Jump to content

Photo
- - - - -

Biciklom kroz Austriju/Dunavska ruta?

• Please log in to reply
59 replies to this topic

#41 TiDzej

TiDzej
  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • LocationNis, Medijana

Posted 11 July 2013 - 03:23 PM

ja bih rado isao po austiji, zanimljiva je ta ruta.
naravno, sto se mene tice prednost je odlazak sto kasnije, mozda pre u septembru, zbog vrucine.
kombinacija za odlazak najbolja je autobus do beca pa onda vozom passau. eventualno da se ide vozom do beca, moj poznanik je nosio bicuklu inkognito i niko ga nije nista pitao.. ali to je rizik. ja bih i autom do beca ako bismo isli zajedno pa da delimo troskove.
Isli bismo supruga i ja, tako da ne bismo vozili jak tempo. spavanje prednost hosteli nad kampovanjem, a i imamo manje tereta da teglimo. Idealno 70ak km dnevno odnosno 4-5 dana tamo plus put. ako je ko zainteresovan neka se javi.

Ja sam naravno prva zainteresovana :) Zato sam i postavila temu sa tim ciljem.
Meni isto odgovara varijanta autobusom, samo sto bih ja krenula iz Nisa odakle ima redovna linija ka Becu (ne znam odakle ste vas dvoje), a bilo bi super kad biste se vas dvoje popeli u taj isti bus. Sto se voza tice, i ja delim isto misljenje da je rizicno putovati vozom kada ne postoji mogucnost prevoza bicikle, bar zvanicno.
Sto se termina tice, ja sam mislila da to bude u drugoj polovini avgusta, ali bismo mogli i za to da se dogovorimo. Ne verujem da su Austriji neke velike vrucine, vise se plasim kisa :)
Kakve su cene hostela?
  • 0

#42 vladalion

vladalion
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 195 posts
  • LocationBeograd, Zvezdara

Posted 11 July 2013 - 05:42 PM

Prvo treba proveriti koliko su radi da prihvate 3 bicikle u jedan autobus. To vam je u principu najveca prepreka za sada. Sve ostalo je vasa stvar dogovora
  • 0

#43 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 14 July 2013 - 01:41 PM

Prvo treba proveriti koliko su radi da prihvate 3 bicikle u jedan autobus. To vam je u principu najveca prepreka za sada. Sve ostalo je vasa stvar dogovora

Obzirom da sam zbog prirode posla upoznat sa načinim rada vozača mogu da dam gotovo 1005-tni odgovor: TEŠKO da će bilo koji vozač pristati da ubaci 3 bajsa u bunker. Često je i jedan bicikl problem,posebno u sezoni godišnjih odmora...zato unapred planirajte rezervnu alternativu jer varijanta sa 3 bajsa u bus je gotovo nemoguća misija.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#44 vladalion

vladalion
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 195 posts
  • LocationBeograd, Zvezdara

Posted 14 July 2013 - 02:59 PM

Upravo sam na to i ciljao. Jelchica je imala ogroman problem kad je pre par nedelja isla na Taru bas sa tim, a bila je sama. Jedva ubedila vozaca. Dakle, plan B morate da spremite
  • 0

#45 stolegrom

stolegrom
  • Members
  • 4578 posts

Posted 14 July 2013 - 08:44 PM

Ako se skine prednji tocak, spusti sediste i bicikl stane uspravno, 3 bajka se mogu upakovati a da pritom zauzmu mallo prostora. Najbolje bi bilo da znate unapred kojim ce te se prevoznikom vracati i da im pre puta najavite prtljag koji planirate da smestite u njihov bas. :wink:
  • 0

#46 TiDzej

TiDzej
  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • LocationNis, Medijana

Posted 14 July 2013 - 08:57 PM

Ja smatram da sve zavisi od vozaca :) Dakle, i tu treba traziti "vezu" :)
  • 0

#47 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 14 July 2013 - 09:37 PM

Stvar je u tome što je sezona odmora i vozači neće da rizikuju da zbog više bicikala ne bude dovoljno mesta za prtljag ostalih putnika. Ako lično znaš nekog vozača to može da prodje a u svakom drugom slučaju možeš lako ostati na peronu. Vozim bus već 18 godina pa ti dajem pravi savet...uvek imaj plan 'B' ako zataji varijanta bicikla u bunker (jedan može skoro uvek,mada sve avisi od linije i broja putnika u busu ali...više komada jako teško).
  • 0

#48 jelchica

jelchica
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1030 posts
  • LocationBeograd

Posted 15 July 2013 - 05:45 AM

Jelchica je imala ogroman problem kad je pre par nedelja isla na Taru bas sa tim, a bila je sama. Jedva ubedila vozaca.

Neee, Jelchica nije imala ogroman problem. Vozach je za trenutak pomislio da moze da odbije moj prtljag u vidu bicikla (koji je rasklopljen zauzeo mesta kao jedna povelika torba).
Ja ni u jednom trenutku nisam sumnjala da ce taj bajs uci u bus. :)
  • 0
Today is always here.
Tomorrow, never.

#49 Nex24

Nex24
  • Members
  • PipPipPip
  • 103 posts

Posted 15 July 2013 - 10:29 AM

Stvar je u tome što je sezona odmora i vozači neće da rizikuju da zbog više bicikala ne bude dovoljno mesta za prtljag ostalih putnika. Ako lično znaš nekog vozača to može da prodje a u svakom drugom slučaju možeš lako ostati na peronu. Vozim bus već 18 godina pa ti dajem pravi savet...uvek imaj plan 'B' ako zataji varijanta bicikla u bunker (jedan može skoro uvek,mada sve avisi od linije i broja putnika u busu ali...više komada jako teško).

Druze bolje joj reci kad ides za Austriju/Nemacku. :mrgreen:
  • 0
"Ne, ne, ni bicikli, ni devojke nisu ono što su nekada bili! I bicikle i devojke danas lepo rasklope, pa ih strpaju u automobil!

Svašta. "

Momo Kapor

#50 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 15 July 2013 - 11:12 AM

Druze bolje joj reci kad ides za Austriju/Nemacku. :mrgreen:

Hehe,ja vozim bus u GSP-u ali sam često u dodiru sa vozačima turističkih autobusa :mrgreen:
Jedan bajs skoro uvek može ali 3 komada...kao što napisah,to je već teško.
  • 0

#51 TiDzej

TiDzej
  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • LocationNis, Medijana

Posted 15 July 2013 - 11:23 AM

Hehe,ja vozim bus u GSP-u ali sam često u dodiru sa vozačima turističkih autobusa :mrgreen:
Jedan bajs skoro uvek može ali 3 komada...kao što napisah,to je već teško.

A mooozda slucaaajno poznajes nekog kolegu iz Nisexpresa...? =P~ I to bas na liniji Nis-Bec? :)
  • 0

#52 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 15 July 2013 - 09:00 PM

Imam jednog poznanika u Niš ekspresu ali nisam u kontaktu sa njim već nekoliko godina.
Što se tiče medjunarodnih linija...većina prevoznika često menja vozače što je verovatno slučaj i u N.Ex.
Kao što napisah-jedan bicikl primiće skoro svaki vozač. Više komada...imaj plan 'B'
  • 0

#53 Nex24

Nex24
  • Members
  • PipPipPip
  • 103 posts

Posted 16 July 2013 - 06:33 PM

Nisam se puno oglasavao u temi ali evo cisto da podelim jednu informaciju i blagu dozu entuzijazma prema vasoj ideji za voznju od Austrije ka Srbiji.

Bejah danas u fudeksu (ne znam da li imaju kancelariju u Nisu) i pitao sam ih za kartu do Beca(posto i sam planiram da posdtim isti) kao i da li moze bicikl da se nosi. Povratna karta je 55e, nesto manje kad se phtuje nocu-40e. Eksplicitno sam naglasio da bih nosio bicikl na sta su mi uzvratili pitanjem da li moze da se rasklopi. Odgovorio sam im da se prednji tocak skida najnormalnije i da volan moze da se koriguje tako da ne zauzima mnogo vise od jedne velike torbe. Odgovor je bio nema problema bitno je da znam da ce se tretirati kao torba i da ce isto tako biti naplaceno od strane vozaca.

E sad ja nisam ulazio u dublju pricu i "prijateljske" pretnje tipa "dajte mi broj telefona kome da se obratim u slucaju nesporazuma sa vozacem i sl. posto nisam u stanju da vam se pridruzim na putesestviju koje ste zamislili.

I jos jedan info koji mi je pao u medjuvremenu na pamet, a to je kombi prevoz. Agencija se zove terra travel, nadjite sajt. Kontaktirajte ih imaju ture kada nemaju mnogo putnika jer se bave i drugim stvarima. Moze se lako desiti da idu polu prazni za Bec.

Eto toliko od mene zelim vam da odete ove godine svoje putesestvije a ja ako budem tamo mahacu vam sa nekog brodica ili iz nekog kafica. :mrgreen:
  • 0
"Ne, ne, ni bicikli, ni devojke nisu ono što su nekada bili! I bicikle i devojke danas lepo rasklope, pa ih strpaju u automobil!

Svašta. "

Momo Kapor

#54 Janic

Janic
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Posted 04 August 2013 - 03:48 PM

Pozdrav dobri ljudi!
U subotu se vratih sa donau rute, pa da podelim utiske.
Pre svega, glavni utisak se stice da ovde ni A od avanture nema. Ravno je, putevi odlicni, signalizacija takva da se vrlo tesko mozete izgubiti, smestaja i prevoza na svakom cosku, put krcat ljudima spremnim da pripomognu...
Dakle, apsolutna preporuka, ali da znate sa cim se susrecete. Gradici uz Dunav su fantasticni, ko nacrtani. I cene su takve. Pivo u kaficima 3.5 e. Ja sam vozio u periodu od 22-29.07, Salzburg-Pasau-Linz-Vienna-Bratislava-Budimpesta. Duzina ture oko 900km, izgubio sam brzinomer u Bratislavi.
Ovu turu voze babe i dede, koji dnevno predju 60-70km, smesteni su u pansionima i generalno su veseli i uzivaju u zivotu. Ja sam vozio 110-150km/dan, prosecno 16-22 (kako koji dan). Isao sam sam, stvarno nije frka da se krene bez pratnje, usput se moze naci drustvo na jedan ili vise dana.
Sa sobom sam nosio sator, vrecu, malo hrane, 2l vode, odecu za 3 dana i serpu i escajg. Ispostavilo se da je to sasvim dovoljno! zbog mog neiskustva u organizovanju ovakvih tura, potrosio sam dosta para, oko 30e/dan. Da objasnim: cesto sam bio toliko iscrpljen od voznje i sunca, da mi nije ostajalo snage da postavljam sator i spremam jelo. Stoga sam imao 2 nocenja u pansionima. Racunica uopste nije losa! u nekim kampovima vam za jednu osobu i sator traze 15e. U pansionima sam uspevao da prodjem i za 22e, a dobije se i dorucak. Zakljucak je da se ova tura moze sasvim lepo odvoziti i bez satora, nocenjem u pansionima, a da to ne bude astronomski, ali... uvek postoji neko ali...
Ove godine je zabelezen rekordni nivo Dunava, i sve do sredine jula su neki delovi staze bili pod vodom. Rezultat je da nije bilo mnogo guzve na stazi, kako to zna da bude, kako su mi govorili.
Sigurno da uz bolju organizaciju i vise iskustva moze i daleko jeftinije, ali ja sam zadovoljan. Nikakvih tehnickih problema nisam imao sa 12 godina matorim aluminijumskim konjem, tura je lepa, dani dugacki, a ima sta da se vidi.
Sto se madjarske tice, nema zime. Dosta su ulozili u infrastrukturu, te se razlika u odnosu na austriju skoro i ne oseti. Ipak, ovde postoji par 'trikova', tj biciklisticka staza prati put kojim sibaju automobili 90 na sat. Ovoga u Austriji nema!

Eto, nadam se da sam nekome pomogao. Za kraj, ako trazite avanturu, ovde je necete naci, ako sledite uobicajene puteve. Izazov se, kao i obicno, pravi brojem kilometara. Uzbrdica ima, ali mora da se skrene sa Dunava. Moja topla preporuka, mozete i sami, stvarno nema razloga da to bude problem! Savrseno za cikloturiste-pocetnike!
Ako nekome trebaju konkretnije informacije, slobodno nek pita!
  • 0

#55 Janic

Janic
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Posted 04 August 2013 - 03:50 PM

izbor fotki...
https://plus.google.... ... 9896686513
  • 0

#56 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Posted 04 August 2013 - 04:42 PM

Bravo za turu i odvažnost da se krene u tako nešto bez mnogo iskustva. =D>
Zanimljivo to za noćenje, da ima za samo 22 evra sa doručkom i da je praktično isplativije od šatora. Da li je to neki hostel ili normalan smeštaj, odnosno jednokrevetna/višekrevetna soba, da li su zajednička kupatila?

I ako možeš da postaviš album da bude public ili tako nešto. :) Kad otvorim link, traži mi login na Google+.
  • 0

#57 TiDzej

TiDzej
  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • LocationNis, Medijana

Posted 04 August 2013 - 04:55 PM

@Janic

Bravo za avanturu i utiske koje si podelio sa nama :)
Drago mi je da si se lepo proveo i da je sve proslo bez problema, a pogotovo me raduje cinjenica da si pronasao jeftin smestaj bez upotrebe satora :) Mada, pivo je stvarno skupo :roll:
Kako si bese isao do Salzburga? Busom ili kombijem? Je l' nije bilo problema u pakovanju bicikle?
Kolio si se zadrzavao u Becu i Salzburgu? Koliko je tamo bio smestaj?
  • 0

#58 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 04 August 2013 - 05:43 PM

Podeli album na javno da možemo videti slidže. Što se tiče cene od 20-30E...za 5-6 noćenja isplativije je u šatoru (barem meni).
  • 0

#59 Janic

Janic
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Posted 04 August 2013 - 09:43 PM

Hvala na podrsci!
Sad bi trebalo da je javni album... ako nece onaj link, ovaj bi trebao da radi: https://plus.google.... ... 9896686513

naravno da je isplativije satorovati, ali sam napomenuo kao realnu alternativu nocenje u privatnim apartmanima. Ipak dosta znaci da ne moras da razmisljas o dorucku i postavljanju satora.
Sami kamping placevi su fantasticni, higijenski na nivou. Svakako da valja nositi sator, nego je interesanta pomisao da ako ti se ne podize sator, ne moras to da radis- razlika u ceni je sasvim prihvatljiva, po meni.
Blizu Pasau-a sam odseo u planinarskom domu- 35e nocenje, dorucak, vecera, soba za dve osobe sa privatnim kupatilom. Kad stavite ovo sve na papir, uopste nije losa opcija, s obzirom na komfor koji dobijate.

Sto se tice transporta, tu nikakvih problema nisam imao. Do Salzburga ima direkt autobus nedeljom i cetvrtkom, 6600 din. Prilikom rezervacije sam najavio da nosim bicikli. Stigao sam u 9 ujutru. Bajs je stao sasvim komotno u zadnji prtljaznik. U oba pravca sam skinuo tockove i spustio sediste- nista vise od toga.
U Salzburgu sam se malo duze zadrzao, pokusavajuci da se odlucim na koju stranu da krenem. Moj prvobitni plan je bio da presecem pored nekoliko jezera, do Linza, medjutim sam se uplasio od kolicine staza koje se tamo nalaze i izbora koji se pruza! U okolini Salza mozete komotno 10 dana ostati! Obisao sam grad (3 sata su i vise nego dovoljna) i krenuo ka Pasau. Time sam sebi dodao jos 150km (a gledao sam ja i taj put, ali sam bio siguran da ja to necu moci za tako kratko vreme :D ).
U Becu sam pravio dan pauze, kamp 13e. S obzirom da sam ga ranije posetio, procunjao sam gradom metroom i obisao sve glavne spomenike i parkove. Ko nije bio- 2 dana minimum, 4 optimum.
Iz Budimpeste sam putovao Gea travelom. Ovde obratite paznju! U toj agenciji vladaju potpuni haos i dezorganizacija. Moji roditelji su zvali prevoznika i najavili da nosim bicikli. Majstor o tome nije imao pojma! Na kraju se sve dobro zavrsilo- tockovi u prtljaznik, ram ispred mene, u kombi, izmedju putnika. Morao sam da ga iznosim na svakoj pauzi i na granicama, ali je to po meni mala cena za bezbednost aluminijumske azdaje. Ne tako tajno sam se nadao da me nece primiti, te da cu, jadan ja, biti primoran da vozim do kuce. :-)
  • 0

#60 Janic

Janic
  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Posted 04 August 2013 - 09:46 PM

PS. pivo je skupo samo u kaficima pored Dunava. U sparu sam nasao 0.5l neimenovanog odlicnog piva za 40 centi! 2l vode, pivo i koka kola- 2 e! Spar je majka, ima dosta jeftinijih stvari nego kod nas. Sem voca. Tu deru. 3.5e/kg cega god, gde god da kupujete.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users