprilicno veliki bauk, a saradnja sa lokalnim restoranima/kaficima kao ne preterano bitnu ili potrebnu saradnju (sto je sasavo jer sve strane mnogo profitiraju).

 

Nego, interesuje me zasto si isao srpskom stranom Dunava? Ja sam isao rumunskom i stvarno sam vise puta u toku te voznje pomislio kako sam srecan sto nisam sa one druge tj nase strane - sto zbog lepseg pogleda (jer je nasa obala lepsa), sto zbog tunela, saobracaja i konfiguracije terena. Rumunska strana? Ravna, saobracaja prakticno nema (osim Orsova-Djerdap), dosta mesta za stajanje i odmor, dovoljno usputnih izvora vode, a pogled sigurno lepsi nego sa nase strane.

 

Negotin - Zajecar je poprilicno lepa i zanimljiva deonica ako se ide preko Rajca, ali put sigurno nije prvoklasan.

 

U svakom slucaju, zvuci kao zabavna voznja i lepo iskustvo.

 

I dobrodosao, naravno ;)


  • 0

#7 mmax001

mmax001
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • LocationБеоград

Postavljeno 11 August 2017 - 04:49 PM

Хвала Борисе! Ја сам тим крајевима возио мало иза тебе иако сам пут много раније планирао и чекао тренутак да могу да га реализујем. Ишао сам нашом страном Дунава пошто сам смислио да путовање повежем са посетом пријатеља у Пожаревцу код кога сам спавао. Нисам ни разматрао варијанту преко Румуније, нити сам знао да је толико лакша и лепша за пут. Сада знам, тако да Румунију остављам за неко следеће путовање. 

 

Ја овај форум разумем као место где могу да се пренесу нека искуства и као што је мени помогла препорука за Дон Пепеа, тако се надам да и моје белешке могу некоме бити од користи. У Неготину сам и ја видео једну таблу за смештај бициклиста, чак сам је фотографисао у оквиру апликације Wikiloc (то је онај горњи линк). На табли пише:  Преноћиште Станисављевић 063 826 6685 (већ од 800дин). Било би лепо да има више таквих места и да постоји размена информација о њима. 

 

Иначе, свака част за твоју вожњу од 17 дана... пратио сам постове.... задивљујуће!


  • 0

#8 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 11 August 2017 - 05:11 PM

Tek sada sam primetio link ka wikiloc - verovatno sam odmah skocio na izvestaj i slike koje su u njemu pa nisam ni primetio link. Super su slike.

 

Inace, verujem da je sam krajolik kroz koji se vozi niz Dunav lepsi kada se vozi nasom stranom, ali je pogled na Dunav i posebno ono preko svakako lepsi iz Rumunije. Sama voznja je mnogo laksa i lagodnija sa njihove strane, nema stresa uopste (osim Orsova-Djerdap). Tako da nije bas sve bolje tamo, ali ono sto jeste je vredno prelaska granice, bar meni.

Stanisavljevica sam zabelezio ;)


  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: Đerdap, Djerdap, Golubac, Kladovo, Niš

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika