Jump to content

Fotografije

Podmazivanje štapova ...

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
29 odgovora na ovu temu

#1 ziggy

ziggy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 291 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 09 June 2008 - 09:13 PM

Do: Apply fork oil, RedRum, or Teflon-based lubrication to the upper tube area nearest to the dust seals. Cycle the fork a few times to circulate the lubricant. You can even gently pinch the dust seal, nearest to the upper tube, and add some lubrication (mentioned above) to the inside of the dust seal. This will lubricate the foam ring. Wipe away any excess oil from the upper tubes and dust seals.

Ovo je iskopirano sa Rock Shox sajta.Imam Recon Race viljušku da li za ovo može da se primeni WELDITE TF2 TEFLON SPRAY za lanac!?
  • 0
When I was a kid I used to pray every night for a new bike. Then I realised that The Lord doesn't work that way, so I stole one and asked him to forgive me.

#2 marko035

marko035
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 09 June 2008 - 10:09 PM

Koliko ja znam,nikako WD40,Weldite Tf2 u viljusku,a ni u hidraulicne kocnice.Recon Race nosi u servis na osvezavanje,promena ulja i podmazivanje :wink: .NIKAKO-JOS JEDNOM,LOSA IDEJA :!: :!: :!:Ono sto se zove Red Rum je silikonol za RockShox amortizere a evo i slika:

Moguce da postoji neka domaca ili malo jeftinija zamena za ovaj RedRUm ali raspitaj se,Weldite cisti i odmascuje tako da ce ti skinuti ono sto je ostalo od toga sto ti podmazuje stapove.Raspitaj se u Capriolu,trebali bi da imaju,ali cena je...

Attached Thumbnails

• 1.jpg
  • 2.jpg
  • za vazdusne amortizerer.jpg

• 0

#3 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 June 2008 - 10:13 PM

U Recon-a se odozdo sipa 15cc/ml ulja ( 15w prema specifikaciji ) koje sluzi za podmazivanje i dugotrajniji vek viljuske.
Sto se tice tvog pitanja - moze, ali sa SPOLJNJE strane nogica, unutra ne.
Dakle, Marko, pitanje je bilo da li sme da se ociste i podmazu nogice teflonom spolja - to sme, unutra - samo propisano ulje.
  • 0
Postavljena slika

MTB do groba a i posle...

#4 ziggy

ziggy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 291 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 09 June 2008 - 10:14 PM

Ni u ludilu mi nije palo napamet da "duvam" teflon u unutrašnjost vile. Kao što Miša reče pitanje je bilo za spoljni deo štapova. Postoji sprej, preporučen od strane samog proizvođača, BRUNOX ali sam mislio na zamenu dok mi ne donesu sprej iz Mađarske.
  • 0
When I was a kid I used to pray every night for a new bike. Then I realised that The Lord doesn't work that way, so I stole one and asked him to forgive me.

#5 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 09 June 2008 - 10:20 PM

Dakle, Marko, pitanje je bilo da li sme da se ociste i podmazu nogice teflonom spolja - to sme, unutra - samo propisano ulje.

Skapirao sam pogresno #-o ali opet:Zasto se zezati sa onim sto nije za to namenjeno :?:
  • 0

#6 ziggy

ziggy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 291 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 09 June 2008 - 10:26 PM

...Weldite cisti i odmascuje tako da ce ti skinuti ono sto je ostalo od toga sto ti podmazuje stapove.Raspitaj se u Capriolu,trebali bi da imaju,ali cena je...

Pobogu Marko,ko ti je rekao da Weldite TF2 sprej odmašćuje.Pa ja taj sprej koristim 2 godine za podmazivanje lanca. Lepo ti na flašici piše TF 2 LUBRICANT SPRAY WITH TEFLON...

Mišo kakva iskustva ti imaš sa ovim stvarima,da li imaš neki predlog šta da koristim !?
  • 0

#7 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 09 June 2008 - 10:52 PM

Pobogu Marko,ko ti je rekao da Weldite TF2 sprej odmašćuje.Pa ja taj sprej koristim 2 godine za podmazivanje lanca. Lepo ti na flašici piše TF 2 LUBRICANT SPRAY WITH TEFLON...

Ama weldite skida masnocu i necistoce a stvara tanki film teflona te stiti zupcasnike od necistoca i habanja a samim tim i podmazuje,mislio sam da ces ga u vilu pa sam rekao da ne treba to raditi vec u vilu ulje za vilu.Zajebo se jesam al ne toliko =D> #-o

Naravno i ja koristim Weldit vec skoro 2 godine :wink:
  • 0

#8 arioth

arioth
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationMagnitogorsk

Postavljeno 09 June 2008 - 11:02 PM

Ma samo lepo obrisi stapove cistom krpom posle svake voznje i to je to. Nema potrebe od podmazivanje
  • 0
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

#9 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 09 June 2008 - 11:12 PM

Postoji sprej, preporučen od strane samog proizvođača, BRUNOX

Brunox? Koliko se sećam, time sam podmazivao puške jedno vreme.
Plavičast sprej, parfemisan.

Vidi da nema u nekoj prodavnici lovne opreme...
  • 0

#10 barda

barda
  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2008 - 11:48 AM

Jedno pitanje kada smo već kod vila.

Kupio sam Dart 1 vile i napravio držač za biciklove za plafon u garaži.
U dart vilama verovatno ima ulja.

Moje pitanje je da li mogu bicikl da okačim naopačke? Da li će ulje iscureti iz amortizera?

Konstrukcija držača je takva da bicikl visi naopačke - ili da ipak ga normalno okačim?
  • 0
TRIP (Totalno Rekreativno Inventivni Pokret) - moja FOTO priča -> prati moj TREK

#11 arioth

arioth
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationMagnitogorsk

Postavljeno 10 June 2008 - 11:55 AM

U Dart 1 nema ulje tako da mozes da ga okacis na zidu. A i da neka vila ima ilje mozes da je okacis naopacke i ulje nece da curi.
  • 0
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

#12 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 10 June 2008 - 12:11 PM

U DART 2 i DART 3 ima, U tvojoj DART 1 nema ulja, ali i pored toga, ne preporučuje se obrnut položaj, mada njoj konkretno takav položaj najmanje može da smeta.
Ono što se preporučuje je redovno brisanje, čišćenje i podmazivanje nogica ( već pominjanih u ovoj temi ), kao i periodično rasklapanje, čišćenje i podmazivanje unutar viljuške.
  • 0
Postavljena slika

MTB do groba a i posle...

#13 marko035

marko035
  • Members
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 10 June 2008 - 02:47 PM

Iz vila izcuri malo ulja kad se okrenu naopacke,to mi je Misa rekao u temi 'Curi mi Reba' ili tako nesto-mrzi me da je traszim.Kad sam cistio bajs i okrenuo ga naopacke i tako ga drzao oko 45min izaslo je malo pa sam se uplasio da nije neki kvar.Najcesce izcuri iz Locka.To mi se desilo sa Rebom,posle sam izcitao uputstvo za Rebu,Recon,Revelation,Toru pa je i navedeno da je to normalno ali posle toga(zavisi koliko je isteklo)mozda treba doliti jer lock ne radi kako treba,meni nije isteklo mnogo pa i dalje radi super.Od sad nema vise okretanja kod mene [-X.Dart je opruga,opruga ulje(zavisi koji Dart) ali opet zasto rizikovati :?:
  • 0

#14 barda

barda
  • Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 11 June 2008 - 06:06 AM

Hvala na odgovorima.

Videću da modifikujem plafonski držač.
  • 0
TRIP (Totalno Rekreativno Inventivni Pokret) - moja FOTO priča -> prati moj TREK

#15 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 22 May 2014 - 09:26 AM

Čime podmazivati štapove na Fox float vili, teflon sprej, neka mast, ulje ili....?
Vidim da postoje razne masti, ali koliko sam ukapirao one služe da se namažu gumice prilikom sklapanja.
Video sam da čovek prodaje ovo http://cikloberza.co...w.php?id=143391 pa bih uzeo ako je ok....
  • 0

#16 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 22 May 2014 - 10:28 AM

Ulje za šivaću (svaki servis istih) ili ulje za moto amorte (doživotna zaliha), pa nek je Fox ili Zoom.
  • 0

#17 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 22 May 2014 - 12:32 PM

Čime podmazivati štapove na Fox float vili, teflon sprej, neka mast, ulje ili....?
Vidim da postoje razne masti, ali koliko sam ukapirao one služe da se namažu gumice prilikom sklapanja.
Video sam da čovek prodaje ovo http://cikloberza.co...w.php?id=143391 pa bih uzeo ako je ok....

ne praktikujem, ne preporucam, i koliko se secam ni FOX ne preporuca.
Msm da je to bio Boris-ov (RIS CYCLING predstavnik FOX RACING SHOX) komentar u nekoj ranijoj temu, a konkretno vezano za FOX amort. Sve sto treba sam amort radi iznutra.

Postoje mali trikovi za pomoc, kojima neki pribegavaju.
Prvi je redovno brisanje/ciscenje stapova od prljavstine i prasine koji deluju kao kao abrazivi.
Drugi je polusatno/satno drzanje amorta/bicikla okrenutog naopacke da se sundjeri u unutrasnjosti (ispod prasinara-dust seals) natope uljem. To bi trebalo da se uradi opet mozda po-sata/sat vremena pre voznje nakon cega se amort/bicikl vrati u normalan polozaj da se vecina ulja opet slegne/vrati na svoje mesto i krene da obavlja svoj posao kad amort pocne da se "krece".
  • 0

#18 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1484 posts

Postavljeno 22 May 2014 - 12:56 PM

Meni bi trebao neki Vas savet za moj RS Revelation mislim da je iz 2011 godine.Preptostavljam da servis do sada nije radjen i on radi odlicno u svakom smislu.Jedino sto mi se cini ili ja gresim da ne vidim da ima po stapovima ulja ili nekog podmazivanja,znaci oni mi deluju bas suvi.Pa me zanima da li je potrebno da ga saljem na servis ili bi mogao da uzmem neko ulje i da ga malo stavim po stapovima.Ne znam da li mogu da se osteti teflon na stapu u mom slucaju.
Unapred hvala...
  • 0

#19 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 22 May 2014 - 02:50 PM

Meni bi trebao neki Vas savet za moj RS Revelation mislim da je iz 2011 godine.Preptostavljam da servis do sada nije radjen i on radi odlicno u svakom smislu.Jedino sto mi se cini ili ja gresim da ne vidim da ima po stapovima ulja ili nekog podmazivanja,znaci oni mi deluju bas suvi.Pa me zanima da li je potrebno da ga saljem na servis ili bi mogao da uzmem neko ulje i da ga malo stavim po stapovima.Ne znam da li mogu da se osteti teflon na stapu u mom slucaju.
Unapred hvala...

da sam na tvom mestu uzeo bih originalno uputstvo za taj amort i procitao na koliko se preporucuje servis koji podrazumeva otvaranje i zamenu ulja. Sa obzirom na godiste msm da je tvoj amort zreo za otvaranje pa makar i kao provera da li je sve OK.
Cuo sam vec za stav dok pusta ulje ima ulje, kad vise ne pusta onda ne znas dal ima ili nema
ali nisma pobornik takvog pristupa, iako moram da priznam da ne moze da curi nesto cega nema.
Na stapovima nije "teflon" vec posebno obradjeni (najcesce anodizirani) alumijum. Na "prasinarima" (dust seals) postoji vidljiva "usnica" oko koje je postavljena opruga ali isto tako i njena "nevidljiva" sestra bliznakinja sa unutrasnje strane. Ovoj vidljivoj je posao da prilikom pomeranja po stapovima sa njih skida prljavstinu da ne udje u telo vile dok je posao onih unutrasnjih da sa stapova skida mazivo (ulje, mast) i zadrzava ga unutar vile. Ako su te zeptivke (ali i stapovi) u dobrom stanju normalno je da ne propustaju ulje.
Ulivanje ulja u amorizer predlazem da se radi na (od strane proizvodjaca) preporuceni nacin kao i mazanje vidljivog dela stapova i to preporucenim proizvodima. Nista proizvoljno.
  • 0

#20 vladagm

vladagm
  • Members
  • 1484 posts

Postavljeno 22 May 2014 - 03:52 PM

Unapred hvala...

da sam na tvom mestu uzeo bih originalno uputstvo za taj amort i procitao na koliko se preporucuje servis koji podrazumeva otvaranje i zamenu ulja. Sa obzirom na godiste msm da je tvoj amort zreo za otvaranje pa makar i kao provera da li je sve OK.
Cuo sam vec za stav dok pusta ulje ima ulje, kad vise ne pusta onda ne znas dal ima ili nema
ali nisma pobornik takvog pristupa, iako moram da priznam da ne moze da curi nesto cega nema.
Na stapovima nije "teflon" vec posebno obradjeni (najcesce anodizirani) alumijum. Na "prasinarima" (dust seals) postoji vidljiva "usnica" oko koje je postavljena opruga ali isto tako i njena "nevidljiva" sestra bliznakinja sa unutrasnje strane. Ovoj vidljivoj je posao da prilikom pomeranja po stapovima sa njih skida prljavstinu da ne udje u telo vile dok je posao onih unutrasnjih da sa stapova skida mazivo (ulje, mast) i zadrzava ga unutar vile. Ako su te zeptivke (ali i stapovi) u dobrom stanju normalno je da ne propustaju ulje.
Ulivanje ulja u amorizer predlazem da se radi na (od strane proizvodjaca) preporuceni nacin kao i mazanje vidljivog dela stapova i to preporucenim proizvodima. Nista proizvoljno.

Da znnam da je servis najsigurnija varijanta u svakom slucaju i ja sam planirao kako prednji tako i zadnji amort da posaljem negde na servis.Mada gledajuci i zadnji amort isti je slucaj i sa njim bukvalno ne vidi se trag od ulja.Moguce je da je sve to sasvim u redu i da je dobro ali opet postoji crv sumnje.
Gledajuci bicikl kada sam ga uzeo bio je bukvalno nov i vrlo malo je vozen,tako da postoji i mogucnost da je to u redu.
Najvise mi smeta sto je sada bas sezona i ne ostaje mi se bez bicikla neko vreme a sve sam to planirao uraditi negde krajem sezone...
  • 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika