Jump to content


Fotografije

Parenzana u Istri


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
Nema odgovora na ovu temu

#1 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 April 2013 - 08:24 AM

Parenzana je bivša pruga (izgrađena pre 110 godina) koja je povezivala Trst i Poreč (tada Parenzo, odatle naziv). Pruga odavno ne postoji, a u poslednjih nekoliko godina puno se radilo na pretvaranju rute u pešačko-biciklističku stazu. U ovom trenutku, trebalo bi da je završena kompletna dužina od 127 km. (negde ne ide istom trasom, jer su izgrađeni drugi objekti)

Ipak, za najlepši i najzanimljiviji deo važi deonica Vižinada-Grožnjan, dužine ~37 km koju sam i ja vozio letos. Uz obilazak Motovuna i Grožnjana, plus povratak u Vižinadu, vožnju sam završio na 53 km. Pritom su ambijent, priroda i pogled koji se pruža stvarno fantastični. Sa sve starim tunelima i mostovima, šumama, uklesanim prolazima kroz kamenjar ili vožnju po samoj ivici "provalije". :) Najlepše je što staza, i pored puno uspona, uopšte nije teška, jer stari vozovi nisu mogli da savladaju strm teren.

Naravno, ima i mana koje sam objasnio u filmovima - neosvetljeni tuneli, previše kamenja, nepostojanje vode za piće, povremeno loše ili nepostojeće oznake. U svakom slučaju, celu trasu sam podelio na nekoliko delova, pa koga zanima neka proverava kanal svakih 10-15 dana (ili se pretplati, uvek ima nešto zanimljivo).

[youtube_embed5][/youtube_embed5]
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika