Jump to content


Fotografije

Cerealije, musli i još ponešto...


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
Nema odgovora na ovu temu

#1 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 June 2008 - 11:51 AM

Vreme je novac – i ukoliko živite brzim tempom, velika je verovatnoća da ćete najpre zgrabiti nešto „na brzaka“ pre vožnje ili posla. Međutim, ukoliko je vaš izbor musli ili pahuljice ( cerealije ), može se lako desiti da u organizam unosite mnogo manje hranljivih materija nego što mislite.
U supermarketu ovog proizvoda ima „na tone“ – različitih proizvođača, sastava, ukusa...
Većina njih je usmerena n adečiju populaciju, ne bi li ih nagovorili da odmah po ustajanju nešto stave u stomak. Ali, uz natpise na kutijama tipa „puno dobrih stvari“; „sa dodatnim mineralima“; „daje energiju“ – ova hrana je veoma atraktivna i sportistima, pa naravno i biciklistima.
I pored „zdravog“ izgleda, većina cerealija je visoko procesovana hrana i kao takva sardži visoki procenat šećera i soli. Zakon je na zapadu tražio od proizvođača da na kutiji koriste tzv. Sistem „semafora“ – crveno, žuto i zeleno, u zavisnosti od % šećera, masti i soli u njima.
Naravno, ovaj sistem oznake je brzo bio odbačen, jer se ustanovilo da većina proizvda – čak 76% ima crvenu oznaku! 50% je imalo visoku količinu soli. Najgori su bili Kellogg’s All bran i Nestle Golden Grahams, sa 2,5 gr soli na 100 gr!
Izbegavajte cerealije prevučene šećerom, čokoladom, granulaste cerealije koje imaju u sebi ulje i razne sirupe. I tamo gde piše da ima meda – on jeste dobar, ali procenat u kome je on sadržan u pahuljicama je uglavnom zanemarljiv, a takvi proizvodi baš zbog ovog sastojka koštaju dosta. Tradicionalne, „obične“ pšenične pahuljice su mnogo bolji izbor. Takođe, tražite organske verzije, jer organski standardi ne dozvoljavaju da u proizvodima bude toliko masti.
Musli su takođe odličan izbor, jer sadrže šećer iz sušenog voća, a mast iz oraha. Obe ove stavke su prirobdnog porekla i kao takve i u tim količinama, idealne za dobar i kvalitetan „recovery“ obrok. Kombinacija kvalitetnih cerealija i musli-ja je odličan energetski i vitaminski miks.
Dodatak mleka čini da i nivo proteina u ovakvom obroku skoči, pa sve zajedno predstavlja gtovo idealan visokokvalitetan ugljenohidratno-proteinski balans.
Pola litre mleka donosi 10g proteina – duplirajući njihov nivo u ovom miksu. Naravno, uz izbor „neobranog, poluobranog i obranog“ mleka koje sadrži različite % masti – od nekih 0,3% pa sve do 4% i sa kalorijama od 200-400 na pola litra.
Iako sve ove vrste mleka imaju približno iste procente kalcijuma i proteina, poluobrano i neobrano mleko imaju više vitamina A i D, što nije zanemarljivo, s obzirom da u cerealijama ovih vitamina ima relativno malo. Sojino mleko je sličnih osobina kao poluobrano mleko.
Ovsena kaša je još jedan odličan izvor hranljivih materija – još ako je u sistemu organskog ( organic ) standarda, a kada se u nju dodaju recimo banane – još jedan idealan hranljivi obrok!
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika