Jump to content


Fotografije

Pomoc oko hrane


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
10 odgovora na ovu temu

#1 AndrijaBg

AndrijaBg
  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • LocationBeograd, Srbija

Postavljeno 19 August 2014 - 06:32 PM

Ovako, do sada sam vozio manje ture i uvek se lepo najedem pre polaska i nema vecih problema. U zadnje vreme sam poceo mnogo duze da vozim i uvek kad osetim glad moram da trazim neko mesto da jedem. Mene zanima koja hrana moze da se spakuje i da stoji u rancu ili na paktregeru a da se ne pokvari tj oko 10 sati i da moze da se jede? Normalno ne mislim na bonzite i sl.


  • 0

#2 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4266 posts

Postavljeno 19 August 2014 - 08:34 PM

Prvo pravilo ishrane i voznje je da ne jedes kada osetis glad jer si tada vec gotov. Jede se pre nego sto postanes gladan ali za to treba iskustva da osetis svoj organizam.. 

Kao sto rece jedan stari biciklista: "bolje da trokiram sit nego gladan" :)


  • 0
.

#3 AndrijaBg

AndrijaBg
  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • LocationBeograd, Srbija

Postavljeno 20 August 2014 - 12:30 AM

Ja dok se vracam sa voznje uvek mi je motivacija kako cu lepo da se najedem, jel imas nesto konkretno da mi predlozis sta da ponesem za ture preko 10h?


  • 0

#4 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 August 2014 - 02:01 PM

Čajna kobaja, kulen, slanina, tunjevine, gotova jela (ja ih koristim na višednevnoj turi za večeru). Sve od ovog što sam naveo može da izdrži nekoliko dana u bisagama (podrazumeva se da bude dobro upakovano u foliju i na dnu bisage gde će dnevna toplota imati najmanje uticaja). Usput,ako imaš mogućnosti ponesi jedan plinski gorionik sa malom plavom bocom za zagrevanje jelau tom slučaju možeš skuvati i supu.

Za kuvanje supe i slične hrane najbolji je onaj vojni komplet..manjerka.

Salame,viršle,paštete i slične mesne preradjevine nisu dobre za duža putovanja jer se brzo kvare.

 

Poslušaj i Zeretov savet..nemoj dozvoliti da ogladniš jer si tada već u problemu. Najbolje je jesti više puta po malo u toku dana.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#5 AndrijaBg

AndrijaBg
  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • LocationBeograd, Srbija

Postavljeno 23 August 2014 - 06:56 PM

Nisam jos isao na visednevne ture a da nisam imao organizovano nocenje, nemam sator pa i ne mogu. Video sam da ima da se uzme gorionik pa cu ga uzeti, takodje ima jela u konzervi koje mogu da skuvam na njemu pa je do odlicno. Hvala na odgovoru.
  • 0

#6 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 24 August 2014 - 09:53 AM

Gotova jela su već gotova..mogu se jesti hladna a mogu i zagrejena (samo staviš na gorionik na 2-3 min i krkaš vruće).


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#7 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 26 January 2015 - 07:31 PM

Moj predlog za hranu na visednevnim turama koju redovno konzumiram: prvo i osnovno Tunjevina u konzervi, strogo sa oznakom Komadi ili Fileti (nikakao gdje pise komadici jer je vise ulja no mesa) pozeljno je s maslinovim uljem al je skuplja, pa ipak obavezno iscjedim ulje a nesto i ostane i potom dobro ustinim tunjevinu.

Uz ovo jedem masline u tegli, volim crne, nekad uzmem i zelene ili pomjesam sa crnim u jednoj tegli.

Takodje i neki sir ne puno masni, a narednih dana mjenjam pa jedem pavlaku, sledeceg pijem kefir i tako redom.

Sveza salata je obavezna, crni luk obavezno, povremeno bijeli luk (najbolji prirodni antibiotik i cistac organizma) svjezi paradajiz (paradjz-raj-rajcica ime mu govori) svjeza paprika, a moze i sve ostalo svjeze povrce, koje nikada ne solim, vec npr. u plasticnoj ciniji sitno isjeckam luka, paradajza i paprike (ili neka druga kombinacija) i sve to promjesam da se sokovi sjedine i time dobijam nenadmasan ukus i ujedno sve zive enzime bez kojih je hrana jednostavno "mrtva" tj. beskorisna (osim sto daje privid sitosti).

Obavezno integralni hljeb, razani ili neki drugi, a najbolje je kupiti u kesi od 500gr integralni hljeb od vise vrsta zrna, ima ga u raznim kombinacijama i u svim vecim marketima, njemacki je proizvod, dugotrajan je, a ja to pakovanje pojedem u 4 obroka, cjena u CG je 1,65e.

Uglavno jedem ovakvu Tunjevinu, a promjenim sa Sardinama ili Skusom u konzervi (skusa je nekad cvrsta i dobra, ali zna biti mekana s ukusom trulog mesa, pa je u poslednje vrijeme izbjegavam, dok su raznorazne sardine uglavnom dobre i ukusne) povremeno uzimam i tunjevinu u mix salati, npr.mexicana sa pasuljem, graskom i zrnima kukuruza, u CG oko 1,25e, dok se Tunjevina Komadi moze naci izmedju 1e na akcijama i 1,5e u konzervi od 185gr.

Razno svjeze voce je obavezno, jabuke, mandarine i dr. a Banana je svetinja i odlican medjuobrok.(napomena, osim Banane, nije pozeljno jesti voce nakon sto ste jeli obrok s povrcem, jer dolazi do loseg medjusobnog odnosa sokova, pa je cest uzrok da se pokvari stolica i dodje do proliva, dakle voce jesti nakon 2 sata od probave)

Od slatkisa razne bonzite, volim i sitne raznolikog ukusa praline, deserte s kokosom i kestenom, a od bombona Negro posebno s okusom limete, onda kada u voznji osjetim potrebu za time, a cesto to konzumiram prije i u toku jakih uspona).

Nikad ne kuvam niti termicki obradjujem hranu, jer mi trebaju Zivi enzimi, ali kad rijetko svratim u neki restoran uzmem corbu, uglavnom s povrcem a moze nekad i mesom, trazim uglavnom kukuruzni (radi ciscenja crijeva) ili domaci hjeb uz to, a svakako preporucujem gdje se moze svratiti da se pojede porcija kuvanog zita sa slagom ili kesten pirea s slagom. U toku voznje pijem uglavnom izvorsku vodu, ali takodje i neki hladni caj u boci uglavnom u kombinaciji brusnica, borovnica i ostalo. Takodje preporucujem da se ponese kesica kandirane Brusnice, ili Aronije, kao i sirovih badema, oraha, ljesnika i svih kombinacija orasastih plodova, pa po par od svega krckati i zvakati zajedno sa Brusnicom ili Aronijom, extra energija i ukus.

 

https://www.youtube....h?v=ivAIfLoyxdU

 

Sta je poenta, sva ova hrana se lako i brzo vari, daje extra energiju i sadrzi zive enzime koji su presudni da sve ono zdravo u hrani sto je dao Bog na najbolji nacin se prenese u krv, nahrani i zasiti organizam i ojaca imuni sistem.

Ja se ovako inace hranim, a na visednevnim turama posebno i obilno, i nikada nisam imao osjecaj da mi stomak nesto otezano vari, energiju dobijam expresno i fantastican osjecaj ukusa zdrave hrane, a veoma je vazno da se ovo sve jede na vrijeme, prije no se osjeti veca glad, jer mi se jednom desilo na putu za Split vozeci kasno po prijatnoj noci i sam na odlicnom i praznom asfaltnom putu, obasjan mjesecinom uz prijatne sumove mora, slobodan i srecan jezdeci drumom na odlicnom KTM carboncu i ne osjecajuci ikakvu glad prosto i lako sam gutao kilometre misleci da tako mogu u nedogled, kad u samo jednom trenu osjetih ogromnu glad i nemoc i ubrzo stanem i uvucem se u maslinjake kraj puta, brzo postavim sebi navedenu veceru i obilno jedem pa se zasladim, malo odmorim s mislima kako cu tek sada mocno da nastavim put, kad u cudu uhvatim sebe kako nalakcen spavam, pokusam da ustanem kad ono sav sam grogi, samo mi se spava i nista vise, nekako u polusnu naduvam dusek, rasprostrem vrecu, obucem pidzamu i samo u trenu zaspim...i nakon 5 sati baby spavanja nastavim da ponovo-rodjen jezdim ovom carobnom obalom i u samom svitanju doletim u Split, pa natenane obidjem cjelu obalu i Marjan, onda se spustim u stari grad i na Rivi ispijem najljepsu duzu s mlijekom u svom zivotu na cijoj solji je pisalo Franca, zatim izdjiram ostatak obale i okrenem krug nazad, ali sada strogo pazeci da sve sto treba obavim na vrijeme i da spavam samo tamo gdje volim, a to su divlje rajske plaze i uvjek samo par metara od mora, gdje mogu uvjek da se okupam, ili operem sebe i hranu i onda jednostavno more da mirisem i udisem punim plucima, gledam kako se njise i sumi, ma nesto mi sapuce, ne razumijem sta...al' mi jako prija...

 

 


  • 1

#8 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8872 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 26 January 2015 - 07:42 PM

Samo šećer (bombone, čokolade) koliko god je moguće zameniti bananom, suvim voćem, zrnevljem. Isplati se na duži rok. Meni je testenina zakon ako treba da pedalam dugo. 


  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png


#9 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 26 January 2015 - 08:07 PM

Haringa, sardina, tunjevina komadi, pirinac, spageti, semenke, supa za elektrolite, gotova jela u konzervi, sva suva mesa, nikako vlazne suhomesnate proizvode.


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#10 alx

alx
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 679 posts

Postavljeno 26 January 2015 - 09:10 PM

http://www.2bike.rs/...-prostor-novac/


  • 0

when you look into abbyss, the abbyss looks into you        www.bikecologic.com
(kad pogledas u Bezdan, Bezdan pogleda u Tebe)            www.facebook.com/bikecologic


#11 Noves

Noves
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 308 posts

Postavljeno 26 January 2015 - 09:44 PM

Suvo voce, smokve, brusnica, aronija i dr. kao i sve vrste sirovih orasastih plodova, pa zajedno zvakati je najbolja slatka hrana. 

Pred i tokom jakih uspona nekad samo stavim par pralina ili negro limetu i pustim da se otapa u ustima, jer je secer neka vrsta psiholoske "droge", prvo ono slatko otapanje daje expresni osjecaj "blazenstva" a onda i secer brzo dospje u krvi, a onda se do kraja uspona sve to brzo i potrosi, ali svakako nije najbolje resenje.

 

Haringa u konzervi je uglavnom trulo meso, sa cesto odvratnim ukusom u toku probave koji ostaje u zdrijelu, dok Skusa ako je ocuvana i cvrsta struktura mesa je daleko bolja hrana, ali u poslednje vrijeme i ona je cesto trulo meso, vjerovatno treba uzimati one skuplje, ali su u malim konzervama i uglavnom preskupe.

Sardina ima raznih vrsta, uglavnom su cvrste strukture i tu treba probrati raznolike radi spektra razlicitih prijatnih ukusa.

Tunjevina u Komadima je zakon za sva mesa, najljepsi ukus, najvise energije, lako varenje i dobar osjecaj sitosti, a u Italiji sam uzimao Rio Mare s maslinovim uljem izuzetnog ukusa i pristupacne cijene, dok se kod nas prodaju po duploj i nepristupacnoj cijeni, a najbolja tunjevina koju sam jeo u zivotu je Spanska, La Corunja u ovalnoj i pljosnatoj konzervi oker boje, cija je struktura mesa veoma cvrsta i skoro potpuno bijele boje, sto su karakteristike I kvaliteta, ulovljena u Atlantskom  okeanu spanske obale, ali je cijena duplo veca i od riomare.

 

Gotova jela u konzervi su nezdrava i puna konzervansa sa losim ukusom u zdrijelu tokom probave, isto tako i sva suva mesa, kobasice i sl. sve se to tesko i sporo vari a osim laznog osjecaja sitosti malo cega korisnog u njima, mrtva hrana koja uglavnom goji i talozi masti u venama.

Sva termicki obradjena hrana a posebno povrce izgubi sve sto je zdravo, tj. enzime u toku termicke obrade, pirinac uzimati sa cjelim zrnom, a tjesteninu od integralnih zitarica jer se mnogo vise korisnog unese u organizam, mada je i prilicno skuplja pa se treba uklapati.

 

Sva poenta je da se brzo i lako uzme energija i isto tako svari pa izbaci ostatak hrane iz crijeva, pa svi oni koji voze biciklo a i dalje omaju visak kilograma nek jednostavno primjene ovakvu hranu (veoma je ukusna i zasitna) bez upotrebe soli, ulja, sirceta za povrce, vec prosto vise vrsta povrca sitno isjeckati i pomjesati u jednoj zdjeli da se sjedine sokovi i jescete najukusniju salatu u zivotu i svakako najzdraviju (ovo mozete i u obilnim kolicinama), uz to integralni hljeb, tunjevinu komadi, Kefir kao poseban a komplementaran ukus uz sve ovo, koji ujedno pospjesuje dobro varenje, a kasnije barem par sati nakon varenja i raznorazno voce, uz napomenu da posle obroka ne pijete nikavu tecnost tj. vodu da ne razblazujete zel. kiselinu i da se prirodno i brzo obavi varenje u zeludcu (vodu pijete pola sata prije obroka i barem sat nakon) i jedno mjesec dana se pridrzavajte ovakve ishrane uz uobicajenu voznju biciklom, rezultat je da ste potrosili sve suvisne masne naslage i kilograme, a pri tome ste svo vrijeme osjecali sitost i dobar ukus hrane. Kada ovo jednom uradite onda cete imati stalnu potrebu za ovakvom hranom i bice vam odvratno da jedete mrtvu hranu koju ste prethodno konzumirali i postali gojazni. 

Prvi obrok tj. dorucak je najvazniji i treba da bude obilan posebno ako radite tog dana, preporuka je da prvo ispijete 2 case vode (sobne temparature u flasi) a pola sata nakon toga usitnite par vrsta voca sa bananama i dodate raznih usitnjenih orasastih plodova, bademi, orasi, ljesnici i sl. a sve to u obimu koji vama odgovara tj. daje sitost, a nakon 5-6 sati za rucak jedite navedene kombinacije s tunjevinom, sardinom ili kvalitetnom skusom, a za veceru ponovo neku kombinaciju s vocem i orasastim plodovima i uz voznju bicikla s obilnim ispijanjem kvalitetne vode ubrzo postajete vitki sa zategnutim misicima poput starih Spartanaca.

 

Ovo bi trebalo sto cesce svi da primjenjuju bez obzira na kilazu, jer se postize izuzetna lakoca, snaga, okretnost i gipkost tijela, a Boga mi i duha.

 

Provjerite jedno mjesec dana pa se sami uvjerite, a ja u svojoj 49toj god. po ovom receptu, bolje se osjecam pa i izgledam no vecina maladica u mom kraju,

pa u to ime jos jedna omiljena pjesma za mene...https://www.youtube....h?v=dSqfM46gEkQ

 

P.S. da dodam, u mom rancu skoro pola zapremine na duzim turama zauzima navedena hrana jer je kupujem povoljnije na akcijama, a onda sve to teglim putem i kako tamanim zalihe dobijam na olaksavajucem osjecaju, pa se dodatno radujem svakom obroku, a kad nesto zahvali dokupujem gdje je najpovoljnija cijena i tako u krug sa :grin:


  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika