Што рече Вуди, зависи шта хоћеш, односно шта је теби најзгодније. Мени лично би гпс циклокомп неког звучног имена био последњи избор. Затворен систем, функционалности на кашичицу, софтверска блокада функција ради продаје другог модела, обавезне неке претплате и коришћење њиховог "екосистема", итд. Не кажем да немају своју сврху, само да није за мене.
Ако нађеш неки Виндоуз телефон и начин да инсталираш програме, имаш гомилу оних који раде све што пожелиш и то бесплатно.
За Андроид сам потражио, али скоро нико не помиње мапе које користе. Једино видех тај "Here WeGo" који Борис помену, али не пише детаљно које функционалности има. Да ли је само за навигацију или има и праћење и снимање рута, рецимо, Свакако се исплати пробати бесплатан програм пре куповине неког уређаја.
Колико видех, за друге програме углавном истичу оретраживање и коришћење туђих рута као значајну функционалност, ништа друго. Сигуран сам да је за иОС барем иста ситуација, ако не и гора.
Иначе, Here има на свом сајту детаљна упутства за коришћење њихових функција за прављење сопствених програма. Верујем да за основне функционалности не би био претерани проблем смућкати нешто. Можеш да се удружиш са још неколико људи, па да платите некоме да вам направи шта желите.
ЕДИТ: Тек да поменем да за Виндоуз телефоне и даље раде сервери за мапе. Барем сам пре можда месец дана скинуо нека ажурирања. Кога занима неки специфичан детаљ, могу да проверим.