Jump to content

Photo

Rock Shox Tora - Servis

• Please log in to reply
88 replies to this topic

#61 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 11 June 2014 - 09:11 AM

Nemam te gumene delove. Ima samo jedan guneni deo koliko sam razumeo da sluzio kao spejser za 100mm hoda.
  • 0

#62 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5623 posts

Posted 12 June 2014 - 06:36 PM

Ne, cini mi se da na tim imbus srafovima postoje gumice, na ovom srafu za rebound ima i sa spoljasnje strane, ja sam mislio na stapovima u koje se zavrcu ti srafovi, ne srkoz na kraju ali pri dnu oba stapa cini mi se kao mesto za gumice. Nisam jos uspeo tacno da utvrdim razlog tog skripanja koje me najvise muci. Ovako mi se ceni da rebound radi, kada se imbus okrece, vila vraca sporije/brze. Zamenom ulja i podmazivanjem gumica je i rad same vile drasticno bolji. Ali kad bi uspeo samo to skripanje rebounda da resim bilo bi odlicno.

ajd da probamo ovako....skripi rebound...

...Sad sam siguran da je skripanje do rebounda, kada se mali imbus okrene skroz u levo tada skripanje skoro da prestane a kada se vrati na sredinu ili u desno tada se i skripanje vraca. Sta bi to moglo da zeza?...

...i to nekad skripi vise (kad je komanda u desno) i nekad skripi manje (kad je komanda u levo)...jesam dobro razumeo?

Ako jesam reci mi da li se skripa javlja kad pritiskas vilu (compresion) ili kad se vraca u ispruzen polozaj (rebound)?

• 0

#63 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 12 June 2014 - 10:00 PM

Odlicno si razumeo. Javlja se kad se vila vraca u ispruzen polozaj...
  • 0

#64 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 13 June 2014 - 04:33 AM

...Sad sam siguran da je skripanje do rebounda, kada se mali imbus okrene skroz u levo tada skripanje skoro da prestane a kada se vrati na sredinu ili u desno tada se i skripanje vraca. Sta bi to moglo da zeza?...

...Ali kad bi uspeo samo to skripanje rebounda da resim bilo bi odlicno.

ajd da probamo ovako, dal sam dobro skapirao? Vila škripi, nekad više, nekad manje....zavisi od polozaja komande za rebound...sam dobro skapirao? Ako jesam zanima me sledece, dal* moze jedan mali eksperiment: ako komandu za rebound skroz okrenes na kornjacu, tj da se vila sporije vraca u pocetni polozaj, skroz "otvoriš" lock-out, opkoracis bicikl, stegnes prednju kocnicu i sabijes vilu do kraja, koliko god mozes...i pustis je da se vrati u pocetni polozaj, kada se pojavljuje skripanje? Prilikom sabijanja (compression) ili prilikom vracanja (rebound) ili prilikom oba?

• 0

#65 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 13 June 2014 - 03:18 PM

Dobro si sve razumeo. Evo pokusavam da obavim taj eksperiment ali tako vila ne skripi ni kad se sabija ni kad se vraca u pocetni polozaj. Naduvao sam je na 8bara. Stiskam je koliko mogu ali tako ne skripim Ostaje ono da skripi u voznji kada podignem prednji tocak dok vozim (cesto to radim da ne bi udarao u ivicnjak na stazi prednjim tockom pa ga u voznji podignem da lakse predjem). Desilo mi se i jednom da se cula skripa kada je na neravnini amortizovala, cini mi se da je u vreme dok se sabijala (na onim neravninama na stazi posle Merkura).
  • 0

#66 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 13 June 2014 - 03:34 PM

meni isto tako skripi i ne mogu da odgonetnem sta je. 

jednom prilikom sam zamenio lezajeve u tocku i prestalo je sa skripanjem, a onda je opet nastavilo da skripi na drugom mestu, pa sam podmazivao soljice i prestalo je da skripi pa je posle nastavilo. sad stavim slusalice u usi i ne cujem skripanje :D 

• 0

#67 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 13 June 2014 - 10:42 PM

Evo upravo smo odradili servis na bratovoj tori 318, zamenili ulje i ocistili sve ali glavno smo povecali hod sa 80 na 130mm. I sve je odlicno. Primetio sam da na mojoj fale sundjeri ispod dust wipera(ovih gumica oko stapa, prasinara). Za sta sluze ti sundjeri? I imate li ideju za skripu? Kod brata smo sipali 130ml ulja u lock i odlican je, a kod mene bas nije dobar sa 130ml ulja, moja tora je sl model. U manuelu ne vidim nesto posebno za nju???
  • 0

#68 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 13 June 2014 - 11:13 PM

Nasao sam neki manuel za 2010godinu i kaze za toru sl turkney (ne znas sta znaci to turkney) ide 147ml ulja u komoru za lock. Da li razlika od 17ml moze da pravi probleme? I ako mozete da mi kazete sta da radim za rebound? Planiram ponovo da otvorim amort i prosirim hod i ako uspem da sredim skripu...

screenshot2014-06-14-01-.png
  • 0

#69 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 14 June 2014 - 04:51 AM

Nasao sam neki manuel za 2010godinu i kaze za toru sl turkney (ne znas sta znaci to turkney) ide 147ml ulja u komoru za lock. Da li razlika od 17ml moze da pravi probleme? I ako mozete da mi kazete sta da radim za rebound? Planiram ponovo da otvorim amort i prosirim hod i ako uspem da sredim skripu...

uputstvo je za 2010, a tvoja TORA je koje godiste?

TurnKey ili TK je model "compresion damping" sistema koji je ugradjen u viljusku.

Svaki od sistema (TK, MotionControl,MissionControl, BlakBox...) zahteva odredjenu kolinu ulja da bi optimalno radio.

Ali, ako je mehanika (ventili, klipovi, cilindri i/ili sl) neispravna, dzabe tacna mera odgovarajuceg ulja.

• 0

#70 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 14 June 2014 - 05:55 AM

mehanika moze da skripi jer radi na suvo. 

turnkey je na suprotnoj strani od one gde se nalazi celicna opruga ili vazdusna komora

evo ti slike, tu sipas ulje.

2qn4hug.jpg

• 0

#71 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 14 June 2014 - 08:47 AM

20140607181609.jpg
mislim da je mehanika ispravna jer je pre otvaranja lock radio odlicno, a sada mu malo fali da zakljuca tj. Kad se ukljuci lock villa postane dosta tvrdja i moguce je sabiti uz jacu silu.
Na kruni je zig koji pokazuje 2008 godiste, ali sam negde nasao da se ovaj narandzasti dampre ugradjivao 2010. Ne znam kako tacno da utvridm to godiste... model je tora sl.
Sve sam podmazao i sipao ulja, ne bi trebalo da skripi zbog toga?
  • 0

#72 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 14 June 2014 - 09:50 AM

kruna se ne menja nekoliko godina, delovi su ti koji se unapredjuju i menjaju. moze da se desi da se neki deo zaglavio ili da nisi sipao dovoljno ulja. 

pogledacu bas tora manual 

• 0

#73 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 14 June 2014 - 10:03 AM

u manualu pise da se za tora 318 sipa 145ml ulja u motion control damper.

pise da kada jednom ubacis damper, moras blago da ga podizes gore/dole dok ne pocne sam lako da upada do kraja.

kada montiras damper, polugu za zakljucavanje okrenes na 3 sata i tada stavljas zeger osigurac.

• 0

#74 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 14 June 2014 - 04:23 PM

kruna se ne menja nekoliko godina, delovi su ti koji se unapredjuju i menjaju...

ne razumem smisao?

• 0

#75 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 14 June 2014 - 04:43 PM

20140607181609.jpg
mislim da je mehanika ispravna jer je pre otvaranja lock radio odlicno, a sada mu malo fali da zakljuca tj. Kad se ukljuci lock villa postane dosta tvrdja i moguce je sabiti uz jacu silu.
Na kruni je zig koji pokazuje 2008 godiste, ali sam negde nasao da se ovaj narandzasti dampre ugradjivao 2010. Ne znam kako tacno da utvridm to godiste... model je tora sl.
Sve sam podmazao i sipao ulja, ne bi trebalo da skripi zbog toga?

postoji jedan model vila iz 2009 TORA 302 sa SOLO AIR oprugom i TURN KEY damperom, i za taj damper trazi 150ml ulja.

Ako si sipao manje, moguce je da je to razlog sto vila ne "zakljucava" do kraja. Sto se "škripe" tiče, msm da je u pitanju "srkanje" tecnosti kroz ventile.

Ne vidim sta bi drugo moglo da "škripi" osim ako vila nije ozbiljno oštecena

• 0

#76 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 14 June 2014 - 06:51 PM

Hvala vam ljudi puno, sta bi bez vas.
Pokusacu jos da dospem ulja pa da vidim sta ce biti. A ne znam za skripanje, ja nisam primetio neko ostecenje, ne znam ima li nekih posebnih mesta gde bi trebalo da pogledam. Da li to srkanje kroz ventile moze nekako da se resi?
Sledeci vikend cu je ponovo otvoriti, pokusati sve da sredim i povecati hod na 120mm.
I koji je damper bolji i koji je noviji, ovaj moj narandzasti ili sivi sa rupama na sebi(ovaj kao na slici)?

http://www.bti-usa.c...e/rs/rs3918.jpg
  • 0

#77 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 14 June 2014 - 08:22 PM

I koji je damper bolji i koji je noviji, ovaj moj narandzasti ili sivi sa rupama na sebi(ovaj kao na slici)?

http://www.bti-usa.c...e/rs/rs3918.jpg

kad bacis pogled na uputstvo iz 2009te vidices da je TURNKEY damper uglavnom uparen sa celicnim oprugama (obicnim ili sa podesavanjem hoda U TURN) dok je MOTION CONTROL uparen sa vazdusnim sistemima stoga predpostavljam da je MC skuplji i ima manju masu i vecu mogucnost podesavanja.

• 0

#78 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 14 June 2014 - 08:28 PM

ne razumem smisao?

imas krunu, stapove i cizme koji imaju isti oblik nekoliko godina, a na njima se menjaju unutrasnji delovi, poput dampera i ostalih sitnica koje mogu da se unapredjuju.

• 0

#79 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 15 June 2014 - 07:57 AM

imas krunu, stapove i cizme koji imaju isti oblik nekoliko godina, a na njima se menjaju unutrasnji delovi, poput dampera i ostalih sitnica koje mogu da se unapredjuju.

yap!

bez obzira na promene, na svakom komadu krune i stapova (CSU) postoji serijski broj koji u sebi sadrzi i godinu proizvodnje.

Taj serijski broj sluzi za raznorazne stvari izmedju ostalog identifikacija modela zarad servisa.

Ovde je ocigledno rec o pogresnoj identifikaciji vile i pogresnim servisnim podacima.

Za 2008mu nisam nasao vilu koja ima i TURNKEY i SOLO AIR, dok za 2009tu i 2010tu (sto si ti okacio) postoji model 302 koji trazi 150ml ulja u damper komori.

Ako je kolega mijat96 sipao 130ml mogu samo da zakljucim da nedostaje 20ml.

• 0

#80 Filip89

Filip89
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVinca, Beograd

Posted 15 June 2014 - 08:53 AM

ili 15ml...

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users