
Vegetarijanstvo i sport
#281
Postavljeno 21 November 2013 - 08:50 AM
http://e-brojevi.udd.hr/407.htm
E407 Karagenan
Prirodni biljni zgušnjivač i sredstvo za mijenjanje konzistencije. Po svojoj kemijskoj strukturi karagenan je linearni sulfatirani polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu, a iz organizma se izlučuje u nepromijenjenu obliku. Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija). U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju. Iako se u namirnice smije dodavati prema pravilu quantum satis, otkriveno je da se u nekim proizvodima može kontaminirati etilen-oksidom, zbog čega nastaju etilen-klorohidrini, izrazito kancerogeni spojevi. Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Znanstvena komisija za sigurnost hrane Europske komisije stoga preporučuje da količina razgradnih produkata karagenana ne smije iznositi više od 5 % njegove ukupne mase. Izbjegavati!
Dopuštena upotreba:
Ne smije se dodavati početnoj hrani za dojenčad ni dijetnoj hrani za dojenčad i malu djecu, (usp. mišljenje Znanstvenog odbora za hranu Europske komisije SCF/CS/ADD/EMU/199 Final). Prijelaznoj hrani za dojenčad i malu djecu smije se dodati do 0,3 g/L. Džemovima, želeima, marmeladama, domaćoj marmeladi i pekmezu i ostalim sličnim voćnim namazima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, dodaje se do 10g/kg. Ostaloj se hrani dodaje po pravilu quantum satis. Upotrebljava se u pasteriziranom vrhnju, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku. Upotrebljava se i u pekarskim proizvodima, kolačima i keksima, majonezi, margarinu, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, bazama od agruma, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani… Smije se miješati sa šećerima u određenim omjerima, pod uvjetom da se navede na deklaraciji proizvoda.
Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja.
Много озбиљнија стварчица је екстракт дима којим се премазују, такозвани, димљени производи. Да појасним, ништа се не дими (као пре рата) већ се лепо умочи у ''течни екстракт дима'' што му даје познати сласни укус и корицу коју једете на сопствени ризик. Ту има канцорегених компоненти - да се најежите...

#282
Postavljeno 21 November 2013 - 10:01 AM
#283
Postavljeno 21 November 2013 - 01:07 PM
#285
Postavljeno 03 March 2014 - 02:43 AM
Bilo je sitnih problema do nekih godina,onda se moji navikli i poceli da mi prave kalendarsku ishranu(za 7 ili 14 dana).
Sta sam samo riba,lesnika,badema voca i povrca pojeo za samo 6 meseci,mislim da je moglo za izvoz da posluzi.
Jeste ovo problem za roditelje,ali za onog ko je strpljiv,taj sve podnosi.
Ovim kriticarima vegeterijanca,vrlo lako se moze desiti da i njima jednog dana deca ne jedu meso.

#286
Postavljeno 16 May 2016 - 03:18 PM
"Иначе ко је 0 крвна група и покушава са "зелењавом" као исхраном - предлажем да се одмах мане ћорава посла јер 0 су природно месождери".
Ja sam 0 grupa i ne jedem meso vec 5 godina...samo ribu/mlecne proizvode/povrce. Za ovih 5 godina sam bila mozda dvaput prehladjena i jedini moj problem koji vucem odtkad znam za sebe je anemicnost, znaci bila sam i pre nego sto sam izbacila meso..i sve se to resava suplementima. Tako da...nije tacno da su vegetarijanci skloniji bolestima...
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika